Rozhovor Britských listů 532. Pro Ukrajinu tato válka skončí, až v Kremlu nebude ten člověk, co tam sedí teď

29. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Romanem Mácou z Institutu pro politiku a společnost, znalcem Ukrajiny, o podvodných "referendech", které vnutilo v minulých dnech východní Ukrajině Rusko, o tom, co válka způsobila jeho ukrajinským přátelům a o tom, jak to všechno dopadne. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionálnítelevizi.cz od pátku 30. září 2022.

 19219

Svatováclavská výstraha vládě - jedna z posledních

29. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Po zastropování cen energií a protivládní demonstraci v Praze na počátku září by jen opravdu velmi natvrdlým spoluobčanům ještě nebylo jasné, co se má dít na akci svolané k 28. září. Že se nejedná o protest vyrůstající z reálných ekonomických a sociálních obav, ale o shromáždění, jehož cíle jsou protirežimní a protistátní, se zjevným úmyslem podbízet se a napomáhat cizí nepřátelské mocnosti.



 19300

České ekologické organizace podpoří demonstraci odborů dne 8. října

29. 9. 2022

čas čtení 6 minut



Ekologické organizace podporují úsilí odborů o spravedlivé řešení krize.

Demonstraci podpoří samostatným blokem


Tisková zpráva, 29. 09. 2022 


Skupina ekologických organizací ve svém prohlášení minulý týden vyjádřila podporu demonstraci Proti chudobě, kterou svolala Českomoravská konfederace odborových svazů na 8. října na Václavské náměstí. Organizace vítají některé požadavky odborů, jako snížení cen energií a dalších základních potřeb (např. bydlení), spravedlivé rozložení nákladů na řešení krize a zvýšení minimální mzdy. Demonstrace se hodlají účastnit ve vlastním bloku “za čistou a dostupnou energii pro všechny”.

Krylovo jméno na protiněmecké, krajně pravicové demonstraci: co si vlastně myslel o Němcích a Češích

29. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je děsivé slyšet na středeční  krajně pravicové demonstraci na Václavském náměstí, posedlé tzv. vlastenectvím, češstvím, Českou republikou prý na prvním místě, odkazy na Karla Kryla. Na demonstraci, kde pan Koller při vyjmenovávání prý třech okupací českého státu vynechá okupaci sovětskou (a místo toho zcela absurdně a v jedné řadě s nacisty zmiňuje Habsburky i Unii, která je podle něj žalář národů, výtvor strašného Němce Adenauera, vrcholem korupce a tyranie), se dav hlásí ke Krylovi, který před Sověty utekl kam? – do Bavorska (a byl tam 20 let).


A také:



 19297

Škemrat u Putina o plyn je stejně bláhové, jako hledat u pavouka ochranu před pavučinou

28. 9. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Centrum rozumu. Ilustrační kresba Ivan Větvička

Pořadatelé demonstrace, která se 28. září sešla v Praze na Václavském náměstí žádají demisi vlády a přejí si, aby nové vedení země v Rusku domluvilo dodávky zemního plynu a aby Česká republika vystoupila z NATO, Evropské Unie, OSN i Světové zdravotnické organizace. Dále chtějí zastavit veškerou pomoc Ukrajině i uprchlíkům odtamtud.

Požadavek na odstoupení vlády je opodstatněný, neboť stále nenalezla způsob, jak by mohla velká část populace přežít zimu, aniž by mrzla a hladověla. Zbytek jsou naprosté nesmysly.

 19298

Ruská agrese na Ukrajině: Sílí tlak na prohlášení Ruska za teroristický stát

29. 9. 2022

čas čtení 11 minut

Foto: Na Rudém náměsti v Moskvě se připravuje ceremonie ohledně anektování východní Ukrajiny

- Redakční komentář ve vlivném ruském listě dnes kritizuje "vysoké ruské činitele" že si zahrávacjí s jadernými zbraněmi. "Dovolit, v myšlenkách a slovech, možnost jaderného konfliktu, je jistý krok k tomu, aby se to skutečně stalo."



Rusko dosáhlo právní definice "teroristického státu" podle amerického práva, konstatují mezinárodní experti; Norsko zabezpečuje zařízení poté, co se stalo největším evropským dodavatelem zemního plynu

- Vjačeslav Volodin, od roku 2016 předseda ruské Státní dumy, na Telegramu zveřejnil připomínku, že lidé by neměli utíkat z Ruska, aby se vyhnuli mobilizaci, a uvedl:

"Občané, kteří jsou registrováni v armádě, mají od okamžiku vyhlášení mobilizace zakázáno opouštět místo svého bydliště bez povolení vojenských komisariátů.

    Taková norma zákona existuje a všichni povinní vojenskou službou by se jí měli řídit."

- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svou nejnovější analýzu týkající se Ukrajiny.

Zde jsou její klíčové body:

    Během sedmi dnů od chvíle, kdy prezident Putin vyhlásil "částečnou mobilizaci, došlo ke značnému odlivu Rusů, kteří se snaží vyhnout mobilizaci. Ačkoli přesné počty nejsou jasné, pravděpodobně převyšují velikost celkových invazních sil, které Rusko nasadilo v únoru 2022.

    Mezi těmi, kdo se snaží opustit Rusko, jsou nadměrně zastoupeni lépe situovaní a vzdělaní lidé.

    V kombinaci s těmi záložníky, kteří jsou mobilizováni, je pravděpodobné, že domácí ekonomický dopad snížené dostupnosti pracovních sil a zrychlení "odlivu mozků" bude stále výraznější.


- Na potrubí Nord Stream byl zjištěn čtvrtý únik, sděluje švédská pobřežní stráž

Švédská pobřežní stráž počátkem tohoto týdne objevila čtvrtý únik plynu na poškozeném potrubí plynovodu Nord Stream, uvedl mluvčí pobřežní stráže pro deník Svenska Dagbladet.

"Dva z těchto čtyř úniků se nacházejí ve výlučné ekonomické zóně Švédska," uvedla mluvčí pobřežní stráže Jenny Larssonová.

Další dva otvory jsou podle překladu zprávy zveřejněné agenturou Reuters ve výlučné ekonomické zóně Dánska.

30898

Přijmout Rusy prchající před režimem, nebo ne?

29. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Někdy je tu otázka, na kterou má levá hemisféra jinou odpověď než ta pravá, tak se zeptám vás.

PRO přijímání:

- prchají, protože jim hrozí zranění či smrt, budou jako nevycvičení hnáni pod kanóny a kulomety profesionální armády

- když odmítnou, hrozí jim desetileté vězení, tedy nemají možnost se problému vyhnout (buď fronta nebo kriminál)

- obecná zásada je, že pomáháme lidem v nouzi

- jsou to odpůrci režimu, mohou se např. v zahraničí zformovat a pomoci pak svrhnout státní terorismus v Rusku

(edit:) - snižujeme tím bojovou sílu, která válčí proti Ukrajině

PROTI přijímání:

 18934

Britská finanční krize, kterou vyvolala nekompetentní a nevolená vláda

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Tohle je krize Trussové a Kwartenga,  ale už teď jsou britští občané v jejím důsledku mnohem chudší než dosud

Titulní strana KONZERVATIVNÍHO týdeníku Spectator:

The Economist: Jak NEŘÍDIT zemi:



 
Britská politika se tento týden mění, píše Aditya Chakrabortty.   Liz Trussová už jen po pouhých 22 dnech ve funkci premiérky čelí svému konci. Právě se konající výroční stranické sjezdy britských politických stran vypadají vedle finančního krachu, který zachvátil zemi, naprosto nepodstatně. Politika a finance jsou však v tuto chvíli navzájem hluboce spjaty. Tuto krizi z velké části vytvořila  selhávající britská politická třída.  Britům nyní hrozí třetí velká vlna škrtů výdajů, která bude následovat po třetí krizi za posledních 12 let, s ještě většími sociálními troskami a lidským neštěstím v zádech.

Svou první finanční krizi jsem zažil před 25 lety, v roce 1997, píše autor,  a nikdy předtím jsem neviděl krizi, které by se dalo tak lehce ě vyhnout, jako je tato. Začalo to v létě volbami do vedení Konzervativní strany, , kdy Liz Trussová slíbila snížení daní o 30 miliard liber, aby se dostala do premiérské funkce.  Pokračovalo to minulý pátek, kdy její ministr financí Kwasi Kwarteng představil svůj "plán růstu", z něhož se vyklubalo dalších 15 miliard liber daňových škrtů - a to pro lidi, kteří je nepotřebují.

 18934

Bank of England vydává 65 miliard liber, aby zabránila finanční krizi

29. 9. 2022

čas čtení 3 minuty


Poté, co  britský ministr financí  Kwasi Kwarteng svým nekompetentním státním minirozpočtem  vyvolal v Británii finanční krizi, byla Bank of England nucena přistoupit k mimořádným opatřením, aby zastavila útok trhů na britské penzijní fondy.

