Asterix, Obelix, krucifix a Tom Mix

2. 9. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr odhaduje, že Česko může v příštích týdnech zaznamenávat až 1000-2000 nově infikovaných koronavirem denně. Už na jaře bylo ovšem veřejným tajemstvím, že v připravenosti na pandemii zaostáváme i za Tureckem; červencová čísla pak ČR v mezinárodním srovnání opět staví do nelichotivé pozice. - Mezitím premiér Babiš na zahraniční návštěvě blábolí o svých údajných úspěších v boji s koronavirem a posté plánuje Evropu Asterixe a Obelixe.


Babišova vize Evropy je tedy vizí animovaného seriálu pro děti, v němž opevněná keltská vesnice odráží útoky Římanů díky zázračnému elixíru vyrobenému místními druidy. Obyvatelé se jinak cpou divočáky, popíjejí víno a zdánlivě jim už nic neschází.

Vývoj Babišova elixíru proti koronaviru nicméně experti přirovnávají ke šlehání mrtvého koně, protože je založen na zastaralých, dávno nepoužívaných postupech - a ještě ke všemu se s vývojem začalo pozdě. Testy nakonec mohou velmi pravděpodobně ukázat, že očkování českou vakcínou šance odolat COVIDu-19 zvyšuje jen pranepatrně, zatímco v zásobě ještě zůstávají všelijaké potenciální vedlejší účinky, které nebyl čas ani zájem řádně zmapovat. Kdo si to bude moci dovolit a získá náležité kontakty v zahraničí, spolehne se napřesrok na vakcínu některé z renomovaných západních firem, které na rozdíl od ruských, indických či čínských pokusů neobětují bezpečnost spotřebitele co nejdřívějšímu termínu započetí prodeje.

Další "drobný detail" rozšlapávající Babišovu bábovičku spočívá ve faktu, že koronavirus nyní v Česku až na výjimky nešíří cizinci, které by bylo možno "ponechat venku za opevněním", ale místní obyvatelé.

***

Podle vládních plánů by v prvním čtvrtletí roku 2021 mělo být zhruba 3,5 milionu Čechů z nejzranitelnějších skupin očkováno českou vakcínou. K tomu, aby očkování nějak ovlivnilo nastupující druhou vlnu pandemie, která výrazně zesílí s příchodem chřipkové sezóny v říjnu a listopadu 2020, se ovšem nelze žádným způsobem dopracovat. Zbývá tedy jediné: Obnovit karanténní opatření a opět zpomalit šíření choroby, jak to jen půjde. Až dosud se však vláda právě tomu brání, vyřídila bývalého hlavního hygienika, který obnovu karantény navrhoval, a její hlavní prioritu představují říjnové volby. Po nich potopa...

Pokud si tedy doma na zeď instalujete krucifix a budete se u něj po večerech modlit, místo abyste navštěvovali hromadné akce, pro něž vláda rozvolnila hygienická pravidla, nebo místo abyste poslouchali Babišovy večerníčky, paradoxně můžete svému zdraví docela výrazně prospět.

Tím spíš, že o mnoho více toho nakonec stejně nenaděláte.

***

První americkou westernovou hvězdu Toma Mixe - pyšného na fakt, že se nikdy nenechával ani v nejnebezpečnějších filmových scénách zastupovat kaskadéry - nakonec v říjnu 1940 potupně zabil vlastní kufr.

Pokud soustavně pokoušíte osud, někdy vám zkrátka přichystá až takto tragikomickou lekci. Přirozeně ne proto, že byste se z ní snad ještě mohli poučit sami - za to ale pozorně přihlížející publikum.

A co si budeme povídat: Představa Babiše, který se z čehokoliv poučil, představuje cosi dokonale absurdního a nepředstavitelného - něco jako Zeman, který přestal kouřit a pít alkohol...

0
Vytisknout
9672

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2020