Účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech poklesla s variantou delta na 64 procent, konstatuje izraelské ministerstvo zdravotnictví

5. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
 
Zatím se však izraelské ministerstvo zdravotnictví nepřipravuje na očkování třetí dávkou vakcíny


Účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech proti nákaze covidem s rozšířením varianty delta po Izraeli poklesla na 64 procent, konstatovalo v pondělí izraelské ministerstvo zdravotnictví.

Z izraelských údajů zveřejněných v březnu vyplývalo, že čtrnáct dní po očkování má tato vakcína účinnost 99 procent proti symptomatické nákaze a 91,2 procent proti nákaze jako takové. Vakcína také byla z 93 procent efektivní proti hospitalizacím a vážným příznakům.

 
Zdravotníci však v Izraeli zpochybňují modely, kterých použilo při získávání těchto nejnovějších informací izraelské ministerstvo zdravotnictví. "Existují obrovské metodologické problémy při hodnocení účinnosti vakcíny podle místních ohnisek nákazy," řekl listu Haaretz jeden zdravotnický expert. "Tohle se podstatnou měrou odlišuje od údajů z Británie," řekl jiný.

Model izraelského ministerstva zdravotnictví byl založen na předpokladu, že je vakcína z 80 procent efektivní proti variantě delta. Proti původní britské variantě alfa byla z 90 procent efektivní.

Podle dosavadních vědeckých zjištění, včetně těch publikovaných v lékařském časopise Lancet má být vakcína Pfizer/BioNTech z 88 procent efektivní vůči variantě delta. To je jen o něco málo efektivní než vůči variantě alfa, vůči níž má být vakcína efektivní z 93 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
6439

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2021