"Všechno rozbít!!" - tato ideologie je velmi atraktivní

29. 7. 2019

čas čtení 2 minuty



"Jak dokáže bohatství přesvědčit chudobu, aby použila své politické svobody k udržování bohatství u moci? To je podstata konzervativní politiky ve dvacátém století."

To napsal v roce 1952 labouristický hrdina Aneurin Bevan. Platí to dodnes. Co spojuje milionářské absolventy soukromých škol, jako je Johnson, s dělnickou třídou? Irský komentátor Fintan O'Toole poukazuje na poutu mezi dělnickou revoltou a nedisciplinovaným, poživačným uspokojováním příslušníků nejbohatší třídy. Spojuje je duch punku, píše John Harris. "Jednoduché a prosté potěšení všechno rozesrat."

Vřelé přijetí Borise Johnsona před úřadem skotské vlády v Edinburku

29. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Boris Johnson, muž, který napodobuje Winstona Churchilla, nemá odvahu projít před davem nesouhlasně hlučících demonstrantů a uteče z rezidence skotské premiérky zadním vchodem.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová sdělila reportérům, že si nepamatuje, že by nějaký britský premiér kdy odešel z její rezidence v Bute House v Edinburku zadním vchodem:


Rozhovor Britských listů 230. Kolik se v ČR zbytečně vyhodí potravin

26. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



Z 350 kilogramů zeleniny, která by se jinak vyhodila, uvařili Adama Podhola a jeho přátelé tisíc porcí zeleninového karí. Musíme skutečně vyhazovat potraviny? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Adamem Podholou z organizace Zachraň jídlo. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. července 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

The Great Hack: Dramatický dokument televize Netflix o brutální manipulaci uživatelů sociálních sítí

28. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Mít právo nebýt okrást o svá osobní data je základní lidské právo. Státy ho MUSEJÍ začít ochraňovat. Tento dramatický dvouhodinový film znovu důrazně poukazuje na to, že sociální sítě, zejména Facebook, vypracovávají na základě všech drobných informací, včetně likeů, které od vás sbírají z vašich stránek, ale ze všeho, z toho, co vyhledáváte na Googlu, z toho, za co kdy zaplatíte kdekoliv kartou, z toho, podle vašeho mobilu, kam kdy jedete, OSOBNÍ PROFILY OBSAHUJÍCÍ DESETITISÍCE PSYCHOLOGICKÝCH INFORMACÍ. Těchto profilů je pak zneužíváno k podprahové manipulaci občanů, aby hlasovali ve volbách tak, jak si zadavatel přeje. Poté, co tuto metodologii firmy jako Cambridge Analytica propracovaly ve státech třetího světa a východní Evropy, ji začaly uplatňovat i na Západě, v Británii pro brexit a v USA v prezidentských volbách. Hlavním nástrojem psychologické manipulace na sociálních sítích je umělé vyvolávání rozbrojů, emocí a strachu. KAŽDÝ UŽIVATEL SOCIÁLNÍCH SÍTÍ ŽIJE VE VLASTNÍ, DIGITÁLNÍ SAMOTCE, KTEROU MU SOCIÁLNÍ SÍTĚ ZÁMĚRNĚ A OSOBNĚ, INDIVIDUÁLNĚ KONSTRUUJÍ K JEHO MANIPULACI. Lidé si toho ale nejsou vědomi. Důsledek: Už se nikde nedají konat férové demokratické volby. DŮLEŽITÝ, VELMI VAROVNÝ FILM.  (JČ)

Kdo má přístup k Netflix, podívejte se na dramatický dvouhodinový dokumentární film The Great Hack, o brutální manipulaci uživatelů sociálních sítí a o zneužívání osobních dat stamilionů lidí.

Dokument The Great Hack je k dispozici na serveru uloz.to s českými titulky.

Britská investigativní novinářka Carole Cadwalladr, která ve filmu vystupuje: "Neuvědomila jsem si, jak obrovský dopad má televize Netflix: 190 zemí, 22 jazyků a odmítala jsem v tomto filmu vystoupit skoro rok. Je pozoruhodné číst dnes zděšené reakce z celého světa - z Gazy, z Nikaraguy..."


"Mám si vymazat Facebook?"

29. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Jsem učitel angličtiny, jak někteří z vás ví, píše Shaun Lawson. Včera jsem učil ve třídě, kde je šestnáctiletý student angličtiny - je na střední úrovni. Na začátku hodiny mi řekl, že právě viděl na Neflix dokumentární film o firmě Cambridge Analytica a o Facebooku - a o jejich vlivu jak na zvolení Trumpa, tak na brexit.

Byl šokován. Zděšen. Uvažoval, jestli si má vymazat svůj profil na Facebooku. Pak byl ještě více šokován, když jsem řekl, "věc je ta, že drtivá většina Britů o tomhle ani neví."


Jak je možné, že teenager v Uruguaji dnes ví více o kriminálnim zkorumpování referenda o brexitu než většina Britů? Jak je možné, že to není na titulních stránkách britských médií už tři roky?

30461

Exekutorská komora nemá pravdu

29. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Institutu prevence a řešení předlužení

K tomu: Rozhovor Britských listů 197. Osvobodí politikové skoro milion občanů z pekla exekucí?

Exekutorská komora uvádí, že data poskytnutá novinářům dne 23. 7. neodpovídají skutečnosti. Ačkoli toto standardně neděláme (a už vůbec ne rádi), v tomto případě máme potřebu narovnat některé nepřesnosti, které se tímto nešťastným krokem v mediálním prostoru objevily.

V první řadě bychom rádi uvedli, že námi prezentované údaje vycházejí z oficiálních statistik Ministerstva spravedlnosti ČR, které ručí za jejich správnost. Statistiky jsou veřejně dostupné a rezortem na měsíční bázi pravidelně aktualizovány. 

https://cslav.justice.cz/InfoData/vykazy-soudu-a-statnich-zastupitelstvi.html 

 

Jak učebnice češtiny děsí americké studenty

29. 7. 2019 / Karen von Kunes

čas čtení 7 minut

Jitka Cvejnová, Česky, prosím I, Učebnice češtiny pro cizince, Level A1 (2018), a Česky, prosím II, Učebnice češtiny pro cizince, Level A2 (2017), and Česky, prosím II, Pracovní sešit Level A2 (2017),  Univerzita Karlova: Karolinum.





Profesorka Karen von Kunes, která učí češtině i českým kulturním a literárním tématům na Yale University v USA (má tam každoročně ve třídě až čtyřicet studentů českého jazyka) publikovala v americkém časopise Czech Language News recenzi série učebnic češtiny pro cizince od Jitky Cvejnové, vydané pražským nakladatelstvím Karolinum. Zatímco odborně jazykovou část této recenze, kde Karen von Kunesová kritizuje různé aspekty nepříliš dobře promyšlené prezentace některých jazykových jevů češtiny, přenecháme odborníkům, zaujala nás ta pasáž recenze, v níž dr. von Kunesová poukazuje na docela podstatné kulturní nesrovnalosti, které nutně budou šokovat americké studenty a zbytečně - protože tyto skutečnosti zůstaly nepromyšlené - působit jako záporná reklama pro Českou republiku. Citujeme:

Za patnáct let bude globální oteplování nezastavitelné

29. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Klimatolog: Před 30 lety se vědcům smáli, že přehánějí. Teď se scénáře naplňují


Tohle jsou důležitá slova. Když před třiceti lety vědci v panelu IPCC prognózovali vývoj klimatu, tak byli označováni za "alarmisty". Málokdo jejich divokým scénářům věřil; politici nereagovali. My si dobře pamatujeme slova různých klausů, kteří si na tom ve skutečnosti jen cíleně vařili politickou polívku - "zelená lobby", "dobrý kšeft pro vědce", "práce na objednávku", "různá měření oteplování nepotvrzují" a podobně.

Dnes je to realita a jak pan Tolasz v článku uvádí, v posledních pěti-šesti letech jsou naměřené hodnoty horší než tehdejší předpověď.

Terminální diagnóza Reinharda Heydricha: Antrax, botox, embolie, či jinak?

29. 7. 2019 / Zdeněk Slanina

čas čtení 11 minut

Foto: Standardní britský protitankový granát vz.73, a jeho modifikovaná balená varianta použitá při atentátu na Heydricha, zveřejněno v: L. Tatu, W. Jost, J. Bogousslavsky, Neurology 89, 84, 2017.