Anglická banka uvedla, že následky dramatického nárůstu nákladů na vládní půjčky po prohlášení ministra financíjí nedaly jinou možnost než zasáhnout, aby ochránila britský finanční systém.

Dodala, že během příštích 13 pracovních dnů vyčlení 65 miliard liber na nákup státních dluhopisů, jejichž hodnota se propadla. Pokusí se tak zmírnit tlak na britské penzijní fondy a pojišťovny, jimž v důsledku činnosti britského ministra financí nyní hrozí bankrot. 

 18051

Kdo mohl stát za útoky na Nord Stream?

29. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je bezpochyby, že Vladimir Putin eskaloval svou válečnou mašinérií na Ukrajině částečnou mobilizací, uspořádáním kvazireferend na uloupeném území, jakož i vyhrocenou rétorikou. A aby toho nebylo málo, tak se někteří horlivci snaží Kreml obvinit ze spáchání podmořských explozí, které způsobily úniky plynu z kontroverzního plynovodu Nord Stream 1 a 2. Válka je sice sama o sobě šíleným počinem, ale záměrné zničení vlastní dojné krávy mi přijde asi tak logické jako ruské ostřelování atomové elektrárny v Záporoží.

Výbuchy v plynovodu Nord Stream mohou být předzvěstí nové fáze hybridní války s Ruskem, varují politici EU

29. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 

Norsko zviditelní přítomnost armády u svých instalací pro těžbu ropy a zemního plynu. Evropská unie obviňuje Rusko z podezření ze sabotáže 



Norský premiér prohlásil, že jeho armáda bude od nynějška viditelnějšít na ropných a plynových zařízeních. Politici napříč Evropou varovali, že podezření ze sabotáže dvou plynovodů Nord Stream by mohlo předznamenat novou etapu hybridní války zaměřené na zranitelnou energetickou infrastrukturu s cílem podkopat západní podporu Ukrajiny.

Jonas Gahr Støre na tiskové konferenci řekl, že Norsko posílí svou vojenskou přítomnost u norských zařízení poté, co se země stala největším evropským dodavatelem zemního plynu.

Dodal, že jakýkoli útok na pobřežní zařízení člena NATO bude řešen společně se spojenci.

Ruská agrese na Ukrajině: Prokremelští aktivisté na Ukrajině žádají Putina o anexi východních částí země

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut

- Politici napříč Evropou varovali, že podezření ze sabotáže dvou plynovodů Nord Stream by mohlo být předzvěstí nové fáze hybridní války zaměřené na zranitelnou energetickou infrastrukturu s cílem podkopat podporu Ukrajiny. Norský premiér Jonas Gahr Støre uvedl, že jeho země posílí vojenskou přítomnost v norských zařízeních poté, co se tato země stala největším evropským dodavatelem zemního plynu.

- Moskva je připravena formálně anektovat Ruskem okupované regiony po tzv. referendech, která Západ odsoudil. Ruskem dosazení představitelé Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti na Ukrajině formálně požádali prezidenta Vladimira Putina o připojení okupovaných území k Rusku. Ruské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že brzy budou podniknuty kroky k uspokojení "aspirací" čtyř okupovaných ukrajinských regionů stát se součástí Ruska. Ruské vedení uvedlo, že po připojení bude útoky na oblasti kontrolované Ruskem považovat za přímý útok na Rusko.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že Ukrajina bude "bránit" své občany v Ruskem okupovaných regionech poté, co to označil za "imitaci referend". "Budeme jednat na ochranu našich občanů: jak v Chersonské oblasti, tak v Záporožské oblasti, na Donbasu, v momentálně okupovaných oblastech Charkovské oblasti a na Krymu," uvedl ve videu zveřejněném na Telegramu.

Hospodaření OSBL za srpen 2022: zůstatek 31.8. 2022 - 6 383,01 Kč

2. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to.  (JČ)

V srpnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 454.02  výdaje byly  53 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci srpna byl 6 383,01  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 530. Jan Čulík: Asi jsem Nečech, protože jsem nikdy nebyl na ČR existenčně závislý

22. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



První z tří rozhovorů, v nichž zjišťuje historička Muriel Blaive - v češtině - zkušenosti, postoje a názory Jana Čulíka, novináře a univerzitního pracovníka, který žije a pracuje více než čtyřicet let mezi Británií a Českou republikou. Je to součást jejího zkoumání éry komunismu a postkomunismu v České republice a postavení ČR v dnešním světě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionální televize od pátku 23. září 2022.

 19280

Itálie: Giorgia Meloniová není Mussolini, ale může to být Trump

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Na krajně pravicovém politickém prostoru, který se nová vůdkyně země snaží vybojovat v Evropě, není nic nostalgického
 


Itálie, napsal v roce 1968 situacionistický filozof Guy Debord, "shrnuje sociální rozpory celého světa". Jako taková byla "laboratoří mezinárodní kontrarevoluce".

Političtí analytici na celém světě se nyní zabývají rozborem výroků Giorgie Meloniové, aby určili, zda je to fašistka, neofašistka nebo postfašistka. Ptají se, proč jsou Italové zřejmě ochotni uvažovat o návratu k politice nejtemnější éry své země?

Má však Itálie skutečně co do činění se vzkříšením své fašistické minulosti? A co je ještě důležitější, je Itálie laboratoří, jejíž experiment by nakonec mohl následovat zbytek světa? Odpovědi jsou: ne, a (proto) ano, píše filozof Lorenzo Marsili.

29545

Svět se řítí do pandemie úsporných opatření

29. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Ve středu zveřejněná analýza odhaduje, že 85 % světové populace bude do příštího roku žít v podmínkách úsporných opatření, zatímco desítky milionů lidí budou čelit hladu, bezdomovectví a zdravotním krizím. Země po celém světě se budou potýkat s velkými krizemi v oblasti životních nákladů a hrozící recesí.

Nová zpráva, která je dílem koalice organizací občanské společnosti, uvádí, že "vlády na celém světě zvažují nebo již zavedly dlouhý seznam úsporných opatření", včetně rozpočtových škrtů zaměřených na klíčové sociální programy, privatizace veřejných služeb a omezení mezd učitelů, zdravotníků a dalších, píše web Truthout.org.

Rozhovor Britských listů 529. O kostlivcích ve skříni vlády Petra Fialy

19. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



V neděli večer 18.9. vysílala česká média předtočený rozhovor premiéra Petra Fialy o energetické krizi. Hovořil o zastropování cen energií, o "deštníku proti chudobě" a apeloval na občany, aby energiemi šetřili. Ač velmi civilizovaný, Fialův projev byl velmi nekonkrétní a vynechal celou řadu závažných okolností. Dokáže přesvědčit občany, aby ho podpořili a zastaví to rostoucí podporu voličů pro populisty v ČR? O tom mluví Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 20.9. 2022.

Cizinci opět ťukají na české dveře, Fiala jim zakáže vstup

28. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

 

"Jen se ohřejeme a hned zas půjdeme." Tady být opravdu nechceme…Fašistické uzamčení i těch "chvilkových odpočíváren" před další cestou je děsivé selhání i té minimální lidskosti, kterou od nás tito zoufalí lidé žádají…


"Můžeme si lehátko na pláž stavět tak často, jak jen chceme a pak křičet na blížící se vlny, aby se držely dál, ale příliv nás stejně neuposlechne a moře neustoupí…"

(Robert Winder)


Zase už spí "cizinci"u bran nejen vlakového nádraží v Praze…Romy jsme ještě začátkem léta nechali alespoň v hale, na podzim už zavíráme i ty čekárny na vlak a vyženeme rodiny s dětmi ven, teplota pod deset stupňů…. Nelegální emigrace, chápete? Nevím, jak může být emigrace ze Sýrie nebo Libanonu, kde je humanitární katastrofa nelegální, ale určitě by mi to ministr vnitra Rakušan sofistikovaně a jasně vysvětlil….


 19296

Svatý Václav je svatý a až pak teprve Václav

28. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta



Když si připomínáme svatováclavskou tradici, myslím, že první, co se musí říci, je to, že jde o křesťanskou tradici, tedy že sv. Václav není nějaké zbožnění českého národa, nějaký symbol nacionalismu, ale křesťanský světec vedle mnoha jiných světců jiných národů, etnik, dob a společností.

30624

Kdo je zodpovědný za úmrtí dětí na hranicích EU?

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut

10. srpna se svět dozvěděl o tragické smrti pětileté Marie na řecko-turecké hranici. Malá syrská holčička byla součástí skupiny 39 uprchlíků, kteří přešli z Turecka do Řecka, aby zde hledali azyl. Místo toho byli řeckými a tureckými úřady zatlačeni zpět na neobyvatelný ostrůvek uprostřed řeky Evros, která protéká podél hranice.

Maria zemřela po bodnutí škorpiónem dva dny poté, co tam skupina uvízla, píše Karolína Augustová na webu Al Džazíry.

