Mezitím v Absurdistánu 147:

Všichni jsou si v Polsku rovni, ale někteří jsou si rovnější

14. 10. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut
Foto: Przemysław Czarnek


No, k tomu příběhu existuje aktualizace. Těsně před tím, než to bylo o něm zjištěno, navštívil Czarnek v nemocnici svou babičku. Samozřejmě, návštěvy v nemocnicích v současnosti nejsou povoleny, ale měli byste takovou odvahu a odmítli toto právo politikovi ze strany Právo a spravedlnost? Vždycky můžete tvrdit, že šlo o mimořádné okolnosti, a proto je porušení zákona zcela v pořádku, a že všichni ostatní by v takovéto situaci také dostali to právo. Což by samozřejmě byla lež, protože, jak pečliví čtenáři tohoto seriálu už vědí, s politiky ze strany Právo a spravedlnost se nezachází stejně jako s jinými lidmi. "Moje bolest je lepší než tvoje", pamatujete?    

 

Ale projednou jsem rád, že se tady se všemi nezachází jako s politikem ze strany Právo a spravedlnost. Protože po Czarnkově návštěvě v té nemocnici bylo 90 procent pacientů na pokoji, kde leží jeho babička, testováno pozitivně na covid. Většina zaměstnanců nemocnice je také v karanténě. Jen si představte, jak by vypadala pandemie, kdyby bylo všem dovoleno, aby ignorovali předpisy, jak se jim zachce...

Mezitím politikové ze strany Právo a spravedlnost samozřejmě popírají, že se jim dostává mimořádného zacházení. Jako bývalá premiérka Beata Szydło, o níž vyšlo najevo, že její rodina si pronajímá myslivnu v lese od Státních lesů za pouhých 388 zlotých měsíčně. Tohle údajně není preferenční zacházení a každý si může taky pronajmout chatu v lese. Podíval jsem se rychle na internet a zjistil jsem, že opravdu, polské Státní lesy nyní nabízejí ubytování ve svých myslivnách. Bohužel, kdybych se v jedné z nich chtěl ubytovat, musel bych zaplatit 100 zlotých za jednu postel a jednu noc.  Určité slevy na dlouhodobé pronájmy k dispozici sice jsou, ale v žádném případě by se mi nepodařilo srazit cenu na takovou úroveň, jakou má rodina Beaty Szydło... Ale možná je to jen dobře. Konec konců, může to být velmi nebezpečné místo. Lesy jsou plné lovců a ti v poslední době zase někoho zastřelili - tentokrát řidičku, která je tam odvezla a seděla za volantem svého náklaďáku.

Avšak vraťme se k nejdůležitějšímu tématu dne. A nejdůležitější věcí je, aby všichni dodržovali bezpečnostní předpisy týkající se pandemie. A tady máme problém s pravicovou stranou Konfederace, jejíž poslanci odmítají nosit v parlamentě roušky, což skončilo obrovským konfliktem.  Konfederace, která aktivně hledá nové voliče na pravici, otevřeně podporuje protirouškové a proepidemické aktivisty. Jejich mozkový trust Sławomir Mentzen, který se snaží distancovat od svých otevřeně šílených kolegů a vystupuje jako "nezávislý intelektuál", nedávno informoval své stoupence na Twitteru, že Světová zdravotnická organizace udělala ohledně lockdownů obrat o 180 stupňů. Což samozřejmě nebylo pravda - on jen přeposlal něčí tweet, kterýžto člověk si nepřečetl rozhovor s jedním  z expertů Světové zdravotnické organizace dostatečně pečlivě a nepovšiml si, že ten expert řekl, že jsou některé situace, kdy uzamčení země nedává smysl - zejména pokud ostatní metody na boj proti koronaviru nejsou používány. Tolik ohledně intelektuálního zázemí strany Konfederace.

Její pokrytectví bylo také odhaleno, když Krzysztof Bosak byl vyfotografován v obchodech jak má na sobě roušku -  kterou odmítá nosit v parlamentě a vykřikuje tam se svými kolegy, že je to útok na jeho svobodu...

Protirouškový postoj Konfederace ostře odsoudila vládnoucí strana. A vzhledem k tomu, že nyní vešel v platnost nový zákon, nařizující všem, aby nosili roušky na veřejnosti, dokonce i na ulici, vláda oznámila politiku "nulové tolerance". Kaczyňského, samozřejmě se to netýká. A všichni vědí, že musí poslechnout. Když Kaczyński během ceremonie, kdy přísahala nová vláda,  odmítl si vzít rukavice, a pokusil se podat Andrzeji Dudovi ruku, Duda si vlastní rukavici také sundal:  

Ale alespoň ruku pana principála nepolíbil.

Později se Kaczyński rozhodl, že se mu nechce nosit ani roušku:


Někteří lidé říkají, že to bylo předtím, než byly zavedeny nové předpisy, ale v poslední době je Kaczyński ignoroval znovu. Ale údajně je to v pořádku,  protože zrovna dával nějakému pravicovému novináři nějakou cenu, a tak vlastně byl při tom v práci. A zjevně v práci roušky nosit nemusíte. Tedy pokud jste zrovna Kaczyński. Anebo když máte čas se soudit - jak jsme se dověděli od března, nutit lidi nosit roušky, ať je to jakkoliv rozumné, to nemá bez mimořádného stavu žádný právní základ. Naštěstí pro zaměstnance maloobchodu a další pracovníky, kteří čelí zákazníkům, máte právo odmítnout obsloužit zákazníka, který si odmítne vzít roušku.

