Zatýkání v Izraeli demonstrantů, požadujících dohodu o propuštění rukojmích

12. 5. 2024

čas čtení 16 minut
 

- Izrael nemá „věrohodný plán“ na ochranu civilistů v Rafáhu, konstatují USA
Ministr zahraničí Antony Blinken obhajoval  rozhodnutí pozastavit dodávky bomb do Izraele: „Máme skutečné obavy ohledně způsobu jejich použití

Americký ministr zahraničí Antony Blinken obhajoval rozhodnutí pozastavit dodávku 3 500 bomb do Izraele kvůli obavám, že by mohly být použity v Rafáhu, a uvedl, že Izraeli chybí „důvěryhodný plán“ na ochranu civilistů, kteří se tam ukrývají.

V rozhovoru pro pořad This Week televize ABC News Blinken uvedl, že americký prezident Joe Biden je i nadále odhodlán pomoci Izraeli bránit se a že zásilka 3 500 bomb o hmotnosti 2 000 a 500 liber byla jediným zadrženým balíkem amerických zbraní.

To by se podle něj mohlo změnit, pokud Izrael zahájí plnohodnotný útok na Rafáh.

Biden dal Izraeli jasně najevo, že pokud „zahájí tuto rozsáhlou vojenskou operaci do Rafáhu, pak existují určité systémy, které pro tuto operaci nebudeme podporovat a dodávat,“ řekl Blinken.

„Máme skutečné obavy ohledně způsobu jejich použití,“ pokračoval. Izrael musí „mít jasný, důvěryhodný plán na ochranu civilistů, který jsme neviděli“.

V Rafáhu našlo útočiště přibližně 1,4 milionu Palestinců, z nichž většina byla kvůli izraelskému bombardování vysídlena odjinud, a to při hrozivém nedostatku potravin a vody.

- Izraelské síly zatlačily hlouběji do Rafáhu, města na jihu Gazy, které bývalo útočištěm Palestinců prchajících před izraelským bombardováním odjinud. V neděli odjížděly další rodiny, jejichž počet se odhaduje na tisíce, čímž se celkový počet Palestinců, kteří uprchli na základě izraelského příkazu k evakuaci, zvýšil na přibližně 300 000. Izrael tvrdí, že musí provést invazi, aby zlikvidoval Hamás a vrátil rukojmí zajaté při útoku ze 7. října.

- Izrael vyzval Palestince z dalších oblastí Rafáhu, aby zamířili do tzv. rozšířené humanitární oblasti v al-Mawasi, úzkém pásu pobřeží na nejjižnějším konci území
. Existují však vážné obavy o bezpečnost těch, kteří utíkají do této oblasti, která je podle humanitárních pracovníků plná statisíců vysídlených lidí, kteří již zahltili nedostatečné zásoby potravin, čisté vody a zdravotní péče. Sanitární zařízení téměř neexistují, což vede k rychlému šíření nemocí.

-  Šéf OSN pro lidská práva Volker Turk varoval, že k plnohodnotnému izraelskému útoku na Rafáh „nemůže dojít“, a uvedl, že to nelze sladit s mezinárodním právem. Uvedl, že plnohodnotná ofenzíva by mohla mít „katastrofální dopad ... včetně možnosti dalších krutých zločinů“. Britský ministr zahraničí David Cameron již dříve uvedl, že by bylo špatné, kdyby Izrael provedl rozsáhlou ofenzívu v Rafáhu „bez plánu na ochranu lidí“.

- Izraelská armáda vyslala tanky zpět do al-Zeitounu, východního předměstí města Gazy, a také do al-Sabry, kde obyvatelé rovněž hlásili silné bombardování, které zničilo několik domů, včetně výškových obytných budov.
Armáda tvrdila, že většinu těchto oblastí získala pod kontrolu již před několika měsíci. Palestinci mezitím hlásili, že Izrael přes noc těžce bombardoval uprchlický tábor Džabalíja a další oblasti v severní části pásma Gazy.

-  Od 7. října bylo při izraelských úderech na Gazu zabito nejméně 35 034 Palestinců a 78 755 jich bylo zraněno
, uvedlo v prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy.

- S agenturou Agence France-Presse (AFP) hovořili Palestinci, kteří uprchli z Rafáhu.


„Prožili jsme tři dny, které lze považovat za peklo,“ řekl Mohammed Hamad, 24letý obyvatel východního Rafáhu, který byl mezi 300 000 Palestinci, kteří podle Izraele uprchli před boji.

