Z praxe Pirátské strany: Odvolání Jakuba Michálka z širšího vedení strany

O výhodách a nevýhodách přímé demokracie

9. 11. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty
"Tak nám zabili Ferdinanda" zní název vlákna v pirátském komunikačním fóru. Tohle umíme - sebeironii, která nezná bratra. Znovu potvrzujeme, že Piráty nezničí sebevětší vnější síla, ale sami sebe zaříznem raz dva. Nechci rozebírat případ odvolání Jakuba Michálka z širšího vedení strany, jako spíš ukázat, co dokáže přímá demokracie - v dobrém i ve zlém.

Jak známo, na přímou demokracii se u Pirátů věří jak na neposkvrněné početí, s následující argumentací. Přímá demokracie je nejkratším spojovacím článkem mezi členstvem (či obecně "lidmi") a výkonnou mocí, umožňuje vyjádřit i realizovat jeho vůli. (To je pravda). Přímá demokracie pak učí členy a lidi obecně účastnit se správy země, což je přece pozitivní, to je to co chceme. (To je taky pravda, možná jen těch pár lidi zlynčovaných davem by zde jemně nesouhlasilo).

Není to ale celá pravda, protože přímá demokracie má taky svoje nevýhody a slabiny, což už ale moc nechceme slyšet. Ta největší je, že hlasují a rozhodují lidé, kteří o dané věci nevědí vůbec nic nebo jen velmi málo - ale právo rozhodovat mají. To je samozřejmě normální a nelze to nikomu vyčítat (lidé žijí svoje životy a mají svých starostí nad hlavu), přesto ale jdou hlasovat, protože tzv. mají názor. (Součástí pirátských zásad je, že "o čem nevím, o tom nehlasuji", ale myslet si, že se tím snad někdo řídí může jen naiva). 

S tím spojený další problém je, že lidé rozhodují a tedy i hlasují především emotivně a nikoli racionálně, i když si samozřejmě oni sami myslí že rozhodují výlučně racionálně a nikoli emotivně. Mnohokrát prokázáno, a stejně si tu hubu budeme rozbíjet znovu a znovu. Je dobře známo, že lidé volí a hlasují typicky proti svým zájmům, viz třeba Brexit či volba Trumpa.

Častým problémem projevů přímé demokracie je pak rozhodování pod dojmem okamžiku (tj. "z okamžitého nasrání"); pokud by se volba konala o pár měsíců později, když vášně opadnou, dopadla by nejspíš jinak. (Zde bych připomněl další pirátskou "odvolávačku", tentokrát u Janky Michailidu. Jsem přesvědčený, že kdyby se konalo třeba teď, s odstupem pár měsíců, dopadlo by opačně).

Nevýhody (ale i výhody!) přímé demokracie svět zná a umí jim čelit. Za učebnicově dobře provedené bych označil referendum o odtržení Skotska od Spojeného království. Předcházela mu mnohaletá (!) veřejná debata, v závěru s povinným, dlouhým a intenzivním probíráním všech aspektů ve veřejném prostoru - diskutovaly a měřily se všechny výhody a nevýhody. Byl velmi dlouhý čas na rozmyšlenou. Klíčová otázka byla formulována s maximální neemocionalitou, aby bylo co možná nejvíc odstraněno emoční hlasování. (Tedy nikoli: "máme se konečně odtrhnout od těch zasraných Britů?", ale "Má být Skotsko nezávislou zemí?").

Zkrátka, přímá demokracie je dobrý sluha, ale zlý pán.

---

Teď ještě něco k naší kauze. Pirátská strana (vlastně podobně jako společnost) je budována zdola, ale řízena shora. Jinak by to ani nefungovalo, ale cítíme že tyto dva směry - zdola a shora - se někde uprostřed setkávají a jsou z toho konflikty. (O společnosti platí to samé). Jakkoli nezbytnost toho, že nahoře jsou nějaké řídící struktury uznáváme (ve straně i společnosti), máme pak současně pocit, že čas od času je potřeba demonstrovat sílu členské základny, aby si ti naši nahoře moc nemysleli. Kdo sáhne na sílu členstva, ten to okamžitě odnese.

Rozpor u nás je možná větší než v jiných stranách. Piráti jsou bytostně antielitářští - ostatně strana vznikla jako odpor proti elitám. Máme rádi drobnou práci dole (máme enormní podíl dobrovolnictví) a s velkou nedůvěrou hledíme na "papaláše" nahoře, kteří jezdí v hezkých oblecích služebními limuzínami. Jenomže došlo k nečekanému problému: uspěli jsme ve volbách, jsme součástí "establishmentu" a najednou i naši lidí se dostali mezi onu elitu. Pomoc, máme problém! Tohle jsme nechtěli... nebo chtěli?

No, vypadá to, že se tohle s námi ještě povleče dál. Těšte se na další díly seriálu, zaručeně přijdou.

Autor je členem Pirátské strany.

2
Vytisknout
3765

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2023