 18301

Průzkum: Američané podporují rychlé diplomatické ukončení války na Ukrajině

29. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Podle nového průzkumu veřejného mínění  by téměř 60 % Američanů podpořilo, aby se Spojené státy "co nejdříve" zapojily do diplomatického úsilí o ukončení války na Ukrajině, i kdyby to znamenalo, že Ukrajina bude muset Rusku ustoupit.

Průzkum, který provedla společnost Data for Progress jménem Quincy Institute for Responsible Statecraft, rovněž zjistil, že většina (49 %) respondentů uvedla, že Bidenova administrativa a Kongres neudělaly dost diplomatických kroků, aby pomohly válku ukončit (37 % uvedlo, že ano), píše Ben Armbruster.

Průzkum byl zveřejněn poté, co Vladimir Putin eskaloval ruskou válečnou mašinérii na Ukrajině mobilizací záloh a výhrůžkami použitím jaderných zbraní po nedávných úspěších ukrajinské armády u východní hranice země s Ruskem.

Moskva také nedávno zorganizovala v některých Ruskem kontrolovaných oblastech Ukrajiny referenda o tom, zda se tamní občané chtějí odtrhnout a stát se součástí Ruské federace, což vede odborníky k přesvědčení, že bez ohledu na výsledek má Putin v plánu nezákonně anektovat části Ukrajiny.

Průzkum také zjistil, že 47 % respondentů uvedlo, že podporují pokračování americké vojenské pomoci Ukrajině pouze v případě, že se Washington zapojí do probíhající diplomacie s cílem ukončit válku, zatímco 41 % respondentů uvedlo, že by pomoc podpořilo bez ohledu na to, zda se Spojené státy zapojí do jednání.

Pouze šest procent respondentů uvedlo, že ruská válka na Ukrajině patří mezi tři nejdůležitější problémy, kterým Spojené státy v současnosti čelí, přičemž na prvních třech místech se umístila inflace (46%), pracovní místa a ekonomika (31%) a násilí páchané střelnými zbraněmi (26%). 


Text v anglickém originále ZDE

29463

Ironie je mrtvá: Izraelské ministerstvo zahraničí odsuzuje ruskou anexi

29. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Izraelské ministerstvo zahraničí v úterý odmítlo případnou anexi čtyř ukrajinských okresů Ruskem a prohlásilo, že Izrael "uznává územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny a neuzná výsledky referend v jejích východních okresech".

Není překvapivé, že ve všech čtyřech referendech se pro připojení k Rusku vyslovilo více než 90 procent hlasujících. Hlasování bylo zkorumpované, jako většina referend prováděných autoritářskými státy. Vzhledem k tomu, že na hlasovacím lístku není nabídnuta žádná alternativa, není možné, aby ti, kdo referendum vyvolali, prohráli, píše Juan Cole.

 19296

Mnozí neofašisté chtějí křesťanskou Evropu, tak tady je

28. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 10 minut


Na svatého Václava se česká státnost jaksi propojuje s křesťanstvím. V naší nelehké době, kdy bují krajní pravice a kdy leckdo tvrdí, že je třeba skončit s údajně levicovou vládou Bruselu a vrátit se ke tzv. křesťanským kořenům, nějak v duchu Jozefa Tisa, jsem se rozhodl uskutečnit svůj dávný plán: vybrat z evangelií sociální pasáže a publikovat je najednou vedle sebe, aby si je konečně mohli přečíst i ti, kdo hlásají návrat k něčemu, o čem vůbec nic netuší. Rád bych zdůraznil, že centrem evangelia je smrt Boha na kříži a spása tímto Bohem podaná všem lidem z kříže. Níže citované pasáže (ekumenický překlad, Česká biblická společnost 2002) nelze tedy chápat jako nějaké příkazy despoty, ale jako zrcadlo našich reálných životů, které potřebují právě spásu z kříže.

Finanční krize v Británii: Navzdory zásahu Anglické banky se libra dál propadá

28. 9. 2022

čas čtení 1 minuta


- Mimořádný krok Anglické banky přinesl úlevu na trhu s dluhopisy, ale nedokázal stabilizovat britskou měnu
 


Bank of England uvedla, že bude intervenovat na trzích dluhopisů, aby se je pokusila stabilizovat. Od dnešního dne začne nakupovat dlouhodobé dluhopisy, aby "obnovila řádné tržní podmínky" a odvrátila "podstatné riziko pro finanční stabilitu Spojeného království".

Libra se propadla až o 1,7 %, než se poněkud ustálila, ale i tak je ve středu o 0,5 % níže na úrovni 1,068 USD.



- Předseda labouristů Sir Keir Starmer vyzval ke svolání parlamentu za účelem řešení finanční krize.

Vyzval konzervativní vládu, aby upustila od svého minirozpočtu, který  vyvolal otřesy na trhu.

Prohlásil: "Myslím, že mnoho lidí se nyní bude nesmírně obávat o své hypotéky, o růst cen a nyní i o své důchody. Vláda zjevně ztratila kontrolu nad ekonomikou."

Dodal: "Vláda by nyní měla svolat parlament a opustit tento rozpočet, než dojde k dalším škodám."



 18934

Washington Post: Britská premiérka Trussová je šílená

27. 9. 2022

čas čtení 5 minut


Británie nahradila Itálii na pozici problémové ekonomiky Evropy 
Očekávalo se, že bude Liz Trussová odvážná. Ukazuje se, že je šílená

Na začátku tohoto měsíce hlasatelé zkázy, kteří hledali příští finanční krizi v Evropě, ukazovali na Itálii. Přesně jak pesimisté předpovídali, Italové si zvolili populistickou koalici vedenou postfašistickou stranou Bratři Itálie. Došlo však k legračnímu zvratu. Italská ekonomika se zdá být prozatímně stabilní. Jako  slabá evropská velmoc se naproti tomu ukázala Británie.

Co se to děje? Intelektuální móda už několik let běží proti globalizaci, takže je snadné přehlédnout odpověď. Inverze mezi Itálií a Británií však podtrhuje starou poučku. Obětovat část suverenity a podřídit se pravidlům mezinárodních organizací nemusí být nutně špatné. Pokud pravidla fungují přiměřeně dobře, může to být výhodou.

Přestože ztratila moc zodpovědná vláda vedená ekonomem Mariem Draghim a přestože ji nahradila nechutná populistická koalice, Itálie je díky Evropské unii v rozumné kondici. Jakkoli hlasitě dříve populisté odsuzovali evropskou germánskou ortodoxii, nyní slibují, že budou realizovat hospodářský plán vypracovaný Draghim a schválený EU - i proto, že je s ním spojena postpandemická pomoc na obnovu z Bruselu ve výši téměř 200 miliard dolarů.

 18934

Mezinárodní měnový fond vyzval britskou vládu, aby zrušila snížení daní

28. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 í

Podle Mezinárodního měnového fondu by se opatření měla zaměřit na domácnosti nejvíce postižené energetickou krizí a inflací


Mezinárodní měnový fond ostře zaútočil na britské  snížení daní pro nejbohatší  a vyzval vládu Liz Trussové, aby je  zrušila, a zabránila tak posilování ekonomické nerovnosti.

V nezvyklé  veřejné kritice britské  ekonomiky zdůraznil  fond se sídlem ve Washingtonu, že britský státní minirozpočet Kwasiho Kwartenga riskuje podkopání snah Bank of England bojovat se zruychlující se  inflací uprostřed mimořádné situace v oblasti životních nákladů.

V Rusku zatkli důchodkyni, za pasivního přihlížení davu

27. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Komentář: Všimněte si ale, že všichni tuto scénu filmují, ale nikdo nic neudělá. Pasivita
 





Policista: Půjdete s námi bez odporu?

Důchodkyně: Já s vámi dobrovolně nepůjdu.

Policista: Nepůjdete?

Důchodkyně: Nemám nic proti mobilizaci. Zmobilizujte si celou zemi, když chcete kanónenfutr.

Policista: Půjdete s námi?

Ruská agrese na Ukrajině: Švédští seismologové zaznamenali výbuchy v blízkosti plynovodu Nord Stream

27. 9. 2022

čas čtení 12 minut

 
- Švédská státní televize SVT informuje, že seismologové v posledních 36 hodinách zaregistrovali výbuchy v blízkosti plynovodů Nord Stream.

SVT může prozradit, že měřicí stanice ve Švédsku i Dánsku zaznamenaly v pondělí silné podmořské exploze ve stejné oblasti, kde dochází k únikům plynu. 'Není pochyb o tom, že se jedná o exploze,' říká Björn Lund, lektor seismologie ve švédské národní seismické síti SNSN.

První výbuch byl zaznamenán v noci na pondělí ve 2.03 hodin a druhý v pondělí večer v 19.04 hodin.

Varování před únikem plynu přišlo od námořní správy v pondělí ve 13.52 a ve 20.41 poté, co lodě zjistily bubliny na hladině.

