Život na Kubě bez Castrů se nemění

30. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
Zatímco jsou za zavřenými dveřmi vybíráni noví lídři komunistické strany, dál funguje přísná kontrola bránící protestům v ulicích, píše Abraham Jiménez Enoa.


Právě mi napsal přítel, aby mi sdělil: "Sehnal jsem kafe!", psáno s kapitálkami a mnoha vykřičníky. Je šťastný, protože nestrávil první hodiny dne na stromě, aby se ukryl před policií, jen aby se spustil z větve za soumraku a mezi prvními se postavil do fronty v obchodě prodávajícím za americké dolary. Pro jednou se nevrátil domů s prázdnýma rukama, jako v tolika jiných případech.

Na Kubě jsou lidé kvůli přežití nuceni vést si tímto způsobem. Přizpůsobují se existenci vymezené 240 opatřeními zavedenými administrativou Donalda Trumpa proti Kubě, škrty v ekonomické pomoci spojenecké Venezuely a prudkým poklesem turistiky kvůli pandemii. Prezident Miguel Díaz-Canel také provádí špatně pojatou ekonomickou reorganizaci.

Omezení zavedená na Kubě kvůli pandemii zahrnují zákaz nočního vycházení od 21. do 5. hodiny. což znamená, že řada lidí stráví tyto hodiny v úkrytech na schodištích, nebo lehkou dřímotou na balkonech nedaleko obchodů. Jiní tak jako můj přítel šplhají na listnaté stromy, kde mohou v klidu bez obtěžování policejními hlídkami vyčkat rána. Veškeré toto úsilí je zaměřeno jednoduše na to, aby mohli zakoupit těch pár věcí, které jsou k dispozici v obchodech či na tržištích, což představuje další symptom probíhající vážné ekonomické krize.

Protože je lídr kubánské revoluce Fidel Castro pohřben a jeho bratr Raúl odchází do penze takřka v 90 letech, moc přebírá nová generace byrokratů. Nicméně režim dal jasně najevo, že generační výměna ve straně neznamená politickou změnu v zemi. Komunisté tedy všechny vyzývají, aby dál pokračovali podle stejného vzorce, aby udrželi status quo, jen bez vedení Castrů.

Chtějí, aby Kuba zůstala stejná, navzdory faktu, že realita naléhavě vyžaduje změnu kurzu. Kontinuita může prospět jen držitelům moci a těm, kdo jsou s nimi úzce spojeni. Nejde o ty Kubánce, kteří se každodenně honí, aby se najedli, aby mohli vykonat základní hygienu nebo sehnali léky. Určitě nejde o ty, kteří sedí ve vězení kvůli tomu, že se přihlásili k jakékoliv jiné ideologii než vládní, nebo proto, že požadovali nejzákladnější lidská práva.

"Kontinuita" navrhovaná 8. sjezdem strany na příštích pět let znamená pokračování v porušování občanských práv občanů a v systému, kde několik málo lidí představujících komunistické vedení svévolně rozhoduje o budoucnosti celé země.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9693

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021