Si a Módí: Souboj asijských autoritářů

30. 9. 2020

čas čtení 4 minuty
V polovině září 2014 byla Indie zaměstnána návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ženy, lidové pěvkyně Pcheng Li-jüan. Televize vysílaly prodlouženou videosmyčku s premiérem Nárendrou Módím, jak sedí se Sim na březích řeky Sabarmati, zatímco vzrušení moderátoři předpovídali éru čínsko-indického míru uzavřeného mezi dvěma autoritáři, kteří se dostali k moci během dvou let, napsal Ajai Shukla.


O šest let později leží vztah mezi Módím a Siem v troskách, stejně jako vztahy Novým Dillím a Pekingem. Když v květnu čínští vojáci napochodovali za Linii skutečné kontroly (LAC) a obsadili území, které tradičně kontrolovala armáda indická, mnozí Indové nyní považují Sia a Čínu nejen za protivníky, ale za nesmiřitelné nepřátele.

Pro vládní stranu BJP Módího neúspěch při pokusu spřátelit se se Siem nebo dosáhnout pohraničního urovnání představuje velké politické rozčarování. Nyní opozice představuje Módího jako důvěřivého prosťáčka, který byl lstivým čínským lídrem oklamán.

Optimismus obklopující návštěvu čínského prezidenta byl evidentně nemístný. Zatímco Módí v Ahmedabádu naléval Siovi čaj, Peking zkoušel indického premiéra vysláním tisícovky vojáků přes LAC v Čumaru na jihu Ladaku.

Podle indického ministerstva zahraničí Módí řekl Simu naštvaně, že takové incidenty nevyhnutelně ovlivní širší vztahy. Po čínském stažení z Čumaru indický lídr dál věřil, že jeho parita se Sim může přinést vyřešení čínsko-indických neshod.

V květnu 2015, během třídenní návštěvy Číny, Módí opět vyvíjel tlak v otázce pohraničního uspořádání. Představitelé seznámení s obsahem rozhovorů tvrdí, že Si ani neodpověděl. Místo toho v Pekingu den nato čínský premiér Li Kche-čchiang vnutil Módímu přednášku s formulacemi, podle nichž otázka hranic je "složitá záležitost zanechaná historií" a její vyřešení vyžaduje "trpělivost".

V letech 2015-2016 byl Módí zaměstnán sbližováním s USA. V lednu 2015 prezident Barack Obama a Módí podepsali "Společnou strategickou vizi pro asijsko-pacifický region a Indický oceán". Nové Dillí a Washington podepsaly i další smlouvy, přičemž USA také silně podporovaly přistoupení Indie ke čtyřem globálním smlouvám o nešíření zbraní: Kontrolnímu režimu raketové technologie, Australské skupině, Wassenaarskému ujednání a Skupině jaderných dodavatelů.

Rozčílený Peking signalizoval nespokojenost. Čína zablokovala indickou kandidaturu na členství ve Skupině a v OSN "technicky" zablokovala označení lídra islamistické skupiny Džajš-a-Muhammad Masúda Azhara za globálního teroristu. Odcizování pokračovalo, když Nové Dillí v roce 2017 odmítlo účast na čínské iniciativě Pás a stezka.

Tektonické pnutí mezi Módím a Siem vyhřezlo v Doklamu v roce 2017, když indičtí vojáci intervenovali v oblasti, která je předmětem sporu mezi Čínou a Bhútánem, aby zablokovali čínský projekt výstavby silnice během napjatých 73 dní. Mimořádně agresívní sdělení Číny během krize naznačují, že se v určitém stádiu konfrontace Si osobně ujal řízení.

"To byla ze strany čínského nejvyššího vůdce jasná zpráva," říká vysoce postavený indický představitel, nyní v penzi, který sloužil v úřadu premiéra. "Si sděloval Módímu, že nemůže zabránit Číně, aby si vzala, co považuje za své."

Módí to pochopil a v dubnu 2018 ve Wu-chanu podepsal příměří. Nové Dillí poté zavedlo opatření, aby vyhovělo Pekingu, včetně zásahu proti tibetské diaspoře. Bývalý ministr zahraničí pod podmínkou anonymity je přesvědčen, že tento důkaz Módího slabosti jen posílil Siův apetit. Čínský lídr dospěl k závěru, že se mu podařilo získat psychologickou nadvládu nad indickým protějškem.

Že je Módí zmaten a zdeptán se stalo zjevným po zabití 20 indických vojáků v červnu, když popřel čínské vpády na indické území. Jeho prohlášení implikovalo, že žádné z území, které čínské jednotky obsadily, nepatřilo Indii, a také že indičtí vojáci byli zabiti na čínském území.

Bývalý indický ministr zahraničí, který nechce být jmenován, tvrdí, že s Módího selháním "se zdá, že Si vyhrál".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6509

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2020