Je Emma Raducanu Britka?

14. 9. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
 

K velkému jásotu nacionalističtějších Angličanů zvítězila tenisová hvězda Emma Raducanu minulou sobotu v americkém tenisovém turnaji US Open. Dokonce i ultrapravicový britský bulvární list Daily Mail, který normálně zuří proti imigrantům, cizincům a uprchlíkům, oslavoval "naši, anglickou Emmu".

Jak kdosi před turnajem poněkud cynicky poznamenal, Emmu Raducanu prohlásí deník Daily Mail za Britku pouze v tom případě, pokud US Open vyhraje,

 

Vítězství Emmy Raducanu dostalo velkou část Británie do "dlouhodobějšího stavu radostného delíria", píše Alexandra Topping. Jenže jeji životopis na Twitteru obsahuje jen čtyři slova: Londýn/Toronto/Šenjang/Bukurešť.

Potíž totiž je, že Emma Raducanu se narodila v Kanadě Číňance a Rumunovi a do Londýna se přestěhovala teprve, když jí byly dva roky.

V Británii vyvolalo její vítězství debatu o multikulturalismu. Celá řada dalších vítězných "britských" sportovců roku 2021 - jezdec na BMX na olympiádě Kye White a vzpěračka Emily Campbell, až po fotbalisty Marcuse Rashforda, Bukayo Saky a dalších hvězd fotbalového týmu v evropském finále  nejsou vlastně Britové. I vítězství Emmy Raducanu někteří přivítali jako novou etapu v hrdě multikulturní éře Británie.

V neděli napsal muslimský primátor Londýna Sadiq Khan na Twitteru, ře Raducanu odráží "příběh Londýna": "Zde v Londýně my přijímáme a oslavujeme svou rozrůzněnost. A když pracujete tvrdě a druzí vám pomáhají, můžete uspět ve všem."


Raducanové blahopřál i známý xenofob a brexitér Nigel Farage. Kritikové poukázali na to, že nedávno Farage hovořil v televizi o tom, že zločinnost, páchaná v Británii Rumuny, je děsivá a neuvěřitelná, a dodal: "Ptali se mě, zda byste se měli bát, kdyby se k vám do ulice přistěhovali Rumuni. Kdybyste žili v Londýně, myslím, že byste se bát měli."


Bývalý kapitán anglického fotbalového týmu a televizní fotbalový moderátor Gary Lineker si neodpustil uštěpačnou poznámku: "Farage si nebude moci finančně dovolit bydlet v sousedství Emmy Raducanu, tak si nemusí dělat starosti," dodal, vzhledem k tomu, že Raducanu svým vítězstvím v USA dostala finanční cenu 1,8 milionu liber.


Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
8125

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2021