Greta Thunbergová osvobozena u londýnského soudu

2. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

BREAKING: Climate activist Greta Thunberg has been acquitted of a public order offence.The judge ruled the police had attempted to impose unlawful conditions.https://t.co/mY9IFzbWty📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/GxEJwpI4QZ

— Sky News (@SkyNews) February 2, 2024

Obvinění Grety Thunbergové z porušování veřejného pořádku bylo u soudu zamítnuto, protože se policie pokusila stanovit "nezákonné" podmínky protestu proti znečišťování životního prostředí, rozhodl soudce Jednadvacetiletá Thunbergová  byla zatčena 17. října během demonstrace poblíž hotelu InterContinental v londýnské čtvrti Mayfair, když se v něm sešli vedoucí pracovníci ropného průmyslu na konferenci.


 
Thunbergová odmítla obvinění, že porušila  § 14 zákona o veřejném pořádku z roku 1986 spolu se dvěma protestujícími z organizace Fossil Free London (FFL) a dvěma aktivisty Greenpeace.

Soudce westminsterského magistrátního soudu v pátek rozhodl, že klimatičtí aktivisté nemají důvod se zodpovídat.

Okresní soudce John Law uvedl, že podmínky, kteeré protestujícím sdělila policie, byly "tak nejasné, že jsou nezákonné", což znamená, že "kkdokoliv, kdo je nedodržel, se vlastně nedopustil žádného přestupku".

Uvedl také, že demonstrant nebyli na požadavky policie upozorněni včas předem.

Protest byl "po celou dobu pokojný, civilizovaný a nenásilný", uvedl soudce.

Zkritizoval důkazy poskytnuté obžalobou o tom, kam se měli demonstranti přesunout - uvedl, že jediný užitečný záznam, který obdržel, "pořídil jeden slaňující protestující".

"Je pro mě docela zarážející, že nebyly pořízeny žádné svědecké výpovědi od nikoho z hotelu, kde bylo přibližně 1 000 lidí, ani od nikoho, kdo se snažil dostat dovnitř," dodal.

"Nebyly žádné důkazy o tom, že by byla bráněna nějaká vozidla, žádné důkazy o tom, že by zasahovaly záchranné služby nebo že by byl ohrožen život."


Maja Darlingtonová, členka kampaně Greenpeace UK, uvedla: "Dnešní rozsudek je vítězstvím práva na protest. Je směšné, že se stále více klimatických aktivistů ocitá před soudem za pokojné uplatňování svého práva na protest, zatímco fosilní giganti jako Shell mohou sklízet miliardové zisky z prodeje fosilních paliv, která ničí klima.

Stíhání Grety a dalších pokojných protestujících odráží vládu, které záleží více na podpoře zisků ropných bossů než na boji za budoucnost, v níž se dá žít, pro nás všechny.

Namísto potírání klimatických aktivistů by britská vláda měla donutit ropný průmysl, aby zastavil těžbu a začal platit za škody, které způsobuje naší planetě a všem, kdo na ní žijí."

Během loňské demonstrace v centru Londýna dostala Thunbergová od policie "poslední varování", aby se přesunula do vyhrazeného protestního prostoru, a poté byla zadržena, protože zůstala na místě, uvedl soud.

Protestující se začali shromažďovat v blízkosti hotelu kolem půl osmé ráno a policie s nimi jednala o zlepšení přístupu pro veřejnost, který byl  prý "znemožněn".

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2632

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2024