24282

Izrael zahájil údery na jižní Bejrút poté, co USA prohlásily, že nesouhlasí s rozsahem izraelské bombardovací kampaně

16. 10. 2024

čas čtení 14 minut

 
USA varují Izrael před možným zastavením dodávek zbraní, pokud nebude distribuována pomoc v Gaze 


Izraelské údery přišly jen několik hodin poté, co USA vyjádřily nesouhlas s rozsahem útoků na Bejrút

Izraelské údery přišly jen několik hodin poté, co se USA vyjádřily proti rozsahu izraelských útoků v libanonském hlavním městě v souvislosti s rostoucím počtem mrtvých a obavami z širší regionální eskalace, informuje agentura Reuters.

Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller v úterý uvedl, že USA vyjádřily své znepokojení nad nedávnými údery vládě Benjamina Netanjahua.

„Pokud jde o rozsah a povahu bombardovací kampaně, kterou jsme viděli v Bejrútu v posledních několika týdnech, je to něco, co jsme izraelské vládě dali jasně najevo, že máme obavy a že jsme proti,“ řekl Miller novinářům a nasadil tvrdší tón, než jaký Washington dosud zaujímal.

Dočasný libanonský premiér Nadžíb Mikátí v úterý uvedl, že jeho kontakty s americkými představiteli přinesly „jakousi záruku“, že Izrael zmírní údery na Bejrút a jeho jižní předměstí.

Naposledy byl Bejrút zasažen 10. října, kdy při dvou úderech poblíž centra města zahynulo 22 lidí a byly zbořeny celé budovy v hustě obydlené čtvrti. Libanonské bezpečnostní zdroje tehdy uvedly, že cílem byl představitel Hizballáhu Wafiq Safa, který však přežil. Izrael se k tomu nevyjádřil.

Podle agentury OSN pro uprchlíky se izraelská vojenská evakuace týkala také více než čtvrtiny Libanonu, a to dva týdny poté, co Izrael zahájil vpády na jih země, jejichž cílem je podle něj zatlačit Hizballáh.

 24284

Dostal Západ v otázce Gazy konečně rozum?

16. 10. 2024 / Derek Sayer

čas čtení 9 minut



Následky izraelského bombardování uprchlického tábora Džabalíja v pásmu Gazy. Foto: Palestinská zpravodajská a informační agentura-WAFA/Wikimedia Commons.

Blinkenův a Austinův dopis by mohl změnit pravidla hry, nebo být jen dalším volebním trikem.
 

Ve svém posledním článku pro Canadian Dimension jsem psal o výrazných rozporech mezi politikou USA v oblasti dodávek zbraní Ukrajině a Izraeli.

Ačkoli jsou oba státy nominálně spojenci USA, „neochvějná podpora“ administrativy  Bidena a Harrisové Ukrajině jí nezabránila omezit nebo podmínit dodávky „útočných“ zbraní na rozdíl od „obranných“ - například balistických raket na dlouhé vzdálenosti, které jsou schopny dosáhnout hluboko do Ruska - v zájmu zabránění eskalace konfliktu a udržení evropských spojenců na své straně.

Naproti tomu „železný závazek“ USA vůči Izraeli znamená, že dodávky útočných zbraní, jako jsou 500- a 2000librové bomby typu „bunker buster“ schopné zdemolovat celé obytné bloky a spálit jejich obyvatele, pokračují bez omezení, bez ohledu na rozsáhlé mezinárodní odsouzení (včetně několika evropských států) izraelských válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a možné genocidy v Gaze nebo častého porušování tzv. červených linií ze strany Netanjahuovy vlády. “

BBC: Život a smrt v Gaze

16. 10. 2024

čas čtení 4 minuty

Na tohle se URČITĚ podívejte. Jen sedm minut. Český překlad je níže.


Moderátorka: Dva mladí lidé žijící v Gaze, třiadvacetiletá Aya a Chálid, otec pěti dětí, natáčeli v uplynulém roce svůj každodenní život. Aya a její rodina jsou nyní vysídleni na jihu Gazy, zatímco Chálid zůstal ve svém domě na severu. Nový dokument BBC s názvem Život a smrt v Gaze byl natočen téměř výhradně z jejich záběrů a zítra jej odvysílá celá BBC, jde o film, který pro Storyville připravila World Services BBC Eye Investigations. Zde je sestřih několika ukázek:

Film:

Gaza byla krásná.

Ale nebyla dokonalá.

V říjnu 2022 jsem dostal ocenění za své zásluhy o fyzioterapii.

Před válkou jsem plánovala studovat magisterský obor mezinárodní vztahy na univerzitě v italské Sieně.


pleasantPerusal

16. 10. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

Channel 4 News: Brutální boje a vraždění nepolevují v Gaze ani v Libanonu

16. 10. 2024

čas čtení 7 minut

Moderátor, Channel 4 News, úterý 15. října 2024, 19 hodin: V úterý došlo k dalším prudkým bojům na severu Gazy, kde bojovníci Hamásu bojují proti izraelským silám, civilisté se jako vždy dostali do křížové palby.

Pracovníci OSN pro lidská práva obvinili Izrael z odříznutí severní Gazy. Izraelské jednotky se přesunuly z východu, z okolí Džabalíje. A obě strany hlásí intenzivní boje na západ od tohoto uprchlického  tábora, takže oblast zůstává obklíčená. Izraelci tvrdí, že se snaží potlačit bojovníky Hamásu, kteří se tam přeskupují. Paraic O'Brien je nyní v Jeruzalémě.