SVT získala souřadnice naměřených výbuchů a ty se nacházejí ve stejné oblasti, kde byly zaznamenány úniky plynu.

Lund o  o měřeních řekl: "Je jasně vidět, jak se vlny odrážejí ode dna k hladině. Není pochyb o tom, že šlo o výbuch. Měli jsme dokonce stanici v Gnosjö, která to zachytila".

- Obrovské útoky proti Charkovu, úterý večer. Pět raket. Zasažena elektrická trafostanice. V mnoha oblastech je výpadek elektřiny. Intenzivní požár. Teroristický stát útočí na civilní infrastrukturu, zatímco jej Rada bezpečnosti OSN odsuzuje. Rusko musí být vyloučeno z Rady bezpečnosti OSN.




 19282

Facebook popřel, že by materiály nabádající děti k sebevraždě byly "škodlivé"

27. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Na fotografii je čtrnáctiletá Molly Russell z Londýna, která v listopadu 2017 spáchala sebevraždu pod vlivem tisíců materiálů z Instagramu a z Facebooku, nabádající toto dítě k sebevraždě a povzbuzující její depresi. Když po její smrti její otec zjistil, co měla v počítači, obvinil Marka Zuckerberga, že mu zabil dceru. V Londýně nyní probíhá vyšetřování její smrti. Vysoká činitelka firmy "Meta" před koronerem tvrdila, že materiály jsou "neškodné" a že uživatelé Facebooku a Instagramu musejí mít "svobodu se  vyjadřovat". Odmítla rozlišovat děti a dospělé.

Ohrožení dětí nebezpečným materiálem na sociálních sítích je velmi vážná a neřešená věc.

 
Molly si na svůj účet na Instagramu v posledních šesti měsících života uložila 16 300 obrázků, z nichž 2 100 se týkalo sebepoškozování a sebevražd. 
 
Elizabeth Lagoneová, vedoucí oddělení pro politiku zdraví a pohody ve společnosti Meta, při velmi konfliktním vystoupení před londýnským koronerem nakonec přiznala, že některé příspěvky a videa porušovaly tehdejší směrnice Instagramu, které zakazovaly glorifikaci, podporu a propagaci sebevražd a sebepoškozování.


Čtrnáctiletá Molly z Harrow v severozápadním Londýně spáchala v listopadu 2017 sebevraždu poté, co si na internetu prohlížela rozsáhlý obsah týkající se sebevražd, sebepoškozování, depresí a úzkostí.
 

 18993

Šílenci v londýnské vládě dál drasticky likvidují britskou ekonomiku

27. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

Libra se dostává pod nový tlak poté, co Bank of England nezvýšila úrokové sazby 

Současné volební preference v Británii:
Britská ústřední banka Bank of England se neodvážila v pondělí dále zvýšit úrokové sazby ve snaze zabránit propadu hodnoty britské libry vůči všem světovým měnám, dokonce i vůči ruskému rublu. Pouze , že provede úplné zhodnocení situace až v listopadu.
 
Poté, co Bank of England svým rozhodnutím vyloučit mimořádné další  zvýšení úrokových sazeb vyvolala nový propad hodnoty libry, se britští ministři snaží zabránit úplné ztrátě důvěry finančních trhů v hospodářskou strategii Británie.

Snahy Bank of England a britského ministerstva financí nenapravily škody způsobené minirozpočtem ministra financí Kwasiho Kwartenga z minulého pátku, který vyvolal pokles libry  na rekordní minimum vůči americkému dolaru.

Během několika minut poté, co banka uvedla, že s reakcí na nedávné turbulence hodlá počkat až do listopadu, libra vůči dolaru klesla o dva centy a během noci se přiblížila na tři centy rekordnímu minimu 1,03 USD, kterého dosáhla v noci z neděle na pondělí  při obchodování na Dálném východě.

Drasticky pokles libry vede k výraznému zdražení všeho v Británii.

 19280

Nástup italské krajní pravice k moci v širším kontextu

27. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Itálie je bez debat jednou z nejdůležitějších zemí Unie. Dlouho měla politický systém, který byl založený na klasických stranách, jako jsou socialisté, křesťanští demokraté a západní verze komunistů. V 90. letech se italská politika zhroutila pod tíhou korupčních skandálů a od té doby se už nikdy nevrátila ke klasickému schématu.

"Co tím chcete říct? Náš syn je NA UKRAJINĚ??"

27. 9. 2022

čas čtení 2 minuty


"Můžu se vašich rodičů na něco zeptat? Vy se uklidníte a já se jich na něco zeptám. Váš syn se uklidní a já se vás na něco zeptám.  Jmenuju se Volodymyr. Co si myslíte? Kdy pochopí Rusové, že nemají chodit na Ukrajinu?"

Matka: "Co?"

"Kdy Rusové pochopí, že nemají vstupovat na Ukrajinu?"

Matka: "Netuším. Nevím."

"Vy nevíte."

Matka: "Proč mi dáváte takové otázky?"  

 19281

A co děla? Mají zas co žrát; ruskou mobilizaci neradno podceňovat, ale může přivést nečekané posily i Ukrajincům

27. 9. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 6 minut

Foto: Chřtán drážkované hlavně ruského samohybného minometu 2S34 Chosta, který ukořistili Uklrajinci. (foto Ivan Větvička)


Putinově armádě se na Ukrajině nedaří, a proto byla v Rusku vyhlášena mobilizace – prý částečná, má být odvedeno „jenom“ 300 000 mužů přiměřeného věku, pokud možno s bojovými zkušenostmi. Ale čert věř Kremlu, vypadá to, že verbíři navlékají do zeleného kohokoli, koho dokážou chytit, a v duchu nejhorších ruských tradic se zaměřují především na etnické menšiny. (Více o tom ZDE) Brzy možná také zjistíme, že odvedenců jsou ve skutečnosti třeba miliony.

Evropská politická scéna začíná povážlivě hnědnout. Vracíme se do třicátých let dvacátého století?

26. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Lidé jsou zřejmě nepoučitelní, vážení čtenáři. Jak to s námi skončí? Povážlivé je volební vítězství italské ultrapravice, jejíž rozhodnutí podporovat ultrapopulisty v Polsku a v Maďarsku může destabilizovat Evropskou unii a ohrozit pomoc Západu Ukrajině proti Putinovu vraždění. Vracíme se snad do roku 1938 a zažijeme nový Mnichov?

Jak je možné, že lidé opakují tytéž chyby, které se už jednou s absolutně tragickými následky staly?

Nepříliš povzbuzující nebyly ani komunální volby v České republice, kde také posílili populisté a ultrapravice. Co si lidé slibují od hlasování pro Tomia Okamuru, který nemá žádný program, jen lidi emocionálně manipuluje svým iracionálním vzdorem?

A kromě toho:



Znepokojující je i nedávné vítězství ultrapravice ve volbách ve Švédsku a sílící ultrapravice ve Francii.






Rusko: Zastřelen velitel vojenského odvodního střediska

26. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Na tomto videu natočeném v městě Úst-Ilimsk v Irkutské oblasti zastřelil muž velitele místního vojenského odvodního střediska. Velitel zemřel.

Velitel Alexandr Jelisejev byl zblízka zastřelen čtyřmi výstřely. Vrahem je Rus Zini, narozen 1997, odvedenec. Rozhodl se, že vězení je lepší než zemřít na Ukrajině.


V Rusku byly mezitím podpáleny desítky vojenských odvodních středisek. Počet požárů vzrostl od doby, kdy Putin vyhlásil mobilizaci. Od února bylo v Rusku podpáleno 54 vojenských odvodních středisek, 17 z nich za posledních pět dní.





Dagestánci dali úřadům hodinu na propuštění všech zatčených demonstrantů:



Ruský odvedenec se podpálil, aby nemusel do války. Je v nemocnici s popáleninami:






 19294

Záhadné květiny

27. 9. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

 

Ilustrativní vyobrazení záhadných květin nalezneme v 618 let staré knize, jejímž objevitelem se v roce 1912 stal známý sběratel a antikvář Wilfrid Voynich. Z jejich původních 272 stran se jich dochovalo pouze 240. Všechny jsou napsány neznámým písmem a v neznámém jazyce, s nímž si dodnes nikdo neporadil, takže se o tomto nálezu hovoří jako o Nejzáhadnější knize světa. A právě její botanická část oslovila výraznou malířku mladé generace Kláru Sedlo, která vytvořila jednotlivé malby těchto prapodivných rostlin a celou tuto sérii nazvala: Voynichův skleník.

Paní Sedlo, v jednom ze svých rozhovorů jste zmínila, že vás Voynichův rukopis fascinuje velmi dlouho, a tak mi to nedá, abych se vás nezeptala, zda nepřemýšlíte i nad realizací maleb z jeho dalších částí?

 19280

Itálie: Podle průzkumů u východů z volebních místností prý jasně vyhrála ultrapravice

26. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Meloniová už vyhlásila vítězství. K němu jí blahopřál nejen Petr Fiala, ale i německá ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland a francouzští ultrapravičáci  Eric Zemmour a Marine Le Pen.