Antrax býval dosti běžnou infekcí, jak dokládá i to, ze čeština pro něj má vlastní termín - uhlák (též sněť slezinná). Termín uhlák výstižně popisuje to, že zesnulý může být, kupř. i v obličeji, černý jako od uhelného mouru. Antrax dost ustoupil se zavedením očkování, prevence, a antibiotik. Podobně, jako je dnes málo běžné třeba lues či TBC. Jedním z jeho přenašečů jsou i ovce a nakazit se bylo možné třeba i při práci s infikovanou ovčí vlnou. Společně s botulinem patří mezi nejznámnější biologické zbraně, zkoumané už během druhé světové války třeba v Anglii či Japonsku (a Japonci zkoušené v Číně).

Alexej Navalnyj byl v Rusku otráven

29. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl z vězení odvezen do nemocnice, s příznaky, které jsou, podle vyjádření jednoho lékaře "důsledkem škodlivých dopadů neznámých chemických látek".

Navalnyj byl předtím odsouzen na 30 dní do vězení poté, co apeloval na ruské občany, aby se účastnili protestů. Protesty se konaly v sobotu a policie zatkla více než 1300 osob. Ruští občané protestovali proti odmítnutí úřadů registrovat nezávislé kandidáty pro komunální volby v Moskvě, které se mají konat v září.

Většina z 1300 zatčených osob byla propuštěna bez jakéhokoliv obvinění, ale více než 150 lidí strávilo noc v policejních celách a může být příští týden postaveno před soud. Policie zranila nejméně 25 osob.

Policie v neděli večer zatkla reportéra nezávislé televizní stanice Dožď a rychle rozehnala demonstranty, protestující u nemocnice proti otrávení Navalného:


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Britské brexitové drama se zintenzivňuje

29. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Zatímco nově jmenovaný britský premiér se kasá, že k 31. řijnu 2019 vyčlení Británii z EU za každou cenu, i divokým brexitem, a problémy s brexitem chce řešit reklamou (!!) za divoký brexit (chce na ni vydat 100 milionů liber, tedy 3 miliardy Kč):


Ovšem thinktank Institute for Government ve své právě zveřejněné analýze varuje, že se divoký brexit nedá manažersky zvládnout a že sny fundamentalistických brexitérů, nyní tvořících Johnsonovu vládu, o "chirurgickém oddělení" Británie od EU, se  neuskuteční.

Demokrati a americká média ostře kritizují další Trumpův rasistický útok

28. 7. 2019

čas čtení 2 minuty


Donald Trump na Twitteru brutálně zaútočil na Elijaha Cummingse, demokratického předsedu inspekčního výboru Sněmovny reprezentantů. Cummings předtím kritizoval šokující a nelidské poměry, v nichž jsou drženi imigranti na jižní hranici Spojených států. Trump napsal na Twitteru, bez důkazů, že Cummingsův volební okrsek v Baltimoru je "odporná spoušť, zamořená krysami a hlodavci" a "je to nejhorší a nejnebezpečnější volební okrsek v USA".


Emocionální vystoupení moderátora CNN Victora Blackwella. Sledujte zejména od minuty 1:52. Podrobnosti níže.


Redakční rada deníku Baltimore Sun ve společném prohlášení konstatovala, že se nesníží k nadávkám trumpovského stylu. Prohlášení však vypočítalo Trumpa selhání v prezidentském úřaadu a přirovnalo ho ke kryse: "My," napsala redakční rada, "chceme říci nejnepočestnějšímu člověku, který kdy bydlel v Bílém domě, posměváčku válečných hrdinů, škodolibému chmatákovi po ženských genitáliích, notorickému bankrotáři, užitečnému idiotu Vladimíra Putina a člověku, který tvrdil, že mezi vraždícími neonacisty jsou 'dobří lidé', žče se mu stále ještě nepodařilo zblbnout většinu Američanů tak, aby si mysleli, že je ve svém úřadě alespoň minimálně kompetentní. Anebo že vlastní zlomek integrity. Pořád je lepší mít škodnou v sousedství než jí být."

Hospodaření OSBL za červen 2019

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

V červnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 433.57 Kč, výdaje byly 95 931 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, ještě pořád klesáme k mínusu. Potřebujeme o něco vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Více než 1000 lidí demonstrovalo ve Varšavě na obranu komunity LGBT

27. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Více než 1000 lidí v sobotu demonstrovalo ve Varšavě za práva komunity LGBT poté, co se první pochod homosexuálů a lesbiček v Bialystoku před několika dny stal terčem ultrapravicového násilí.

