REDAKČNÍ KOMENTÁŘ

Co si dnes přečtete v Britských listech

5. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Daniel Veselý ve svém komentáři reaguje na zajímavý rozhovor Bohumila Kartouse s analytičkou Kateřinou Procházkovou o tom, jak českým politickým, mediálním a akademickým prostředím prostupuje čínský vliv. Je to dozajista znepokojivá skutečnost, nicméně současný rozmach Číny je třeba chápat v rámci soupeření se Spojenými státy, které mnozí analytikové nazývají novou studenou válkou. O tom, jaká rizika z tohoto zápasu o globální hegemonii vyplývají, si přečtete zde.

Jan Molič se ve svém názorovém textu věnuje srážce vlaků u Domažlic, při které přišli o život tři lidé. „Proč strojvedoucí dosud nemají aspoň nějaké provizorní zařízení, například mobil s GPS aplikací, která by je varovala před protijedoucím vlakem?“ ptá se Molič. Více se dozvíte zde. O tomtéž tématu píše také František Řezáč.

Nad tím, jak je v odcizené společnosti pozdního kapitalismu vnímán úspěch, se zamýšlí David Marenčák.

Práva žen versus tzv. tradiční hodnoty. Společnost se stává civilizovanější, jsou-li důsledně prosazována lidská práva, včetně práv žen, píše Boris Cvek. Koneckonců ony tradiční hodnoty mnohdy vycházejí z naprostých nesmyslů.

Přestože je zalesňování jedním z klíčových opatření v boji proti klimatické krizi, masivní výsadba stromů s sebou nese značná rizika. Organizace Oxfam tvrdí, že k tomuto environmentálnímu opatření je nutno přistupovat obezřetně a rozumně.

Miliony lidí budou v nadcházejícím desetiletí obětí povodní, dokazuje nová studie. Z modelování globálního oteplování vyplývá, že do roku 2030 vzroste počet lidí ohrožených povodněmi ještě více.

Neochota se očkovat a tzv. vakcinační apartheid jsou dvěma zásadními překážkami v tažení proti pandemii. Existuje obrovský rozdíl mezi proočkovaností v USA a proočkovaností v nejchudších zemích světa. Rizika vyplývající z vakcinačního apartheidu jsou sice notoricky známá, nicméně není na škodu na ně opakovaně upozorňovat.

Ženy v ČR, sterilizované bez jejich svolení, dostanou za to finanční odškodnění podle zákona, který tento týden podepsal Miloš Zeman, informuje deník Guardian.

Nedávno byl v USA k trestu odnětí svobody odsouzen whistleblower Daniel Hale za to, že zveřejnil tajné informace o válečných zločinech USA. Ve Velké Británii byl nyní k osmiměsíčnímu trestu odsouzen blogger Craig Murray, který už dříve rozkryl vazby britské vlády na represivní režim v Uzbekistánu a který nedávno podrobně informoval o nedostatcích soudního řízení o vydání Juliana Assange do USA. Jaké je jeho provinění?

Situace v Izraelem obléhané Gaze je i nadále otřesná. Blízkovýchodní analytik Juan Cole cituje děsivou studii Mezinárodního výboru Červeného kříže o akutním nedostatku elektrické energie v Gaze.

Nedávné íránské útoky na tankery v Perském zálivu nelze v žádném případě ospravedlňovat. Nicméně totéž platí i pro škrtící ekonomickou blokádu, kterou na perskou velmoc uvalily Spojené státy. Jaké další negativní dopady má americká ekonomická klatba se dozvíte zde.

Joe Biden připravuje změnu strategie vývozu zbraní z USA, má být více založena na lidských právech. Skutečnou zkouškou bude, zda to bude znamenat zrušení vývozu amerických zbraní do zemí, které systematicky porušují lidská práva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-1
Vytisknout
4387

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2021