Podle průzkumu Consorzio Opinio Italia pro Rai získala pravicová koalice 41-45 % hlasů a levicová aliance 25-29,0 %. Tím by pravice získala většinu v obou komorách parlamentu.

Na tomto místě bychom měli vyslovit naše pravidelné zdravotní varování: Italské průzkumy veřejného mínění mají velmi pohnutou historii a někdy se mýlí. Vyplatí se počkat na  konečné výsledky.

Pokud se ukáže, že tato zjištění jsou správná, očekává se, že italský prezident Sergio Mattarella předá Meloniové mandát k sestavení vlády, která by, pokud vše půjde hladce, mohla být sestavena do konce října.

(V italské politice se nic neděje zvlášť rychle.)

Pravděpodobně bude vláda s několika dobrými přáteli z řad evropských pravicových populistů.

 16578

Volebni účast 5,12 procenta v jednom pražském okrsku…

26. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

 Ti, kdo v tomto okrsku přišli volit, jsou pro mne skuteční hrdinové volebního práva

"Nevím, kde na to béřou někteří nervy, že jdou celý život po tenounkém ledě, pod kterým co chvíli někdo nenávratně zmizí, a je utěší stavba garáže…"

(Jan Hanč - Události)

Opět všechny partaje a hnutí zvítězily v obecních volbách. Toto naše věčné "uvitězení" všeho a všech zažíváme v každých volbách neustále…

Írán. "Islámská republika. My ji nechceme!"

26. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Robert Tait, Guardian: Dnes večer v Teheránu: "Islámská republika, my ji nechceme! my ji nechceme!" Slova, která by se nikdo neodvážil vyřknout, když jsem byl v Íránu jako zahraniční zpravodaj.



 19279

Le Procès, Prague 1952 (Proces, Praha 1952 / The trial, Prague 1952)

26. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Francie, 2021, 70 min

Francouzské a české znění, s anglickými titulky

Režie Ruth Zylberman

26. září, 18.30:

Kino 35
Štěpánská 35, Praha 1

27. září, 10.00:

CEFRES
Na Florenci 3, Prague
1

ZVLÁŠTNÍ UVEDENÍ / PŘEDPREMIÉRA DOKUMENTU: Dokument bude uveden v listopadu na ARTE. Francouzské a české znění, s anglickými titulky

Po projekci bude následovat setkání s režisérkou Ruth Zylberman. Setkání se zúčastní také protagonisté snímku Ivan Margolius, Michel London a Marta Slánská. Setkání bude tlumočeno do češtiny.

V roce 2018 objevili dělníci ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech filmový materiál se záznamy procesu s Rudolfem Slánským, kterým vrcholily stalinské monstrprocesy. V roce 1952 bylo v tomto procesu obviněno z vykonstruovaných zločinů čtrnáct vysokých komunistických funkcionářů, většinou židovského původu, a byli přinuceni k předem stanovenému doznání. Ruth Zylberman se ponořila do těchto vzácných archivních materiálů, jakož i do záznamů tajné policie, a líčí dráhu tří z těchto obviněných, zničených světem, který chtěli budovat: Rudolfa Slánského, Rudolfa Margoliuse a Arthura Londona. Režisérka zachycuje dobovou psychózu režimu, který vede tažení proti sionistickému a protikomunistickému spiknutí. Setkává se také s jejich rodinnými příslušníky, kteří byli stigmatizování a odsouzeni k pouhému přežívání. Ruth Zylberman svým dokumentem vystupuje z ustrnulých a nehybných archivů, zhmotňuje jejich osud a vrací jim lidskou tvář.  

Kaczyński: "Po pravdě řečeno, na světě není mnoho lidí moudřejších než já"

26. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

říká Kaczyński,který si myslí, že "uživatelé internetu" pijí pivo a dívají se na pornografii, který si není jist, zda se marihuana dělá z konopí a který říká, že nikdo ho nepřesvědčí, že bílá je bílá a černá je černá.



 18788

Ukrajinská armáda "nebude čekat na ruské posily"

26. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Mezi Putinovým oznámením o částečné mobilizaci a rozmístěním dalších ruských jednotek na Ukrajině bude časová mezera. A Kyjiv rozhodně nebude čekat, až tyto síly dorazí, než sám podnikne nové akce, upozorňuje Vladislav Inozemcev.

 18214

Rusko: Dvanáct porážek impéria

26. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Člověk to možná z oslavného zpracování historie své země Vladimírem Putinem nezná, nicméně Rusko trpělo vojenskými neúspěchy častěji, než si většina lidí myslí. A typicky případ nebyla ani tak vojenská slabost, jako nesprávně stanovené priority, upozorňuje Vitalij Grankin.

Rozhovor Britských listů 527. Lze říct: "Tihle voliči jsou blbí, nemusíme se o ně starat?"

8. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Kritik a komentátor Petr Fischer byl jedním z prvních, kdo se v sobotu 3. září vyjádřil k sedmdesátitisícové protestní demonstraci na pražském Václavském náměstí, která se možná stane zásadním politickým předělem ve vývoji České republiky za posledních 33 let. Vláda Petra Fialy se při řešení této krize zatím moc nevyznamenala a čas letí a společenská destabilizace hrozí. Jak se k celé věci postavit a co udělat, na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal právě Petra Fischera. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 9. září 2022.

 19277

Schrödingerovi mírotvůrci

26. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Schrödingerovi mírotvůrci jsou lidmi zvláštního ražení. Kdekoho po léta obviňují, že prý zhola zbytečně "straší Ruskem", od nějž prý zaručeně nic nehrozí. Ale když toto Rusko záměrně a promyšleně vyvolá největší válku v Evropě po roce 1945 a navíc ji masivně eskaluje, jsou to právě tito "odvážlivci", kteří vždycky měli z ruské vojenské hrozby "pro strach uděláno", kdo se z Ruska naráz doslova podělal. 

 19276

Sonda NASA v pondělí narazí do asteroidu - pokud vše půjde dobře

26. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 
Na předměstí Washingtonu, kde vědci a inženýři v pondělí večer doufají, že budou svědky nárazu kosmické lodi o velikosti prodejního automatu, která je od Země vzdálená 7 milionů kilometrů, do asteroidu, se zrychluje tep.

Pokud vše půjde podle plánu a zákony gravitace a pohybu se na poslední chvíli nezmění, stane se tak v 19:14 východního amerického času - přesněji: v 19:14:23, tedy v 01:14.23 středoevropského času.

V sázce není nic zásadního, kromě demonstrace technologie, která by jednou mohla zachránit civilizaci.

 18577

Jaderná hrozba může změnit náladu v samotném Rusku a vyvolat tam všeobecný strach

26. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 
Putinova propaganda oslavuje devastaci, ale stejně jako nacisté zasévá semena sebezničení

 

"Chcete totální válku?" Goebbels se ptal nacistických věřících,  když se druhá světová válka v roce 1943 pro Německo zvrtla. Líčil Říši obklopenou zlými židovskými kosmopolitními spiklenci, kteří usilují o její zničení, a zasazoval se o totální mobilizaci a přijetí ideologie slávy ve smrti.

Vladimir Putin minulý týden přednesl svou vlastní  verzi, píše Peter Pomerancev. Vzhledem k tomu, že válka na Ukrajině je pro Rusko také neúspěšná, prohlásil, že porážky jsou důsledkem kosmopolitních spiknutí, která usilují o zničení Ruska, a vyhlásil  (částečnou) totální mobilizaci. Vyzval Rusy ke smyslu pro historické poslání a naznačil, že Rusko je připraveno použít jaderné zbraně. "To není bluf," tvrdil.

 19275

Lidská tragédie v Hrušovce: Ruský útok tříštivými bombami proti civilistům

26. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

'Nemohli jsme pro ně nic udělat' - zdravotníci promluvili po úderu na vesnici v blízkosti frontové linie


Elena Bulachtinová se vracela na svou lékařskou kliniku, když se na obloze ozval hluk tříštivé bomby. Ozvala se rána a o dvě vteřiny později série detonací, jak vzduchem svištěly smrtící střepiny. Lékařka Bulachtinová se vrhla k zemi. Dostala se do sklepa svého pracoviště právě ve chvíli, kdy vybuchla druhá bomba a pak třetí, píše Luke Harding. 

 16578

Bilance proběhlých voleb: piráti asi přijdou o post primátora Prahy

25. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Volební účast v prvním kole senátních voleb a v komunálních volbách je letos podobná těm číslům, která jsme viděli před čtyřmi roky (senátní volby 42,65% letos vs. 42,26% v roce 2018, komunální volby 45,3% vs. 47,3%). Rozhodně se nestalo, že by masy nespokojených voličů přišly k volbám, aby to vládě spočítaly. Nejvíce znepokojující zpráva z těchto voleb je po mém soudu nějakých 8-10% hlasů pro krajní pravici ve velkých městech. Při vyšší volební účasti, jako je třeba ve sněmovních volbách, by to mohlo být ještě horší.

