24120

Všem, kdo nejsou lhostejní: Prohlášení občanské iniciativy ke zbrojní legislativě

23. 9. 2024

čas čtení 6 minut

 Tento víkend uplynulo 9 měsíců od střelby na Filozofické fakultě, při níž zahynulo 14 našich kolegů a studentů. Bezprostředně po této tragédii byla akademická obec FF UK zahrnována četnými projevy soustrasti a solidarity, a to i ze strany politiků napříč politickým spektrem. Navzdory tomu však česká politická reprezentace v následujících měsících neprojevila dostatečnou ochotu přijmout opatření a zákony, které by účinně zabránily opakování podobných tragédií v budoucnu.

Proto skupina pedagogů a studentů FF UK založila iniciativu "Všem, kdo nejsou lhostejní", která se snaží vyvinout tlak na naše zákonodárce, aby přijali přísnější legislativu omezující přístup ke střelným zbraním.


PROSÍME, PODEPIŠTE PETICI ZDE


Restaurace v Uherském Brodě, únor 2015; Fakultní nemocnice Ostrava, prosinec 2019; Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, prosinec 2023. S odstupem čtyř let, s jakým se konají olympijské hry či volby, v České republice za poslední dekádu pravidelně dochází k masovým vraždám. Páchají je bezvýhradně psychicky narušení jedinci a páchají je většinou legálně drženými střelnými zbraněmi. Jen tyto tři případy si dohromady vyžádaly téměř tři desítky obětí.

Přesto představuje Česká republika v rámci celosvětového trendu zpřísňování zbraňové legislativy anomálii. Jakožto jedna z „výjimek“ z tohoto trendu se naše země řadí do společnosti států, jako jsou republikánské státy USA nebo Irák — tedy do společnosti nepříliš vybrané.

Od roku 2021 ČR dokonce patří mezi pouhé čtyři země na světě—spolu s USA, Hondurasem a Jemenem—které mají právo držet zbraně zakotveno v ústavě.

 16578

Fenomén Martin Kuba a krátká paměť voličů

23. 9. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Inteligenti! Páni! To jsou jen samý hladký řečičky, jenomže vy si to můžete dovolit, protože vám se nic nemůže stát, o vás je vždycky zájem, vy si to vždycky umíte zařídit, vy jste nahoře, i když jste dole, zatímco obyčejnej člověk se tady plahočí a má z toho prd a nikde se nedovolá a každej se na něho vysere a každej s ním zamete a každej si na něho houkne a život žádnej nemá a nakonec ještě o něm páni řeknou, že nemá principy…”

( Václav Havel, Audience, 1975)

Píše se rok 2014 a úřadující předseda ODS Martin Kuba dává k dispozici svoji funkci, jelikož se jako úřadující předseda strany ODS nedostal v roce 2013 do poslanecké sněmovny -  kde byl z prvního místa tzv. vykroužkován právě v Jižních Čechách. Poté se v komunálních volbách nedostal ani do zastupitelstva Českých Budějovic a vlastně odchází z politiky.

Channel 4 News: OSN varuje před katastrofou na Blízkém východě

23. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

Moderátorka, Channel 4 News, neděle 22. září 2024:  OSN varuje před katastrofou na Blízkém východě a vyzývá všechny strany ke zdrženlivosti, protože Izrael pokračuje v intenzivním bombardování jižního Libanonu. Zatímco Hizballáh vypálil přes noc na severní Izrael 150 raket, řízených střel a bezpilotních letounů, z nichž většinu zachytila izraelská protivzdušná obrana, izraelský premiér Binyamin Netanjahu prohlásil, že jeho armáda zasadila Hizballáhu řadu těžkých úderů, které si Hizballáh nikdy nedokázal představit, a že brzy mu to dojde. náš zpravodaj Paul McNamara se k nám nyní připojuje živě z Bejrútu. Paule?



yetUnseen

23. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 24124

Haaretz: Likvidace vysílání Al-Džazíry je varováním pro všechny novináře v Izraeli: Jste další na řadě

23. 9. 2024

čas čtení 6 minut

Propagandista a ideolog České televize Jakub Szanto vysvětloval něco v tom smyslu, že likvidace novinářské práce televize Al Džazíra Izraelem je v pořádku, protože Al Džazíru už předtím zakázaly i jiné silně demokratické země, jako například Saúdská Arábie (informace: Saúdská Arábie je brutální diktatura, která na rozkaz svého vládce zavraždila komentátora Džamála Khašodžiho). Názor profesionálního izraelského listu Haaretz je poněkud jiný než řeči českotelevizního ideologa: 

Palestinští novináři jsou neviditelní. Jejich izraelští kolegové je na Twitteru nehájí   a opoziční zákonodárci s nimi nevyjadřují  solidaritu

V neděli ve čtyři hodiny ráno vtrhli izraelští vojáci do kanceláře Al-Džazíry v Ramalláhu a vydali příkaz k jejímu uzavření na 45 dní. Tento incident byl v neděli v izraelských zprávách zmíněn jen okrajově, přesto by měl znepokojit každého izraelského novináře a každého Izraelce, tečka - protože to, co se stalo v Ramalláhu, se může klidně stát i v Tel Avivu.

Maskovaní vojáci vtrhli do redakce stanice a požádali jejího ředitele v Izraeli, uznávaného novinářského veterána Walida al-Omariho, aby okamžitě opustil prostory. „Je tu příkaz k uzavření,“ řekl jeden z vojáků na videu zveřejněném televizní stanicí. Pro další informace měl podle vojáka kontaktovat velitele izraelských sil na Západním břehu Jordánu.

 24123

Pondělí: Izraelská armáda brutálně bombarduje Libanon

23. 9. 2024

čas čtení 11 minut


Izraelská armáda na svém oficiálním kanálu Telegram oznámila, že „IDF v současné době provádí údery na teroristické cíle patřící teroristické organizaci Hizballáh v jižním Libanonu“.

 
Palestinské zpravodajské zdroje uvádjí, že Izrael „kobercově“ bombarduje oblasti Libanonu při „brutálních“ náletech. Jsou hlášeny oběti na životech. Videa sdílená na sociálních sítích  ukazují velké exploze a chaotické scény. Libanonská státní Národní tisková agentura informovala o útocích na více místech. Uvádí, že nejméně 13 lidí bylo zraněno. Al Mayadeen uvádí, že v Tebninu na jihu země bylo do nemocnice převezeno nejméně 26 lidí.

Libanonská národní tisková agentura NNA informuje o izraelských náletech v oblasti Zahrání a o tom, že tři lidé byli zraněni při izraelském úderu na Ainatu, která se nachází na severu země.

Několik palestinských a arabských zpravodajských zdrojů zveřejnilo na sociálních sítích fotografie a videa, která údajně ukazují vlnu izraelských úderů.

Občané libanonského hlavního města Bejrútu a dalších oblastí země obdrželi textové zprávy s výzvou k okamžité evakuaci svých obydlí.

Libanonský ministr informací Ziad Makari uvedl, že obdržel telefonát, ve kterém byl požádán o evakuaci, informovala v pondělí ráno libanonská národní tisková agentura

Tyto telefonáty přicházejí v době, kdy mluvčí izraelské armády Avichay Adraee prohlásil, že Hizballáh ukryl rakety a další zbraně po celém jižním Libanonu, a vyzval občany, aby opustili své domovy, pokud žijí v blízkosti členů Hizballáhu nebo infrastruktury.

„Velmi brzy zaútočíme na teroristické cíle v Libanonu, abychom tyto hrozby zastavili. Vyzývám libanonské občany, kteří žijí v domech nebo v blízkosti domů, v nichž Hizballáh ukrývá zbraně, aby je okamžitě evakuovali,“ uvedl Adraí v pondělí ráno ve videoposelství.