 16951

BBC: Uvalí Británie sankce na dva Netanjahuovy ministry?

16. 10. 2024

čas čtení 18 minut

"Zničení 40 000 životů, jen aby mohli zabít několik šéfů organizace. To mi nepřipadá jako správná cesta, ale rozhodli se to udělat."

Moderátorka, The World at One, BBC Radio 4, úterý 15. října 2024, 13 hodin:
Organizace spojených národů označila situaci na severu Gazy za zoufalou, už dva týdny jí Izrael brání v dopravě humanitární pomoci na sever obléhaného území. Včera v noci však byly vpuštěny první potraviny a doufá se, že dnes budou vpuštěny další. V naléhavé otázce v Dolní sněmovně. Dnes v poledne vyzvala náměstkyně britského ministra zahraničí Annalise Doddsová Izrael, aby vpustil pomoc:

„Všem obyvatelům Gazy nyní hrozí hladomor. Přístup k základním službám, nezávadné pitné vodě, přístřeší a zdravotní péči je den ode dne těžší. Jsme vážně znepokojeni situací zejména v severní Gaze, od 1. října se do severní Gazy dostalo jen velmi málo pomoci. V celé severní Gaze jsou nadále vydávány příkazy k evakuaci, ale civilisté se snaží dostat do bezpečí a obáváme se, že humanitární zóna určená IDF je přeplněná a nebezpečná. Izrael musí dodržovat mezinárodní humanitární právo a umožnit neomezený přístup pomoci.“

Chálid se nachází v severní Gaze a ve městě Džabalíja, které je součástí evakuační zóny, a dnes ráno nám zaslal tuto aktuální informaci:

 23981

Izrael je darebácký stát. Měl by být vyloučen z OSN

16. 10. 2024

čas čtení 6 minut


Jediný darebácký národ nemůže vyhlásit válku samotné OSN. Nelze dopustit, aby mu to prošlo,
píše známý americký komentátor Mehdi Hasan.

V uplynulém roce Izrael zaútočil na několik zemí a okupovaných území: pásmo Gazy, Západní břeh Jordánu, Libanon, Sýrii, Jemen a Írán.

Kromě zemí a území se však Izrael zaměřil také na jednu konkrétní organizaci, na kterou podnikl řadu bezprecedentních rétorických a násilných útoků.

Ano, na Organizaci spojených národů. Všichni jsme byli svědky toho, jak Izrael fakticky vyhlásil OSN válku.

Vezměme si záznamy z posledních týdnů a měsíců:

Izraelský premiér, když stál na pódiu Valného shromáždění OSN, odsoudil tento orgán jako „opovrženíhodný“, „dům temnoty“ a „bažinu antisemitské žluči“.

 20461

Rusko je jako slon – přesekněte mu Achillovy šlachy, sedne na zadek a zemře

16. 10. 2024 / Ivan Větvička

čas čtení 12 minut

V Kalahari jsem mluvil se sanským lovcem, jehož otec s přítelem skolil slona. Bez pušky, pasti či jedu, jenom se dvěma sekyrami. Ke zvířeti, které by hravě dokázalo rozšlapat celou jejich vesnici, se nenápadně připlížili a přeťali mu Achillovy šlachy na zadních nohou. Slon klesl na zadek. Běsnil v hrůze z bezmoci a stále dokázal zabít kohokoli, kdo by se k němu přiblížil, ale zkušení lovci nebyli pošetilí. Počkali, až zvíře zemdlí v žáru pouštního slunce, potom ho dorazili. K hoře masa pozvali i obyvatele okolních vesnic a společně týden hodovali.

Rozhovor Britských listů 690. Češi vydatně podporují Libanonce bombardované Izraelem

13. 10. 2024

čas čtení 19 minut

"

Teď to spadlo do jedné úzké roviny, a to v pomoc úplně s těmi nejzákladnějšími potřebami, jako je jídlo a teplo a přežít a někam se schovat, takže to jsou teď nejdůležitější otázky, které je potřeba řešit a naše organizace může přispět finančně právě pokrytí těchto základních potřeb v tuto chvíli." 

Diakonie ČCE dlouhodobě financuje humanitární pomoc, mimo jiné i školství, v ekonomicky velmi chabém Libanonu. Bohužel, všechny tyto aktivity se v důsledku brutálního bombardování Libanonu Izraelem nyní rozložily a pomoc se nyní soustřeďuje na úplně základní věci - aby lidi neumřeli hladem, žízní a zimou. Diakonie ČCE nyní v Bejrútu rozdává hlavně přikrývky a polštáře pro statisíce lidí, kteří jsou nuceni v důsledku izraelského bombardování přespávat na ulici. Nicméně byla Diakonie ČCE schopna poslat do Bejrútu 730 000 Kč, protože její humanitární pomoc Češi podporují. Jan Čulík o tom hovoří s pracovnicí Diakonie ČCE Janou Markovou. Tento Rozhovor Britských listů se bude vysílat na Regionalnitelevize.cz v úterý 15. října 2024.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

 24273

Jiří Hromada, český velikán nás opustil

16. 10. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Ve věku 66 let zemřel známý herec, dabér a aktivista Jiří Hromada. Je jen málo lidí, kteří mají skutečnou odvahu a důstojnost, jakou měl on. V českých zemích, kde zdejší kultura není zvyklá vyčnívat z davu, kde normálnost je přeceňované slovo, nebylo jednoduchý být jako Hromada, který dávno předtím, než to bylo v módě, v době, kdy ti, kdo se odvážili být otevřeně homosexuály, čelili diskriminaci od vlastní rodiny, byl odvážný a idealistický, aby udělal to, co udělal.

