KSČ(M): Učit se, učit se, učit se!

8. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
"A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk." (Klement Gottwald, 21. 12. 1929) 

S blížícím se 92. výročím "bolševizace bolševiků" v české kotlině dává sbor dědiců v KSČ(M) stále zřetelněji najevo, že tradice páté kolony Moskvy zůstává nepřerušena. Když si strana vynutila desetimiliardové škrty v obranném rozpočtu právě v okamžiku, kdy v plném rozsahu vyšla najevo vojenská zranitelnost polských sousedů útokem z východu, přistoupila následně uprostřed pandemie k torpédování nouzového stavu.


Podle oficiálních údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo dosud v ČR na koronavirus přes 17 000 osob. Celkový nárůst úmrtnosti je však výrazně vyšší, takže naděje na dožití vlastně klesla u mužů o rok, u žen o 0,7 roku.

Dosavadní plošná opatření proti pandemii stačila od podzimu pro "udržování" infekce zhruba na stejné, poměrně vysoké úrovni, dokud do hry nevstoupily nové a infekčnější mutace viru SARS-CoV-2. Když tyto mutace začínají pomalu vytlačovat původní formu viru, opětovně dochází k "rozjezdu" a dosavadní brzdy již samy nestačí.

Co v této situaci dělá vedení KSČ(M)? Stará se o rozbití i těch vládních opatření, která dosud jakžtakž fungovala. Demagogicky tvrdí, že k jejich udržování kabinet nepotřebuje nouzový stav. Tato otázka však byla vyřešena již vloni na jaře, kdy se Babiš pokusil obejít náležitosti krizového řízení a vystačit si s vyhláškami ministerstva zdravotnictví. Neuspěl. A neuspěl by ani dnes. Aby se epidemiologická situace v České republice nezačala rychle ještě více zhoršovat, bude třeba pro nouzová opatření hledat podporu v řadách opozice.

Podle kalkulací provedených po čerstvém rozhodnutí Ústavního soudu ve věci volebního zákona by za předpokladu integrity oznámených koalic a Zemanových povolebních záměrů mohl Babiš sestavovat příští vládu pouze v případě, že dohodne trojčlennou koalici s extrémistickými stranami - Okamurovou SPD a (v té době již plně stalinistickou Skálovou?) KSČ(M). Jinou většinu v poslanecké sněmovně by dohromady nedal. Alternativou je další menšinová vláda, ovšem opřená výhradně a fatálně o podporu extrémistů, kteří by měli mnohem silnější pozici než dnes - a nenesli by vůbec žádnou odpovědnost.

Jak by mohla v takových podmínkách česká politika fungovat vidíme v náznaku již dnes, kdy sabotáže komunistů zasahují obranyschopnost země hned na dvou mimořádně citlivých místech současně.

Pakliže Babišovi voliči potřebují ještě další vyjasňující zprávy o tom, komu chtějí "spřátelení" komunisté vlastně zakroutit krk, nepochybuji o tom, že je brzy dostanou.

0
Vytisknout
10613

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2021