Teritorialita exekutorů, omezení korupce, úleva soudům a zaměstnavatelům, více zdaněných příjmů do rozpočtu

Pomozte poslancům najít odvahu odhlasovat novelu exekučního řádu

5. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Dne 10. února máme další šanci, píše Jana S. Kavková z Platformy za reformu exekucí. Poslanci se chystají ve druhém čtení projednat novelu exekučního řádu. Tak blízko k ukončení současného byznysu s chudobou se zatím žádná vláda nedostala. Projednávat by se mělo i tříleté oddlužení, další zásadní a potřebná změna v oblasti dluhů. V čem novela exekučního řádu zásadně pomůže občanů České republiky? Posíláme pár informací, které můžete ve svých postech použít. 

  • Díky zavedení tzv. teritoriality se výrazně omezí prostor pro korupci, exekutoři přestanou nadbíhat věřitelům a agresivně bojovat o dlužníky z celé republiky.
  • Zaměstnavatelům to rozváže ruce. Statisíce korun ročně teď zaplatí středně velká firma za administrativu spojenou se zaměstnanci v exekuci. Protože např. 3 exekuce = 3 exekutoři = 3x stejná agenda. 60 % zaměstnavatelů tak nechce lidi s exekucí zaměstnávat. 
  • Zmizí “kasta nadřazených exekutorů”. Dvacet nejagresivnějších exekutorů nyní spravuje dluhy v celkové výši 170 miliard. 55 % exekučního trhu. 
  • Zavalené soudy si uleví. Justice je nyní zavalena 4,5 miliony případů exekucí. Velká část této administrativy odpadne. 
  • Nižší výdaje pro státní rozpočet a více zaměstnaných. Lidé v exekucích nebudou nuceni utíkat mimo systém a brát “peníze na ruku”.
  • Kromě toho už snad nebudeme zažívat takové absurdity jako exekuci kvůli osmi haléřům

Sdílejte prosím informace o tomto důležitém hlasování na svých sociálních sítích nebo vyzvěte své kontakty, aby poslancům či premiérovi přímo napsali. A to do 10. února, kdy proběhne klíčové zasedání. 

Odkazovat můžete na naši webovou stránku www.exekucninerad.cz. Zájemci tam najdou přehledné infografiky k tématu.

0
Vytisknout
5750

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021