Rusko má problém: Nedokáže vyrábět moderní zbraně

2. 9. 2022

čas čtení 6 minut
Než začala válka na Ukrajině, převládalo mezi téměř všemi vojenskými analytiky přesvědčení, že Rusko s mnohem vyspělejšími zbraněmi a vybavením se přežene přes Ukrajinu a zabere zemi během několika týdnů. Ale to se nestalo, píše Steve Balestrieri.

V důsledku toho ruské síly utrpěly strašlivé ztráty a přišly o spousty zbraní a vybavení. I když existuje mnoho důvodů, proč k tomu došlo, včetně špatných zpravodajských informací, přílišného sebevědomí, nedostatečného výcviku sil, nízké morálky a teplejší zimy, která přinutila jejich jednotky zůstat na silnici, vyšly najevo ještě další věci.

Jedním z takových důvodů bylo, že ruské pokročilé zbraně – takové, které propagují jako rovnocenné nebo lepší než cokoli, co mají USA nebo Západ, ve snaze generovat zahraniční prodeje – nejsou prostě tak dobré, jak se tvrdí. Ve skutečnosti mnoho pokročilých ruských zbraní není tak vyspělých, jak se uvádí.

Proč tedy ruské pokročilé zbraně selhávají? Během několika posledních desetiletí se Rusko snažilo postavit nové stíhačky, letouny stealth, nové bombardéry a mnoho dalších platforem, aby drželo krok s Amerikou. Opět existuje několik důvodů, proč, když se podíváme na jejich pokročilé zbraně, a proč nesplňují nadměrná očekávání.

Putinova honba za imperiálním dobýváním zasáhla vojenskou modernizaci

Putin se dostal k moci v roce 1999 a drží se jí téměř 25 let v nemalé míře proto, že má státní vládní zpravodajská média, která ovládají narativ. U lidí tak zůstává oblíbený, protože dostávají pouze kremelskou verzi událostí. Pozitivní zprávy a události bez jakéhokoliv svobodného zpravodajství.

Ale jak otevřeně lamentuje nad pádem bývalého Sovětského svazu a sebou samým jako novým Petrem Velikým, jeho agresivita zabránila ruskému vývoji pokročilých zbraní.

Upřednostnil politické cíle před vojenskými. Ruská ekonomika nebyla tak silná, jak inzeroval, a přesto pokračoval v používání hybridní války, taktiky z dob Sovětského svazu, protože ruská ekonomika nemůže odolat trvající válce s NATO a Západem, takže to šetří použití zjevné vojenské síly. A součástí této strategie je hrozba jadernými zbraněmi.

Putinův tiskový tajemník Dmitrij Peskov vydal poměrně neomalené varování. "Máme koncept domácí bezpečnosti a ten je veřejný," řekl Peskov CNN. "Můžete si přečíst všechny důvody pro použití jaderných zbraní. Takže pokud je to existenční hrozba, hrozba pro naši zemi, tak ji lze využít v souladu s naší koncepcí."

Nevyhnutelné ekonomické sankce z ruské agrese posilují jejich snahy exportovat zbraně do zbytku světa.

Ruské zbraně používají americké čipy

Ekonomické sankce uvalené kvůli ruské agresi Rusko tvrdě zasáhly. Omezily schopnost vyrábět náhradní díly a vybavení; jedním z nejpřekvapivějších efektů bylo množství americké a evropské technologie, která se dostává do ruských zbraní.

Ještě v červnu američtí vyšetřovatelé spolupracující s ukrajinskou zpravodajskou službou prověřili tolik ruských zbraní, kolik mohli najít. Téměř všechny měly západní technologii, jako jsou mikročipy, obvodové desky, motory, antény a další vybavení.

Na začátku války a uvalení sankcí byla ministryně obchodu Gina Raimondová dotázána, zda nedostatek čipů ochromuje schopnost Moskvy vyrábět nové zbraně a vybavení, a odpověděla "nepochybně ano".

"Americký vývoz do Ruska v kategoriích, kde máme kontrolu vývozu, včetně polovodičů, klesl od 24. února o více než 90 %," dodala. "To je ochromující."

Ruské "pokročilé" zbraně nejsou tak pokročilé

Mnoho pokročilých ruských zbraní prostě nefunguje tak, jak je inzerováno. Rusko propagovalo SU-57 jako "stíhačku páté generace". Ale ve vynikajícím článku na Sandboxx News položil Alex Hollings legitimní otázku: "Je Su-57 nejhorší stealth stíhačkou na planetě?"

Radarový profil staví tento letoun na úroveň F/A-18 Hornet z 80. let, stále nebyly dodány motory potřebné k zajištění stealth režimu a ruské letectvo bylo nuceno použít motor Saturn AL-41F1 z letounu Su-35S čtvrté generace. Výsledkem byl nižší výkon a ztráta utajení.

Moskva tvrdila, že balíček senzorů a avioniky je srovnatelný s F-35 Joint Strike Fighter, ale většina leteckých analytiků se domnívá, že to není nic jiného než typický ruský humbuk. Předpokládá se, že Rusko vyrobilo čtyři Su-57; jeden havaroval, než mohl být dodán. V aktivní službě by tak zůstaly jen tři.

Letecká řízená střela Kh-101 (ALCM) je proslulá opakovanými selháními při útocích na dlouhé vzdálenosti proti ukrajinským cílům. V březnu byl citován představitel ministerstva obrany, který řekl: "buď se jim nedaří odstartovat, nebo nezasáhnou cíl, nebo při kontaktu nevybuchnou".

Tanky T-72 mají inherentní chybu kvůli nabíjecímu zařízení kanónu, která se ukázala již během první války v Perském zálivu.

Robotický tank Uran-9 byl údajně vyvíjenou konstrukcí pro podporu pěchoty. Je vyzbrojen 30 mm automatickým kanónem, protitankovými řízenými střelami a plamenomety od Šmelu. Moskva uvedla, že může operovat téměř 3 km od ovladače. To bylo naprosto přehnané.

Rusové tank testovali v Sýrii a předvedl se děsivě. Jakmile se tank dostal mimo zorný úhel ovladače, ztratil signál. Měl problémy se střelbou z 30 mm kanónu a nemohl střílet za pohybu, protože jeho zaměřovač nebyl stabilizovaný. Také pásy mají nízkou spolehlivost a vyžadují časté opravy v terénu.

Toto není konec seznamu, ale zobrazuje to přesný pohled na ruské pokročilé zbraně.

Vyhlídky pro Moskvu nevypadají slibně; Ukrajinci je zastavili a vedou protiofenzívu na jihu kolem Chersonu. Hlavní ruské tankové formace byly zdecimovány a obrněným formacím vydávají staré tanky T-62 a další vybavení. Mýtus o ruské moci byl vyvrácen.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5421

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022