Vláda strany Právo a spravedlnost učinila otázku práv komunity LGBT tématem říjnových všeobecných voleb. Argumentuje, že veřejné pochody homosexuálů nezdravě podporují veřejné projevu sexuality.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Hongkongská policie použila slzného plynu proti 300 000 demonstrantům

27. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Hongkongská policie použila pepřového spreje a slzného plynu proti tisícům demonstrantů, kteří protestovali v městě Yuen Longh proti násilnému útoku gangů místní mafie, spolčené s policií, k němuž došlo proti demonstrantům na tomto míste minulý víkend.

V sobotu odpoledne demonstrovalo v Yuen Longu asi 300 000 osob, které ignorovaly policejní zákaz demonstrace. Demonstranti se vydali ke stanici veřejné dopravy, kde minulou neděli zaútočili  maskovaní muži v bílých tričkách na demonstranty a cestující. Po několika hodinách demonstrace policie začala odpalovat proti demonstrantům kanistry se slzným plynem, demonstranti je házeli zpět na policii. Kolem půlnoci zmlátila policie zbytek demonstrantů obušky.

Hongkongské protesty začaly před sedmi týdny kvůli zákonu, který měl dovolit deportaci osob z Hongkongu k čínským soudům. Demonstranti nyní mají další požadavky, včetně vyšetřování násilí v Yuen Longu minulý týden. Obyvatelé, aktivisté a opoziční poslanci obvinili vládu a policii, že se spikla s mafiánskými gangy ve snaze potlačit protesty. Demonstranti zdůraznovali, že nemají žádné politické požadavky, ale že demonstrují proti násilí. Hrozí stávky od státních úředníků a dalších skupin.


Podrobnosti v angličtině ZDE 

Videoreportáž ZDE  

Moskevské úřady v sobotu zatkly více než 1000 demonstrantů

27. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Ruské úřady zatkly v sobotu v Moskvě stovky demonstrantů ve snaze potlačit nedávnou vlnu protestů, která Kreml znervózňuje. Desetitisíce Moskvanů protestují proti tomu, že jsou z nadcházejících komunálních voleb vyloučení opoziční a nezávislí kandidáti. O minulém víkendu se v této věci v Moskvě konala největší demonstrace za mnoho let.

Úřady proto během minulého týdne zahájily celou řadu právních procedur proti nejrůznějším opozičním osobnostem, některé jsou zlověstné, jiné absurdní. Alexej Navalnyj, nejznámější opoziční politiky, byl zatčen před domem, když šel běhat, a byl odsouzen k třiceti dnům vězení. Jiní  byli obvinění že "brání práci volební komise".

Šéf komunikací organizace LeaveEU: "Nacistická propaganda to dělala vynikajícím způsobem. Napodobujeme to."

27. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 


Andy Wigmore, oficiální ředitel pro komunikace v brexitérské organizaci LeaveEU: "Propagandistická mašinérie nacistů, například: odstraníte veškerou tu odpornou hrůzu a ty věci. Bylo to velmi chytré, ten způsob, jak se jim podařilo dělat to, co dělali. V čistě marketingovém smyslu slova, člověk vidí tu logiku toho, co nacisté říkali, proč to říkali, jak věci prezentovali, a ten jejich vizuální materiál, všechno z té doby, a usoudíte, Ano, samozřejmě. A to je propaganda. Islámský stát, to je zajímavé... a vy to samozřejmě víte. Víte, když se na to dívám zpětně, byl jsem v centru téhle kampaně, uvědomuju si, samozřejmě, ono to vůbec není nové. Prostě používáme ty nástroje, které v této době máme k dispozici. Myslím, že rok 2016 byl naprosto unikátní. Myslím, že se to nikdy nedá opakovat. Myslím, že se nedají opakovat techniky, kterých lidé v roce 2016 použili. Byla to věc té doby. A Twitter a Facebook byly nástroji té doby pro politickou kampaň. Farage řekl, správně, imigrace musí být tím hlavním tématem. Jeho instinkt byl, že tak zvítězíme. A důvodem, proč jsme pořád dělali průzkumy veřejného mínění, bylo to, že jsme si pořád nebyli jisti, jestli je naše strategie správná. Zejména, když máte děsivé incidenty, jako byla vražda poslankyně Jo Coxové. To si pomyslíte: To je přehnané. A pak všechna ta kritika z médií. Vy jste vytvořili vlnu nenávisti a rasismu. Všechny ty věci, které zažil i Trump. Říkali jsme si: Možná jsme zašli příliš daleko. Vyzkoušet to ale jedině můžete tím, že zjišťujete, jaká je reakce. Londýn, tady, to je úplné jiná země než zbytek Británie. Na venkově, lidé měli úplně jiné důvody než Londýn. Ta vražda Jo Coxové byla smutná, ale názory lidí to nezměnilo. Nedošlo na ciferníku k žádné změně. Ten plakát "Bod obratu" (s fotografií barevných imigrantů), který jsme vydali, všechno, co jsme dělali bylo předem ověřeno a prozkoušeno. Takže zuřivá kritika tisku byla pochopitelná, ale lidi na venkově našemu materiálu rozuměli."


