Joe Biden vede nad Trumpem o 17 procentních bodů

14. 10. 2020

čas čtení 1 minuta


Poměr volební podpory pro Bidena a Trumpa je 57-40 procent, zjistil průzkum společnosti Opinium pro deník Guardian. Biden je v čele kvůli zdravotnictví, ekonomice a rasovým vztahům

Rozdíl 17 procentních bodů, zjištěných tímto průzkumem, je ještě větší než poměr 57 - 41 procent, který zaznamenal nedávný průzkum společnosti CNN.

Propad podpory pro Donalda Trumpa zjevně způsobila kontroverze kolem úmrtí soudkyně Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgové, Trumpova katastrofální televizní debata s Bidenem a ohnisko nákazy koronaviru v Bílém domě, které postihlo i Trumpa.

 

Od září má Biden náskok pěti procentních bodů mezi nerozhodnými voliči. Vzhledem k tomu, že vážně utrpěla pověst Donalda Trumpa jako úspěšného byznysmena po zveřejnění jeho daňových podání, z nichž vyplynulo, že neplatí daně.

Trumpovi se nedaří přesvědčit americké voliče, že Biden je fyzicky chabý a senilní soupeř. Ve skutečnosti si více voličů myslí, že mentálně je na tom Biden lépe než Trump.

62 procent Trumpových voličů, kteří pro něho hlasovali v roce 2016, ho nechtějí letos volit v důsledku toho, jak se postavil ke koronavirové pandemii.

Většina lidí, která bude hlasovat pro Bidena, však použije poštovního hlasování. V důsledku toho zřejmě v Americe vznikne "republikánská fata morgána", kdy se v den voleb může zdát, že Trump vítězí, ale po sečtení poštovních hlasů o několik dní později zvítězí Biden. Vládnou obavy, že Trump bude mezitím šířit konspirační teorie a prohlásí o sobě, že zvítězil.

66 procent Trumpových voličů si skutečně myslí, že volby budou zfalšovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7066

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2020