COP 26: Čína a Spojené státy překvapivě oznámily vzájemnou spolupráci v boji proti globálnímu oteplování

10. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
Čína a Spojené státy náhle oznámily ve středu večer v Glasgow, že budou spolupracovat na snížení emisí skleníkových plynů v klíčových, nadcházejících deseti letech. Je to na klimatickém summitu COP 26 v Glasgow významná pozitivní změna, zatímco se účastnické státy snaží vyjednat návrh konečné rezoluce.

Čína a USA si během prvního týdne konference vyměňovaly vzájemné urážky, ale ve středu večer zveřejnily společnou deklaraci, jejímž prostřednictvím přislíbily, že tyto dvě největší ekonomiky budou při snižování emisí v nadcházejících deseti letech těsně spolupracovat, aby globální oteplování nepřekročilo 1,5 stupňů Celsia.

 

 

Tato náhlá změna v jejich postojích překvapila britské organizátory konference a vyslala silný signál všem 190 účastnickým státům na konferenci. Čína a USA budou spolupracovat na snižování emisí metanu a emisí z dopravy, energetiky a průmyslu.

"Obě strany uznávají, že existuje mezera mezi nynějším úsilím a cíli pařížské dohody, a tak my společně posílíme své pařížské úsilí a spolupráci a zrychlíme přechod na zelenou a nízkouhlíkovou ekonomiku," řekl Xie Zhenhua, šéf čínské delegace. "Doufáme, že tato deklarace přispěje k úspěchu summitu COP 25."

Americký vyslanec pro globální oteplování John Kerry uvedl: "Dvě největší světové ekonomiky souhlasily, že budou v tomto rozhodujícím desetiletí vzájemně spolupracovat na emisích. Toto je cestovní mapa pro naše země a budoucí spolupráci. Čína a Spojené státy mají množství neshod. Ale spolupráce je jediným možným způsobem, jak tento úkol splnit. Jde o vědu, jde o fyziku."

Kerry srovnal spolupráci s ČÍnou s americkými dohodami o snížení jaderných arzenálů během studené války. "Je někdy nutno pohlížet mimo neshody, aby se našla cesta kupředu."

Chudé země apelovaly na summitu v Glasgow na bohaté země, aby poskytly vyšší finanční pomoc zranitelným zemím. Poukázaly na to, že připravovaná závěrečná deklarace je v tomto smyslu příliš slabá.

Připravovaná závěrečná deklarace, zveřejněná ve středu dopoledne, požaduje, aby se státy příští rok vrátily k vyjednávacímu stolu a posílily své národní plány na snížení emisí.

Text také obsahuje vědecké argumenty, proč je nutno omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia a vyjádřil znepokojení, že emise jsou nyní daleko vyšší než je úroveň, které je zapotřebí k dosažení tohoto cíle.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5744

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2021