Turecko žádá o pomoc v boji proti lesním požárům, zatímco vedro pokračuje

3. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
 
Ve většině jižní Evropy vypukly divoké lesní požáry, v Řecku teplota dosáhla 45 stupňů Celsia, nedá se vycházet ven


Turecko zahájilo mezinárodní apel - prosí o pomoc při likvidaci lesních požárů, které zuří po celé zemi a v posledních dnech usmrtily osm lidí. Mezitím v jihovýchodní Evropě sílí nejhorší vlna veder za mnoho desetiletí.

 
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan se stal terčem kritiky, když vyšlo najevo, že Turecko nemá žádná protipožární letadla. Úřadům v Istanbulu je přislíbila Evropská unie. Turecko bojuje s požáry na svém pobřeží už šestý den.

Dosud bylo letos v Turecku požáry zdevastováno téměř 95 000 hektarů půdy, ve srovnání s průměrem 13 156 hektarů v témže boru roku v letech 2008-2020.

Divoké lesní požáry vypukly skoro po celé jižní Evropě, v Řecku, ve Španělsku a v Itálii. Teploty stouply nad 40 stupňů Celsia a donutily stovky lidí k evakuaci.

V Řecku stoupla teplota nad 45 stupňů Celsia. Země používá staré elektrárny ve snaze uspokojit poptávku po elektrickém proudu v důsledku zvýšeného užívání klimatizace. Zaměstnancům se zdravotními problémy bylo dovoleno zůstat doma.

V sobotu u města Patras na západě Řecka vypukl velký požár a pět vesnic muselo být evakuováno. Osm osob v regionu bylo hospitalizováno s popáleninami a s dýchacími problémy.

Kypr, který utrpěl velkými lesními požáry minulý měsíc, udržuje protipožární letadla s nádržemi vody v pohotovosti. "Když nereagujete okamžitě obrovskou reakcí na každý požár, stane se to velmi rychle nezvládnutelné," řekl v médiích šéf lesů Charalambos Alexandrou.

Nejméně pět lidí bylo zraněno, 30 dalších ošetřeno po vdechování kouře a turisté byli evakuováni poté, co lesní požáry zničily jehličnatý les u pláže v italské Pescaře. Itálie zaznamenala více než 800 lesních požárů, většinou na Sicílii. Stovky turistů a místních obyvatel muselo být evakuováno poté, co vypukly požáry v Palermu a v Katánii.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
7544

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2021