Dagestán: "Nět vojně!"

25. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Opozice v Dagestánu oznámila, že zakládá partyzánské protiputinovské hnutí:

Jsem přesvědčen, že mobilizaci zabráníme - o tom není pochyb! Dnes celé Rusko a celý Dagestán viděl, že své syny do války posílat nebude!

Dnes tento úkol dostaly všechny vesnice i všechna města v Dagestánu a od zítřka zahájíme lov na všechny, kdo napomáhají mobilizaci!

Váš majetek a vaše zdraví už nebudou v bezpečí, In ša Allah!

Oznamujeme, že v Dagestáně bylo zahájeno partyzánské hnutí.

A zítra uvidíte náš plán. Dnešek je začátek vašeho brzkého konce. In ša Allah!

Pravda je s námi, tak Allah připravuje své otroky k vážné práci k událostem, in ša Allah!



V Dagestánu dochází k velkým protestům proti Putinově válce na Ukrajině.

Tyto ženy v Dagestánu vysvětlují policii, že na Ukrajinu zaútočilo Rusko a ruská armáda je nyní na území sousední země. Pak skandují "Nět vojně!"


Ženy v Machačkale v Dagestánu zoufale protestují proti válce a proti mobilizaci: "Proč nám berete naše děti? Kdo zaútočil na koho? Kdo zaútočil na Rusko? My jsme ti, kdo zaútočili na Ukrajině. Nět vojně!"



Dagestán. Policista utíká před ženami:


"Rusko je na území cizího státu! My nejsme slepí! Nět vojně!"




Ruská agrese na Ukrajině: 2000 zadržených během protestů v Rusku; Putinovi spojenci jsou znepokojeni mobilizačními "excesy"

25. 9. 2022

čas čtení 7 minut

- Od 28. září budou mít Rusové věkem podléhající mobilizaci zákaz opustit zemi:

- Jakékoli anektované území bude mít "plnou ochranu" Ruska - Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že čtyři ukrajinské regiony, kde probíhá hlasování v "referendu", budou v případě připojení k Rusku pod "plnou ochranou" Moskvy.

Na tiskové konferenci po svém projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku byl Lavrov dotázán, zda by Rusko mělo důvod k použití jaderných zbraní na obranu anektovaných regionů Ukrajiny. Řekl, že ruské území - včetně území "v budoucnu dále zakotveného" v ruské ústavě - "je pod plnou ochranou státu".

"Všechny zákony, doktríny, koncepce a strategie Ruské federace se vztahují na celé její území," uvedl podle agentury Reuters, přičemž se konkrétně zmínil i o ruské doktríně o použití jaderných zbraní.

- Oděsa terčem útoků íránských dronů:



- Během protestů v Rusku bylo zadrženo více než 2 000 lidí, uvádí skupina pro lidská práva

Podle nezávislé monitorovací skupiny OVD-Info bylo za protesty proti   vojenské mobilizaci prezidenta Vladimira Putina zadrženo v celém Rusku celkem více než 2 000 lidí, z toho 798 osob bylo zadrženo v sobotu ve 33 městech.

Podle agentury Reuters se frustrace přenesla dokonce i do prokremelských médií, přičemž jedna redaktrka státní zpravodajské stanice RT uvedla, že problémy, jako je zasílání povolávacích rozkazů nesprávným lidem, "lidi rozzuřily".

Když byl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu dotázán, proč tolik Rusů opouští zemi, poukázal na právo na svobodu pohybu.


- Putinovi spojenci jsou znepokojeni "excesy" při mobilizační kampani


Dva nejvyšší ruští zákonodárci vyjádřili znepokojení nad způsobem, jakým se mobilizační akce v zemi rozvíjí.

Valentina Matvijenková, předsedkyně horní komory ruského parlamentu, Rady federace, uvedla, že si je vědoma zpráv o povolávání mužů, kteří by neměli být způsobilí k odvodu.

"Takové excesy jsou naprosto nepřijatelné. A považuji za naprosto správné, že ve společnosti vyvolávají ostrou reakci," uvedla v příspěvku na Telegramu.

V přímém vzkazu ruským regionálním gubernátorům - kteří podle ní nesou "plnou odpovědnost" za realizaci povolávání - napsala: "Zajistěte, aby realizace částečné mobilizace probíhala v plném a absolutním souladu s nastíněnými kritérii. Bez jediné chyby."

V samostatném příspěvku se vyjádřil i Vjačeslav Volodin, další Putinův spojenec a předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu.

"Stížnosti přicházejí," uvedl. "Pokud dojde k chybě, je třeba ji napravit... Orgány na všech úrovních by měly chápat svou odpovědnost."

Hamburk, Kanada: Obrovské demonstrace ve věci klimatu. V Praze budou rušit cyklostezky a v ČR vítězí populisté a pravice

25. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta




 16578

V ČR alarmující výsledky komunálních voleb zjevně dále ohrozily demokracii

24. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 


Podvody Andreje Babiše a jeho trestní stíhání zjevně neodradily velké množství voličů v řadě českých měst a především na Moravě, aby hlasovali pro Babiše a jeho hnutí Ano. V některých moravských městech Ano zaznamenalo volební podporu až třiceti nebo dokonce čtyřiceti procent. Ve volbách do Senátu postupuje do druhého kola osmnáct Babišových kandidátů, nejvíce v historii.

Jen v Praze a v Brně se Babišovi zřejmě nepodařilo porazit koalici Spolu, její zjevné vítězství však není dobrou zprávou ani pro tato města. Kandidáti z koalice Spolu prosazovali v Praze automobily a vyslovovali se pro zrušení cyklotras. Kandidát na primátora Svoboda je otřesný. Bohumil Kartous upozorňoval - marně - v Britských listech, že především činitelé z ODS v Praze jsou absolutně nevolitelní a nejsou město schopni řídit.

Alarmující je také posílení Okamurovy ultrapravicové xenofobní a komerčně populistické strany SPD. Hrozí nebezpečí, že Babišovo Ano bude s Okamurovými extremisty vstupovat do koalice.

Čeští voliči absolutně a sebevražedně ignorují globální oteplování, které přímo ohrožuje jejich existenci. Česká sociální demokracie se zcela zdiskreditovala a k vážné škodě české politiky v českém prostředí dnes neexistuje žádná středolevá strana.

Vyhlídky pro budoucnost země jsou to vesměs chmurné.

 18577

New York Times: Putin odmítl žádosti ruských polních velitelů, aby se mohli stáhnout z Chersonu

24. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Podle amerických představitelů se ruský prezident Vladimir Putin v posledních týdnech více zapojil do strategického plánování války na Ukrajině, včetně odmítnutí žádostí svých velitelů na místě, aby jim bylo umožněno ustoupit z důležitého města Cherson na jihu země.

Stažení z Chersonu by ruské armádě umožnilo spořádaně ustopupit přes řeku Dněpr, zachovat vybavení a zachránit životy vojáků.

Takový ústup by však byl dalším ponižujícím veřejným potvrzením Putinova neúspěchu ve válce a přinesl by Ukrajině druhé velké vítězství během jednoho měsíce. Cherson byl prvním velkým městem, které padlo Rusům při počáteční invazi, a zůstává jediným regionálním hlavním městem pod kontrolou Moskvy. Jeho znovudobytí by bylo pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského velkým úspěchem.

Ruská agrese na Ukrajině: Evropa byla vyzvána, aby přijala Rusy, kteří utíkají před vojenskými odvody

24. 9. 2022

čas čtení 11 minut

- "Co že to děláte? Měli byste namísto toho stát s námi. On (Putin) zešílel a žene vás na smrt. Prosím vás, zůstaňte na živu." - Žena v Novosibirsku.


- Evropa by se měla otevřít prchajícím Rusům, říká předseda Evropské rady


Předseda Evropské rady Charles Michel vyzval Evropu, aby projevila "otevřenost vůči těm, kteří nechtějí být nástrojem Kremlu", píše server Politico.

Tyto výroky zazněly po Michelově pátečním projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku a předcházejí klíčovému pondělnímu setkání velvyslanců EU v rámci integrované reakce EU na politické krize (IPCR), uvádí Politico.

"V zásadě si myslím, že ... Evropská unie [by měla] přijmout ty, kteří jsou v nebezpečí kvůli svým politickým názorům. Pokud jsou v Rusku lidé v nebezpečí kvůli svým politickým názorům, protože nesledují to šílené rozhodnutí Kremlu zahájit válku na Ukrajině, musíme to vzít v úvahu."

Dodal: "Souhlasím s myšlenkou, že bychom měli velmi rychle spolupracovat a koordinovat, protože je to nová skutečnost - tato částečná mobilizace."

