Libyjská vláda:

"Zatkli jsme Saifa al-Islama Kaddáfího"

19. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Saif al-Islam Kaddáfí, byl podle zpráv prozatímní libyjské vlády zatčen při pokusu přejít hranice do Nigeru. Libyjci se radují - demonstrují mj. na náměstí Mučedníků v Tripolisu. Kaddáfího zatčení je prvním významnějším problémem pro novou vládu, jejíž složení má být oznámeno v neděli. Dosavadní vláda přechodu tvrdila, že postaví všechny válečné zločince před soud v Libyi a nepošle je k mezinárodnímu soudnímu tribunálu. Ten požaduje Saifovo vydání.

Saif měl v letech před libyjskou revolucí podporu Západu, protože o sobě prohlašoval, že je liberál. Od revoluce však podporoval svého otce Muammara Kaddáfího při brutálním potlačování vzbouřenců.

Said byl doktorandem na London School of Economics, kde žil na vysoké noze. Před dvěma lety se nastěhoval do rezidence za mnoho milionů liber v Hampsteadu a zorganizoval luxusní večírek ke svým 37. narozeninám v Černé Hoře, kam byli pozváni i lord Rothschild a Saifův podnikatelský společník, ruský oligarcha Oleg Deripaska.

Saifův doktorát vyvolal kontroverzi a britský velvyslanec v USA, Sir Nigel Sheiwald, musel dementovat tvrzení, že Saifovi pomáhal doktorát napsat.

V březnu letošního roku odstoupil Sir Howard Davies, ředitel London School of Economic, ze své funkce kvůli tomu, že univerzita měla těsné styky s Kaddáfího rodinou a přijímala od ní peníze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7583

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011