Ale kdo ví, možná že je Kaczyński opravdu v jiné situaci? Možná strana Právo a spravedlnost vlastní onu technologii organizace NASA, která dokáže virus likvidovat. Tato technologie je prý už k dispozici, pokud věříme jednomu knězi z města Nowy Targ, který sdělil svým věřícím, že nemusejí v kostele mít na sobě roušky, protože jeho kostel je vybavený systémem, zkonstruovaným organizací NASA, který "usmrcuje 99,9 procent všech bakterií, virů a hub a brání nákaze mezi lidmi". Prý to využívá technologie fotokatalýzy (ultrafialové paprsky C) a okysličování kysličníkem titania"...

Mezitím Disciplinární komise Nejvyššího soudu (vzpomínáte? Právě ta, kterou experti odsoudili jako protizákonnou a které Evropský soudní dvůr nařídil, aby suspendovala svou činnost) suspendovala imunitu jedné soudkyně. Ta je obviněna, že přijala jako úplatek mobilní telefon. Avšak že by bylo skutečným důvodem to, že tato soudkyně žalovala ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra za pomluvu a zvítězila, nebo to, že se otevřeně protiví změnám v soudnictví, zaváděným stranou PiS?

Skutečností je, že "reformy" soudnictví, které provedla strana Právo a spravedlnost, vedly k tomu, že se Polsko nyní v evropském právním světě považuje za páriu. Rafał Gaweł, aktivista a zakladatel "Střediska pro dohled na rasistickým a xenofobním chováním", který byl obviněn ze zpronevěry peněz, právě dostal politický azyl v Norsku.  Navzdory skutečnosti, že byl poprvé shledán vinným u soudu ještě před tím, než strana Právo a spravedlnost převzala moc. Jeho trestné činy byly považovány za tak závažné, že byl odsouzen na čtyři roky do vězení.   Dělal všechno pro to, aby se vězení vyhnul, mimo jiné i tvrdil, že je pronásledován, protože je členem komunity LGBT (navzdory tomu, že má manželku a dítě). Avšak zjevně Norsko rozhodlo, že ať je či není Gaweł kriminálník, v Polsku nemá šanci na férový soud. Není to poprvé v posledních letech, kdy soudy v jiných evropských zemích zpochybňují, zda má Polsko stále ještě nezávislý a spravedlivý soudní systém, a odmítají posílat do Polska pachatele trestných činů. Nicméně je to poprvé od pádu komunismu, co dostal polský občan na Západě politický azyl...

A já soudím, že Rafał Gaweł nebude poslední, kdo odešel z Polska kvůli straně Právo a spravedlnost. Zejména mladí lidé mají té strany už plné zuby. Poté, co studenti ve Slezsku, v Katovicích udali jednu svou profesorku za její homofobní a netolerantní bláboly, jejich stížnost není nijak vyřizována. Ale kolem té stížnosti se toho hodně děje, protože ta učitelka, Ewa Budzyńska, se spojila s ultrakatolickou právní organizací Ordo iuris a obvinila ty studenty z pomluvy. Od té doby zacházejí prokurátoři s těmi studenty takovým způsobem, který lze charakterizovat jedině jako šikanu: desítky studentů byly v květnu vyslýchány po mnoho hodin. Nyní jim bylo nařízeno, aby prokuratuře předali své poznámky z hodin na univerzitě z doby před dvěma lety.

Není divu, vzhledem k tomu, že polský stát podporuje homofoby tak otevřeně, Polsko je nyní považováno za zemi, kde je komunita LGBT pronásledována. Proto Facebook odmítl zpřístupnit nálepky LGBT Coming Out pro své uživatele v Polsku. Dělají to v zemích, kde by lidé mohli být ohroženi pro svou sexuální orientaci. Polsko je nyní na seznamu těchto zemí spolu s Afghánistánem, Alžírskem, Ázerbajdžánem,  Bahrainem, Bangladéší, Běloruskem, Bhútánem, Brunei, Džibuti, Egyptem, Indií, Indonésií, Íránem, Irákem, Jordánskem, Kazachstánem, Kuvajtem, Kyrgyzstánem, Libanonem, Libyjí, Malajskem, Maldivy, Mauretánií, Marokem, Nepálem, Ománem, Pákistánem, Palestinou, Katarem, Ruskem, Saúdskou Arábií, Singapurem, Srí Lankou, Súdánem, Sýrií, Tadžikistánem, Tuniskem, Turkmenistánem, Sjednocenými arabskými emiráty, Ukrajinou, Uzbekistánem, Západní Saharou a Jemenem.   

Ale všechno není špatné. Máme také mezinárodní úspěchy. Iga Świątek, mladá polská tenistka, právě zvítězila v soutěži French Open 2020. Ministr Jacek Sasin rychle přispěchal a všem připomněl, že Polskou tenisovou asociaci sponzorují státem ovládané firmy, a snažil se ohřát se v její slávě. Rychle ho upozornili,  že sponzory Igy Świątek  jsou, ve skutečnosti, Lexus a Red Bull. Jiní použili trochu matematiky a informovali ho, že s finanční odměnou, kterou Świątek dostala za svůj úspěch, by musela takové soutěže vyhrávat non stop deset let, aby vydělala tolik, kolik peněz Sasin vyplýtval na tu zpackanou organizaci protizákonných prezidentských voleb, které se pokusil uspořádat v květnu.

Ano, Sasin a jeho 70 milionů zlotých (480 milionů Kč) je nejrozšířenějším memem v Polsku v poslední době. Konec konců, dokud bude strana Právo a spravedlnost u moci, není šance, že by za to byl pohnán k odpovědnosti, takže jediné, co můžeme dělat, je se mu posmívat...

0
Vytisknout
7622

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2020