 24276

Zánět způsobený těžkým onemocněním COVID-19 může poškodit mozkový kmen, což vede k prodlouženým příznakům

16. 10. 2024

čas čtení 9 minut

Nová studie naznačuje, že poškození mozkového kmene, části mozku, která řídí základní funkce, jako je dýchání a srdeční frekvence, může být zodpovědné za dlouhotrvající fyzické a duševní zdravotní problémy pozorované u pacientů, kteří prodělali těžký COVID-19. Pomocí výkonných skenerů MRI s ultravysokým rozlišením pozorovali vědci z univerzit v Cambridge a Oxfordu abnormality v mozkových kmenech jedinců, kteří byli hospitalizováni s těžkým průběhem COVIDu-19 na začátku pandemie.

 18470

Ukrajinská operace v Kursku je výzvou pro nezápadní svět

16. 10. 2024

čas čtení 21 minut

Výzvy z Pekingu a dalších nezápadních hlavních měst k příměří a rozhovorům mezi Moskvou a Kyjevem získaly nový význam. Stalo se tak po ukrajinské okupaci západních zemí Ruska. Pokud by dnes nezápadní země prosazovaly myšlenku rusko-ukrajinské dohody, mohlo by to vést k plnohodnotným mírovým rozhovorům, domnívá se Andreas Umland.

 18655

Čína zaměstnává armádu 600 000 špionů

16. 10. 2024

čas čtení 5 minut

Čínské zpravodajské operace, od kybernetických útoků a úplatkářství politiků až po průmyslovou a vědeckou špionáž, jsou větší než operace KGB během studené války. Západní zpravodajské služby nemají dostatek zdrojů, aby jim vzdorovaly.

 21413

Záhadné drony začaly létat nad jadernými a leteckými základnami ve Spojených státech

16. 10. 2024

čas čtení 3 minuty

V minulém roce začaly být zaznamenávány "záhadné" lety bezpilotních letounů nad americkými leteckými základnami a jadernými zařízeními, uvedla armáda pro The Wall Street Journal. Jeden z mluvčích, generál amerického letectva Mark Kelly, uvedl, že v prosinci 2023 po dobu 17 nocí sledoval, jak drony narušují vzdušný prostor nad leteckou základnou Langley na pobřeží Virginie, kde se nacházejí nejmodernější stíhačky, F-22 Raptor.

Hospodaření OSBL za září 2024

8. 10. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opravdu si toho vážíme. V září 2024 jste nás podpořili částkou 80 898,74 Kč, výdaje byly 85 180,89 Kč, zůstatek koncem měsíce září byl 5 971,70 Kč. Finančně jsme to díky vám v září 2024 zase přežili, čtenáři se svými dary opravdu překonali, děkujeme mnohokrát!! 


Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně. VELMI si vážíme vaší trvalé podpory.  Děkujeme všem!!

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917


Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 24283

"Terminály jsou všude." Satelitní komunikace Elona Muska se stala jedním z nejdůležitějších faktorů úspěšného postupu ruských vojsk na Ukrajině

16. 10. 2024

čas čtení 4 minuty

Starlink, satelitní komunikační odnož společnosti SpaceX Elona Muska, neblokuje terminály nelegálně dovezené na okupovaná území Ukrajiny. Ruských vojáků je tolik, že jim vážně pomohli při dobývání ukrajinských území, což jim umožnilo rychle a efektivně koordinovat akce jednotek, dronů a dělostřelectva. To bylo řečeno The Washington Post ukrajinskými vojáky a veliteli na frontové linii.

 22209

Severokorejští přeběhlíci, bývalí diplomaté, hodnotí "teorii dvou nepřátelských států" severokorejského vůdce Kim Čong-una jako "Kim Čong-unovu strategii sjednocení jadernou silou"

16. 10. 2024

čas čtení 1 minuta

Na fóru, které uspořádal Poradní sbor pro demokratické a mírové sjednocení, Kim Dong-su, bývalý tajemník severokorejského velvyslanectví v Itálii, řekl, že teorie dvou nepřátelských států odráží jak agresivitu, tak zranitelnost Kim Čong-unova režimu.

 24274

V podzemním skladu Hizballáhu v jižním Libanonu nalezeny ruské zbraně

16. 10. 2024

čas čtení 2 minuty

Izraelské pozemní síly objevily podzemní základnu skupiny Hizballáh v jižním Libanonu. Zařízení bylo používáno jako velitelské centrum pro elitní jednotku Radwan a sloužilo jako sklad zbraní a munice, včetně ruské výroby, řekl novinář BILD Paul Ronzheimer, který základnu navštívil s izraelskými vojáky.

 20700

"Přátelští" investoři se po sankcích proti moskevské burze zbavují ruských akcií

16. 10. 2024

čas čtení 2 minuty

Investoři ze "spřátelených" zemí začali aktivně prodávat ruské akcie poté, co Spojené státy uvalily sankce na moskevskou burzu. Na konci druhého čtvrtletí letošního roku se aktiva na účtech nerezidentů u ruských makléřů snížila o 9,6 %, tedy téměř o 189 miliard rublů, na 1,77 bilionu rublů, podle údajů centrální banky, které studoval Kommersant.