V Bejrútu byly slyšet nízko nad městem létající drony.


Al-Džazíra informuje z Gazy, že „mnoho Palestinců včetně dětí“ bylo zraněno při útoku izraelského dronu východně od Chán Júnisu.


Vláda Benjamina Netanjahua zakázala zpravodajské síti působit v Izraeli a v neděli izraelské bezpečnostní síly provedly razii a uzavřely kancelář Al-Džazíry na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu v Ramalláhu.


 23979

Blafování (a kapitulace) Elona Muska v Brazílii

23. 9. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Elon Musk se rád vydává za ochránce svobody projevu. Hlupáci mu na to skočí. A proto se pokusil vměšovat do brazilské politiky, aby hájil svou politickou stranu, kterou je krajní pravice. Nepočítal však s drzostí a odvahou soudce Nejvyššího soudu Alexandre de Moraese. Moraes byl silný a velmi aktivní v boji proti těm, kteří útočí na demokracii. Musk je fanouškem bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, který se snažil všem Brazilcům vnutit fundamentalistickou křesťanskou autokracii.


 21015

Haaretz: Netanjahu nyní slibuje totální vítězství nad Hizballáhem. Na rukojmí už zapomněl

23. 9. 2024

čas čtení 4 minuty


Izraelce by možná napůl přesvědčil premiérův slib, že vrátí obyvatele severu země do jejich domovů - kdyby ovšem neslyšeli, jak v uplynulém roce se stejnou rozhodností prohlašoval, jak je odhodlán přivést domů rukojmí, a tento slib bezostyšně porušil


Premiér Benjamin Netanjahu předvedl svůj typický sebevědomý a odhodlaný pohled v krátkém videu, které v neděli zveřejnil na sociálních sítích v době, kdy se na severu stupňovala raketová palba mezi Izraelem a Hizballáhem.

„Podnikneme všechny kroky, které budou nezbytné k obnovení bezpečnosti a bezpečnému návratu našich lidí do jejich domovů,“ prohlásil s naprostým přesvědčením, zjevně povzbuzen ukázkou síly, kterou předvedl při operaci s vybuchujícími pagery, a zničujícím úderem, který páteční izraelský úder na Bejrút zasadil nejvyšším představitelům Hizballáhu.

 24118

Návrat do normalizace. Po pětatřiceti letech má Česko zakázanou knihu

22. 9. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Jak dokázal emocionální a navýsost sledovatelný film Jiřího Mádla Vlny, vnímání moderní historie v české společnosti plně ovládla paravědecká instituce Ústav pro studium totalitních režimů - která, komicky, si dala úkol určité režimy studovat, ale už před začátkem svého studia ví moc dobře, že jsou "totalitní". Jak jsme na to opakovaně poukazovali, Mádlův film, který právem oslavuje vynikající české rozhlasové novináře z šedesátých let, naprosto selhal při vykreslení politicko-kulturní atmosféry šedesátek, která byla nesmírně liberální, možná víc než dnešní atmosféra v ČR - jen zaznamenejme, kolik vynikajících celovečerních filmů analyzujících a kritizujících komunistický režím a kolik vynikajících románů (Kundera, Škvorecký, Vaculík) v šedesátkách vyšlo. Mezi tím, jak zobrazují život za komunismu a Mádlovým filmem, tvrdě ovlivněným ideologií ÚSTRu, je konflikt, obrovský rozdíl.


Ničívý vliv paravědecké ideologické organizace ÚSTR na českou společnost se prohlubuje. Nyní se ÚSTRu podařilo zakázat vynikající středoškolskou učebnici historie.


Píše o tom v Alarmu Ondřej Slačálek:

 16578

ČR: Výsledky krajských voleb znamenají, že je země absolutně neschopná řešit jakékoliv své problémy

22. 9. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Slovensko se propadá do politicko-ekonomické katastrofy, ale co Česko? Výsledky krajských voleb dokazují, do jak obrovské míry jsou čeští voliči mimo a hlasují pro strany, které pro ně neudělají nic. Samozřejmě, potíž je, že v Česku už dnes vlastně neexistují žádné civilizované, efektivní strany, které by se daly volit.

Myslí si voliči skutečně, že vítězství Babišovy strany ANO a posílení ODS je nějak zachrání?

Poměry v České republice

22. 9. 2024

čas čtení < 1 minuta




Před rokem slíbily Lesy ČR v bučinách v Krušných horách bezzásahové zóny. Podle jejich návrhu ale žádné nevzniknou

23. 9. 2024

čas čtení 5 minut


Tisková zpráva Greenpeace ČR


Praha/Ústí nad Labem - 23. září 2024: Přesně před rokem slíbili zástupci státního podniku Lesy ČR v doprovodu ministra zemědělství Marka Výborného a ministra životního prostředí Petra Hladíka, že do konce roku 2024 budou v Krušných horách vyhlášeny bezzásahové zóny ve vzácných starých bukových lesích. Dosud se žádné oficiálně nevyhlásily a z podkladů Lesů ČR, které se organizaci Greenpeace podařilo získat a zanalyzovat, vyplývá, že na žádné z navrhovaných lokalit ve skutečnosti nemá být bezzásahový režim hospodaření, naopak se zde počítá s pokračováním těžby.

 19995

Rusko se na summitu OSN ocitlo v izolaci po překvapivé snaze zmařit "pakt pro budoucnost"

22. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Pokus Ruska  odložit přijetí ambiciózního „paktu pro budoucnost“, který má reformovat OSN, byl zamítnut 143 hlasy proti sedmi


Rusko se na prestižním summitu OSN v New Yorku ocitlo v těžké izolaci, když se překvapivě pokusilo zmařit ambiciózní pakt, který má oživit OSN - a neuspělo.

Ruský návrh na odložení přijetí dohody s odůvodněním, že údajně reprezentuje zájmy Západu, byl v neděli zamítnut 143 hlasy proti sedmi a 15 členů se zdrželo hlasování.

 20116

Izrael eskaluje, aby deeskaloval, a já šukám za panenství

22. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Neopovažujte se nás soudit!

Ironický komentář britské autorky Laury K, který je bohužel až tragicky blízko realitě
 

Izraelští představitelé vysvětlili, že jejich bezprecedentní akt pagerového terorismu a bombardování obytných domů v Libanonu je součástí strategie „deeskalace prostřednictvím eskalace“. Doufají, že jejich agrese přiměje Hizballáh dvakrát si rozmyslet, zda zahájí nevyprovokovanou odvetu.

Spojené státy tvrdí, že tuto strategii oceňují, protože není nepodobná strategii, kterou použily v Afghánistánu, když předstíraly, že 11. září spáchal Taliban, a poté deeskalaci provedly tak úspěšně, že byly zataženy do dvacetileté války, po níž se Taliban rovnou vrátil k moci.

 24056

Znovu apel na finanční podporu Britských listů

11. 9. 2024

čas čtení < 1 minuta

Dosud se do 10. září vybralo pouze jedenáct tisíc Kč. Na provoz našeho serveru potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Velmi oceňujeme, že během léta jsme v každý měsíc této částky dosáhli. Nyní však to vypadá špatně, koncem srpna jsme měli na účtu 10 253,85 Kč, nyní zatím pouhých 21 146, 95 Kč. Prosíme, přispějte!

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

 23442

Ztráty na zdraví a produktivitě způsobené obezitou dalece převyšují náklady na injekce na hubnutí

23. 9. 2024

čas čtení 5 minut

 
Zpráva uvádí, že náklady způsobované obezitou ve Spojeném království dosahují 100 miliard liber ročně, což je jasný ekonomický důvod pro používání léků, jako je Ozempic


Podle zprávy, která rovněž vyzývá vlády, aby upřednostnily prevenci propagací zdravé stravy a pohybu, překračují rostoucí náklady na zdravotní péči a ztráty produktivity způsobené celosvětovou krizí obezity náklady na nové léky na hubnutí.

