Britská rozvědka: Rusům se v Donbasu nedaří

15. 5. 2022

čas čtení 9 minut
- Tříštivé bomby, fosforové bomby. Povolili nám používat všechno, co je zakázané, říká ruský voják v telefonátu odposlechnutém a zaznamenaném ukrajinskou tajnou službou:

- Britská vojenská rozvědka přichází se zdrcujícím hodnocením ruských bojů v Donbasu. Uvádí, že Rusko ztratilo přibližně třetinu pozemních bojových sil nasazených v únoru, "výrazně zaostává za svým plánem" a během příštích 30 dnů pravděpodobně nedosáhne rychlého pokroku

Ukrajinská armáda oznámila, že u Ruskem drženého města Izjum probíhá protiofenzíva, ale ruské síly postupují i na jiných místech Donbasu. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že situace v Donbasu zůstává velmi obtížná a ruské síly se tam stále snaží zachránit vítězství. "Nepřestávají ve svém úsilí," řekl.

- Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba se v Berlíně setkal s Blinkenem. USA spolu s Ukrajinou zajístí vývoz obilovin do Afriky a Asie. USA na Ukrajinu posílají další zbraně


- Ukrajina zvítězila v hudební soutěži Eurovize

Zde je nadšená reakce ukrajinského moderátora a komentátora Eurovize Timura Mirošnyčenka na zprávu, že jeho země vyhrála.

Svůj komentář k Eurovizi vysílal z protiatomového krytu.



-  Raketový úder zasáhl v neděli brzy ráno část vojenské infrastruktury v západoukrajinské Lvovské oblasti, uvedl gubernátor oblasti Maxim Kozickij v příspěvku na komunikační aplikaci Telegram,

    Čtyři nepřátelské rakety zasáhly jednu z vojenských infrastruktur ve Lvovské oblasti. Objekt je zcela zničen. Podle předběžných informací nejsou žádné oběti. Nikdo nevyhledal lékařskou pomoc.

Regionální velitelství letectva "Západ" ukrajinských vzdušných sil v příspěvku na sociálních sítích uvedlo, že na Lvovskou oblast bylo vypáleno několik raket z Černého moře. Dvě z raket byly zničeny před zasažením cíle, uvedlo.

- Švédská vládnoucí strana má rozhodnout o nabídce členství v NATO

Agentura Reuters uvádí, že švédští vládnoucí sociální demokraté jsou připraveni vyslovit se pro vstup země do NATO a připravit tak půdu pro podání přihlášky - a náměstek generálního tajemníka NATO je přesvědčen, že aliance by mohla dosáhnout konsensu o jejich členství.

Sociální demokraté - největší švédská strana - vedli v uplynulém týdnu interní debaty a vedení strany tvrdí, že rozhodne v neděli. Všeobecně se očekává, že upustí od svého odporu vůči členství v NATO.

Toto rozhodnutí by zvrátilo desetiletí bezpečnostní politiky, v níž Švédsko zachovávalo vojenskou neutralitu.

Zdá se stále pravděpodobnější, že Finsko i Švédsko budou usilovat o vstup do západní aliance, a to navzdory varování Moskvy před "odvetnými kroky" a "vážnými důsledky". Rusko uvedlo, že by mohlo rozmístit jaderné zbraně a hypersonické rakety v evropské exklávě Kaliningrad, pokud se Švédsko a Finsko stanou členy NATO.

Zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană mezitím v neděli prohlásil, že je "přesvědčen", že aliance může dosáhnout konsensu ohledně členství Finska a Švédska a že obavy Turecka ze vstupu Finska a Švédska mohou být vyřešeny.

Jsem přesvědčen, že pokud se tyto země rozhodnou usilovat o členství v NATO, budeme schopni je přivítat, abychom našli všechny podmínky pro dosažení konsensu.

- V  Donbasu, jedné z mála částí Ukrajiny, kterou stále ohrožuje postupující armáda, prchají starší a zranitelní obyvatelé všemi dostupnými prostředky

Moskva, poražená v Kyjevě a zatlačená zpět od Charkova, vrhla své jednotky na dlouhé úseky východní fronty. Ve městech, jako je Konstiantynivka, se nyní snaží dostat ven mnoho obyvatel, kteří neodešli v prvních vlnách evakuace - často velmi staří, velmi mladí, nemocní nebo nepohybliví.


- Ukrajinští představitelé tvrdí, že Rusko plánuje uspořádat v Mariupolu referendum o připojení města k Rusku. V sobotu to řekl Petro Andruščenko, poradce starosty přístavního města, který působí v exilu:

    Máme určité informace, že ruské úřady připravují referendum a mohly by ho dokonce vyhlásit zítra, ale zatím nevíme, zda je to pravda. Ale vidíme spoustu integrace Mariupolu do ruského systému, do vzdělávacího systému, do bankovního systému.