Navzdory mezinárodnímu odporu proti jakékoli rozsáhlé vojenské operaci v Rafáhu se Izrael zaměřil na tuto hustě obydlenou oblast, což označuje za snahu zničit poslední baštu Hamásu.

Východní části města byly v posledních dnech podle svědků silně ostřelovány, protože Izrael do těchto oblastí vyslal tanky a pozemní jednotky v rámci „cílených náletů“.

„Byly to pro nás jedny z nejhorších nocí od začátku války,“ řekl Hamad agentuře AFP z oblasti al-Mawasi, kterou Izrael označil za „humanitární zónu“, přestože humanitární skupiny varovaly, že na takový nápor není připraven.

„Ráno začali s distribucí letáků a okamžitě zahájili brutální dělostřelecké a letecké bombardování, aniž by dali lidem šanci přemýšlet nebo si pořádně uspořádat věci,“ dodal Hamad.


- Hišám Adván, mluvčí úřadu pro přechody v Gaze, v neděli agentuře AFP řekl, že přechod Rafáh zůstal uzavřen od úterý, kdy izraelské jednotky obsadily jeho palestinskou část, a „brání tak vstupu humanitární pomoci“ a odchodu pacientů, kteří potřebují lékařskou péči.


Uvedl, že izraelské síly „postoupily od východní hranice“ asi 2,5 kilometru do Rafáhu, jižního města Gazy, z něhož nyní izraelská armáda nařizuje evakuovat civilisty, protože se připravuje na zintenzivnění vojenského útoku.

- Šéf OSN pro práva: rozsáhlý útok na Rafáh nelze sladit s mezinárodním právem


Šéf OSN pro lidská práva varoval, že plnohodnotný izraelský útok na město Rafáh na jihu Gazy „nelze uskutečnit“ a že jej nelze sladit s mezinárodním právem.

Izraelská armáda v sobotu rozšířila příkaz k evakuaci východního Rafáhu a uvedla, že oblast opustilo 300 000 Palestinců.

„Nejnovější příkaz k evakuaci se týká téměř milionu lidí v Rafáhu. Kam by tedy nyní měli jít? V Gaze není žádné bezpečné místo!“ uvedl  Volker Turk, vysoký komisař OSN pro lidská práva.

„Tito vyčerpaní a vyhladovělí lidé, z nichž mnozí byli již mnohokrát vysídleni, nemají žádné dobré možnosti.“

Uvedl, že ofenzíva v plném rozsahu by mohla mít „katastrofální dopad ... včetně možnosti dalších krutých zločinů“.

„Nevidím žádný způsob, jak by se nejnovější příkaz k evakuaci, natož plný útok v oblasti s mimořádně hustým výskytem civilistů, mohl slučovat se závaznými požadavky mezinárodního humanitárního práva a se dvěma soubory závazných předběžných opatření nařízených mezinárodním soudním dvorem.“

IDF uvedly, že osoby vysídlené z Rafáhu dostanou v humanitární zóně odpovídající potraviny, vodu, přístřeší a hygienické potřeby. Humanitární agentury však popisují akutní přelidnění, omezené množství špinavé vody, téměř žádné hygienické podmínky a nedostatečné zásoby potravin.

Volker prohlásil, že je hluboce znepokojen rychle se zhoršujícími podmínkami v Gaze, a uvedl, že poslední příkazy k evakuaci vyvolaly „masivní přesuny již tak hluboce traumatizovaného obyvatelstva“.

- Počet mrtvých v Gaze dosáhl 35 034, uvedlo ministerstvo zdravotnictví

Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 35 034 Palestinců a 78 755 jich bylo zraněno, uvedlo v nedělním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Většinu obětí tvoří ženy a děti, uvedlo ministerstvo zdravotnictví, a další tisíce těl pravděpodobně zůstávají nespočítány pod sutinami po celé Gaze.

Tisíce lidí vyšly do ulic Tel Avivu, zatímco izraelská armáda vyzývá k evakuaci dalších oblastí Rafáhu uprostřed úderů v celé Gaze

- Iraelská armáda zintenzivnila bombardování uprchlického tábora Džabalíja 





Al-Džazíra informuje, že izraelská armáda zintenzivnila bombardování uprchlického tábora Džabalíja na severu Gazy, ničí obytné domy a útočí na evakuační centra.