Zpráva uvádí, že ve Spojeném království, Německu a Nizozemsku existují jasné ekonomické důvody pro tyto léky, protože roční náklady na lék na cukrovku Ozempic jsou nižší než náklady na další zdravotní péči, kterou potřebují lidé s obezitou. Náklady na hubnoucí injekci Wegovy jsou vyšší, ale stále jsou nižší než celkové ekonomické náklady společnosti spojené s obezitou, uvádí výzkum ING Bank.

 24122

V Evropě pravděpodobně vznikne „islámský Vatikán“

23. 9. 2024 / Adam Ročárek

čas čtení 4 minuty

Ačkoliv to zní jako titulek z dezinformačního řetězového mailu, případně jako slogan z billboardů nejmenované krajně pravicové strany, jedná se o fakt – albánský premiér Edi Rama oznámil, že plánuje vytvoření nového mikrostátu na území města Tirany, který by měl být spravován súfijským řádem Bektášíja. Pokud bude Ramův plán schválen i parlamentem, nový „Suverénní stát řádu Bektášíja“ se stane nejmenším státem světa, přičemž hlavou potenciálního státu by se měl stát bektášijský „baba“, vůdce řádu, Mondi. Jednalo by se o čtvrtou zemi s muslimskou většinou v Evropě a teprve pátou zemi na světě, kde by tvořili většinu šíitští muslimové.

 17962

Vedení Pirátské strany v reakci na výsledek krajských a senátních voleb rezignuje

23. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Praha 22. září 2024Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září.  Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9.11. 2024.

4minuteCall

22. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:
Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


 18794

Sociální demokraté podle průzkumů porazili AfD v klíčových zemských volbách v Německu

22. 9. 2024

čas čtení 6 minut

 

Zdá se, že SPD Olafa Scholze na poslední chvíli získala voličskou podporu, poté, co v průběhu kampaně v Braniborsku zaostávala za krajně pravicovou stranou AfD

Podle průzkumů u východů z volebních místností se zdá, že krajně pravicové straně Alternative für Deutschland těsně uniklo vítězství ve volbách v německé spolkové zemi Braniborsko, a to tři týdny poté, co dosáhla historických zisků v dalších dvou regionech.

Ve  volbách, které byly široce interpretovány jako referendum o spolkové vládě Olafa Scholze před parlamentními volbami na podzim příštího roku, v hodině dvanácté dohnala SpD protiimigrační populisty, kteří byli několik měsíců na cestě k tomu, aby se poprvé v této spolkové zemi chopili vítězství.

Izrael protizákonně uzavřel kancelář televize Al Džazíra v městě Ramallah na Západním břehu

22. 9. 2024

čas čtení 5 minut

Je to proti dohodám z Osla. 

Izraelští vojáci vtrhli do kanceláře Al-Džazíry v Ramalláhu a donutili ji na 45 dní přerušit vysílání na Západním břehu Jordánu.

Izrael plánuje na celém Západním břehu něco děsivého a nechce, aby to svět viděl.

Shireen Abu Aklehová byla v květnu 2022 zastřelena izraelským odstřelovačem. Pozor, upozornění: nikdo nebyl pohnán k odpovědnosti.
DNES... Izraelské síly roztrhaly tento její plakát v kancelářích Al Džazíry, které se nacházejí na ulici Shireen Abu Akleh.



 20116

Izraelský nálet zabil v neděli sedm lidí ve škole Kafr Qasem (v uprchlickém táboře Beach) ve městě Gaza

22. 9. 2024

čas čtení 13 minut

 

Úřady uvedly, že mezi zabitými byl i Majed Saleh, ředitel ministerstva veřejných prací a bydlení. Izraelská armáda prohlásila, že úder, k němuž došlo kolem 11. hodiny místního času, byl zaměřen na tamní bojovníky Hamásu. Ve škole se ukrývaly stovky vysídlených Palestinců.

Záchranáři v Gaze sdělují, že izraelský útok na školní úkryt zabil sedm lidí.

Al-Džazíra citovala civilní obranu Gazy, podle které bylo při izraelském bombardování školy Kafr Qasim v západní části Gazy, kde byly ubytovány stovky vysídlených lidí, zabito sedm lidí.

Mluvčí civilní obrany Mahmud Bassal oznámil, že „sedm mrtvých a řada zraněných, včetně vážných případů, je důsledkem izraelského ostřelování školy Kafr Qasim“ v uprchlickém táboře.

OSN: Izraelská armáda je jednou z nejzločinnějších armád na světě:



TZ: Zastoupení žen v krajských zastupitelstvech kleslo, v Senátu ženy také nezabodují

22. 9. 2024

čas čtení 2 minuty


Nepříznivé prognózy se naplnily. Ačkoli do zastupitelstev krajů kandidovalo více žen než před čtyřmi lety, jejich zastoupení v nově zvolených zastupitelstvech kleslo.

Zastoupení žen v zastupitelstvech krajů mírně kleslo z 22,1 % na 21,2 %. V prvním kole senátních voleb uspěla Jana Mračková Vildumetzová, do druhého kola senátních voleb postupuje celkem jen 5 žen. Analýzu zpracovalo Fórum 50 %, nezisková organizace, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice.

Channel 4 News: Izrael právě vyvraždil v Bejrútu třicet sedm lidí, včetně sedmi žen a tří dětí, v Gaze dvaadvacet lidí, včetně třinácti dětí, šesti žen a tříměsíčního miminka

22. 9. 2024

čas čtení 7 minut


Moderátor, Channel 4 News, sobota 21. září 2024, 19 hodin: Ne v Gaze, ale v Bejrútu. Poté, co izraelský úder zabil jednoho z nejvyšších velitelů Hizballáhu a desítky dalších, ocitl se nyní Libanon ve válce mezi Izraelem a Hizballáhem? Podle libanonských úřadů zahynulo při izraelském náletu na obytný blok na předměstí Bejrútu 37 lidí včetně žen a dětí. Cíl, vysoký velitel Hizballáhu, byl rovněž zabit během útoku, který přišel koncem týdne a z něhož byl Izrael všeobecně obviňován, že odpálil tisíce stránek a vysílaček používaných Hizballáhem, tato operace také zabila desítky kolemjdoucích a zmrzačila stovky dalších. OSN ji označila za válečný zločin. USA a Velká Británie opět vyzvaly ke zdrženlivosti. Ale poslouchá dnes večer také někdo?

Libanonští ministři obvinili Izrael, že přivádí region do války, protože Izrael pokračuje v útocích na pozice Hizballáhu v Libanonu. Izraelské síly tvrdí, že při včerejším leteckém útoku na libanonské hlavní město Bejrút zabily 16 bojovníků Hizballáhu, včetně jednoho z vrchních velitelů, Ibrahima Akilla. V reakci na to vypálil Hizballáh rakety na dvě izraelské vojenské pozice v severním Izraeli. Náš zpravodaj Paul McNamara je v Bejrútu. Nyní se k nám připojuje. Paule?

 24088

Povodně: Absolutní katastrofa v Rakousku

21. 9. 2024

čas čtení 8 minut

 
Ničivou souhru lidského vlivu na déšť a půdu lze pozorovat v městech, jako je St Pölten



Třetí noc po dešti se situace v řídicím středisku vyhrotila z napjaté na kritickou. Mateusz Fryn, zástupce velitele hasičů v rakouském St Pöltenu, řekl svým kolegům, aby přestali plnit pytle s pískem a odčerpávat vodu ze sklepů. Místo toho bylo načase soustředit se na záchranu životů.