Ruiny, které zbyly z Mariupolu, kde kdysi žilo 400 000 lidí, jsou z velké části obsazeny Ruskem, i když v rozlehlých ocelárnách Azovstal se drží až 2 000 ukrajinských vojáků.


- Rusko vymazává v nově vydaných školních učebnicích, vnucených školám v okupovaných částech Ukrajiny, jméno i historii Ukrajiny:


- G7 varuje před hladomorem v důsledku blokády Černého moře

Ruská blokáda Černého moře tlačí celé populace k hladomoru, uvedli ministři zahraničí G7, a pokud Rusko nepovolí vývoz ukrajinského obilí z blokovaných přístavů, miliony lidí zemřou hlady. Země to uvedly ve společném prohlášení:

    Nevyprovokovaná a promyšlená ruská agresivní válka zhoršila globální ekonomické vyhlídky prudkým nárůstem cen potravin, pohonných hmot a energií.

    "V kombinaci s tím, že Rusko blokuje odchodové cesty pro ukrajinské obilí, čelí nyní svět zhoršujícímu se stavu potravinové nejistoty a podvýživy... A to v době, kdy už 43 milionů lidí bylo krůček od hladomoru."

Ukrajina je jedním z předních světových producentů pšenice a kukuřice a mnoho zemí - zejména v severní Africe - je z hlediska zajištění základních potravin závislých na její levné pšenici. Začátkem měsíce ředitel potravinového programu OSN Martin Frick uvedl, že přibližně 4,5 milionu tun obilí v kontejnerech v ukrajinských přístavech "jen tak leží".


- Podle agentury AFP se očekává, že finská vláda v neděli oficiálně oznámí svůj záměr vstoupit do NATO, zatímco švédská vládnoucí strana uspořádá rozhodující schůzi, která by mohla připravit půdu pro podání společné přihlášky. Pokud se obě země rozhodnou pro podání těchto přihlášek, zvrátí tím politiku vojenské neangažovanosti, která se ve Finsku datuje více než 75 let a ve Švédsku dvě století.

Putin Finsko varoval, že takové plány "negativně ovlivní rusko-finské vztahy".

- Kancelář finského prezidenta Sauliho Niinistöa uvedla, že v telefonickém rozhovoru Putinovi sdělil, jak výrazně se změnilo bezpečnostní prostředí Finska po invazi Moskvy na Ukrajinu. "Rozhovor [s Putinem] byl přímý a jednoznačný a proběhl bez přehánění... Vstupem do NATO Finsko posílí svou vlastní bezpečnost a převezme svou odpovědnost."

- Ukrajina slaví vítězství v 66. ročníku hudební  soutěže Eurovize, který se konal v sobotu večer. Na prvním místě skončila píseň Stefania od skupiny Kalush Orchestra, která se svezla na vlně podpory telefonicky hlasující evropské veřejnosti

- Velký konvoj stovek osobních aut a dodávek s uprchlíky z ruin Mariupolu dorazil v sobotu večer do Ukrajinou ovládaného města Záporoží poté, co několik dní čekal, až jim ruské jednotky umožní odjet.

Předseda americké senátní menšiny Mitch McConnell se připojil k rostoucímu seznamu amerických politiků, kteří navštívili Kyjev. Zelenskij uvítal McConnellovu návštěvu jako silný signál podpory Ukrajiny od obou abmerických politických stran.




- Zelenskij rovněž poděkoval prezidentovi Joe Bidenovi za to, že tento týden podepsal zákon o aktualizaci zákona Lend-Lease z období druhé světové války, který umožňuje rychlejší výrobu a dodávky zbraní a munice Spojenými státy spojencům zapojeným do konfliktů, jichž se přímo neúčastní.

-  Ruské jednotky se stáhly z oblasti města Charkov, uvedl jeho starosta Ihor Těrechov. Uvedl, že "díky úsilí charkovské územní obrany a ukrajinských ozbrojených sil se Rusové stáhli daleko z oblasti města směrem k ruským hranicím".

- Válka skončí do konce roku 2022, uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky. Generálmajor Kyrylo Budanov prohlásil, že Moskva utrpěla těžké ztráty, a předpověděl bod obratu do poloviny srpn
a - a dodal své přesvědčení, že "většina aktivních bojových akcí skončí do konce tohoto roku".

jíProbíhala "velmi obtížná jednání" o další etapě evakuace z Mariupolu, uvedl Zelenskij. Poslední zbývající ukrajinští obránci města jsou ukryti v ocelárně Azovstal.
 

0
Vytisknout
5256

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022