Americký ministr zdravotnictví: "Končí šance" zastavit koronavirus. Počet nákaz v USA překročil 2,5 milionu

29. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Americký ministr zdravotnictví Alex Azar varoval, že "končí šance" pro Spojené státy jednat efektivně v  boji proti koronavirové pandemii v situaci, kdy počet nákaz v USA přesáhl 2,5 milionu.


Azar poukázal na rychlý nárůst infekcí zejména v jižních státech USA a zdůraznil, že "lidé se musejí chovat odpovědně" a dodržovat sociální distancování a nosit roušky, "zejména v těchto horkých zónách".

 
Už třetí den po sobě stoupl denní počet nákaz v USA o  více než 40 000. V Arizoně za červen stoupl počet nákaz o 267 procent a v neděli naskočil o rekordní číslo 3857 nákaz, což je tento měsíc už osmý rekord. Celkem v USA zemřelo na koronavirus více než 125 000 lidí

Nová vlna nákaz postihla především jižní a západní státy USA, které zrušily karanténní opatření příliš brzo, navzdory varování zdravotníků. Především jsou postiženy Texas a Florida.

V pořadu Meet the Press v neděli dopoledne byl Azar dotázán, proč se USA nedaří řešit koronavirovou krizi, když tolik jiných zemí ji úspěšně zvládlo.

Azar přiznal, že v USA dochází k "rychlému nárůstu nákaz" a že většina nákaz je u lidí mladších 35 let, což znamená, že velká většina z nich bude asymptomatických, což vyvolává zvláštní problémy. Azar přiznal, že počet hospitalizací a úmrtí v nadcházejících týdnech stoupne, protože to vždycky po určitou dobu trvá.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace v britské televizi varoval, že by si ani mladí lidé neměli myslet, že pro ně koronavirus není problém, protože až 5 procent mladých lidí má velmi vážný průběh této nemoci. Je to loterie.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
9312

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2020