„Už nešlo o to jednat, ale reagovat,“ řekl Fryn, když stál před mapou města a ukazoval na vodou zatopené oblasti, které vyžadovaly záchranné operace.

Dvě desítky lidí zahynuly v celé východní a střední Evropě, když bouře Boris přinesla minulý víkend téměř bezprecedentní záplavy do částí Rakouska, České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska. Během pouhých čtyř dnů spadl až pětinásobek průměrného měsíčního úhrnu srážek za září a malebná města v celém regionu byla zaplavena a obyvatelé čelili následkům.

belfried

21. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

Mrtvoly jsou vyhrabávány z trosek poté, co Izrael bombardoval Bejrút

20. 9. 2024

čas čtení 9 minut

Aktualizace: Izrael zabil v Bejrútu 31 lidí, včetně sedmi žen a tří dětí. 

Moderátor, Channel 4 News, pátek 20. září 2024, 19 hodin:  Izrael provedl letecký útok na Bejrút a pokračuje v eskalaci války v Libanonu. Izrael dnes v Bejrútu zabil 12 lidí a 66 zranil. Tvrdí, že mrtví pocházeli z jemu nepřátelského hnutí Hizballáh. Izrael také zahájil své dosud největší útoky na cíle v jižním Libanonu a Hizballáh vypálil rakety opačným směrem, z nichž většina byla zachycena v Jeruzalémě. Izraelský ministr obrany prohlásil, že útoky nepřestanou, dokud se Izraelci nebudou moci vrátit do svých domovů v severním Izraeli.

Zdá se, že Izrael zasadil Hizballáhu další velkou ránu, když při mimořádném leteckém útoku na hustě obydlenou čtvrť Bejrútu zabil jeho operačního velitele a jedenáct dalších osob. Ibrahim Akil byl údajně teprve tento týden propuštěn z nemocnice poté, co byl při útocích zraněn a používal pagery a vysílačky skupiny. Reportér Paul McNamara je pro nás v Bejrútu:



Reportér: Ano. Strach, napětí a hrůza se dnes večer ještě zvýšily. Je tu 12 mrtvých. Nejméně 60 zraněných, a to při útoku na civilní čtvrť. Je to další eskalace ze strany Izraele dnes ráno. Britský ministr zahraničí David Lammy vyzval dnes všechny Brity v Bejrútu, v Libanonu, aby opustili zemi. Ale ti, kteří jsou zde, ti v této čtvrti, si tento luxus nemohou dovolit. Dnes večer jsme mluvili s jednou z nich, která hovořila o traumatu z toho všeho. Mluvila nejen o zvucích, nejen o pocitu, že se budova kolem ní třese, nejen o rozbíjení skla, ale i o traumatu, které zažívá celá její rodina. Co se děje teď? To je otázka pro všechny přítomné a to je otázka, která byla válečným kalkulem, je to,o čem uvažuje každý, kdo šel po ulici.  Kdo to bude dál eskalovat? Mnoho lidí má pocit, že pro Hizballáh není na výběr - pokud bude reagovat, pokud nebude reagovat, bude vypadat slabě, pokud zareaguje příliš tvrdě, může to dát Benjaminu Netanjahuovi ještě důvod, který potřebuje, aby tuto válku dále zostřil. Nálada na místě je taková, že ať už se v příštích letech  odehraje cokoli, bude to záviset na tom, co se stalo dnes. Reportáž Harryho Fawcetta: 

 18115

Čelní představitelé Fialovy vlády by se měli mít na pozoru před jurisdikcí Mezinárodního trestního tribunálu

20. 9. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Není to sice převratné zjištění, ale je záhodno je mít neustále na zřeteli: zahraničně-politický kurs Fialova kabinetu, ostatně jako všech polistopadových vlád, je nesvéprávný, neboť pouze kopíruje postoj Washingtonu, ať už je jakýkoliv. A to platí i pro ostudné schvalování aktivní účasti Bidenovy administrativy na nejtransparentnější genocidě všech dob. Totéž lze prakticky prohlásit i o drtivé většině mainstreamových médií, kde se může prosadit pouze adekvátně indoktrinovaný jedinec s notně pryžovou páteří.

Vrchní velitel Hizballáhu byl zabit při izraelských náletech

20. 9. 2024

čas čtení 12 minut

 
Vrchní velitel Hizballáhu Ibrahim Aqil byl v pátek zabit při izraelském náletu v jižním Bejrútu,
informovala agentura Reuters s odvoláním na dva bezpečnostní zdroje.

Podle jednoho z těchto zdrojů byl Aqil zabit spolu s členy elitní jednotky Hizballáhu Radwan, když měli schůzku.

Americké ministerstvo spravedlnosti označilo Aqila za globálního teroristu za jeho údajnou roli v bombových útocích na americké velvyslanectví v Bejrútu v roce 1983, při nichž zahynulo 63 lidí, a také v útocích na kasárna americké námořní pěchoty v témže roce, při nichž zahynulo 241 amerických příslušníků.

Aqil, známý také jako Tahsin, podle amerického ministerstva spravedlnosti v 80. letech minulého století údajně řídil také zajetí amerických a německých rukojmích v Libanonu a držel je tam.


Íránské velvyslanectví v Libanonu odsoudilo nedávné útoky Izraele na Bejrút.


Ve svém příspěvku na X íránské velvyslanectví napsalo:

„Co nejdůrazněji se vyjádřilo k izraelskému šílenství a aroganci, které překročilo všechny meze tím, že se zaměřilo na obytné oblasti na jižním předměstí Bejrútu....

Znovu potvrzujeme, že takové teroristické zločiny nepodlomí odhodlání a víru Libanonců. Upřímnou soustrast rodinám mrtvých a přání brzkého uzdravení zraněným.“

 23070

Křetínského firmy sponzorují ruskou válečnou agresi a prohlubují klimatickou krizi

20. 9. 2024

čas čtení 5 minut

Studenti a studentky z Fridays for Future uspořádali happening před sídlem EPH. “Křetínského firmy sponzorují ruskou válečnou agresi a prohlubují klimatickou krizi,” upozorňují.

Tisková zpráva hnutí Fridays for Future

Hnutí Fridays for Future upozornilo na dlouhodobou spolupráci firem Daniela Křetínského s ruským fosilním průmyslem. Za problematické považují pokračující dodávky fosilního plynu z Ruska do EU. Znepokojuje je zároveň narůstající vliv Křetínského na českou mediální scénu.

Krize na Blízkém východě:: Izrael zahájil rozsáhlé údery na Libanon, Bílý dům prohlásil, že diplomacie je nyní "naléhavě zapotřebí"

20. 9. 2024

čas čtení 19 minut


Izrael tvrdí, že jeho válečná letadla zasáhla stovky raket v Libanonu, mluvčí Bílého domu říká, že USA mají „strach a obavy z možné eskalace“.



Izrael stupňuje útoky na Libanon navzdory varování USA

Izraelské bojové letouny provedly ve čtvrtek pozdě večer desítky úderů po celém jižním Libanonu, několik hodin poté, co vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh pohrozil „tvrdou odplatou a spravedlivým trestem“ za vlnu útoků, jejichž cílem byla organizace s výbušninami ukrytými v pagerových přístrojích a vysílačkách.

Izraelská armáda uvedla, že zasáhla stovky raketometů, které podle ní měly být použity „v nejbližší době“.

Bombardování zahrnovalo více než 52 úderů po celém jižním Libanonu, uvedla státní tisková agentura NNA. Tři libanonské bezpečnostní zdroje sdělily tiskové agentuře Reuters, že se jednalo o nejtěžší letecké údery od začátku konfliktu v říjnu.