Nová kniha: Boris Johnson záměrně manipuluje na sociálních sítích lžemi nejblbější občany Velké Británie

27. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Političtí manipulátoři nejhloupějších občanů Velké Británie, Boris Johnson a Michael Gove 

Brexitéři Boris Johnson a Michael Gove zneužili australský imigrační systém v debatě před referendem o brexitu s cílem využít rasismu pro získání podpory pro brexit, přestože věděli, že australský imigrační systém v Británii nemůže fungovat, argumentuje kniha Garryho Gibbona, politického editora Channel 4 News,  Breaking Point (Bod obratu). Recenzuje ji, pozoruhodně, v listě Daily Mail, který je normálně nekriticky pro brexit, známý pravicový komentátor Peter Oborne.

Johnson and Gove využili v kampani rasismu prostřednictvím "cynické a kruté subliminální, podprahové ofenzívy", protože britští voliči vidí Austrálii jako bělošskou zemi. Oba opakovaně chválili australský bodový imigrační systém za to, že omezil migraci, i když experti poukazují na to, že z geografických i jiných důvodů je australský systém v Británii nepoužitelný.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Británie: Mladí lidé se aktivizují proti brexitu

27. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Toto video zhlédlo půl milionu lidí:

"Boris si prolhal cestu k moci. Nyní se snaží prosadit divoký brexit proti naší budoucnosti - jak budete reagovat?

Retweetujte, pokud chcete udělat všechno pro to, aby se mu v tom zabránilo. Prosíme, podpořte nás dnes"


Johnson odmítl dohodu s EU a směřuje Británii k divokému brexitu

27. 7. 2019

čas čtení 3 minuty



Irský premiér varuje, že to pravděpodobně povede k sjednocení Severního Irska a Irské republiky


Zdá se, že Boris Johnson směřuje Británii k divokému brexitu, který pro ni bude katastrofální. Odmítá jakékoliv rozhovory s Bruselem, pokud Evropská unie nezruší tzv. "irskou podmínku" vyjednané dohody o brexitu. Ta určuje, že má-li po brexitu zůstat hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou otevřená, buď Severní Irsko, nebo celá Británie musejí i nadále dodržovat evropské předpisy jednotného evropského trhu, protože si EU nemůže dovolit pašování nekvalitních nebo dumpingových výrobků na své území ze Severního Irska, pokud by nedodržovalo tyto předpisy. Evropská unie mnohokrát zdůraznila, i nyní, že irskou podmínku nelze zrušit. 

Irové v Londýně protestují proti brexitu:


Světové ekonomické fórum: Proč čtvrtá průmyslová revoluce potřebuje více absolventů humanitního vzdělání

26. 7. 2019

čas čtení 5 minut

Na internetu najdete množství materiálů, zdůrazňujících, že v nadcházející revoluci robotizace bude zapotřebí jak technicky, tak humanitně vzdělaných profesionálů. Četné z nich najdete na stránkách Světového ekonomického fóra. Například:



Průmysl zajišťující digitální bezpečnost čelí krizovému nedostatku pracovních sil. Podle nedávných odhadů jen Indie potřebuje během nadcházejících dvou let dva miliony odborníků na bezpečnost internetu. Někteří odhadují, že do roku 2022 bude svět potřebovat až 3,5 milionu odborníků na bezpečnost internetu. Tomu odpovídají platy: V Americe je plat univerzitního absolventa - analytika internetu dnes 100 000 dolarů ročně.

Sýrie: Rusko a Asad usmrtili 103 civilistů za 10 dní. Světu je to jedno

26. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Více než 100 lidí, včetně 26 dětí, bylo za posledních 10 dní usmrceno při leteckých úderech proti nemocnicím, školám, tržištím a pekárnám. Letecké údery páchají Asadova armáda a Rusko. Svět se o vraždění nevinných civilistů nezajímá.