 21015

USA varují Izrael, že musí podniknout kroky ke zlepšení humanitární situace v Gaze, jinak bude čelit právním krokům

15. 10. 2024

čas čtení 13 minut

OSN konstatuje, že Gaza  čelí nejhoršímu omezení humanitární pomoci od začátku současného konfliktu 7. října 2023

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin  sdělili Izraeli, že musí urychleně podniknout kroky ke zlepšení humanitární situace v Gaze, aby se vyhnul právním krokům týkajícím se americké vojenské pomoci.

„Píšeme nyní, abychom zdůraznili hluboké znepokojení vlády USA nad zhoršující se humanitární situací v Gaze a usilujeme o to, aby Vaše vláda tento měsíc podnikla naléhavé a trvalé kroky ke zvrácení této trajektorie,“ napsali v dopise z 13. října svým izraelským protějškům, který zveřejnil reportér Axiosu na Twitteru.

Zdá se, že konfliktem zničené pásmo Gazy čelí nejhorším omezením pomoci od začátku války mezi Izraelem a Hamásem před více než rokem, uvedla v úterý OSN a vyjádřila politování nad obzvláště ničivým dopadem na děti.

„Den za dnem je situace dětí horší než den předtím,“ řekl James Elder, mluvčí dětské agentury OSN UNICEF.

Navzdory zoufalé potřebě zvýšit množství pomoci směřující do Gazy Elder litoval, že se přístup k pomoci zhoršuje. „V srpnu přišlo do pásma Gazy nejméně humanitární pomoci ze všech celých měsíců od vypuknutí války,“ řekl.

V posledním týdnu bylo „několik dní, kdy nebyl povolen příjezd žádných komerčních nákladních vozidel“, dodal Elder.

Izraelská armáda podle úřadu OSN pro lidská práva „zcela odřízla sever Gazy“.

Úřad OSN pro lidská práva v úterý uvedl, že izraelská armáda zřejmě „zcela odřízla severní Gazu od zbytku pásma Gazy“.

„Uprostřed intenzivních pokračujících bojů a příkazů k evakuaci v severní Gaze čelí rodiny nepředstavitelnému strachu, ztrátě blízkých, zmatku a vyčerpání. Lidé musí mít možnost bezpečně uprchnout, aniž by jim hrozilo další nebezpečí,“ uvedl v prohlášení Adrian Zimmerman, vedoucí subdelegace MVČK v Gaze.

„Mnozí, včetně nemocných a postižených, nemohou odejít a zůstávají chráněni podle mezinárodního humanitárního práva, musí být přijata veškerá možná opatření, aby zůstali nezraněni. Každá vysídlená osoba má právo na bezpečný návrat domů,“ dodal.

 24266

Britská vláda reaguje na izraelský útok na nemocnici al-Aksá sankcemi proti... Íránu!

15. 10. 2024

čas čtení 6 minut

 

Na koho jiného bychom měli uvalit sankce?

Ironický komentář britské autorky Laury K., který je až příliš blízko faktům.

Právě jsem měla mimořádnou schůzku s BBC a týmem sira Keira Starmera v Downing Street, abychom koordinovali naši reakci na izraelský útok na nemocnici Al-Aksá, který byl tak šokující, že byl označen za rozhodující moment prezidentství Joea Bidena.

Po pečlivém prozkoumání záběrů, na nichž se ve stanech hoří pacienti nemocnice na kapačkách, jsme dospěli k závěru... je to naprosto v pořádku.

Naprosto. Kurva. Fajn.

 24272

Stromy a půda v loňském roce neabsorbovaly téměř žádný CO2. Selhává přírodní úložiště uhlíku?

15. 10. 2024

čas čtení 12 minut

Foto: Fytoplankton v Barentsově moři

Náhlý kolaps absorbce uhlíku přírodou nebyl v klimatických modelech zohledněn - a mohl by silně urychlit globální oteplování


Začíná to každý den za soumraku. S ubývajícím světlem se miliardy zooplanktonu, korýšů a dalších mořských organismů vynořují na hladinu oceánu, aby se živily mikroskopickými řasami, a s východem slunce se vracejí do hlubin. Odpad z této aktivity - největší migrace živočichů na Zemi - klesá na oceánské dno a každoročně odstraňuje z atmosféry miliony tun uhlíku.

Tato činnost je jedním z tisíců přírodních procesů, které regulují zemské klima. Oceány, lesy, půda a další přirozené pohlcovače uhlíku na planetě dohromady pohlcují přibližně polovinu všech lidských emisí.

S oteplováním Země se však vědci stále více obávají, že tyto klíčové procesy selhávají.

 23379

Trump vyvolal pobouření poté, co vyzval americkou armádu, aby se v den voleb vypořádala s jeho nepřáteli

15. 10. 2024

čas čtení 6 minut


Demokraté odsoudili exprezidenta za to, že řekl, že ozbrojené síly by se měly obrátit proti „vnitřnímu nepříteli“, až půjdou voliči k volbám


Donald Trump vyvolal rozhořčenou reakci demokratů poté, co vyzval, aby se ozbrojené síly USA obrátily proti jeho politickým protivníkům, až voliči půjdou příští měsíc k urnám při prezidentských volbách.

 24268

Izraelský letecký útok na severu Libanonu zabil více než 20 lidí. Kontroverze ohledně mírových sil OSN sílí

15. 10. 2024

čas čtení 8 minut

 
Hizballáh vypálil rakety na Tel Aviv v důsledku izraelského útoku na křesťanské město. Rada bezpečnosti OSN vyjádřila silné znepokojení nad útoky IDF na mírové jednotky


Při izraelském leteckém útoku na křesťanské město v severním Libanonu zahynulo více než 20 lidí, což přimělo Hizballáh k vypálení raket na Tel Aviv. Izraelská válka na více frontách se stále stupňuje.