Když izraelské letouny dříve během dne hlučely nad Bejrútem v rámci demonstrace síly, Nasralláh pohrozil Izraeli odplatou „tam, kde ji očekává, i tam, kde ji neočekává“.

V době, kdy se napětí na Blízkém východě stupňovalo, se ve čtvrtek v Paříži sešli vysocí diplomaté USA, Velké Británie, Německa, Francie a Itálie před zasedáním Rady bezpečnosti OSN plánovaným na pátek. Antony Blinken, americký ministr zahraničí, se měl připojit ke svým protějškům ve francouzské metropoli poté, co v Káhiře jednal o možnosti příměří v Gaze.

Americký prezident Joe Biden věří, že stále existuje diplomatické řešení eskalujícího napětí mezi Izraelem a Hizballáhem, uvedl jeho mluvčí.

Bílý dům varoval všechny strany před „eskalací jakéhokoli druhu“.

Libanonský ministr zahraničí Abdalláh Bou Habíb varoval, že „hrubý útok na suverenitu a bezpečnost Libanonu“ je nebezpečným vývojem, který by mohl „signalizovat širší válku“.

 20461

Rusko očekávalo vpád do Kurska několik měsíců předem, ukazují zabavené dokumenty

20. 9. 2024

čas čtení 6 minut

 

Dokumenty obsahují několikaměsíční varování před možným ukrajinským postupem a odhalují také ruské obavy ohledně depresivních stavů ruských vojáků

Ruské vojenské velení předvídalo vpád Ukrajiny do své Kurské oblasti a několik měsíců připravovalo plány, jak mu zabránit, vyplývá ze souboru dokumentů, které ukrajinská armáda zabavila z opuštěných ruských pozic v regionu.

Toto odhalení činí zmatek mezi ruskými silami po ukrajinském útoku na začátku srpna ještě trapnějším. Dokumenty , také odhalují ruské obavy o morálku v řadách ruských vojáků v Kursku, které zesílily po sebevraždě vojáka na frontě, který se údajně nacházel ve „stavu dlouhodobé deprese v důsledku své služby v ruské armádě“.

Velitelé jednotek dostali pokyn, aby vojáci denně konzumovali ruská státní média a udržovali si tak „psychickou kondici“.

Bio Oko: Lobby USA

20. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

Co se stane, když „student“ pronikne do nejvyšších pater izraelské politické lobby ve Spojených státech? Dokumentární cyklus The Lobby USA vznikl v roce 2016, kdy se začínající novinář James Kleinfeld dostal na téměř půl roku do centra izraelské lobby ve Washingtonu D.C., jež se prostřednictvím finančních, politických a mediálních prostředků stará o dlouhodobé formování pozitivního obrazu Izraele a jeho politiky v očích americké veřejnosti. Film odhaluje nejen manipulační strategie a techniky komunikace, ale i způsoby, jakými se lobby snaží cíleně diskreditovat jednotlivce a skupiny zapojené do pro-palestinského hnutí solidarity.

 
Snímek vychází ze čtyřdílné reportážní série investigativní sekce stanice Al Jazeera. Českému publiku bude představený ve formátu "supercut" v rozsahu 104 minut. Na projekci naváže diskuze s hlavním protagonistou dokumentu Jamesem Kleinfeldem, jíž povede český novinář David Scharf (Voxpot).


 24047

Ale u mě je to přece něco úplně jiného

20. 9. 2024 / Daniel Stirský

čas čtení 10 minut

Ještě jedno pozdně letní zamyšlení o bilboardech SPD a o panu Okamurovi

V r. 1971, když jsem se na druhém stupni základní devítileté školy v pražské Resslově ul. č. 10 poprvé setkal s dějepisem, paní učitelka Součková napsala při první hodině bílou křídou na černou tabuli (pro mladé: flip charty, které milují frikulínští manažeři a lektoři, nebyly) citát „Historia magistra vitae.“ 

Okřídlený výrok, který se stal floskulí a jehož autorem je Marcus Tullius Cicero (106 - 43 před Kristem). 
Jenomže poučka velkého řečníka pravdivá je a znovu jsem si ji připomněl, když jsem četl o kauze volebních bilboardů SPD, resp. Tomia Okamury. Neboť tato autoritářská strana a její předseda jedno, a to samé jsou. Hodně se psalo o plakátu, na němž bylo lze spatřit muže tmavé pleti v bílém lékařském plášti a se zkrvaveným nožem v pravé ruce. Vše doplněno textem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu“.

 24104

Další vynikající článek Saši Uhlové v Guardianu

20. 9. 2024

čas čtení 3 minuty


V Marseille jsem už tři týdny a pracuji bez dokladů v oblasti sociální péče. Je vlna veder a špatně se mi dýchá. Vybrala jsem si péči o starší lidi, protože je v celé EU špatně placená. Nicméně ženy z chudších východoevropských zemí se za touto prací často stěhují, protože na západě je nedostatek personálu a platy jsou stále vyšší.

Když konečně dávám dohromady všechny papíry, abych získala legálně uznávanou práci, oslovuji dvě agentury ve městě. Obě mi okamžitě volají a domlouvají termín pracovního pohovoru.

Jsem neoblomná a tvrdím, že chci pracovat pouze jako záskok za stálého pečovatele, který má dovolenou nebo je nemocný. Nejsem si totiž jistá, jak dobře bych takovou práci zvládala.

Existenční strach v USA

20. 9. 2024 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta


Milí přátelé,

zde je opět pár řádek z naší bostonské reality.

Když pozoruji své kolegy, obávající se dnes veřejně projevit svůj názor, tak mně vyvstává před očima hrůzná tvář senátora Josepha McCarthyho, který doslova ukousával hlavy jakýchkoliv takzvaných komunistů, kteří se dle něho chtěli v Americe uchopit moci a vystřídat tehdejší střeva systému.

A poté, co už byla ředitelka třetí nejvýznamnější americké university mocnou sobeckou ekonomickou rukou nedávno vyražena z práce za údajný “antisemitismus”, přestávají hlasivky mých spoluobčanů rezonovat a začínají se dusit existenčním strachem.

Proč ministr lže?

20. 9. 2024

čas čtení < 1 minuta

Natočil jsem video ke kauze přehrady Nové Heřminovy, kde podrobně popisuju, kdo ve skutečnosti může za to, že se přehrada zdržuje a taky, že je přehrada blbost.

Hájím tam Hnutí DUHA i obec Nové Heřminovy, na které útočí v posledních dnech politici v čele s ministrem Výborným Pokud byste si mysleli, že stojí za to vyvážit tu demagogii, co předvádí Výborný a další politici, tak to  sdílejte, píše Martin Marek.

Channel 4 News: Chce Izrael další válku?

20. 9. 2024

čas čtení 13 minut

Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 19. září 2024, 19 hodin:  Izraelské letouny po týdnu skrytých i otevřených útoků létají daleko v Libanonu. Jsme nyní na pokraji války? Přenesla se tedy po téměř roce válka v Gaze konečně i do Libanonu? Vůdce Hizballáhu si zřejmě myslí, že ano. Ve svém prvním televizním projevu od chvíle, kdy se tisíce pagerů a vysílaček používaných jeho řadovými členy proměnily v mobilní bomby, označil Hasan Nasralláh nynější drzý izraelský útok za velký bezpečnostní a vojenský úder. Zároveň přislíbil pomstu Izraeli. Možná právě v to izraelská vláda doufala, že ho vyprovokuje. Zatímco Nasralláh hovořil, bylo nad Bejrútem slyšet zvukové rány z několika nízko letících izraelských letadel. Dnes večer tedy Libanon čelí izraelské invazi. A kdo, pokud vůbec někdo, má moc ji zastavit?