- Ruští branci fasují zrezivělé samopaly:

- Mladé demonstrantce v Petrohradu s amputovanou nohou vyrvala policie z ruky transparent CHCETE BÝT JAKO JÁ?





- Duma, dolní komora ruského parlamentu, bude zřejmě 29. září projednávat návrhy zákonů o připojení Ruskem okupovaných částí Ukrajiny k Rusku, informovala v sobotu agentura TASS.

Moskva v pátek zahájila referenda o připojení k Rusku ve čtyřech okupovaných oblastech Ukrajiny, což vyvolalo odsouzení Kyjeva a západních zemí, které hlasování odmítly jako podvod a zavázaly se neuznat jejich výsledky, uvedla agentura Reuters.

Hlasování má skončit v úterý.


- Zadrženo více než 730 ruských demonstrantů

Tři dny poté, co jejich prezident Vladimir Putin nařídil první vojenský odvod od druhé světové války, bylo podle skupiny ochránců práv zadrženo v celém Rusku více než 730 lidí při protestech proti mobilizačnímu rozkazu.

Nezávislá skupina OVD-Info monitorující protesty uvedla, že ví o zadrženích ve 32 různých městech od Petrohradu po Sibiř.

Nepovolená shromáždění jsou podle ruských zákonů nezákonná a zakazují také jakoukoli činnost, která je považována za hanobení ozbrojených sil.


Záběry ze stejného protestu ukazovaly ruské policisty, jak odvádějí muže a vedou ženy do policejních antonů.

- Rusové vstupující do Gruzie:



O "ekonomické politice" nové britské vlíády

24. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 


Proto je šílené, že si stěžují, že náš růst není tak vysoký, jak by měl být.

Ale je to ještě horší.

To, co Kwasi Kwarteng právě oznamuje, už analyzoval Úřad pro rozpočtovou odpovědnost a jeho vláda jim to odmítá dovolit zveřejnit.

Takže vláda ví, že poškozuje naši ekonomiku, protože její vlastní odborníci jí řekli, že poškozuje ekonomiku, a teď se snaží umlčet své vlastní odborníky.

Neříkají nám, jaké škody stále působí.

Kwasi Kwarteng: Nám to ztížilo placení veřejných služeb, což vyžaduje zvyšování daní.

Takže teď viníte z nedostatku financí pro zdravotnictví a z dodatečných daní, které jste museli přidat, abyste to nahradili, ztrátu růstu, růstu, který je mimochodem nejhorší mezi vyspělými ekonomikami?

Kwasi Kwarteng: Je zcela na místě, aby vláda využila naše výpůjční pravomoci k financování dočasných opatření na podporu rodin a podniků.

Jistě, rozdíl mezi bohatými a chudými se v posledních letech jen zvětšil, energetické společnosti dosahují rekordních zisků, ale proč je zdaňovat, když si můžete prostě půjčit víc a donutit pracující, aby to zaplatili?

Kwasi Kwarteng: Z dlouhodobého hlediska by totiž byla vysoká cena za nečinnost mnohem vyšší než náklady na tyto programy.

Zdá se, že tato vláda chce vždycky získat uznání za to, že prostě nedělá nic, jako by to nějak ospravedlňovalo všechno, co nakonec udělá.

Je to vaše práce.  Představte si, že by se učitel choval jako:

Ano, všichni moji studenti dostali pětky. Ale představte si, že bych neudělal nic.

Kwasi Kwarteng: Jsme na začátku nové éry.

Kwasi Kwarteng byl před několika měsíci ministrem obchodu.

Liz Trussová, premiérka, podporovala Borise Johnsona až do hořkého konce.

A je to ta samá Konzervativní strana, která byla u moci posledních 12 let s mnoha stejnými tvářemi.

Takže se mi těžko říká, že jsme v nové éře, rozhodně ne s vážnou tváří, a zdá se, že KwasiKwarteng má stejné potíže.

Kwasi Kwarteng:Předložíme nový návrh zákona, který odstraní rozplete složitou mozaiku plánovacích omezení a zákonů odvozených od EU, které omezují náš ekonomický růst.

Zamyslete se nad tím, jak šílené je to, co právě řekl.  Právě skutečnost, že nyní máme jiné zákony než EU, vytvořila překážky obchodu, a proto se nyní podniky v celé zemi potýkají s další regulační byrokracií.

A právě tato část brexitu poškodila náš hospodářský růst, takže si představte, že byste náš nedostatečný hospodářský růst sváděli na to, že máme stále některé zákony podobné těm v EU.

Kwasi Kwarteng: Přinutíme lidi, aby se jim vyplatilo pracovat, tím, že jim snížíme dávky, pokud nesplní své závazky při hledání práce.

Aby bylo jasno, to není to, že se práce vyplatí.

To je jen snížení dávek nezaměstnaným lidem, kteří podle vás se nesnaží dostatečně tvrdě, aby si našli práci.

'Protože ve Velké Británii je stále nejvyšší inflace ze všech zemí G7, znamená to, že hodnota peněz, které lidé vydělávají, stále klesá, ale jistě vláda nadále útočí na nejchudší lidi ve společnosti. Jaký je plán pro ty nejbohatší?

Kwasi Kwarteng: To mě přivádí ke stropu na bonusy bankéřů, kterého se zbavíme.

Je mi líto, ale mnoho nejchudších lidí ve společnosti podle prognóz tuto zimu zemře, protože si nemohou dovolit vytápět své domovy.  A vaším řešením je dát bankéřům větší bonusy.

Počkat, ne, ne. Ne, já to chápu? Váš plán je zdanit jim víc peněz, které vydělají nad 150 000 liber ročně, že? Vezměte si dodatečnou sazbu daně z příjmu ve výši 45 %.

Uděláte z toho 50, dáte ty peníze lidem, kteří je opravdu potřebují, že?

Kwasi Kwarteng: Chystám se tu daň úplně zrušit.

Ale to by znamenalo, že někdo, kdo vydělává 1 000 000 liber, by dostal daňovou úlevu ve výši 55 000 liber, což je více než dvojnásobek průměrné mzdy. Můžete to vysvětlit?

Kwasi Kwarteng: Příliš dlouho jsme se v této zemi oddávali boji o přerozdělování.

Ale přerozdělování je jen výraz pro ekonomickou spravedlnost.

Už teď máme jednu z finančně nejnerovnějších zemí mezi vyspělými ekonomikami.

Celá jejich vláda byla zvolena na základě slibů brexitu, brexitu, o němž přesvědčili nejchudší části Spojeného království. Hej, o problémech, které konečně dají jejich částem země spravedlivou šanci.

Všechny ty řeči, které jste slyšeli o londýnské metropolitní elitě.

Šlo o to říct: hele, vy na severu si zasloužíte stejné možnosti jako lidé dole v Londýně.

Pojďme vám je dát.

A teď tu máme premiérku, která se doslova pokusila snížit platy státním zaměstnancům mimo Londýn, a ministra financí, který odsuzuje pojem přerozdělování bohatství, a probrexitové think tanky je podporují slovy.

"Tento balík opatření se vám nebude líbit, pokud vám více záleží na chudých."

Všechno, co tat ovláda dělá, je zradou na obyčejných lidech ve Spojeném království. 

 19273

Neměla tato "speciální operace" denacifikovat Ukrajinu?

23. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Putinovo rozhodnutí vyměnit velitele ukrajinského praporu Azov za Viktora Medvedčuka, ukrajinského podnikatele a politika, který je Putinovým blízkým přítelem, "je pro ruské nacionalisty ještě větší ranou než ústup z Charkova," píše běloruský novinář Tadeusz Giczan.

Andrij Jermak, hlavní poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl, že Ukrajina vyměnila Medvedčuka a asi 54 dalších válečných zajatců za 215 ukrajinských válečných zajatců, včetně 108 příslušníků praporu Azov, který 80 brutálních dní bránil Mariupol proti drtivé přesile. 


 16447

Covide, kovide, fakt nemůžu volit?

23. 9. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 4 minuty

Ani já jsem nakonec neodolal a ten covid jsem pořídil. Dobrá cena, skvělý marketink, na skladě tuny spokojených virů a vlastenecká fronta doporučuje. Přečkal jsem veškeré snažení Babišovy vlády, přečkal jsem i divoký nástup Fialovy zodpovědné vlády s podivným ministrem Válkem. Nepřečkal jsem až situaci, kdy vláda pod vedením brněnských profesorů totálně rezignovala na cokoli spojené s ochranou proti šíření zbraní hromadného smrkání, kašlání a chrmlání.

Rouška, respirátor, sociální distanc i cokoli proti šíření už u nás nemá místo. Není se pak čemu divit, že covid můžete nakoupit prakticky kdekoli, od kohokoli a kdykoli. což také statistiky i praktický lékař potvrzují.

