Korupce v britské Konzervativní straně: Sunak konečně vyhodil z funkce zdiskreditovaného předsedu Toryů

29. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
Nadhim Zahawi odvolán z funkce předsedy strany Toryů kvůli daňovým aférám

Rishi Sunak vyhodil Zahawiho z vlády poté, co se zjistilo, že porušil ministerský kodex
 
 

Rishi Sunak propustil předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho poté, co bylo zjištěno, že porušil ministerský kodex kvůli svým daňovým záležitostem.

Bývalý kancléř čelil rozsáhlým interpelacím  v parlamentu a v médiích poté, co vyšlo najevo, že po dohodě s daňovým úřadem souhlasil s tím, že zaplatí dodatečně pět milionlů liber  na daních.

V dopise předsedovi strany toryů Sunak uvedl, že poradce pro etiku sir Laurie Magnus dospěl k závěru, že došlo k "závažnému porušení" ministerského kodexu. "V důsledku toho jsem Vás informoval o svém rozhodnutí odvolat Vás z funkce ve vládě Jeho Veličenstva," uvedl.

Premiér, který slíbil "integritu, profesionalitu a odpovědnost na všech úrovních" své vlády, byl pod rostoucím tlakem, aby Zahawiho z kabinetu vyhodil.


Paul Mason: Jsem ohromen podrobnostmi Zahawiho případu. Má to všechny prvky zakamuflování skandálu vládnoucí třáídou. Proč se neobrátil daňový úřad přímo na premiéra Johnsona, když Zahawi utajoval, že je daňovým úřadem vyšetřován? I jestliže on opravdu tomu procesu nerozuměl, daňový úřad přece věděl, že probíhá vyšetřování?



Reportér Robert Peston:

 
Nadhim Zahawi je zdiskreditován zprávou o jeho daňových záležitostech, kterou vypracoval Sunakův poradce pro etiku sir Laurie Magnus.  Ten uvádí, že Zahawi a jeho poradci se v červnu 2021 setkali s daňovým úřadem, a že "měl hned na začátku pochopit", že je vyšetřován, a přesto to nikdy veřejně řádně neoznámil, neustále budil dojem, že pouze odpovídá na administrativní dotazy daňového úřadu, a své ministerské prohlášení o svých finančních aktivech aktualizoval až v polovině července 2022. Ani poté nesdělil všechny relevantní informace. Takže Rishi Sunak ho nyní samozřejmě vyhodil. Neměl na výběr. Málokdy došlo k tak rozsáhlému porušení kodexu chování ministra. Zahawi se z toho bude jen velmi těžko vzpamatovávat.
 

1
Vytisknout
3271

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023