Libanon už byl na pokraji sil po dvou dnech útoků, které si vyžádaly 37 mrtvých, téměř 3000 zraněných a strach lidí z vlastních telefonů a notebooků. Nyní, když vůdce Hizballáhu obvinil Izrael z překročení všech červených linií a Izrael oznámil novou fázi války, se zdá, že přízrak totálního boje je blíž než kdy jindy. Izrael tvrdí, že žádná z jeho jednotek zatím nepřekročila hranice, ale údery Hizballáhu již zabily dva jeho vojáky v severním Izraeli. Harry Fawcett přináší tuto reportáž:

withinBounds

20. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:


Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 21080

Rusko: I z nejvýchodnější skladovací základny na Sachalinu bylo odstraněno více než 40 % obrněných vozidel

20. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

Od začátku války bylo ze skladu vojenského vybavení Dačnoje u Južno-Sachalinsku odstraněno více než 250 obrněných vozidel, zjistil deník The Moscow Times při analýze satelitních snímků. Jedná se o nejvzdálenější vojenskou základnu od frontové linie: Dačnoje se nachází více než 6 000 kilometrů od Ukrajiny, na hranicích s Japonskem. Sachalin nemá žádné spojení s "pevninou" po zemi a bylo nutné použít flotilu nebo letectvo k vývozu vybavení.

 20513

Vojáci žádají Putina o novou mobilizaci

20. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

Ruská armáda ztrácí tolik vojáků, že vojenské vedení asi před šesti měsíci požádalo Vladimira Putina o opětovnou mobilizaci. Od té doby se v důsledku pokusů o postup na Charkov a dobytí celé Doněcké oblasti intenzita ztrát jen zvýšila: Období od května se pro Rusko stalo nejkrvavějším během války. Armáda se nevzdává pokusů přesvědčit Putina k mobilizaci.

 22134

Indie odmítla ruské žádosti zastavit dodávky munice na Ukrajinu

20. 9. 2024

čas čtení 2 minuty

Indie podporuje bojovou schopnost Ukrajiny zasíláním dělostřelecké munice ozbrojeným silám Ukrajiny prostřednictvím EU a za poslední rok dvakrát odmítla ruský požadavek na zastavení těchto dodávek, uvedly pro agentuřu Reuters informované zdroje mezi indickými a evropskými představiteli.

 20116

Nejpravděpodobnější vysvětlení útoků v Libanonu je výrobní proces řízený izraelskou rozvědkou

19. 9. 2024

čas čtení 6 minut


Přicházejí zprávy, že sabotované pagery a vysílačky vyrobila izraelská krycí firma  s vazbami na Evropu

Jako nejpravděpodobnější způsob, jak se tisíce pagerů a vysílaček obsahujících skryté výbušniny dostaly do rukou agentů Hizballáhu, se ukazuje pečlivá výrobní operace, kterou pravděpodobně řídila izraelská krycí firma.

Odborníci uvedli, že sabotovaná zařízení zřejmě využívala malé množství plastických trhavin vojenské kvality,. Bylo je možno vyrobit  postupně, a to v souvislosti se zprávami, že je vyrobila izraelská krycí firma s vazbami na Evropu.

 23619

Styďme se za svou zemi. Pro pokračující vraždění Palestinců v Gaze hlasovalo v Evropě JEN Česko a Maďarsko

19. 9. 2024

čas čtení 1 minuta

Dále jen Izrael (samozřejmě), Spojené státy a na nich závislé státy v třetím světě:

OSN právě oficiálně zbavila Izrael jakéhokoli nároku na „právo na sebeobranu“ v nelegálně okupovaném pásmu Gazy, na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě.

Rezoluce požaduje, aby Izrael „neprodleně ukončil svou nezákonnou přítomnost“ na okupovaném palestinském území.

Bývalý skotský premiér Humza Yousaf:

Humanitární organizace  @savechildrenuk dnes informovala, že izraelské síly v Gaze zabily 710 novorozenců. Pokud nedokážete odsoudit jednání vlády, která zabila 710 novorozenců, a požadovat proti ní sankce, co ještě bude třeba?



 20916

HRW: Izrael, vybuchující pagery a zákony války

19. 9. 2024

čas čtení 4 minuty


Nechat vybuchnout tisíce elektronických zařízení v rukou a kapsách lidí, to je možná v dějinách válečnictví jedinečné, ale známé válečné zákony  stále platí. V úterý vybuchly pagery a další osobní zařízení po celém Libanonu a v některých částech Sýrie - na trzích, v obchodech s potravinami a na ulicích. a na dalších přeplněných veřejných místech. Výbuchy zabily nejméně tucet lidí. včetně nejméně dvou dětí a dvou zdravotníků. Více než 2 800 lidí bylo podle libanonského ministerstva zdravotnictví zraněno

Ve středu  pak nová série výbuchů podobně zasáhla vysílačky po celém Libanonu a zabila nejméně 20 lidí a více než 450 dalších zranila. Nemocnice v Libanonu byly přeplněny. obětmi. Dospělí i děti byli odváženi na pohotovost. s těžkými zraněními, která odpovídají výbuchu vysokorychlostních náloží. Zamýšlenými cíli těchto rozsáhlých útoků byli zřejmě členové a spolupracovníci Hizballáhu. V prohlášení tato libanonská ozbrojená skupina uvedla, že pagery patřily „zaměstnancům různých jednotek a institucí Hizballáhu.“ Obvinila z výbuchů izraelskou vládu. Představitelé USA a bývalí izraelští představitelé rovněž uvedli, že za útok je zodpovědný Izrael. Izraelská armáda   se k tomu nevyjádřila. Kolem těchto incidentů se stále točí mnoho otázek, včetně těch technických, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém denním přehledu.


 20116

Je šokující, že česká vláda podporuje tyto zločince

19. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

Izraelská válka s nastraženými systémy: nezákonná a nepřijatelná

Benjamin Netanyahu se dokáže udržet u moci jen potud, pokud je Izrael ve válce. Region za to platí vysokou cenu, míní redakční komentář listu Guardian

Za druhé světové války partyzánské jednotky rozhazovaly velké množství nastražených předmětů, které mohly být atraktivní pro civilisty. Cílem bylo způsobit rozsáhlou a nevybíravou smrt. Japonci vyrobili tabákovou dýmku s náloží odpalovanou pružinovým úderníkem. Italové vyrobili sluchátka na hlavu, která vybuchla, když byla zapojena do zásuvky. O více než půl století později vstoupila v platnost celosvětová smlouva, která „zakazuje za všech okolností používat nástražné výbušné systémy nebo jiná zařízení v podobě zdánlivě neškodných přenosných předmětů, které jsou speciálně navrženy a konstruovány tak, aby obsahovaly výbušný materiál“. Řekl někdo Izraeli a jeho jásajícím příznivcům, že, jak upozorňuje Brian Finucane z International Crisis Group, je signatářem tohoto protokolu?

 20916

HRW: Nerozlišující výbuchy pagerů, vysílaček a dalšího zařízení v Libanonu jsou trestnými činy

19. 9. 2024

čas čtení 2 minuty

 

(Bejrút) - Podle libanonského ministerstva zdravotnictví explodovaly 17. září 2024 po celém Libanonu a v některých částech Sýrie tisíce pagerů současně, což si vyžádalo nejméně 12 mrtvých, včetně nejméně dvou dětí a dvou zdravotníků, a nejméně 2 800 zraněných.

Fotografie a videa natočená oběťmi a svědky incidentu, která přezkoumala organizace Human Rights Watch, ukazují, že pagery vybuchují na různých místech, například v obchodech s potravinami. Další videa, která zřejmě souvisejí s incidentem, ukazují dospělé a děti na pohotovosti s těžkými penetrujícími traumatickými poraněními hlavy, trupu a končetin a dalšími zraněními odpovídajícími výbuchu silných výbušnin. 