 19274

Putinova chruščovovská chvíle se bude odvíjet stejným způsobem

23. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Jakým přesným procesem musí projít neocar Vladimír Putin, pokud se rozhodne použít jaderné zbraně? Odhaduje se, že Rusko disponuje 5977 jadernými hlavicemi, z nichž 1588 je připraveno k použití. Jeho rakety mohou být odpalovány z pevniny, z ponorek i z letadel. V blízkosti prezidenta je neustále uložen malý kufřík, známý jako Čeget, který ho spojuje s řídicí a kontrolní sítí ruských strategických jaderných sil. V dokumentu z roku 2020 nazvaném "Základní zásady státní politiky Ruské federace v oblasti jaderného odstrašování" se uvádí, že rozhodnutí o použití jaderných zbraní přijímá ruský prezident.




 18577

Který z dvou mocenských okruhů kolem Putina v Rusku zvítězí?

23. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Putinův vnitřní okruh se skládá ze dvou soupeřících bloků: šéfů vojenských/bezpečnostních struktur a vysoce postavených zpravodajských důstojníků (FSB)

Ruští vojáci prchající z Ukrajiny a útěk Rusů do zahraničí, aby se vyhnuli mobilizaci, nevěstí pro Putinovu nejnovější hru nic dobrého

Ukrajinská protiofenzíva je dalším významným vývojem v rusko-ukrajinské válce, který Rusko zcela zaskočil. Záběry prchajících ruských vojáků, kteří za sebou nechávají vybavení i důkazy o válečných zločinech, opět zaplnily média. Rychlý ukrajinský postup, který zlikvidoval několikaměsíční územní zisky Ruska, způsobil dominový efekt; masivní a chaotický ústup Rusů zanechal v jejich obraně obrovskou díru.

Rusko, neschopné stabilizovat frontovou linii po zničujících porážkách u Izjumu a Kupjanska, bylo nuceno ustoupit podél řek Oskil a Severský Doněc, čímž se vystavilo dalšímu ukrajinskému postupu a zdecimovalo veškeré zbytky morálky. I ti nejpesimističtější pozorovatelé musí uznat, že při současném vývoji nepotřebuje Rusko nic jiného než zázrak, aby se vyhnulo zničující porážce, píše Olga Chyzh.

30762

Koho dnes volit

23. 9. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Volím v Praze. Zároveň jsem měl jedinečnou příležitost udělat si detailní obrázek o úrovni metropolitní politiky s možností vidět za mediální obraz, jenž vždy, více či méně, zkresluje skutečnost.

Moje zkušenost je taková, že s čistým svědomím nelze volit jednu konkrétní stranu.

V každé straně, která je zastoupena v současném zastupitelstvu (případně na úrovni městských částí) jsem se setkal s lidmi, jejichž další politické působení bych nepodpořil.

Z mé zkušenosti převažují. Překvapivě velká část z nich není ani po letech působení kompetentní v oblasti, které se měli na politické úrovni věnovat.

Povážlivě horší je ale míra adaptace na skutečnost, že pražská lokální politika primárně konzumuje mandáty na vedení neustálých vnitřních konfliktů, jejichž smyslem je poziční boj, “war for territory” ve smyslu trvalého politického soupeření o relativně stejného pražského voliče.

 19272

Ostranenie, or the Epistemological Advantages—and Disadvantages—of Marginality

23. 9. 2022 / Marci Shore

čas čtení 12 minut

Photo: From a Czech government office.

* * *

In May 2021, Jill Massino and I organized a roundtable at the annual congress of the Association for the Study of Nationalities in New York. It was entitled The Benefits and Burdens of the “Invisible Suitcase”: Writing Contemporary History as an Outsider.

Some of the greatest historians of the contemporary period are “outsiders” to their country of study, for instance Robert Paxton and Christopher Browning in the case of France and Germany during the Second World War. Outsider perspectives enhance, complement, and complicate existing narratives, and, as such, help to produce a more nuanced and complex portrait of the past. Yet our collective experience is that Western historians of communism in Central Europe struggle to establish their legitimacy among societies that remain attached to an ethnonationalist definition of identity. Also, many people believe that only contemporary witnesses are entitled to speak about contemporary history. This roundtable offered the cumulated experience of four scholars: Marci Shore, Jill Massino, Jan Čulík, and Muriel Blaive. We reflected on the way in which our status has affected our research, our writing, and our reception. As a result, our roundtable also offered insight into the societies we are studying and into the stakes involved in the production of history.

Britské listy has kindly offered us to publish our texts, as well as a few others on the part of colleagues who attended the panel and participated in a very lively discussion. Here is the first one from Marci Shore (Yale University).

Muriel Blaive

 19272

Ostranenie aneb Epistemologické výhody a nevýhody marginality

23. 9. 2022 / Marci Shore

čas čtení 14 minut

Foto: "Oficiálním jazykem je tu čeština. Když česky nemluvíte, přiveďte si tohoto tlumočníka". K tomu píše Andrej Ruščák: Viděl jsem to na vlastní oči i v Praze (například na registru vozidel, u okénka, kde se přihlašují zahraniční vozidla na české značky), tak tomu věřím. Prostě kántry fór da fjůčr, né vole?

* * *

V květnu 2021 jsme s Jill Massino uspořádaly kulatý stůl na ročním kongresu Association for the Study of Nationalities v New Yorku. Měl název Výhody a břemena "neviditelného kufru": Psaní soudobých dějin v roli outsidera.

Někteří z největších historiků současnosti jsou "outsidery" své studované země, například Robert Paxton a Christopher Browning v případě Francie a Německa za druhé světové války. Pohledy outsiderů obohacují, doplňují a komplikují stávající narativy, a tím pomáhají vytvářet diferencovanější a komplexnější portrét minulosti. Přesto naše kolektivní zkušenost ukazuje, že západní historici komunismu ve střední Evropě mají potíže s prosazením své legitimity ve společnostech, které jsou vázány na etnonárodní definici identity. Mnoho lidí se také domnívá, že o soudobých dějinách jsou oprávněni hovořit pouze pamětníci nebo lidé, kteří dané období osobně zažili. Tento kulatý stůl nabídl kumulované zkušenosti čtyř badatelů: Marci Shore, Jill Massino, Jan Čulík a Muriel Blaive. Zamýšleli jsme se nad tím, jak náš status ovlivňuje naše bádání, psaní a recepci. Díky tomu náš kulatý stůl nabídl také vhled do společností, které studujeme, a do zátěží spojených s produkcí dějin.

Britské listy nám laskavě nabídly prostor k publikování našich textů, stejně jako několika dalších ze strany kolegů, kteří se panelu zúčastnili a podíleli se na velmi živé diskusi. Zde je první z nich od Marci Shore (Yale University).

Muriel Blaive

"Nám je to naprosto jedno, že vy neuznáte naše referenda"

23. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Ruský televizní propagandista Vladimír Solovjev: Vy chcete nenarušitelnost hranic? Obnovte SSSR! Co že si to myslí? My Ukrajinu nikdy neuznáme. Ukrajina existuje 31 let. A v budoucnosti už existovat nebude. Všem je to jedno. Jak říkal Gogol: Já jsem tě zrodil a já te zase zabiju.  To je všechno.

Vždyť je to úplně jedno. Všechno to ujišťování, všechen ten křik, všechny ty komické výstupy. Tak vy říkáte, že nikdy neuznáte ta referenda. Koho by to zajímalo? To vaše "nikdy"? Tak si to neuznávejte. Ale my je uznáme. To je všechno.
 



Ruská agrese na Ukrajině: Začíná "hlasování" v "referendu" o připojení okupovaných ukrajinských regionů k Rusku

23. 9. 2022

čas čtení 8 minut

 
- Ruská státní média informují, že v některých regionech Ruskem okupovaných území Ukrajiny, kde Putin tento týden vyhlásil referenda, začalo hlasování.


Agentura TASS uvádí, že "hlasování začalo v 8:00 v DLR a LLR, jakož i v Chersonské oblasti a na osvobozených územích Záporožské oblasti".

Ukrajina a Západ "referenda" odsoudily jako nezákonná a jako "podvod".

Podle ruské státní tiskové agentury Tass budou muset obyvatelé ve východních oblastech Doněcka a Luganska - o nichž Putin před invazí tvrdil, že jsou "nezávislé" na Ukrajině - odpovědět, zda podporují vstup své "republiky do Ruska".

Hlasovací lístky v Chersonské a Záporožské oblasti obsahují otázku: "Jste pro odtržení od Ukrajiny, vytvoření nezávislého státu regionem a jeho připojení k Ruské federaci jako subjektu Ruské federace?".

Hlasy by první čtyři dny sbíraly Ruskem vybrané orgány, které by chodily od dveří ke dveřím, a poslední den, v úterý, by byly otevřeny volební místnosti.

Referendum bylo Ukrajinou a Západem odsouzeno jako fraška, podvod a nezákonnost. Připomínají referendum z roku 2014, které vedlo k připojení Krymského poloostrova na Ukrajině k Rusku. Toto hlasování - mezinárodně kritizované jako zmanipulované - mělo oficiální výsledek 97 % ve prospěch formální anexe.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
20894