Televize uvádí, že Izrael se na tábor zaměřuje pomocí bezpilotních letounů, a spolu s tiskovou agenturou Wafa konstatuje, že několik Palestinců bylo zabito a zraněno. Přesný počet obětí zatím nebyl uveden.

Imad Abu Zayda, lékař pohotovostní služby v Džabalíji, hovořil s Al-Džazírou o zhoršující se humanitární situaci v oblasti v souvislosti s údajnými izraelskými leteckými útoky.

„Není světlo kvůli nedostatku paliva a není k dispozici žádné léky, protože Izrael rozšířil svou operaci v oblasti. Nemáme žádný kyslík, který bychom mohli pacientům podávat,“ řekl.

„Většina zraněných jsou děti a ženy. Operujeme s minimálním vybavením.“


Izraelská armáda vydala o víkendu příkaz k evakuaci obyvatel uprchlického tábora Džabalíja a vyzvala je k „okamžitému odchodu“, aby mohla "vykořenit" bojovníky Hamásu.

Džabalia je největším z osmi uprchlických táborů v pásmu Gazy, které jsou postaveny ze škváry a jejichž vznik se datuje do války o založení Izraele v roce 1948.
 


- Šéf OSN varuje, že „cesta zpět z devastace a traumatu války v Gaze bude dlouhá

Generální tajemník OSN António Guterres zopakoval své výzvy k okamžitému příměří ve válce mezi Izraelem a Gazou, ale uvedl, že i po zastavení bojů bude „cesta zpět od devastace“ konfliktu dlouhá.

Guterres ve svém videoposelství na mezinárodní dárcovské konferenci v Kuvajtu řekl:

"Znovu opakuji svou výzvu, výzvu celého světa k okamžitému humanitárnímu příměří, bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích a okamžitému navýšení humanitární pomoci.

Příměří však bude pouze začátkem. Bude to dlouhá cesta zpět z devastace a traumatu této války ...

Válka v Gaze způsobuje strašlivé lidské utrpení, ničí životy, rozděluje rodiny a obrovské množství lidí je bez domova, hladových a traumatizovaných."

Jeho výroky  přišly v době, kdy Izrael v neděli pokračoval v úderech na Gazu poté, co rozšířil příkaz k evakuaci Rafahu navzdory mezinárodnímu rozhořčení nad svým vojenským vpádem do východních oblastí města, který fakticky uzavřel klíčový přechod pro humanitární pomoc.

V sobotu uprchlo z Rafáhu, nejjižnějšího města Gazy, více než sto tisíc Palestinců. Podle sčítání představitelů OSN jich je nyní více než 280 000.

Uzavření hraničního přechodu Rafáh do Egypta, obtíže s dosažením přechodu Kerem Šalom kvůli bojům, nedostatek dopravy kvůli nedostatku pohonných hmot a útěk klíčových pracovníků znamenají, že se do jižní a střední části Gazy nedostává téměř žádná pomoc.

Humanitární organizace byly po mnoho měsíců jediným zdrojem potravin a zdravotnických služeb pro velkou část obyvatel města, ale nyní služby zastavují.
 
- Tisíce Izraelců vyšly v sobotu do ulic a požadovaly, aby vláda premiéra Benjamina Netanjahua učinila více pro propuštění rukojmích, které Hamás zadržuje v pásmu Gazy.


Někteří demonstranti zablokovali hlavní dálnici ve městě, než je rozehnala policie, která použila vodní děla, aby dav zatlačila zpět, uvedla agentura Reuters. Nejméně tři lidé byli zatčeni.

K davům, které demonstrovaly v Tel Avivu, se připojili rodinní příslušníci rukojmích s fotografiemi svých blízkých, kteří jsou stále v zajetí.

Mezitím Izrael v neděli zahájil údery na celé území Gazy poté, co rozšířil příkaz k evakuaci nejjižnějšího města území Rafáhu, což je další náznak toho, že armáda pokračuje v plánech na pozemní útok.

Agentura civilní obrany Gazy uvedla, že v neděli byli v centrálním městě Deir al-Balah zabiti dva lékaři, zatímco korespondenti agentury Agence France-Presse hlásili intenzivní střety a silnou palbu z izraelských vrtulníků poblíž města Gazy na severu.

Více než 100 000 Palestinců v sobotu uprchlo z Rafáhu, silnice vedoucí z města byly ucpané dlouhými kolonami lidí - mnozí šli pěšky a nesli si své věci - zatímco svědci uvedli, že Izrael prováděl letecké útoky ve městě poblíž přechodu s Egyptem.