Channel 4 News: Mezinárodní právníci: Izraelské útoky v Libanonu jsou závažné trestné činy

19. 9. 2024

čas čtení 15 minut

Izraelské útoky v Libanonu vyvolaly mezinárodní kritiku. Irsko hovoří o bezohledném pohrdání životy civilistů, Belgie o terorismu. Šéf OSN pro lidská práva požaduje vyvození odpovědnosti pro odpovědné osoby.

Právník Sir Geoffrey Nice: Téměř jistě jsou tyto izraelské útoky  trestné z řady důvodů, z nichž mnohé budou znát i vaši diváci, kteří se od roku 2022 více seznámili s právem válečných zločinů ohledně Ruska, Ukrajiny a loni v říjnu i ohledně Izraele, Gazy.

 

Aktualizace:
Počet obětí výbuchů vysílaček v Libanonu stoupl na 20 
Libanonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo dalších šest úmrtí v důsledku středečních výbuchů vysílaček po celé zemi. Podle ministerstva je nyní 20 mrtvých a více než 450 zraněných.

Moderátor, Channel 4 News, středa 18. září 2024, 19 hodin:  Dálkově řízený hromadný útok, tentokrát ukrytý ve vysílačkách, 14 mrtvých a 450 zraněných. Izraelský ministr obrany nepřiznává, že stojí za útoky na Libanon, ale tvrdí, že se jeho pozornost přesunula na severní frontu, kde začíná nová fáze války.

Šéf OSN pro lidská práva a mezinárodní právníci mají stále jasnější názor, že tyto útoky jsou trestné. Vyhazování pagerů a vysílaček do povětří mohlo mít za cíl zasáhnout bojovníky Hizballáhu, ale vždy bylo pravděpodobné, že při nich zemřou i civilisté a děti. Což se také stalo. A možná právě proto Izrael nepřiznal, že bombardování provedl. Nyní však tvrdí, že jde o novou fázi války zaměřenou na Libanon a Hizballáh, který podporuje Hamás v Gaze a od 7. října útočí na Izrael. Jaká je však izraelská strategie a co nyní udělá Hizballáh, který byl pokořen a který je mnohem lépe vyzbrojen než Hamás?

Pokud konflikt na Blízkém východě vstupuje do nové fáze, jak tvrdí izraelský ministr obrany, pak to asi nepřekvapilo obyvatele Libanonu, kteří dnes opět zažili nově objevenou hrůzu z komunikačních zařízení, která kolem nich vybuchují. Poslední výbuchy, tentokrát provedené prostřednictvím vysílaček Hizballáhu, zabily nejméně 14 lidí. Další stovky lidí byly podle zdravotnických úřadů zraněny. Reportáž připravil Henry Fawcett.

 20116

Výbuchy spojené s vysílačkami zabily ve středu při novém útoku v Libanonu dalších nejméně devět lidí

19. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Den poté, co vybuchlé pagery zabily 12 lidí, bylo ve městech po celé zemi zraněno nejméně 300 lidí

Den poté, co bylo při útoku, z něhož byl obviněn Izrael, zraněno více než 2 800 osob a 12 lidí zahynulo v důsledku výbuchu pagerů, zabily exploze, jejichž cílem byly zřejmě vysílačky používané Hizballáhem, nejméně devět lidí a nejméně 300 osob bylo zraněno ve městech po celém Libanonu.

 20116

Když to dělá Izrael, není to v žádném případě terorismus. Izrael má sakra právo dělat, co se mu zlíbí!

19. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

Ironický komentář britské komentátorky Laury K., který je bohužel, děsivým způsobem, až přílíš blízko skutečným faktům

V nejnovější variaci hesla „Izrael má právo se bránit“ Izrael zachytil dodávku pagerů směřujících do Libanonu a proměnil je v bomby. Exploze vybuchly na předměstí Bejrútu a zranily asi tři tisíce lidí, přičemž bylo potvrzeno 12 mrtvých a stovky lidí utrpěly strašlivá zranění.

Izrael lstivě neodpálil všechny pagery najednou. Počkal až do následujícího dne, aby odpálil další během pohřbů první série obětí. Proto jsou IDF nejmorálnější armádou na světě.

30714

Krajské volby: co byste měli žádat od krajských politiků (a co ne)

19. 9. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 8 minut

Rozhodování v krajských volbách je docela peklo: kraj je nejhůř uchopitelná entita ze všech, co tu máme. Není to celostát, kde se rozhoduje o těch největších věcech, a není to město, tedy místo, kde žijete a můžete činnost radnice posuzovat na vlastní oči. Co je kraj? "Něco mezi tím, ale moc nevíme co". Nedávný průzkum ukázal, že lidé požadují po krajských lídrech řešení dopravy: jednak výstavbu a opravy silnic, jednak pak organizaci hromadné dopravy v kraji. Dopravní témata jasně vévodila, až s docela velkým odstupem za nimi byla témata školství, sociálních služeb a zdravotnictví.

Tak se na to podívejme.

32197

Zpráva organizace Rekonstrukce státu o ohrožení regulace lobbování výjimkami

Boj o výjimky začíná! Poslanci mají v rukou podobu zákona o regulaci lobbování

19. 9. 2024

čas čtení 8 minut

Poslanci se po letní pauze znovu vrátili k projednání zákona o regulaci lobbování. Je to poslední velký protikorupční zákon, který Česku zcela chybí. Po jednáních výborů zůstává otázkou, v jaké podobě bude zákon přijat a jestli bude kvůli mnoha výjimkám funkční. Vládní návrh počítá s výjimkou pro lobbisty státních firem. Někteří poslanci se při projednání přimlouvali za to, aby mezi lobbované osoby nepatřili asistenti poslanců a senátorů. A do třetice již je předložen návrh, aby z hledáčku zákona zmizely profesní komory zřízené zákonem.

32196

Zareaguje vláda tentokrát skutečně uvážlivě, nebo udělá z povodní problém někoho jiného?

Každá voda steče dolů

19. 9. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Povodně, které se prohnaly Českem, spláchly mimo jiné představu o „vyrovnaném“ (ve skutečnosti jen méně deficitním) rozpočtu. Stát se bude nevyhnutelně muset na obnově po velké vodě podílet a vláda podle všeho aktuálně stojí před úkolem najít nemalé prostředky už v letošním roce. Ve střednědobém výhledu by se však nemělo jednat jen o obnovu měst a obcí, ale také o promyšlenou přípravu na případné další živelní katastrofy. Těch se v důsledku klimatické změny totiž dříve či později dočkáme znovu. Jestli po povodních v roce 1997 došlo k akceleraci v přípravě integrovaného záchranného systému, ty letošní by se mohly stát impulsem k tomu, brát dopady klimatické krize na české území vážně. 

TheBuskerReturns

19. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


 16951

BBC: Výbuchy pagerů v Libanonu. Jaký to mělo vůbec smysl?

18. 9. 2024

čas čtení 13 minut

Moderátorka, BBC Radio Four, World at One, středa 18. září 2024, 13 hodin:

Nyní víme, že včera bylo v Libanonu zabito 12 lidí při výbuchu pagerů. Podle tamního ministerstva zdravotnictví jsou mezi nimi i dvě děti. Došlo také k velmi rozšířeným zraněním. Postiženo bylo 2800 lidí, z toho 200 lidé je v kritickém stavu. Jeden oční lékař v Bejrútu řekl BBC, že včera odoperoval více očí než za celou svou 25letou kariéru. Tisíce agentů Hizballáhu používaly staromódní pagery, protože je považovaly za bezpečnější než mobilní telefony. Všeobecně se však uvádí, že v určitém okamžiku jejich výroby do nich izraelská špionážní agentura Mossad umístila výbušniny. Zařízení nesla tchajwanskou značku, která však jakoukoli účast popírá s tím, že pagery vyrobila maďarská firma. 

