Západ přichází o svobodu, ale stará se o peníze. Ztratí obojí

6. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Západní svět se zdá být natolik zaměstnán druhým kolem recese, které navzdory poplašným zprávám o oživení udeřilo ještě tvrději než první, že nevěnuje téměř žádnou pozornost degeneraci svého politického systému. Zatímco evropská periferie zaznamenává novou éru nevolených zavaděčů zvnějšku nadiktovaných pořádků, situace v USA je dokonce ještě horší - nejen už fakticky, ale dokonce i formálně byla anulována ústava.

Mario Monti vyhlásil nouzová opatření podle přání silnějších kolegů z eurozóny - a okamžitě je také formou dekretů uvedl v platnost. "Vnitřní devalvace" a finanční stabilizace zahrnující mj. snížení ceny práce (čti omezení mezd), zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu nebo možnost zvýšení DPH - a platí bez ohledu na to, co by si o nich mohl myslet nebo myslel parlament. A jak už bylo dříve oznámeno během schůzky s "Merkozym", Monti má v plánu tímto způsobem v Itálii vládnout nejméně do roku 2013.

Řecko poté, co expremiér Papandreu pod nátlakem ustoupil od požadavku na referendum urychluje parlamentní debatu o škrtech a o novém návrhu úsporného rozpočtu by mělo hlasovat právě dnes. Chystá se snižování mezd, důchodů, omezování zdravotní péče a nová daň z nemovitostí, kterou řada osob považuje za neúnosnou, neboť jim hrozí, že kvůli ní zůstanou celou zimu bez elektřiny.

To všechno jsou však koneckonců pouhé legrácky. Americký Kongres totiž posvětil dosavadní nelegální praxi a umožnil "osoby podezřelé z ohrožování národní bezpečnosti" na rozkaz prezidenta zatknout a bez soudu věznit po neomezeně dlouhou dobu. Několik málo žurnalistů a aktivistů se snaží přitáhnout pozornost veřejnosti k alarmujícímu faktu, že podle nového zákona může být vlastně kterýkoliv občan bez omezení doživotně uvězněn, nicméně vcelku bezúspěšně. Pátý dodatek ústavy byl oficiálně anulován - a nikoho to nezajímá. Napříště lze každého oponenta vládní politiky dekretem označit za nepřítele státu a nechat ho navždy zmizet ve vězení. A stačí opravdu málo. Demonstrace už je oficiálně považována za "terorismus nízké intenzity".

Některá pravidla platná v politice jsou opravdu příšerně jednoduchá. Moc, kterou lze zneužít, bývá také vesměs zneužita. A ten, kdo přišel o politickou svobodu, si obyčejně neudrží ani majetek.

Proto je obrovskou chybou tvářit se, jako by destrukce demokracie a právního státu probíhající právě před našima očima byla ve srovnání s ekonomickou situací čímsi druhořadým. Není tomu tak. Ti kdo se dnes kvůli materiálním zájmům nestarají o svobodu, budou mít v krátké době definitivně vystaráno. Aliance finančního průmyslu a politiků je dokonale obere v obou zmiňovaných oblastech.

0
Vytisknout
18659

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2011