Mimořádně krvavých 24 hodin bylo také v pásmu Gazy. Při izraelském bombardování nemocničního dvora v centru Gazy byli zabiti čtyři lidé, při dalším útoku na nedalekou školu sloužící jako úkryt zahynulo nejméně 20 osob a podle místních zdravotnických úřadů zabil útok bezpilotního letounu pět dětí hrajících si na ulici v táboře al-Šatí ve městě Gaza.

enigmaticVariance

15. 10. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE



 24271

Klíčem k prosperitě jsou podle laureátů Nobelovy ceny silné instituce

15. 10. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 
Nobelovu cenu za ekonomii za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James A. Robinson za studie o tom, jak se utvářejí instituce, které ovlivňují prosperitu mezi národy a vytvářejí nerovnosti. Studie ukázaly, že čím početnější je původní obyvatelstvo kolonizovaných oblastí, tím horší jsou instituce zavedené kolonizátory. „Instituce určené k vykořisťování mas jsou pro dlouhodobý růst špatné, zatímco ty, které zavádějí základní ekonomické svobody a právní stát, jsou pro něj dobré“, zjistili tito výzkumníci.

 20706

Bilance Fialovy vlády ve mzdách a příjmech domácností

15. 10. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na Seznamu nedávno vyšla výmluvná čísla o tom, jak lidem v Česku od roku 2021 vzrostly mzdy. Začnu tím, že podle ČNB v roce 2022 byla inflace 15,1 procent a v roce 2023 10,7 procent. Pokud něco stálo před těmito dvěma inflacemi 100 korun, pak rok 2022 zvedl cenu (průměrně) na 115,1 korun a rok 2023 na téměř 127,5 korun.

 24269

Lula je agent CIA, prohlásil venezuelský generální prokurátor

15. 10. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut

 
Vymyšlená paralelní realita není vlastní pouze krajní pravici. Také na krajní levici, ať už na Kubě, v Severní Koreji, Nikaragui nebo ve Venezuele, se surrealistické absurdity staly běžnou součástí bláznivé rétoriky, kterou jejich vůdci vnucují svým vazalům. Venezuelský diktátor se dokonce rozhodl změnit datum vánočních oslav na říjen! 

Ve snaze uklidnit obyvatelstvo v souvislosti s nedávnými zmanipulovanými volbami se Maduro rozhodl urychlit příchod Ježíška v rámci zjevného sociálního šílenství, které by mu mohli závidět i jeho kolegové na opačné straně politického spektra. 


 19221

Úřady práce jsou napadány podle generálního ředitele Daniela Krištofa hordami zdivočelých nezaměstnaných, samoživitelek, důchodců, občany s nízkými příjmy, cizinci, zdravotně postiženými …

15. 10. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Tištěná média, sociální sítě a třeba i naprosto ostudně i média veřejné služby mají další velké téma – agresivita útočníků na Úřadech práce ČR přibývá, a tak je důležité platit podfinancovaným zaměstnancům kursy sebeobrany, boj muže proti ženě a naopak, prostě výcvik brigády rychlého nasazení. 

A kdo jsou ti agresoři, psychopati, zločinci, vraždící monstra? No přece naši milí a šťastní spoluobčané, čekající každé pondělí a středu na vyvolávací lístek, kde svedou první ranní boj mezi sebou o šanci podat třeba žádost o  příspěvek na bydlení a nechat si ji zkontrolovat od kompetentní úřednice, abyste potom dostali doporučený dopis, co máte opět dodat.

Jenže smůla - třicet minut a můžete jít zase domů třeba přes celé město. „Počet lístků je již vydán”, křičí můj bývalý klient na ostatní. Jinak také chudý důchodce v exekucích, který si sem chodí přivydělávat s obuškem v ruce proti svým ještě minulý půlrok kamarádům, se kterými sdílel stejnou úřední medicínu.

 24270

Rozděl a panuj: největší hrozbou krajně pravicového brazilského exprezidenta Bolsonara není levice

15. 10. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut

 
Křesťanský fundamentalista a krajně pravicový populista, brazilský exprezident Jair Bolsonaro, ztrácí moc od chvíle, kdy na politickou scénu vstoupil internetový „kouč“ Pablo Marçal, který se snažil stát starostou nejbohatšího a největšího jihoamerického města São Paulo. Marçal skončil na třetím místě s nepatrným rozdílem hlasů oproti kandidátům na prvním i druhém místě jen proto, že Bolsonaro doslova prosil se slzami v očích v předvečer voleb své věrné voliče, aby dali šanci Ricardu Nunesovi, jeho vlastnímu kandidátovi. Průzkumy ověřující, jak je Marçal populární mimo město São Paulo, po celé Brazílii, ho však v popularitě předstihly před Bolsonarem.


 20876

Skupiny na ochranu lidských práv naléhají na polského premiéra, aby odložil plán na pozastavení práva na azyl

15. 10. 2024

čas čtení 4 minuty


Více než 60 nevládních organizací včetně skupiny pamětníků holocaustu vzkazuje Donaldu Tuskovi, že nestabilita regionu „nás nezbavuje lidskosti"

Lidskoprávní organizace a skupina pamětníků holocaustu vyzvaly polského premiéra, aby odložil plány na dočasné pozastavení práva na azyl, a vzkázaly mu, že nestabilita regionu „nás nezbavuje lidskosti“.

