Írán: Očkování koncem února, ruská vakcína vyvolává spory

3. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Íránský prezident Hasan Rúhání doufá, že vakcinace začne v příštích týdnech. Íránští zdravotníci jsou však stále kritičtější k ruské očkovací látce Sputnik V.


Podle Rúháního vakcinační kampaň, která upřednostní zdravotníky v první linii a ohrožené skupiny, začne 20. února a k dispozici mají být miliony dávek. Prezident se však nezmínil o původu distribuované vakcíny. Íránská vláda nedávno schválila dovoz ruské vakcíny.

Plán se však dočkal masivní kritiky špičkových zdravotnických expertů. Íránská zdravotnická rada v otevřeném dopise Rúhánímu vážně zpochybnila látku Sputnik V s odvoláním na nedostatečnou transparenci při výzkumu a vývoji.

Předseda parlamentního výboru pro zdravotnictví Husejn-Alí Šáhriarí hovoří o "nedůvěře" vůči ruské vakcíně, které se "samozřejmě" vyhne. "Když nemáme jasno ohledně klinických testů vakcíny, nemůžeme ji nechat testovat na našich lidech," prohlásil.

V rozhovoru pro list Džahán-i-Sanat nejslavnější íránský epidemiolog Minú Muhráz kritizoval mimořádné povolení pro ruskou vakcínu, "která dosud nebyla schválena Světovou zdravotnickou organizací".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5274

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2021