Nové pokyny izraelské armády k evakuaci naznačují, že nadcházející ofenzíva povede její síly do centra Rafáhu a dále pravděpodobně přes celé město. Podle svědků byly izraelské tanky v sobotu rozmístěny na Salahuddin Road, která odděluje centrum Rafáhu od již evakuovaných východních čtvrtí.

 Izraelské útoky v sobotu přišly v době, kdy OSN varovala, že přímá invaze do Rafáhu hrozí „velkou“ katastrofou. Novináři agentury France-Presse, zdravotníci a svědci hlásili údery v celém pásmu. Při útocích v centrální části Gazy bylo zabito nejméně 21 lidí, kteří byli převezeni do nemocnice mučedníků al-Aksá ve městě Deir al-Balah, uvedlo prohlášení nemocnice.

Hamas v sobotu obvinil Izrael z „rozšíření vpádu do Rafáhu o nové oblasti v centru a na západě města“. Izraelská armáda uvedla, že vojáci bojují proti „ozbrojeným teroristům“ na přechodu Rafáh a našli „četné podzemní tunelové šachty“.

Izrael uvedl, že 300 000 lidí uprchlo z Rafáhu poté, co v pondělí obdrželi armádní varování před blížící se vojenskou operací. Mnozí z nich byli vysídleni již mnohokrát, protože utíkali před postupnými izraelskými ofenzívami v Gaze. Obyvatelé Rafáhu jsou „vyčerpaní, ponížení, pokoření“ po dnech „neúnavného“ bombardování, uvedl úředník agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (Unrwa).

Podle zprávy deníku Washington Post nabízí Bidenova administrativa Izraeli „cennou pomoc“ ve snaze odvrátit plnohodnotnou izraelskou invazi do Rafáhu. Benjamin Netanjahu odmítl nátlak USA, aby útok na Rafáh zadržel, a uvedl, že Hamás zde má základnu většiny svých vrcholných představitelů a zbývajících sil.

Uzavření hraničního přechodu Rafáh s Egyptem a potíže s dosažením přechodu Kerem Šalom s Izraelem kvůli bojům znamenají, že se do jižní a střední části Gazy dostává omezená pomoc. Izraelské obranné síly (IDF) minulý týden obsadily hraniční přechod Rafáh s Egyptem, což označily za „přesnou a cílenou operaci“; od té doby ceny některých základních potravin prudce vzrostly. Přechod Kerem Šalom je sice otevřený, ale pro humanitární organizace je příliš nebezpečný na to, aby přes něj mohly přebírat zásoby z Izraele.

Egypt odmítl koordinovat s Izraelem vstup pomoci do Gazy z přechodu Rafáh s odkazem na „nepřijatelnou eskalaci“ ze strany Izraele, informovala egyptská média. Zdroje Červeného půlměsíce v Egyptě  uvedly, že dodávky byly zcela zastaveny.

- Ozbrojené křídlo Hamásu uvedlo, že britsko-izraelský rukojmí Nadav Popplewell zemřel na následky zranění, která utrpěl při izraelském náletu před více než měsícem. Jednapadesátiletý Popplewell byl zajatcem uneseným z kibucu Nirim a na videozáznamu z dřívějška bylo vidět, že vykazuje viditelné známky fyzického týrání.

 - Od 7. října bylo při izraelské vojenské ofenzívě v Gaze zabito nejméně 34 971 Palestinců a 78 641 jich bylo zraněno, uvedlo v sobotu ministerstvo zdravotnictví Gazy.

- Americký prezident Joe Biden v sobotu prohlásil, že příměří bude dosaženo „zítra“, pokud Hamás propustí rukojmí. Podle izraelských úřadů zůstává na palestinském území v zajetí 128 osob, přičemž 36 z nich bylo potvrzeno jako mrtví. Izraelští představitelé sdělili zpravodajskému webu Ynet, že jednání o rukojmích a příměří mezi Izraelem a Hamásem zcela nezkrachovala. Nepřímé rozhovory budou obnoveny, „pokud Hamás poskytne odpovědi, se kterými můžeme pracovat“, uvedli úředníci pro tento web. Hamás v pátek uvedl, že snahy o nalezení dohody o příměří se vrátily na začátek poté, co Izrael odmítl plán mezinárodních zprostředkovatelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1138

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2024