Od 80. let 20. století se v anglických a španělských knihách snížila racionalita a zvýšila emocionalita

17. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
Vědci z americké univerzity v Indianě zjistili, že angličtina a španělština se za poslední čtyři desetiletí staly méně racionálními.

Došlo k jasnému posunu ve slovech s kořenem v racionalitě a k nárůstu používání emocionálních slov. Vědci prozkoumali miliony knih vydaných v angličtině a španělštině v letech 1850-2019 a hledali 5 tisíc nejpoužívanějších slov pro každý rok. Od roku 1850 až do 70. let 20. století kralovala slova jako uzavřít nebo určit, zatímco od 80. let 20. století se stala normou slova cítit a věřit. Slova týkající se emocí se od té doby používají častěji než slova spojená s argumenty založenými na faktech.

 
Po roce 1850 používání slov spojených s pocity systematicky klesalo, zatímco používání slov spojených s argumentací založenou na faktech neustále rostlo. Tento vzorec se obrátil v 80. letech 20. století a tato změna se zrychlila kolem roku 2007, kdy napříč jazyky klesla frekvence slov spojených s fakty, zatímco prudce vzrostla frekvence slov spojených s emocemi, což je trend paralelní s posunem od kolektivistického k individualistickému jazyku.

"K tomuto obratu dochází jak v beletrii, tak v literatuře faktu," zdůrazňují vědci. "Navíc se vzorec změny poměru mezi slovy s příznakem sentimentu a racionality od roku 1850 vyskytuje také v článcích listu New York Times, což naznačuje, že nejde jen o artefakt námi analyzovaných knižních korpusů."

Je zde patrný zesilující efekt, ke kterému došlo od roku 2007 a který pravděpodobně souvisí s popularizací sociálních médií.

2
Vytisknout
5419

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2022