"Úmyslné útoky proti civilistů jsou válečné zločiny a ti, kteří je nařizují nebo vykonávají, nesou trestní odpovědnost za své činy," varovala Michelle Bachelet, komisařka OSN pro lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Ruská propagandistická televize RT dostala v Británii pokutu 6 milionů Kč za porušování nestrannosti

26. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Ruskou vládní televize RT (dříve zvaná Russia Today) pokutoval britský regulační orgán Ofcom částkou 200 000 liber za zaujaté pořady týkající se otravy Skripalových v městě Salisbury a za zkreslené informace o válce v Sýrii.

Ofcom konstatoval, že RT se dopustila "vážných selhání" a nedodržela britské vysílací předpisy o nestrannosti v sedmi zpravodajských a publicistických pořadech, vysílaných v období od 17. března do 26. dubna 2018.

30460

Díra Václava Havla 2019

26. 7. 2019 / Jan Molič

čas čtení 2 minuty



Když byla před třemi lety přejmenována piazzeta Národního divadla na Náměstí Václava Havla, napsal jsem kamsi, že by tunel pod ní zasluhoval přejmenovat na Díru Václava Havla. Od té doby se tam ale nic nezměnilo. Že nevíte, který prostor mám na mysli?

Vydejte se na náměstí VH. Hned u zábradlí vedle staré budovy ND seběhněte po schodišti o patro níž (je tam takový podchod). V něm už uvidíte šipku WC. Snad tam v minulosti nějaké konkrétní WC bylo, dnes je tam WC tak nějak všude. Chodba se dále rozdvojuje, do pravé části nechoďte, abyste nerušili bezdomovce. V levé části, za zatáčkou, se konečně nachází onen tunel a nad ním zamřížovaná Díra VH.

Dalších 150 uprchlíků se ve čtvrtek utopilo ve Středozemním moři

26. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Ve čtvrtek zachránění a zatčení uprchlíci


Až 150 lidí se utopilo při pokusu přeplout Středozemní moře z Libye do Evropy poté, co se ve čtvrtek převrátily na moři dva čluny. Je to letos dosud největší počet mrtvých. Mluvčí libyjské pobřežní stráže uvedl, že dva čluny, na nichž bylo asi 300 lidí, se asi 120 km východně od libyjského hlavního města Tripolisu překotilo. Asi 137 lidí byli zachráněno a navráceno do Libye.

Pokusy přeplout do Evropy se uskutečňují většinou v létě, kdy je moře klidnější. Mezinárodní organizace pro migraci zaznamenala, že letos připlulo do Evropy 37 555 imigrantů a 8007 imigrantů se tam dostalo po zemi.

OSN uvádí, že přeplavba přes Středozemní moře je stále nebezpečnější. V současnosti se utopí každý čtvrtý uprchlík, který se snaží dostat do Evropy.

Americké ministerstvo spravedlnosti se po 16 letech vrací k užívání trestu smrti

26. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


Trumpův ministr spravedlnosti obnovil po 16 letech užívání trestu smrti. Rozhodnutí schválili Kongres a Trump


Americká vláda bude poprvé po šestnácti letech znovu popravovat. Oznámil to ministr spravedlnosti William Barr. Ministerstvo spravelsnosti nařídilo popravu pěti federálních vězňů, odsouzených k smrti, na prosinec 2019 a na leden 2020.

Barr, jmenovaný Donaldem Trumpem, je katolík. Loni změnil papež František doktrínu katolické církve: Katolická církev je nyní proti trestu smrti za všech okolností.

Popravy mají být uskutečněny prostřednictvím smrtící injekce fenobarbitalu, problém ale je, že ho v USA nikdo nechce vyrábět.

Americká studie z roku 2014 zjistila, že nejméně 4 procenta amerických odsouzenců k smrti je nevinných.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Proč dnes všude vládnou extravagantní tatrmani?

26. 7. 2019

čas čtení 6 minut

Zatímco nás kleptokrati okrádají, je na nás naléháno, abychom se dívali jinam. Jsme mesmerizováni tatrmany, kteří nás vedou k tomu, abychom směřovali svůj hněv, který by měl směřovat proti miliardářům, namísto toho proti imigrantům, ženám, židům, muslimům, nebělochům a dalším imaginárním nepřátelům a obvyklým obětním beránkům. Stejně jako tomu bylo ve třicátých letech, tato nová demagogie je podvod.