Intervence více než 60 nevládních organizací včetně Amnesty International a Nadace Auschwitz-Birkenau přišla poté, co Donald Tusk informoval o plánech své strany na zavedení nové migrační strategie.

Ta by podle něj zahrnovala „dočasné územní pozastavení práva na azyl“. „Budu to požadovat, budu požadovat uznání tohoto rozhodnutí v Evropě.“

Channel 4 News: Další nevyslovitelné hrůzy páchané Izraelem

15. 10. 2024

čas čtení 19 minut

Otázka politikům: Izrael dnes zasáhl školu, nemocnici a distribuční centrum potravin. Střílel na jednotky OSN v Libanonu a údajně zvažuje vyhladovění severní části Gazy jako způsob, jak zasáhnout Hamás. Myslíte si, že by měly existovat nějaké červené hranice pro politickou podporu Izraele?


Moderátor, Channel 4 News, pondělí 14. října 2024, 19 hodin: Izrael bombardoval distribuční centrum, školu a nemocnici, kde někteří lidé uhořeli ve svých stanech. Podle Izraele byl zamýšleným cílem Hamás. Izraelský premiér vyhrožuje, že nemilosrdně udeří na Hizballáh v Libanonu poté, co v noci bombardoval izraelskou základnu, při čemž zabil čtyři vojáky a desítku dalších zranil. Dobrý večer. Zatímco izraelská válka v Libanonu sílí a Benjamin Netanjahu varuje Bejrút před dalším bombardováním, do nové fáze vstoupila i rok trvající válka v Gaze. 


Při různých izraelských útocích v Gaze zahynulo více než 35 lidí, Izrael také zvažuje odříznutí severní části Gazy od humanitární pomoci, aby vyhladověl Hamás. Odhodlání Izraele je nyní ještě intenzivnější poté, co se Hizballáhu podařilo uniknout nejmodernější protivzdušné obraně na světě a dnes večer společné prohlášení Velké Británie, Francie, Německa a Itálie Izraeli připomnělo, že útoky proti silám OSN v Libanonu jsou v rozporu s mezinárodním humanitárním právem.

"Lidi hoří!!" Izraelci podpálili stany uprchlíků

14. 10. 2024

čas čtení 11 minut

Video ukazuje následky izraelského leteckého útoku na nemocniční stanový tábor 

Přinášíme videozáznam následků izraelského leteckého útoku v blízkosti areálu nemocnice al-Aksá v centrální části Gazy, který způsobil požár, jenž zachvátil několik stanů, v nichž jsou ubytováni vysídlení Palestinci. Záběry z Deir al-Balah ukazují lidi, kteří se zoufale snaží uhasit plameny, zatímco v táboře jsou slyšet výbuchy. Podle zpráv byl úder zasažen v době, kdy záchranné služby přijímaly desítky zraněných z předchozího bombardování v nedalekém Nuseiratu.

 

Izraelská vojenská ofenzíva v pásmu Gazy zabila od 7. října 2023 nejméně 42 289 Palestinců a 98 684 jich zranila, uvedlo v pondělí ministerstvo zdravotnictví palestinské enklávy.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a ministr hospodářství Robert Habeck, oba ze strany Zelených,   zablokovali vývoz německých zbraní do Izraele kvůli obavám, k čemu budou tyto zbraně použity, uvádějí německá média.

 24257

Zkorumpované stanice technické kontroly (STK)?

14. 10. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

V médiích se objevují informace, že při namátkových silničních kontrolách emisí moc aut neprojde. Pak se všichni dohadují, o čem to vlastně vypovídá. Více se tím má zabývat jakýsi zrecyklovaný kontrolní úřad ministerstva dopravy. Když tohle poslouchá člověk, který celý život tak či onak přemýšlí o stavu životního prostředí, měl by být asi nadšený, že do toho někdo konečně sáhnul. Kouřící plečky zmizí ze silnic a bude líp! Jenže je to opravdu tak jednoduché? Nechci se vůbec zastávat STK, pokud opravdu některé z nich podvádějí, ale dělaly by to, kdyby... ?

 24247

Izrael vyvraždil dalších nejméně 20 lidí při útoku na školu v Gaze

14. 10. 2024

čas čtení 12 minut


Škola slouží jako útočiště pro vysídlené Palestince v centrálním táboře Nuseirat


V noci z neděle na pondělí  bylo při izraelském náletu v centrální části Gazy zabito nejméně 20 lidí včetně dětí ve škole, informovaly dvě místní nemocnice. Škola v Nuseiratu poskytovala útočiště některým z mnoha Palestinců vysídlených v důsledku války.

Mezitím v pondělí časně ráno došlo k výbuchům u nemocnice mučedníků Al-Aksá v Deir al-Balah, které zabily tři lidi a zranily asi 50 dalších, uvedla nemocnice. Vzplály stany a obyvatelé komunity v centrální části Gazy nosili zraněné do nemocnice.

Mírové síly OSN v Libanonu známé jako UNIFIL uvedly, že izraelské tanky v neděli brzy ráno násilně vjely do brány jednoho postavení a zničily hlavní bránu. Později vypálily v blízkosti mírových sil kouřové střely, které způsobily podráždění kůže. UNIFIL označil tento incident za „další hrubé porušení mezinárodního práva“.

Americká viceprezidentka a demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová uvedla, že Izrael musí „urychleně udělat více pro usnadnění přísunu pomoci potřebným“ na severu Gazy.

