Klimatická krize je hnacím motorem čím dál častějších přírodních pohrom

15. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Úřad OSN pro snižování rizika katastrof (UNDRR) vydal zprávu, ve které dospěl k závěru, že přírodní katastrofy způsobené dopady lidské činnosti na klima se za posledních dvacet let zdvojnásobily.

Lidé během posledních 40 let do atmosféry vypouštěli čím dál tím větší množství skleníkových plynů, jako je oxid uhličitý, a to řízením automobilů poháněných benzinem, spalováním uhlí a zemního plynu na elektřinu – a vytápěním a chlazením budov, píše Juan Cole.

UNDRR pomocí komplexní databáze zjistil, že v rozmezí let 2000 až 2019 došlo k 7 348 velkým přírodním katastrofám.

To jsou špatné zprávy nejen pro Spojené státy: 577 katastrof zasáhlo Čínu, 467 postihlo USA a 321 Indii. Zpráva konstatuje, že v USA a ostatních nejvíce postižených zemích byly zasaženy oblasti s rozmanitou krajinou, které byly relativně hustě osídlené.

Tyto pohromy zatím v jednadvacátém století připravily o život 1,23 milionu lidí. Ačkoli asi třetina z těchto obětí přišla o život při tsunami nebo zemětřesení – což nesouvisí s klimatem – spousta dalších úmrtí byla způsobena povodněmi a bouřemi, které s klimatickou nouzí souvisí (povodně a hurikány existovaly vždy, ale jejich frekvence a intenzita je nyní zesílena globálním oteplováním, které ohřívá hladinu moře a pumpuje více vody do atmosféry). Jedna z takových bouří – cyklon Nargis – v roce 2008 v Myanmaru zabila 38 000 lidí.

Těmito pohromami byly postiženy více než čtyři miliardy lidí; někteří lidé byli klimatickými pohromami zasaženi opakovaně!

Naproti tomu v letech 1980 až 1999 došlo k 4 212 velkým přírodním katastrofám, které způsobily škody za více než 1,6 bilionu dolarů. V tomto ohledu se tedy počet přírodních katastrof za poslední dvě desetiletí téměř zdvojnásobil.

Autoři zprávy dospěli k závěru, že alarmující nárůst těchto pohrom, jakož i nárůst jejich ničivosti, byl způsoben změnou klimatu:

„Je to vesměs vysvětleno nárůstem katastrof souvisejících s klimatem, včetně extrémních projevů počasí: z 3 656 incidentů souvisejících s klimatem (1980-1999) na 6 681 katastrof souvisejících s klimatem v období 2000-2019.“

„Většinou šlo bouře a povodně, ale i o sucha, požáry a další „extrémní teplotní jevy“.

Chápu to tak, že v uplynulých dvou desetiletích došlo k „dodatečným“ 3 075 katastrofám souvisejícím se změnou klimatu, což představuje prakticky celkový nárůst samostatných pohrom ve srovnání s koncem 20. století.


Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6533

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2020