Dvě případové studie – Izrael/Palestina a Ukrajina

24. 10. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Nikdo by neměl být překvapen brutalitou izraelských úderů na obléhané Pásmo Gazy, vždyť Izrael při svém pravidelném „kosení trávníku“ v Gaze nikdy nebral ohled na utrpení civilní populace, když zcela systematicky bombardoval civilní infrastrukturu, útočil na nemocnice, ambulance a na úkryty plné vyděšených uprchlíků. Izraelské bomby opět vyhlazují celé palestinské rodiny, jak dokládají přední lidskoprávní organice. Odborníci OSN nyní varují před rizikem vypuknutí genocidy v Gaze, zatímco izraelské letouny páchají zločiny proti lidskosti. Odpojení Pásma od elektřiny, paliva, potravin a vody lze v souvislosti s genocidními výroky izraelských politiků chápat jako kolektivní trest mající za cíl „částečně nebo úplně zničit obyvatelstvo Gazy“. Nicméně – jak ukazují dostupná data – stávající útok na Gazu umocněný touhou po pomstě za zavražděné Izraelce je ještě ničivější než předchozí konflikty mezi Izraelem a Gazou. Nabízí se rovněž srovnání izraelských útoků na Pásmo a ruské invaze na Ukrajinu.

Izrael během půlměsíčního bombardování a ostřelování Gazy usmrtil více než 2000 dětí. Podle zdravotnických úřadů v Gaze tvoří ženy a děti 62 procent všech obětí, takže periodický zásah Izraele v Gaze jako vždy odnášejí především nevinní civilisté. Netanjahuovo genocidní tažení v Gaze si k 23.10. vyžádalo 5087 lidských životů v Gaze a 95 dalších na Západním břehu. Palestinská zpravodajská agentura WAFA uvedla, že během prvních devíti dnů válčení izraelské letectvo úplně vymazalo z registru obyvatel 47 rodin, které čítaly dohromady 500 osob.

Lídři Spojených států a Evropské unie však stojí pevně za Izraelem a nad jeho běsněním v Pásmu znuděně mávají rukou, jako by Tel Avivu na všech frontách neposkytovaly bianko šek. Bidenova vláda, která je nejbližším komplicem zločinné Netanjahuovy bandy, hodlá Tel Avivu poskytnout zbraně a vojenský materiál za 14 miliard dolarů, a to nad rámec 3,8 miliard dolarů vojenské pomoci, již USA poskytují Izraeli každý rok. Ve východním Středomoří se nyní nacházejí dvě americké letadlové lodě a ve stavu úplné pohotovosti je 2000 amerických vojáků. Demonstrace americké síly lze s hrozbou izraelské pozemní invaze v Gaze chápat jako potenciální rozbušku širšího konfliktu na Blízkém východě, do kterého by se zapojili nestátní aktéři a iránští spojenci v Libanonu, Sýrii, Iráku a Jemenu. Mezitím Bidenův kabinet v Radě bezpečnosti OSN vetoval dvě rezoluce požadující příměří v Gaze, přestože druhá rezoluce explicitně odsoudila zločiny Hamásu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) k 19.10. zdokumentovala 62 útoků na zdravotnická zařízení, zdravotníky a ambulance. Sedm nemocnic nacházejících se na severu Pásma bylo nuceno ukončit provoz kvůli bombardování, ostřelování, nedostatku paliva, zásob – a kvůli evakuačnímu rozkazu, podle nějž má téměř polovina gazanské populace opustit severní část pásma a nalézt bezpečný úkryt na jihu. Víme ale, že IDF asi před týdnem bombardovala evakuační konvoj a zabila přitom desítky uprchlíků. Izraelské údery v celé Gaze vyřadily z chodu 12 nemocnic a 32 zdravotnických center. Podle palestinského ministerstva v Gaze izraelské nálety v Pásmu dosud usmrtily 52 zdravotníků.

Ruská invaze na Ukrajinu si podle údajů OSN za rok a půl válčení vyžádala životy 9614 civilistů, přičemž skutečný počet civilních obětí bude dozajista vyšší.  Jestliže vojenské ztráty na Ukrajině na základě poznatků amerických tajných služeb dosáhly v srpnu tohoto roku čísla 190 000, je zcela zjevné, že procento usmrcených civilistů na Ukrajině je mnohem nižší než v Gaze. Nehledě na poměr obyvatel Ukrajiny a Gazy, jenž před ruskou invazí činil zhruba 20:1.

List Kyjiv Independent zkraje října napsal, že ukrajinské orgány registrují úmrtí 504 dětí, které počínaje 24.2.2022 o život připravila ruská invazní armáda. Považme, že izraelské vyhlazovací tažení v Gaze usmrtilo přibližně čtyřnásobek tohoto počtu, a to v rekordně krátkém čase!

Organizace Physicians for Human Rights za 17 měsíců trvající ruské okupace Ukrajiny zdokumentovala více než 1014 útoků na nemocnice, zdravotnický personál a další zdravotnickou infrastrukturu. Kreml přitom usmrtil 148 zdravotníků, přičemž 414 úderů na nemocnice a kliniky tato zařízení částečně nebo úplně zničilo. I v tomto případě se zdá, že Tel Aviv destruuje zdravotnickou infrastrukturu v Gaze ještě o něco úporněji než Moskva na Ukrajině.

Izrael je také „úspěšnější“ při vraždění novinářů v Gaze (a Libanonu) než Rusko na Ukrajině: Izraelská armáda během dvou týdnů trvajících leteckých útoků a ostřelování Pásma a Libanonu připravila o život 20 reportérů, zatímco ruské invazní síly za 15 měsíců bojů na Ukrajině zabily 11 novinářů.

Ruská okupační armáda k červnu 2023 – tedy po 15 měsících bojů – na Ukrajině poškodila více než 163 000 bytových jednotek, jak se dozvídáme z analýzy Kyjiv School of Economics. Vycházíme-li ze stanoviska Euro-Med Human Rights Monitor, Izrael nyní v Gaze provádí největší kampaň destrukce budov a rezidenčních domů moderní historii. Tato organizace zdokumentovala, že při kampani „systematické destrukce“ bylo především na severu Pásma během 13 dnů zničeno nebo vážně poškozeno 52 000 bytových jednotek.

Z výše uvedených informací jednoznačně vyplývá, že Izrael v Gaze zabíjí mnohem více civilistů než Rusko na Ukrajině; a totéž platí i pro údery na civilní infrastrukturu a útoky na novináře.

Konflikty na Ukrajině a v Gaze názorně demonstrují absurdní pokrytectví a cynismus západních politických lídrů a opinion-makerů, podle nichž je počínání Ruské federace na Ukrajině barbarské a genocidní, zatímco izraelská vyhlazovací mašinérie v Gaze je pouhým „právem na obranu“ před vraždícími maniaky z Hamásu. Netuším, zda (nejen) na globálním Jihu existuje ještě někdo, kdo by si zachoval víru v mýtus „řádu založeného na pravidlech“ a ve zdravý rozum západní politické reprezentace.

 

 

 

 

-2
Vytisknout
5418

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023