Civilní obyvatelstvo musí být chráněno a musí mít přístup k potravinám, vodě a lékům. Musí být dodržováno mezinárodní humanitární právo.“

V posledních dnech izraelské síly rozšířily svůj nájezd do severní Gazy a donutily mnoho rodin opustit své domovy. Ministerstvo zdravotnictví tohoto území v pátek apelovalo na to, aby byl lékařským týmům umožněn přístup do severní poloviny pásma za účelem evakuace zraněných, a na dodávky pohonných hmot do nemocnic na severu, které se potýkají s problémy, a varovalo, že civilistům, kteří se ocitli v zajetí intenzivního ostřelování a leteckých úderů, dochází potraviny a voda.

Agentura civilní obrany Gazy uvedla, že izraelské ostřelování v neděli pozdě večer zabilo nejméně 15 lidí ve škole sloužící jako úkryt pro vysídlené Palestince v táboře Nuseirat v centrální části Gazy.

Škola Al-Mufti byla ostřelována velkou salvou izraelského dělostřelectva, což si vyžádalo 15 mrtvých, včetně dětí, žen a celých rodin, a 50 zraněných,“ uvedli představitelé. Izraelská armáda uvedla, že „zprávy prověřuje“.

Předtím bylo  při útoku bezpilotního letounu zabito pět dětí, které si hrály na rohu ulice v severní Gaze.

Mluvčí civilní obrany uvedl, že při útoku na školu al-Mufti, kde se ukrývaly stovky vysídlených lidí z okolí Gazy, bylo zraněno nejméně 50 lidí a více než desítka byla zabita.

Pět dětí v severní Gaze bylo údajně zabito při izraelském leteckém útoku, když si hrály na rohu ulice v táboře al-Šatí.

Drastické snímky z místa následného zásahu ukazují zkrvavená těla zřejmě mladých dospívajících chlapců. Jeden z nich vypadal, že v ruce svírá několik skleněných kuliček.

Podle zprávy z místa, kterou sdělil zpravodaji BBC, zasáhl úder bezpilotního letounu osobu jdoucí po ulici, která zabila děti a zranila sedm dalších lidí.

Pozdější snímky ukázaly těla pěti chlapců zabalená do bílých rubášů a položená na podlaze vedle sebe.

Teta jednoho z chlapců, který se jmenoval Rami, mu na sociálních sítích napsala dojemnou vzpomínku. Uvedla, že rodina se přestěhovala do al-Šatí poté, co byla nucena opustit své domovy v Džabalíji a odejít do „bezpečnější oblasti“ kvůli válce.


Útok dronu Hizballáhu zabil čtyři vojáky IDF v době, kdy se USA chystají vyslat do Izraele raketový systém

14. 10. 2024

čas čtení 6 minut

 

Útok na základnu poblíž města Binyamina je nejsmrtelnější od izraelské pozemní invaze do Libanonu a následuje po vzácném závazku USA vyslat do Izraele baterii Thaad.


Izraelská armáda uvedla, že při nedělním útoku dronu Hizballáhu na armádní základnu ve středním Izraeli byli zabiti čtyři vojáci a sedm dalších bylo těžce zraněno, což je nejsmrtelnější útok této militantní skupiny od doby, kdy Izrael před téměř dvěma týdny zahájil pozemní invazi do Libanonu.

Hizballáh označil útok u města Binyamina za odvetu za čtvrteční izraelské údery na Bejrút, při nichž zahynulo 22 lidí. Později uvedl, že se zaměřil na izraelskou elitní brigádu Golani a během útoku „letky“ bezpilotních letounů vypustil desítky raket, které měly obsadit izraelské systémy protivzdušné obrany.

 20116

Haaretz: Netanjahuova vláda chce anektovat většinu Gazy, svědčí izraelští armádní důstojníci

14. 10. 2024

čas čtení 5 minut


Izraelští představitelé obrany: Izraelští představitelé: vláda odsouvá dohodu o rukojmích, sleduje anexi Gazy

Zdroje listu Haaretz uvedly, že když vojáci vstoupili do Džabalji, přímo se s žádnými teroristy nesetkali

Velitelé IDF v Gaze konstatují, že nedávné rozhodnutí operovat v severní části pásma bylo přijato bez řádného projednání a jeho cílem je vyvinout tlak na palestinské civilisty v oblasti, aby se přestěhovali

Podle vysokých představitelů obrany izraelská vláda neusiluje o obnovení rozhovorů o rukojmích a politické vedení prosazuje postupnou anexi velkých částí pásma Gazy.

Při diskusích v uzavřených místnostech tito představitelé sdělují, že šance na dosažení dohody o rukojmích se nyní zdají být malé. Jako jeden z důvodů uvádějí, že od doby, kdy byla jednání přerušena, neprobíhá mezi mezinárodními aktéry zapojenými do rozhovorů žádná diskuse.

Kromě toho podle nich izraelští političtí představitelé nevedli žádné diskuse s jednotlivými bezpečnostními složkami o stavu rukojmích.

 22419

Šéf polského generálního štábu v případě ruského útoku na pobaltské země slíbil úder na Petrohrad

14. 10. 2024

čas čtení 2 minuty

V případě ruského útoku na pobaltské státy Západ odpoví úderem na Petrohrad, řekl bývalý náčelník generálního štábu Polska Rajmund Andrzejczak na konferenci Defending Baltics. "Ne první den..., ale v první minutě. Zasáhneme všechny strategické objekty v okruhu 300 km. Zaútočíme přímo na Petrohrad," uvedl.

