REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

9. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
Snad nejdůležitějším, šokující materiálem v dnešních Britských listech je analýza neuvěřitelných lží a drzé dezinformace, které se zcela beztrestně šíří na Facebooku. Materiál je to ohromující. Facebook neustále tvrdí, že tyto lži ze svých stránek odstraňuje. Lže, jako když tiskne.

Bezdomovci pijí alkohol, protože jsou prostě bezdomovci. Ovšem existují pokusy jim tuto činnost v útulcích zakázat, upozorňuje Vojtěch Landa. A podnapilé osoby jsou z útulku nemilosrdně vyhazovány...
  

I když si vláda z rozdávání veřejných prostředků po úderu tornáda udělala předvolební kampaň, současně plánovala na státní pomoci šetřit. Takový postup ale zapadá do rámce dřívějších snah "velkoryse" a zbytečně utrácet, kde to není nutné, a současně šetřit na kriticky důležitých programech, argumentuje Karel Dolejší.

Třebaže v Británii a částečně i v USA opět roste počet nemocných COVIDem, francouzská studie ukazuje, že běžné západní vakcíny po obou dávkách dostatečně chrání proti variantě delta. Přesto se však můžete nakazit, i když  po dvojím očkování snad neumřete. Přesto může mít nákaza drastický průběh.

Jak se bránit proti predátorskému kapitalismu? O tom zajímavě píše Jiří Podhorecký.

Už jsme v Britských listech několikrát psali o drastických vedrech na západě Kanady a na severozápadě USA. Teď vychází najevo, že se v moři u západních břehů USA ve vedrech zřejmě uvařila až miliarda mořských organismů.

Přesto však vydaly americké společnosti obchodující s fosilními palivy 10 milionů dolarů na lživé reklamy na Facebooku, přesvědčující mladé lidi, že zemní plyn je ekologický zdroj, který nezpůsobuje globální oteplování. Facebook, který se zapřísahal, že už nešíří lživé informace, těchto více než 30 000 reklam rád zveřejnil.

Aktualizovaná verze ruské bezpečnostní strategie představuje "chartu paranoika", konstatuje Mark Galeotti. Hrozby vidí doslova všude - a pasuje na ně i všechny síly hýbající moderními společnostmi.

Uprchlíkům v syrském Idlíbu ode dneška začíná hrozit smrt hladem, protože Rusko a Asadův režim blokují humanitární koridor umožňující OSN zásobovat tábory v severní Sýrii. Cílem je buď donutit mezinárodní společenství, aby šlo Moskvě a Damašku na ruku ve věci obnovy Sýrie (kterou by muselo zaplatit), nebo nechat odpůrce režimu v táborech trpět hlady.

Polská pravicová vláda se chystá zrušit jedinou nezávislou televizní stanici.

To ČR představovaná prezidentem Zemanem "se nabídla" Pekingu jako "most" k EU, ačkoliv Čína o nic takového evidentně nestojí. Řeč je o té Číně, která v příští dekádě přinejmenším zdvojnásobí jaderný arzenál a přitom není součástí bezpečnostních mechanismů zahrnujících ostatní oficiální jaderné mocnosti.

Jihoafrický exprezident Jacob Zuma se vzdal policii a nastoupil trest vězení - což ukazuje, že stav demokracie a ochota vynucovat pravidla na příslušnících politické elity mohou být někdy i v "rozvojové" zemi výrazně na vyšší úrovni než v údajně "pokročilejší" České republice. 


Americký fosilní průmysl vydal 10 milionů dolarů na více než 30 000 lživých reklam na Facebooku, prosazující zemní plyn jako údajně "ekologický" zdroj.

Přitom je svět stále drsněji ohrožován globálním oteplováním. V důsledku bezprecedentního vedra zemřela u kanadského pobřeží asi miliarda mořských živočichů.

Bidenova zahraniční politika je podivná. Sobecká a pragmatická. Do Afghánistánu vstupují po odchodu Američanů Írán a Rusko, Biden hostí vraha ze Saúdské Arábie.

-2
Vytisknout
4151

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2021