Další mejdan Borise Johnsona během lockdownu. Prý "se nekonal". Lžou, jako když tiskne

20. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
David Aaronovich, The Times, ironicky: Tak jedu do práce. Klíče, mobil, laptop, láhev červeného vína...




Úřad britského premiéra v 10 Downing Street popřel, že by se v pátek 15. května 2020, v době lockdownu v Británii, kdy se směli Britové setkávat jen s jednou osobou, a to venku, při dodržování dvoumetrového sociálního distancování, a nesměli ani do parků (lavičky byly zablokovány), konala v zahradě Downing Street společenská akce. Prý tam "pracovníci Downing Street pracovali".

Oni a my:

Bohužel vyšla najevo tato fotografie, na níž v popředí sedí Boris Johnson se svou tehdejší snoubenkou Carrie a nově narozeným synem u vína a u výběru sýrů. Ostatní přítomní sedí velmi ležérně také u vína, nemají ani poznámkové bloky ani počítače, z nichž by se dalo vysoudit, že na zahradě skutečně pracují.

Muž, který sedí po pravé straně Borise Johnsona s pozvednutou rukou, je jeho tajemník. Byl právě pověřen vyšetřováním, zda se v Downing Street konaly protizákonné mejdany, poté, co jiný státní úředník se úkolu toto vyšetřovat musel vzdát, protože vyšlo  najevo, že loni o Vánocích sám uspořádal v Downing Street mejdan.


V pozadí fotografie stoji další skupina lidí kolem stolku s několika lahvemi alkoholu. Na fotografii je celkem 19 osob a přítomní nedodržují sociální distancování.

Je velmi obtížné z této další kompromitující fotografie neusoudit, že Johnsonova vláda během pandemie nařizovala občanům přísná karanténní opatření, ale sama se jimi vůbec neřídila. Vzhledem k tomu, že tou dobou umírali na covid desetitisíce lidí v nemocnicích a jejich příbuzní je kvůli lockdownu nesměli navštívit na smrtelné posteli, tyto informace nejsou v současnosti britskou veřejností přijímány zrovna pozitivně.

Je to už asi osmý mejdan, o němž novináři zjistili, že se v době lockdownu, kdy byly společenské večírky zakázány, konal v prostorách Downing Street.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

2
Vytisknout
6674

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2021