Rakouská Raiffeisen Bank zrušila kontroverzní dohodu s Ruskem

13. 5. 2024

čas čtení 1 minuta
Skupina, která zůstává největší západní bankou, která stále působí v Rusku, v prosinci oznámila dohodu s rakouskou stavební společností Strabag, která se týká oligarchy Děripasky.

Dohoda, která se měla pokusit získat zpět aktiva zmrazená v Rusku před prodejem nebo vyčleněním Raiffeisenbank Russia, vyvolala kontrolu amerických úřadů.

"Banka se rozhodla z opatrnosti od transakce odstoupit," uvedla banka v prohlášení.

"V nedávné komunikaci s příslušnými orgány nebyla Raiffeisen Bank International AG (RBI) schopna dosáhnout požadované podpory," uvedla banka.

Banka, která po invazi Moskvy na Ukrajinu v roce 2022 slíbila, že omezí své podnikání v Rusku, trvala na tom, že bude i nadále usilovat o prodej nebo odštěpení Raiffeisenbank Russia.

Vysoce postavený představitel amerického ministerstva financí, který byl v březnu v Rakousku, aby projednal sankce proti Rusku, se ve Vídni setkal s představiteli Raiffeisen Bank International, aby prodiskutovali podnikání banky v Rusku.

V loňském roce podala česká lidskoprávní organizace trestní oznámení na českou a rakouskou pobočku banky s tím, že banka svými aktivitami v Rusku financuje terorismus.

Raiffeisenbank působí v Rusku od roku 1996 a zaměstnává zde více než 9 000 lidí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1118

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2024