Severní Korea odpaluje kolem svého území rakety

3. 11. 2022

čas čtení 5 minut
Severní Korea ve čtvrtek odpálila balistickou raketu u svého východního pobřeží, uvedla jihokorejská armáda.

Japonský systém nouzového varování  uvedl, že raketa proletěla nad japonským územím a minula ho. Obyvatelům prefektur Mijagi, Jamagate a Niigata rozeslal varování, že bude možná nutná evakuace, a vyzval je, aby zůstali doma.

 
Ve středu Pchjongjang vypálil 25 raket různého druhu - včetně jedné, která dopadla do blízkosti jihokorejských vod, což prezident Yoon Suk-yeol označil za faktickou "raketovou invazi na území Jižní Koreje".


Mezi KLDR a Jižní Koreou došlo k výraznému zvýšení napětí, poté, co nový jihokorejský šéf státu zorganizoval velká vojenská cvičení ve spolupráci s americkou armádou.

KLDR a Jižní Korea jsou ve sporu ohledně toho, kde probíhá hranice námořního území u jejich břehů, co patří KLDR a do Jižní Koreji.

Severokorejské odpálení předpokládaného nového typu mezikontinentální balistické rakety (ICBM) bylo možná neúspěšné, uvedli vojenští velitelé v Jižní Koreji. Střela byla jednou ze tří raket odpálených ve čtvrtek ráno.

ICBM byla odpálena z předměstí Pchjongjangu, ale poté se zdálo, že selhala během normálního letu po oddělení pohonné a bojové části, sdělily vojenské zdroje několika jihokorejským médiím.

"Předpokládá se, že severokorejský start ICBM skončil neúspěchem," uvedla jihokorejská armáda podle tiskové agentury Yonhap.
 
Raketa dlouhého doletu dosáhla maximální výšky 2 000 km a uletěla asi 750 km, uvedl japonský ministr obrany Jasukazu Hamada, než "zmizela" z radarů nad Japonským mořem, které je v Koreji známé jako Východní moře, asi 1 100 km od pobřeží Japonska.

Odpálení raket v době mezi 7.30 a 9.00 místního času vyvolalo v severním Japonsku - v prefekturách Mijagi, Jamagata a Niigata - nouzové varování, aby se ukryli pod střechou, a dočasně zastavilo vlaky kvůli obavám, že jedna z raket proletí nad zemí.

Japonský premiér Fumio Kišida prohlásil, že odpaly severokorejských raket jsou "pobuřující a naprosto nepřijatelné". Hlavní mluvčí vlády uvedl, že Japonsko prostřednictvím Pekingu podalo Pchjongjangu okamžitý protest.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price odsoudil odpálení ICBM s tím, že se jedná o jasné porušení několika rezolucí Rady bezpečnosti OSN a že "demonstruje hrozbu, kterou nezákonný program KLDR  v oblasti zbraní hromadného ničení a balistických raket představuje pro její sousedy, region, mezinárodní mír a bezpečnost a globální režim nešíření jaderných zbraní".

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová uvedla, že hovořila se svým jihokorejským protějškem, a dodala: "Náš závazek vůči bezpečnosti Korejské republiky a Japonska zůstává železný a budeme spolupracovat při řešení provokací KLDR a dalších společných výzev."

Soul uvedl, že odpaly sestávaly z rakety dlouhého doletu odpálené z Pchjongjangu a dvou raket krátkého doletu z Kaechonu severně od hlavního města.

Leif-Eric Easley, profesor mezinárodních studií na Ewha Womans University v Soulu, řekl deníku New York Times: "Vzhledem k absenci předchozího oznámení a experimentální povaze severokorejských raket existuje nebezpečí, že by test na hrozivé trajektorii mohl být interpretován jako útok nebo že by střela mohla selhat a zasáhnout obydlenou oblast."

V říjnu odpálila KLDR raketu nad Japonsko, kterou označila za test nové balistické rakety středního doletu (IRBM), která by podle odborníků byla potenciálně schopna dosáhnout Guamu, hlavního vojenského centra USA v Tichomoří. Toto odpálení donutilo japonskou vládu vydat evakuační varování a zastavit vlaky.

Vláda a armáda v Japonsku jsou ve čtvrtek v pohotovosti před dalšími odpaly raket, které se uskutečnily po bezprecedentní sérii severokorejských raket z předchozího dne.

Ve středu Pchjongjang vypálil 25 raket různého druhu - včetně jedné, která dopadla do blízkosti jihokorejských vod, což prezident Yoon Suk-yeol označil za faktickou "raketovou invazi na naše území". Bylo to poprvé od rozdělení poloostrova v roce 1945, kdy severokorejské zbraně dopadly tak blízko Jižní Koreje, 26 km za severní hraniční čáru.

Středeční odpaly byly největším počtem střel, které kdy Severní Korea vypálila během jediného dne. Jedna z raket letěla směrem k obydlenému jihokorejskému ostrovu, což spustilo sirény a donutilo obyvatele k evakuaci. Jižní Korea rychle odpověděla odpálením řízených střel vzduch-země z proudových stíhaček nad námořní hranicí se Severem.

Severní Korea uvedla, že reaguje na to, že Washington a Soul pořádají největší společné vojenské cvičení ve své historii, známé jako Vigilant Storm. Těchto cvičení, jejichž cílem je odstrašit Severní Koreu od jejích jaderných ambicí, se účastní 240 bojových letounů - včetně moderních stíhaček F-35 stealth - které provedou přibližně 1 600 letů. Rozsáhlá cvičení začala v pondělí a potrvají do pátku.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4790

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2022