Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: V Británii je nyní hospitalizováno množství lidí pod 55 let

12. 1. 2021

čas čtení 5 minut


V pondělí 11.1. dosáhl v ČR počet registrovaných nakažených 844 799. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za pondělí přibylo 9294  oficiálně registrovaných denních infekcí.   Zemřelo 13 485 lidí, to je nárůst o 213 osob. V nemocnicích je 7132 lidí, to je nárůst o 510 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Upozornění: Jeden čtenář si povšiml, že zde uváděný údaj o denním nárůstu počtu mrtvých je vyšší než údaj, který MZČR uvádí pro nejnovější den. Zde je vysvětlení:

Bohužel jde o mírnou manipulaci prováděnou MZČR. Potíž je, že ty údaje o mrtvých přicházejí na ministerstvo pozdě. Takže co se děje už mnoho týdnů, ministerstvo zpětně zvyšuje počty mrtvých v předchozích dnech, jenže to už česká média ignorují. Soustřeďují se  jen na údaj z posledního dne.
My to děláme tak, že bereme údaj celkového počtu mrtvých, který MZČR zveřejnilo v daném dni, a odečteme ho od celkového počtu mrtvých zveřejněného MZČR o den dříve. Potíž je, že samozřejmě další den už na stránkách MZČR není ten celkový údaj z předchozího dne k dispozici, takže se to nedá dlouhodobě srovnávat.

- Čtvrtina všech hospitalizovaných osob nakažených covidem v Anglii  je mladší 55 let. Profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku Devi Sridhar varuje, že když se pandemie "pustí ze řetězu", začnou být nemocnice zalhcovány i mladými lidmi s vážným průběhem choroby. V USA bylo hospitalizováno s vážnými příznaky covidu tisíc dětí.

- Británie v úterý zaznamenala rekordní počet 1243 denních úmrtí.

- Rodina pětadvacetileté Welšanky Lauren Jonesové, která 30. prosince zemřela na koronavirus, apeluje na lidi, aby dodržovali karanténu. Upozorňují, že choroba postihuje jak mladé, tak staré. Otec rodiny, policista, jeho dcera a manželka, měli v prosinci pozitivní test na koronavirus a krátce byli v nemocnici. Na Vánoce jim bylo tak špatně, že ani nerozbalovali dárky. Krátce po Vánocích šla Lauren nechat svůj stav zkontrolovat v nemocnici. Téhož dne lékaři z nemocnice informovali rodinu, že Laurenin život je v ohrožení. Nepřežila noc. ZDE 

- Němečtí politikové jsou znepokojeni šířením britského kmenu koronaviru. Merkelová varovala, že by se koronvirus mohl v zemi rozšířit do Velikonoc desetinásobně, pokud se Německu nepodaří jeho šíření teď potlačit. Podle Merkelové je zapotřebí 10 týdnů tvrdé karantény. Do včerejška poledne proočkovalo Německo  více než 630 000 osob vakcínou firmy BioNTech/Pfizer. V úterý do Německa také dorazily první vakcíny firmy Moderna.
 



- V Anglii bylo v posledním týdnu roku 2020 30 procent ze všech úmrtí na koronavirus, konstatuje britský vládní statistický úřad. Rok 2020 byl  v Anglii a ve Walesu nejhoršáím rokem na celkový počet úmrtí od pandemie v roce 1918. Celkem tam zemřelo 608 000 osob, z toho 81 653 na koronavirus.

- Londýnská policie vyžaduje objasnění podmínek, za nichž mohou Angličané provozovat sport mimo domov, poté, co byl Boris Johnson v neděli spatřen na kole 11 kilometrů od svého domova. Úřady upozorňují, že tím předpis, aby lidé zůstávali jen v místě, kde bydlí, neporušil, protože je zakázáno jen jet autem na nějaký sport, běh či procházku. Sportovní pohyb musí začít z místa bydliště a musí tam také skončit, tvrdí anglické úřady.
- Vědci Světové zdravotnické organizace, přicestovavší do Wuchanu, tvrdí, že při jejich zkoumání, jak vznikla pandemie, není cílem jejich práce obviňovat Čínu. ZDE 

- Anglie se má v koronavirové pandemii nyní připravit na to nejhorší.

- Odpor vůči očkování ve Francii je důsledkem nedůvěry občanů ve francouzské politiky a minulých skandálů týkajících se velkých farmaceutických firem. Až 60 procent Francouzů se nechce proti koronaviru nechat očkovat. Součástí odporu vůči vakcínám jsou známé konspirační teorie. Zatím bylo ve Franci očkováno jen 93 000 osob. ZDE 

- Izrael bude zřejmě očkovat i děti nad 12 let, pokud výzkum potvrdí, že je to bezpečné. Izrael při očkování svého obyvatelstva vede a chce proočkovat pět milionů z 9 milionů lidí žijících v Izraeli do poloviny března.

- Lockdown v Německu bude zřejmě trvat dalších osm až deset týdnů, upozornila Angela Merkelová.

- Americká centra pro zvládání nemocí a infekcí CDC oznámila, že bylo už v USA očkováno první dávkou vakcíny 8 987 322 osob. Je to ale méně než třetina vakcín, distribuovaných americkou vládou do jednotlivých amerických států.

- Imunita vakcíny Moderna by měla trvat nejméně rok, konstatovala v pondělí tato firma. Uvedla také, že technologie této vakcíny, založená na "poslu" RNA (mRNA) dokáže imunizovat pacienty i proti novému kmenu koronaviru.

- Gorily v zoologické zahradě v americkém městě San Diego měly pozitivní test na koronavirus. Některé z nich mají příznaky nákazy.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5847

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2021