Někdejší šediví a nudní politikové byli dnes nahrazeni absurdními exhibicionisty.  Tento trend není omezen na Británii - toxičtí klauni přebírají moc všude. Otázkou je proč? Proč technokrati, kteří vládli téměř všude ještě před několika lety, ustupují všude extravagantním tatrmanům? ptá se George Monbiot.

Částečně za to samozřejmě mohou sociální sítě, onen inkubátor absurdity. Avšak co je důvodem? Proč ultrabohatí, kteří donedávna používali svých peněz a svého denního tisku k podpoře politiků bez charismatu, nyní financují tento cirkus?

30049

Mueller: Moje zpráva Trumpa podezření nezbavila

26. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Robert Mueller ve středu příkře odmítl tvrzení prezidenta Donalda Trumpa o úplném zbavení podezření v kauze vyšetřování ruského vměšování do voleb v roce 2016. Kongresu řekl, že explicitně neočistil prezidenta ve věci překážení výkonu spravedlnosti.

Max Weber diagnostikoval svoji dobu - i tu naši

26. 7. 2019

čas čtení 7 minut

Počátkem roku 1919 Německu hrozilo, že se stane selhávajícím státem. Totální válka se změnila v občanskou, jež postavila revolucionáře proti reakcionářům, internacionalisty proti nacionalistům a civilisty proti vojákům, napsal Robert Zaretsky.

Napište Petru Robejškovi

26. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Zaslal jsem Petru Robejškovi otevřený dopis s gratulací k jeho úspěchům v politice, píše čtenář Tomáš Kulhánek. Rád bych zveřejněním tohoto dopisu vyzval i další spoluobčany s podobným názorem, aby se ke mě připojili a poslali mu tento dopis taky na jeho mailovou adresu robejsek@web.de:


Pane Robejšku,

dostala se ke mně zpráva, že jste rozpustil stranu Realistů.

Někteří lidé vám vyčítali, že heslo "Tátovi pušku do ruky" bylo hloupé, ale já si naopak myslím, že bylo geniální.

Opoziční smlouva a výročí pražské kavárny

26. 7. 2019 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty


Jelikož se nyná často vzpomíná (a ještě bude!) na dobu politickou před deseti, dvaceti (viz níže) či třiceti lety, nebude od věci si leccos z oněch dob připomenout. Například tzv. opoziční smlouvu, kterou mnozí skloňují ve všech pádech, ale málokdo ví, co že v ní vlastně bylo. Tak třeba tam byl návrh na změnu volebního systému z poměrného na většinový, hleďme! Tehdy tu změnu, pokud se nemýlím zablokoval vetem prezident Havel, že...


Likvidace amazonského pralesa v Brazílii za Bolsonara se blíží nevratnému bodu zvratu

26. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Brazilský deštný prales proměněný v zemědělskou půdu 

V Brazílii je nyní likvidován amazonský prales rychlostí tří fotbalových hřišť za minutu. Vyplývá to z nejnovějších dat brazilské vlády. Největší deštný prales na světě se tak blíží nevratnému bodu zvratu, za nímž se už nevzpamatuje.

Výrazné zintenzivnění likvidace brazilského deštného pralesa je důsledkem rozhodnutí prezidenta Jaira Bolsonara, který podporuje ilegální kácení pralesa a jeho vypalování.

Předek moderního člověka se po odchodu z Afriky křížil s pěti archaickými skupinami. Tak vznikla diverzita dnešní populace

26. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Genetická analýza odhalila, že předkové moderního člověka se po odchodu z Afriky křížili nejméně s pěti různými skupinami archaických lidí. Zatímco dvě z těchto skupin známe - neandrtálce a jejich příbuzné denisovany z Asie - další zůstávají bezejmenné a byly detekovány jen jako stopy DNA v různých moderních populacích. Zdá se, že zejména Jihovýchodní Asie představovala středisko diverzity.

 17429

Vítejte ve Skotsku. Borisi, ty můžeš jít do prdele

26. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Skotsko je na Borise připraveno. 

