Všichni proti všem: Jak se lež stala ruskou národní myšlenkou

23. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Systematické lhaní uvalené Putinovým systémem na Rusko, ničí nejen důvěru, na níž musí každá společnost spoléhat, a zvyšuje transakční náklady ve všech oblastech až po úroveň, kdy nelze ničeho dosáhnout. Útočí také na povahu lidství a stále více zvyšuje pravděpodobnost vzniku hobbesiánského světa, v němž platí zásada "člověk člověku vlkem", píše moskevský komentátor Vladimir Vasilijev.


Totální systematické lhaní se stalo normou každodenního chování ve společnosti a ničí všechny mezilidské vazby a vztahy, což vede k atomizaci společnosti a její proměně v tu nejagresívnější formu, válku všech proti všem.

Řada pozorovatelů si všimla, že ruské úřady ve stále více sférách jednoduše lžou. A někteří poukazují na fakt, že tento vzorec infikuje také ruské obyvatelstvo. Ale málokdo uvažuje nad tím, že zmíněný stav má za následek zničení jakékoliv důvěry a zvedá transakční náklady až k bodu, kdy se ekonomická a sociální aktivita stává takřka nemožnou.

Je tomu tak proto, že v situaci, kdy je lhaní tak všudypřítomné, musejí jedinci vynaložit nepřiměřené množství času a úsilí na to, aby zjistili, zda je vůbec něco pravda a zda na tom záleží - vzhledem k tomu, že ostatní nedospějí ke stejnému závěru.

Normální sociální mechanismy tedy nefungují. A to znamená, že totální systematické lhaní ničí všechny sociální vazby a vztahy mezi lidmi, což vede k atomizaci společnosti do podoby její nejagresívnější formy v podobě války všech proti všem.

Krátce řečeno, totální systematické lhaní způsobuje destrukci lidské bytosti jako lidské bytosti a redukuje ji na postavení divokého zvířete.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5128

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2020