 24259

Slovinsko zostuzuje Českou republiku

14. 10. 2024

čas čtení < 1 minuta

Slovinský poslanec: Silné sankce proti Izraeli. Evropa a Spojené státy musejí přestat posílat Izraeli zbraně. Naše zbraně zabíjejí nevinné lidi. Za poslední týden bombardoval Izrael sedm zemí! Více než milion lidí už uprchlo v Libanonu. A světoví politikové neříkají nic! Musíme zavést přísné sankce proti Izraeli. Suspendovat asociační dohody. Zakázat obchodování s osadami. Zavést sankce proti extremismu na všech stranách včetně izraelské vlády. Vyžadujeme akci teď. Ta agonie musí skončit.



 24258

Toto je Džabalia

14. 10. 2024

čas čtení < 1 minuta

Toto je Džabalja. Toto je uprchlický tábor. Sem byli naši lidé vyhnáni před 76 lety. Byli to uprchlíci. Toto byli  lidé, děti a ženy.



 24253

Mrtvoly všude - v táboře Džabalíja, kde Izrael obléhá severní Gazu

14. 10. 2024

čas čtení 13 minut

Možná poslední fotka.

Prosím, pokud budu zabit, nezapomeňte  na mě a mluvte o mně dál, protože nejsem číslo, ale planeta sama o sobě. Mám ambice a sny, kterých jsem vždycky chtěl dosáhnout. Myslete na mě ve svých modlitbách.

ČTĚTE! TOTO PODPORUJE ČESKÁ VLÁDA A VĚTŠINA ČESKÝCH OBČANŮ:
Obyvatelé severní části Gazy jsou uvězněni ve svých domovech,  Izrael zahájil novou vojenskou operaci, ohrožuje nemocnice a střílí na prchající obyvatele, píše izraelský časopis +972

Izraelská armáda zahájila novou rozsáhlou ofenzívu na severu Gazy a obléhá tři nejsevernější města pásma a jejich okolí. V neděli brzy ráno armáda nařídila přibližně 400 000 obyvatel, kteří zůstali na severu pásma, aby se před novou vojenskou operací přesunuli do takzvané „humanitární oblasti“ na jihu. Mnozí odmítli opustit své domovy a obyvatelé Džabalíje, Bejt Hanúnu a Bejt Lahíje jsou od nedělního odpoledne pod intenzivním bombardováním, odříznuti od města Gazy na jihu, protože tanky a bezpilotní letouny střílejí na lidi, kteří se snaží uniknout.

 19224

Scholz oznámil nový balíček pomoci pro Ukrajinu poté, co Putin odmítl vyjednávat

14. 10. 2024

čas čtení 2 minuty

Německo, Belgie, Dánsko a Norsko vyčlení Ukrajině do konce roku vojenskou pomoc ve výši 1,4 miliardy eur, uvedl německý kancléř Olaf Scholz na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Berlíně. Toto prohlášení přišlo uprostřed zpráv, že Vladimir Putin odmítl jednat se Scholzem o zprostředkování řešení situace na Ukrajině.

 24226

„Obáváme se, že Gaza bude zapomenuta." Palestinci si zoufají, protože se pozornost přesouvá na Libanon

14. 10. 2024

čas čtení 6 minut

Lidé a humanitární pracovníci v pásmu říkají, že o krveproliévání v Gaze už  „nikdo nemluví“ a naděje na příměří se vzdalují.


Když začaly izraelské bomby dopadat na Libanon, scény krveprolití a chaosu byly obyvatelům Gazy chmurně povědomé. Čtyřiadvacetiletá Mai al-Afifa ve čtvrtek vedla ve škole přeměněné na kryt v centrálním městě Deir al-Balah v Gaze seminář o tom, jak rozpoznat nevybuchlou munici, když izraelská raketa zasáhla další budovu v areálu. Podle zdravotníků na místě zahynulo 28 lidí a 54 bylo zraněno.

Přes kouř a prach z trosek viděla Afifa části těl dvou žen a jednoho humanitárního pracovníka, když klopýtala do bezpečí. Izraelská armáda uvedla, že přesným úderem zasáhla "bojovníky Hamásu, kteří školu využívali jako velitelské centrum".

Izrael: Nejméně 67 zraněných při útoku bezpilotního letounu Hizballáhu v Benjamině, 4 v kritickém stavu

14. 10. 2024

čas čtení 4 minuty

Desítky obětí utrpěly při útoku bezpilotního letounu v oblasti Benjaminy v severním Izraeli; je to nejvyšší počet obětí v jedné události od masakru ze 7. října. Hizballáh útočil na vojenskou strukturu Izraele.



 20705

Už třetí pokus zastřelit Trumpa

14. 10. 2024

čas čtení 3 minuty


Ozbrojený muž zatčený poblíž Trumpova shromáždění v Kalifornii ho chtěl zabít, sděluje policie


Podezřelého se zbraněmi a falešnými VIP průkazy zadržely úřady asi kilometr od vstupu na shromáždění Coachella


Muž ozbrojený zbraněmi a falešnými novinářskými a VIP průkazy byl zadržen úřady na sobotním předvolebním shromáždění Donalda Trumpa v Kalifornii.

Podezřelého, identifikovaného jako Vema Millera, zadržela policie na kontrolním stanovišti asi půl míle od vchodu na mítink v kalifornském Coachella Valley krátce před jeho zahájením, uvedla v neděli policie.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
4091