Právě včera v půl čtvrté odpoledne byla na jakýkoli aktivní pager odeslána zpráva, která vypadala, že pochází od vedení Hizballáhu. O několik minut později explodovaly. Doktorka Noah Osterová je lékařkou na pohotovosti v hotelu Dia de France, což je nemocnice v Bejrútu, a v době výbuchů měla službu:


 23292

„Pokud nezemřou oni, zemře naše pěchota." Klíčová bitva o Doněck na Ukrajině

18. 9. 2024

čas čtení 8 minut

 

Ruské síly se po měsících pomalého a brutálního postupu shromažďují u Pokrovska, logistické základny a dopravního uzlu


Ruští vojáci vyslaní k útoku na ukrajinské pozice dorazili na hřbitov. Kolem nich se rozkládala zničená vesnice Mychajlivka. Shora je pozorovaly ukrajinské špionážní drony. Jeden voják zmizel pod stromem. Jiný běžel směrem k ostřelovanému domku. Zpět v řídicím pozorovacím středisku major Oleksandr Fanagej zamumlal několik slov.

O několik vteřin později zasáhl ukrajinský dron kamikadze pohybujícího se Rusa. Přímý videopřenos ukázal, že přežil, ale má zraněnou levou nohu. Voják se spodem odšoural k trsu trávy a snažil se vytáhnout obvaz ze zeleného batohu. „Určitě zemře,“ předpověděl Fanagey. „Nepřítel se neobtěžuje s evakuací svých zraněných.“

 20116

Pagery při smrtícím útoku na Hizballáh byly „vyrobeny v Evropě“, Blízký východ se připravuje na odvetu

18. 9. 2024

čas čtení 5 minut

 

Tchajwanská společnost Gold Apollo sděluje, že pagery použité při útoku v Libanonu, z něhož Hizballáh viní Izrael, vyrobila firma  v Evropě



Tchajwanský výrobce spojovaný s pagery, které explodovaly v rámci smrtícího a bezprecedentního útoku v Libanonu proti Hizballáhu, uvedl, že zařízení vyrobila firma  v Evropě.

Potenciálně tisíce pagerů byly v úterý na dálku a současně odpáleny po celém Libanonu, přičemž zahynulo nejméně devět lidí a téměř 3 000 jich bylo zraněno. Libanonský ministr zdravotnictví Firass Abiad uvedl, že mezi mrtvými je i mladá dívka a že více než 200 lidí má kritická zranění.

 24104

Saša Uhlová v Guardianu se svou reportáží o otřesných pracovních podmínkách pro imigranty z východu

18. 9. 2024

čas čtení 3 minuty


Deník Guardian právě vydal dlouhé osobní svědectví pražské novinářky Saši Uhlové o děsivých pracovních podmínkách pro imigranty z východu v Německu. Upozorňuje také, že o tom se Sašou Uhlovou natočila Apolena Rychlíková film. Zde je citace ze závěru dlouhého článku:

Týden z pekla

Poslední tři týdny mi práce připadala vyčerpávající, ale nyní se nároky staly pekelnými. Vedení říká, že v supermarketech je výprodej salátů, proto musíme tak tvrdě pracovat venku na poli, abychom toho do setmění nasbírali co nejvíc. Říká se, že až se večer vrátíme z pole, pošlou nás pracovat do balírny.

Ewelina, která pracuje vedle mě, říká, že máme odmítnout jít po setmění do balírny, pokud nás o to požádají. Ale, zdůrazňuje, všichni musíme odmítnout. „Je velmi důležité, abychom byli jednotní,“ říká. Přikývnu, že to chápu, a slíbím, že to nebudu kazit. Pak se ve spěchu vracíme k práci, abychom toho stihli co nejvíc, než se setmí.

Po dvanácti hodinách směny jeden ze šéfů rozsvítí světla na traktoru a my pokračujeme v práci ve světle reflektorů, i když jsme všichni tak unavení, že se třepeme. S bolavýma, oteklýma rukama pokračujeme ve sběru salátů, skládáme je do beden a házíme nahoru do náklaďáku. Takto pokračujeme více než hodinu, a přestože se ozývají hlasy, že už to prostě dál nejde, všichni pracujeme dál. Propásli jsme šanci uspořádat vzpouru. Vzdor utopený ve vyčerpání.

mondonTier

18. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 24100

Střední Evropa se připravuje na další záplavy, rozvodněné řeky stále stoupají

18. 9. 2024

čas čtení 5 minut


Smrtící bouře Boris shodila během čtyř dnů až pětinásobek průměrných zářijových srážek


Zatímco rozvodněné řeky stále stoupají, dobrovolníci a záchranáři ve městech v celé střední Evropě posilují obranu proti povodním, které ve čtyřech zemích zabily nejméně 21 lidí.

Bouře Boris během čtyř dnů v některých částech Rakouska, České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska vyvrhla až pětinásobek průměrných zářijových srážek, zatopila celé čtvrti a donutila statisíce lidí k evakuaci.

V Rumunsku zemřelo sedm lidí, v Polsku šest, v Rakousku pět a v České republice tři, uvedly v úterý úřady, několik lidí se pohřešuje. Déšť v některých oblastech polevil, ale v jiných se očekávalo, že hladina vody dosáhne svého vrcholu až za několik dní.

Výbuchy pagerů v Libanonu jsou velkou eskalací.

18. 9. 2024

čas čtení 5 minut

Výbuchy tisíců zařízení, při kterém zemřelo nejméně devět lidí, by mohlo vyvolat válku mezi Izraelem a libanonskou skupinou Hizbollah, píše  Dan Sabbagh.



Izrael to sice nepřiznal, ale mimořádný, koordinovaný útok na Hizballáh, při němž byly odpáleny tisíce pagerů používaných členy libanonské skupiny, je téměř jistě operací Mosadu. Izraelská zpravodajská služba se podílí na atentátech na vůdce Hamásu a Hizballáhu již desítky let, ale pokud se její zapojení potvrdí, znamená to výraznou eskalaci.

 
Zprávy stále přicházejí, ale s nejméně devíti mrtvými a asi 3 000 zraněnými při desítkách, ne-li stovkách koordinovaných výbuchů, tato epizoda svědčí o bezohledné a nevybíravé snaze zaměřit se na Hizballáh. Skupina používala pagery jako alternativu k mobilním telefonům, které lze sledovat a využít k přesnému zaměření smrtících raketových úderů na její velitele.

 24103

Gaza zveřejnila totožnost 34 344 Palestinců zabitých Izraelem

18. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Dokument má 649 stran a zahrnuje 169 dětí narozených po útocích Hamásu 7. října

Více než 100 stran je zaplněno jmény obětí mladších 10 let a první jména dospělých se objevují až na straně 215.

Ministerstvo zdravotnictví Gazy identifikovalo 34 344 Palestinců zabitých při izraelských útocích na tomto území a zveřejnilo seznam jmen, věku, pohlaví a identifikačních čísel, který zahrnuje více než 80 % Palestinců zabitých v dosavadní válce.

Zbývajících 7 613 osob zahrnutých do seznamu mrtvých, který nyní přesahuje 41 000, jsou Palestinci, jejichž mrtvoly obdržely nemocnice a márnice, ale jejichž totožnost dosud nebyla potvrzena.

Mezi identifikovanými osobami je 169 dětí narozených po útocích Hamásu ze 7. října, které válku zahájily, a muž narozený v roce 1922, který přežil více než sto let války a otřesů.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12306