Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Uprostřed drasticky rostoucí míry nákaz začínají Johnsonovi ministři váhat nad zrušením všech koronavirových opatření

10. 7. 2021

čas čtení 7 minut
 

Kolik je v ČR případů dlouhého covidu? Na stránkách MZČR to nenajdete. ZDE se spekuluje, že dlouhým covidem může být  v ČR postižena až třetina nakažených, to by bylo kolem půl milionu lidí.

Počet nákaz v Praze a v Plzni roste. Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Praha (34,83 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha-západ (28,89) a další oblasti kolem Prahy,  Plzeň (36,44) a oblasti kolem Plzně, Rokycany (34,35).   V pátek 9.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 278 denních nákaz. V ČR do 9.7. zemřelo  30 331 lidí. V nemocnicích je 35 osob, denní nárůst o jednoho člověka. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 669 182 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 087 382 osob, druhou dávkou 3 612 362 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 36  procent obyvatelstva.

- Rusko v sobotu registrovalo 752 úmrtí na covid - dosud největší množství denních úmrtí od začátku pandemie - a 25 082 nových nákaz.

- Celkem v Anglii zemřelo navzdory očkování dvěma dávkami vakcíny 118 osob. Vakcíny zachránily život dosud asi 30 000 lidem, informuje vládní organizace Public Health England. Od 1. února 2021 do 21. června 2021 zemřely v Anglii dvě plně očkované osoby mladší 50 let a 116 plně očkovaných osob nad 50 let. Z lidí nad 50, kteří zemřeli, byla téměř polovina plně očkována, zatímco ve věkové kategorii pod 50 let zemřelo jen 21 neočkovaných lidí. To je způsobeno vysokým nárůstem rizika stoupajícím s věkem, uvedl statistik David Spiegelhalter z University of Cambridge. Neočkovaný třicátník je méně ohrožen na životě koronavirem než očkovaný šedesátník. Účinnost vakcíny proti hospitalizaci je asi 94 procent a přibližně stejná účinnost vakcín je vůči úmrtí na covid. Očkování zabránilo přibližně 30 300 úmrtím, 46 300 hospitalizacím a 8 151 000 nákazám, uvádějí statistikové z organizace Public Health England ZDE  

- Británie v pátek zaznamenala 35 707 nových nákaz a 29 úmrtí na covid. Kumulativní počet nákaz od začátku pandemie přesáhl 5 milionů (je to tedy pořád o hodně méně per capita než celkový počet nákaz v ČR, který dosahuje 1,6 milionu osobm což by na britské poměry bylo cca 10 milionů nákaz). Počet nákaz v Británii vzrostl za minulý týden o 58 procent. Johnson a jeho vládní mafie se obává, že kdyby zrušili "Den svobody", úplné rozvolnění dne 19. července, byla by to pro ně katastrofa, avšak z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že 70 procent Britů si myslí, že by povinné nošení roušek v obchodech a ve veřejné dopravě mělo pokračovat nejméně další měsíc, než budou proočkováni další lid, a 66 procent Britů požaduje totéž pro restaurace, bary a divadla. Johnsonova vláda chce od 19. července také zrušit doporučení, aby lidé pracovali z domova, i když vládní vědecký výbor upozorňuje, že to snižuje pravděpodobnost nákazy o 54 až 76 procent. Dosud bylo oběma dávkami v Británii proočkováno jen 51,5 procent občanů. Vědci poukazují na to, že je naprostým šílenstvím rušit karanténní opatření, než budou proočkováni všichni. ZDE 

 

- Johnsonova vláda informovala, že občané vracející se z dovolené v zahraničí nebudou muset jít na 10 dní do karantény, pokud budou očkováni oběma dávkami. Vedlo to k násilným útokům na pracovníky očkovacích centrech, kde se rozzuření Britové dožadují druhé injekce dříve než po pauze osmi týdnů po první injekci. Některá očkovací centra musela požádat o ochranu policii. ZDE 

- Jihokorejské hlavní město Seoul se připravuje na nový lockdown, počet denních infekcí v Jižní Koreji stoupl na 1378. V dvaapadesátimilionové Jižni Koreji bylo dosud očkováno oběma dávkami jen asi 10 procent obyvatelstva. Celkový počet infekcí v Jižní Koreji je 166 722, zemřelo tam 2038 lidí. Za nově se šířící infekci nese odpovědnost varianta delta. ZDE 

- Austrálie dosud proočkovala oběma dávkami jen asi 8 procent obyvatelstva. Australští politikové neobjednali dostatečné množství vakcín, protože byli zpočátku úspěšní v boji proti pandemii a domnívali se, že je nepotřebují. ZDE 

- Britský regulační orgán pro léky a zdravotnictví uvedl, že existuje "extremně minimální riziko" zánětu srdce po očkování vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna. Po "podrobné analýze veškerých britských i zahraničních dat" dochází regulační orgán k závěru, že prospěch z vakcín daleko převažuje jakékoliv potenciální riziko.

- Holandská vláda znovu zavedla karanténní omezení na noční kluby, hudební festivaly a restaurace.

- Kanárské ostrovy a středozemská oblast Valencie ve Španělsku požádaly vládu o znovuzavedení večerního zákazu vycházení s cílem omezit rychle rostoucí počet infekcí mezi neočkovanými mladýámi lidmi, který ohrožuje tamější letní turistickou sezónu.

- Světová zdravotnická organizace uvádí, že není jasné, zda bude zapotřebí třetí vakcíny, přestože firma Pfizer/BioNTech varuje, že šest měsíců po očkování začíná imunita klesat.

- Malta uvedla, že se stane první evropskou zemí, která uzavře své hranice pro neočkované osoby poté, co tam došlo k nárůstu nákaz. Od 14. července budou na Maltu vpuštěni jen lidé s britským nebo evropským očkovacím certifikátem. Na Maltě je plně očkováno 79 procent obyvatelstva.

- Francouzský regulační úřad pro zdravotnictví naléhavě doporučuje povinné očkování pro všechny profesní pracovníky, kteří přijdou do styku s lidmi zranitelnými nákazou covidem.

- Senegal, EU, USA a několik evropských vlád a dalších partnerů podepsaly dohodu v Dakaru o financování výroby vakcín v tomto africkém státě.

- Během prvního roku pandemie zemřelo na covid v Anglii 25 dětí a teenagerů a asi 6000 jich bylo hospitalizováno.

- Budapešť poskytuje zadarmo starším občanům test na protilátky proti covidu s cílem  zvýšit nátlak na Orbánovu vládu ohledně obav, že vakcína Sputnik neposkytuje dostatečnou ochranu vůči covidu.

- Tři členové televizního týmu italské veřejné televize RAI, která sleduje národní italský fotbalový tým, mají pozitivní test mna covid, což vyvolalo paniku v italské fotbalové federaci.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
4023

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021