Táliban mučí a vraždí

21. 8. 2021

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Situace na kábulském letišti je v sobotu "absolutně děsivá". Zatím je to nejhorší den.  Britští vojáci svědčí, že nic tak strašlivého nezažili po celou dobu své vojenské kariéry:

Rozdrceni, jiní dehydrováni a zděšeni. Mrtvoly pokrývané bílými prostěradly uprostřed zmatku tisíců lidí na kábulském letišti:



Táliban po celém Afghánistánu zabíjí občany, zatýká je, mučí a zastrašuje je. Je to v ostrém protikladu s přísliby jeho vedení, že se nebude mstít oponentům.

V afghánských městech chodí Táliban od jednoho domu ke druhému a hledá pracovníky padlého režimu či západních zemí. Vyšlo také najevo, že bojovníci Tálibanu mučili a zabíjeli příslušníky jedné etnické menšiny v Afghánistánu, když minulý měsíc okupovali její vesnici.



 Amnesty International informuje, že její pracovníci hovořili se svědky v provincii Ghazni, kteří potvrdili, že Táliban tam usmrtil ve vesnici Mundaracht ve dnech od 4. do 6. července devět mužů z hazárské menšiny.

Hazárové jsou šíitští muslimové, které v minulosti Talibán pronásledoval a kteří v posledních letech udělali obrovské pokroky ve vzdělávání a ve společenském postavení.

Agnès Callamard, šéfka Amnesty International, konstatovala, že brutalita vraždění je "připomínkou minulosti Talibánu a děsivým náznakem, co vláda Talibánu může znamenat".

Amnesty International také uvádí, že mnoho dalšího zabíjení nevyšlo zřejmě dosud najevo, protože Talibán vypíná mobilní sítě v oblastech, které okupoval, aby nebylo možno rozšířit záběry jejich zvěrstev.

Bojovníci z Talibánu také usmrtili příbuzného afghánského novináře, pracujícího pro německou stanici Deutsche Welle, jehož hledali v západním Afghánistánu. Příbytky tří dalších novinářů pracujících pro Deutsche Welle byly terčem razie Talibánu.

Středisko RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses uvádí, že Talibán prověřuje na pouličních kontrolách lidi, kteří se snaží dostat se na letiště v Kábulu.

"Máme kopie konkrétních písemných příkazů, orazítkovaných vojenskou komisí Talibánu, které toto nařizují," uvedl Christian Nellemann z této organizace.

Důvěryhodnost Bidenovy vlády, která tvrdí, že se rychlý rozklad afghánské vlády "nedal" předpovídat, byla dále otřesena, když nyní Wall Street Journal zveřejnil depeši z amerického ministerstva zahraničí datovanou 13. července, která varovala, že Talibán rychle začíná ovládat celou zemi a nabídl četná doporučení, jak neutralizovat tuto krizi a urychlit evakuace.

Bidenova vláda je pod tlakem zintenzivnit své úsilí poté, co vyšlo najevo, že některé evropské jednotky, včetně elitního francouzského týmu, překročily frontovou linii Talibánu a vstoupily do ulic Kábulu s cílem zachraňovat civilisty.

Talibán prý neplánuje dělat nic do 31. srpna, začne jednat až po datu, kdy odejdou americké jednotky.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
7919

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2021