Ukrajina varuje, že se bez pomoci Západu zpozdí výplaty a důchody

28. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Ukrajina možná bude muset odložit výplaty pro státní zaměstnance a vyplácení důchodů milionům svých občanů, pokud EU a USA neposkytnou slíbenou finanční pomoc na začátku příštího roku, varovala její vicepremiérka.

Julija Svyrydenko, která je zároveň ministryní hospodářství, uvedla, že výpadek vnější podpory by ukrajinskou ekonomiku, která v roce 2023 zaznamenala oživení a jejíž růst hrubého domácího produktu odhaduje MMF na 4,5%, uvrhl zpět do režimu "přežití", píše ve Financial Times Ben Hall.

Ukrajinská vláda spěchá, aby dala dohromady peníze na veřejné služby a dávky poté, co slíbené finance od nejbližších spojenců nedorazily. V příštím roce potřebuje 37 miliard dolarů zahraniční podpory.

Žádost administrativy amerického prezidenta Joea Bidena o financování ve výši 60 miliard dolarů zůstává v Kongresu na mrtvém bodě, zatímco navrhovaný čtyřletý podpůrný balíček EU ve výši 50 miliard eur tento měsíc vetovalo Maďarsko. Vedoucí představitelé EU se znovu sejdou 1. února, aby se pokusili překonat odpor Maďarska, ale zároveň připravují alternativní plány, jak Kyjevu poslat 20 miliard eur, čímž by Budapešť obešli.

Svyrydenko doufá, že EU podporu schválí v únoru a finanční prostředky dodá do konce března. Zároveň však uvedla, že to nebude stačit.

Kyjev se snaží ušetřit peníze a změnit priority výdajů od září, kdy podpora Západu začala slábnout. Zvýšil neočekávanou daň pro banky na 50% a převedl výnosy z 1,5% doplňkové daně z příjmu z místní na centrální vládu. Podle ministryně se však země již nyní potýká s nedostatkem prostředků. Asi pět miliard dolarů vyplacených v prosinci od mezinárodních dárců a věřitelů "nebude stačit" na pokrytí potřeb výdajů.

Svyrydenko sdělila, že Ukrajina bude upřednostňovat obranu a obsluhu dluhu, což znamená, že existuje obrovské riziko podfinancování některých sociálních sektorů. Kyjev by podle ní mohl být nucen odložit výplatu mezd pro 500 000 státních zaměstnanců a 1,4 milionu učitelů a také dávek pro 10 milionů důchodců, pokud zahraniční pomoc nepřijde.

Někteří západní představitelé tvrdí, že Ukrajina by byla schopna vydržet několik měsíců díky domácím půjčkám nebo financování ze strany centrální banky, což by však mohlo rozpoutat inflaci a narušit finanční stabilitu.

Hluboké škrty ve veřejných výdajích nebo prudký růst inflace by mohly vykolejit ukrajinskou ekonomiku a oslabit její daňovou základnu, což by zemi učinilo ještě závislejší na zahraniční pomoci. Kyjev vybral za prvních 11 měsíců roku 2023 na daních o 4,4 miliardy dolarů více než ve stejném období loňského roku, uvedla Svyrydenko.

Ministryně upozornila, že navrhovaný finanční nástroj EU ve výši 50 miliard eur zahrnuje záruky za sdílení rizik ve výši 8 miliard eur, s jejichž pomocí Kyjev zamýšlel přilákat do ekonomiky soukromé investice ve výši 30 miliard eur.

Trvalé oživení je nezbytné k povzbuzení ukrajinských uprchlíků k návratu domů a k dalšímu posílení růstu, uvedla Svyrydenko. Ačkoli se nezaměstnanost odhaduje na 18,9%, Ukrajina trpí nedostatkem pracovních sil v mnoha odvětvích.

Vzhledem k tomu, že ukrajinské exportní cesty jsou omezeny válkou a překážkami na hranicích EU, je strategií vlády podporovat spíše vývoz hodnotnějšího zboží než surovin.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

 

2
Vytisknout
2372

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024