Merkelová: chudším lidem snížíme daně

8. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V zásadě se mi líbí nápad kancléřky Merkelové snížit daně pro střední a nižší příjmové skupiny. Krize, která podle kancléřky má trvat deset let, nepostihne totiž zdaleka všechny stejně. Ztratí-li superbohatý byť většinu svého majetku, přece bude mít ještě pár domů, jachtu, vybraná jídla a plný vinný sklep.

Naopak chudý po ztrátě toho mála, co má, může očekávat jenom bídu, hlad a bezdomovectví. S tím si spojte alkoholismus, duševní nemoci a zločinnost a máte společnost, která bude směřovat k revolučním lynčům.

Někteří superbohatí si to uvědomují a chtějí být více zdaněni, aby společnosti vrátili, co jim umožnila získat, a udrželi ji tak v pořádku a fungování. Příkladem může být americký miliardář Warren Buffet, který nedávno velmi srozumitelně vysvětlil v deníku New York Times, proč je vyšší zdanění superbohatých nezbytné. Kdy tohle pochopí naši politici, kteří zvyšují DPH, tedy zdanění chudých?

Není totiž pravda, že DPH dolehne na všechny a více na ty, kdo více kupují. Kdybychom byli všichni bohatí a dobře zajištění, byla by to pravda, zvýšení DPH by nás postihlo "spravedlivě" podle míry našeho konzumu.

Ale pokud někdo má velmi málo, pak i při velmi malém nakupování na úrovni základních životních potřeb může být zvýšení DPH to, co mu zlomí vaz a pošle ho do bídy. Podobně je to se střední třídou, kterou vyšší DPH může poslat spolu s vleklou krizí, rostoucí nezaměstnaností a neschopností splácet hypotéky do chudoby a posléze i do bídy. Kdy českým boháčům a české pravici dojde, že teď musí být solidární, jinak společenský konsensus nepřežije a dojde ke zbídačení lidu a k revolucím?

Nesete břemeno dluhové krize, budou nižší daně, dozvěděli se Němci

Krize neskončí dříve než za 10 let, řekla Merkelová

Americký miliardář: Skoncujte s rozmazlováním superbohatých

0
Vytisknout
10051

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2011