Chybí naší společnosti smysl pro zodpovědnost?

18. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jenom malá reakce na článek pana Kozáka. Mně osobně se zdá, že boj za veřejný prostor je prostě boj za demokracii a že lidé, kteří veřejný prostor chtějí omezovat, tendují k fašismu.

Proto pan Kozák pouze hájí tu nejlepší možnou, byť stále hroznou, formu vlády proti formě vlády ještě horší. Pokud někdo někoho "ukolébává" tím, že potlačování veřejného prostoru je vlastně demokracie a nejlepší možný stav, tak prostě lže.

Demokracie bez veřejného prostoru není demokracií.

Na druhou stranu sám veřejný prostor nestačí, je třeba ho něčím vyplnit, najít nové cesty a myšlenky, neustrnout v ideologické roztříštěnosti slov a směrů, uchopit skryté, nebanální a překvapivé souvislosti... a prosadit určitý konsensus.

To vyžaduje spoustu práce.

Když jsem uvažoval nad mnoha rozhovory s vědci z Wayne State University a Karmanos Cancer Institute během mého vědeckého pobytu v Detroitu, napadla mne následující myšlenka (mimochodem obdivuji to, jak zdejší vědci, zdravotníci a vůbec lidé stavějí Detroit opět na nohy, i když žijí de facto stále v ruinách).

Tito lidé mají úžasné nápady a vědecký "drive", snaží se a pracují tvrdě na svých projektech ve velmi konkurenčním prostředí, které je nutí být stále připraven přehodnotit své názory pod tíhou argumentů a experimentálních výsledků konkurentů.

Jsou oprávněně hrdi na své výsledky, které by byly zcela nemyslitelné bez nadání a píle.

Jsme si ale něčeho takového ve společenské debatě dnes vůbec vědomi? Protesty na obranu veřejného prostoru jsou jistě zapotřebí, ale reálná změna společenských podmínek bude vyžadovat dlouhý proces, tvrdou práci, čelení nejistým výsledkům a schopnost sebereflexe tváří v tvář neúspěchům.

Možná naší společnosti chybí tento smysl pro zodpovědnost, který je potlačený představou, že věci by měly jít tak nějak snadno a lehce, jakoby na půjčku. Jenže nadání a píli si půjčit nelze ani je nelze získat protestováním.

0
Vytisknout
8296

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011