V Praze se konal šestnáctý pochod za zklidnění dopravy

7. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Již šestnáctý pochod za zklidnění dopravy a stanovení základní rychlosti v širším centru na 30 km/h prošel v úterý v pozdních odpoledních hodinách Prahou. Policie průvodu neasistovala, organizátoři si tedy museli poradit sami. 



 

“Bohužel nám policie nedala předem vědět, že nemá v plánu u protestu asistovat. Ale vzhledem k tomu, že minulý týden nepřišli na brněnský protest, a že primátor Svoboda se na Twitteru vyjádřil, že s policií hledají způsob, jak naše legální a ústavou zaručené protesty potlačit, zase takové překvapení to nebylo,” okomentoval nepřítomnost policie na protestním průvodu jeden z organizátorů pochodu Michal Pech. “Po cestě jsme míjeli několik policejních hlídek v autech. Myslím, že chtěli alespoň z dálky monitorovat průběh pochodu,” dodal.

Pochody za zklidnění dopravy se konají již od začátku března. Minulý měsíc se k Praze přidalo i Brno, které na příští týden plánuje “Piknik v ulici”. “Chceme ukázat Brňanům, jak může zklidňování dopravy také vypadat. Nemusíme přijmout, že místa k setkávání jsou jen takové malé ostrůvky mezi hustou dopravou. Inspirovali jsme se slavnými barcelonskými superbloky, což jsou velké bloky městských budov, kde mají chodci a cyklisté absolutní přednost před auty a pohyb aut je silně omezený,” řekla k plánovanému pikniku tisková mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

Poslední generace avizovala na svých sociálních sítích, že kampaň plánují zakončit 28. června pražským pochodem. Celkově se ale se snahou o zklidňování dopravy přestat nechystají. Další plány chce skupina oznámit právě na posledním průvodu. 

Foto k volnému užití: https://drive.google.com/drive/folders/1NPrdQWoWWlPa3IcrN8_WmOX17srREoyu 

Mediální kontakt:
Veronika Holcnerová
607 201 360
veronika.holcnerova@gmail.com



0
Vytisknout
3835

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2023