15 procent Skotů je "potěšeno",  že se Boris stal premiérem. 54 procent Skotů je tím "zděšeno". ZDE

* * *

V celé Británii ale nejsou reakce na jmenování Borise Johnsona až tak odlišné. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplýbá, že 47 procent Britů je "zklamáno" nebo "zděšeno" jmenováním Borise Johnsona, jen 28 procent je "potěšeno". 70 procent Britů je přesvědčeno, že pro Johnsona je daleko  důležitější jeho osobní kariéra než britský národní zájem. Z výsledků od focus groups vyplývá, že mnoho voličů má pochybnosti o tom, zda je Johnson vůbec kompetentní, a mnoho lidí mu nedůvěřuje - 59 procent Britů uvedlo, že by si od něho nekoupili ojetý automobil.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Johnsonova trumpovská demagogie v Dolní sněmovně může být účinná

25. 7. 2019

čas čtení 5 minut



Čtvrteční demagogické vystoupení Borise Johnsona v Dolní sněmovně přivedlo mnoho komentátorů k přesvědčení, že se Johnson připravuje na předčasné volby.

Děje se přesně to, co analyzoval Bohumil Kartous v dnešním článku "Ubavit se k politické smrti".

Zde jsou podle listu Guardian jeho hlavní, populistická volební témata:

1. Johnson explicitně prosazuje trumpovský styl "Učiňme Británii znovu velkou!" Volební analytikové často poukazují na to, že apely na emoce jsou daleko mocnější než apely na rozum. A usuzuje se, že naděje je atraktivnější ve volbách než strach (i když v mnoha volbách strach vyhrává). Johnson využívá těchto skutečností. Hovořil o tom, že chce "naplnit naše velké Spojené království novou energií a učinit tuto zemi nejlepším místem na světě. "Je velmi dobře možné, že roku 2050 bude Spojené království tou největší a nejvíce prosperující ekonomikou v Evropě, v ohnisku celé nové sítě obchodních dohod, které průkopnicky uzavřeme."

Otec svým malým dětem po ruském (nebo syrském) leteckém úderu: Nehýbejte se!!

25. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Je to fotografie, která výstižně zachycuje hrůzu syrské války.

Otec prolézá troskami svého bytu, právě zničeného leteckým úderem, v zoufalé snaze dostat se k svým dětem. Amjad al-Abdullahova tvář je zkroucená hrůzou: jeho malá dcera Toqua, nemluvně,  visí z trosek, ve výši několika pater, zachytly se její šaty a nespadla jen proto. Její pětiletá sestra Riham se ji snaží zachytit zespodu, aby nespadla.


Fotografie je ze středy a byla pořízena po leteckém úderu Asadových nebo ruských letadel na provincii Idlib.

Podle humanitární organizace Save the Children přišlo v Idlibu za poslední čtyři týdny o život více dětí než za celý rok 2018: od 24. června tam bylo usmrceno nejméně 33 dětí, zatímco během roku 2018 za celý rokn bylo usmrceno 31 dětí.

Panu Abdullahovi se nepodařilo zachránit všechny jeho děti. Sedmiměsíční Toqa přežila, ale Riham později zemřela v nemocnici, stejně jako její sestra Rawan a jejich matka Asmaa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

V Británii došlo k ultrapravicovému puči

25. 7. 2019

čas čtení 5 minut

 

Upozorňují na to mnozí komentátoři. Například Martin Kettle:

Je to opravdu mimořádný puč, s opravdu mimořádným dopadem. Došlo k němu, protože Therese Mayové se nepodařilo uskutečnit odchod Británie z EU na základě podmínek, které by podpořila většina v parlamentě. Příčinou tohoto selhání byla menšina v její politické straně, která vždycky chtěla tvrdší rozchod s EU. Po kolapsu volební podpory pro britské konzervativce v květnových eurovolbách se této menšině konečně podařilo vyhnat Mayovou z úřadu. Obava z Farageovy Brexit Party v důsledku mlčenlivého souhlasu nedůvěryhodného předsedy parlamentního klubu řadových poslanců Grahama Bradyho zpečetila osud Mayové v obrovský prospěch pro Johnsona, který začal ve své straně  podporovat ultrapravici. 

Britský bulvární deník The Sun tiskne něco jiného v Anglii, ve Skotsku a v Irsku

25. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Britský bulvární deník The Sun hovoří nyní třemi rozdílnými hlasy. Jeho anglické vydání: "Boris uskutečnil svůj vynikající debut!" Skotské vydání: "Boris je blázen." Irské vydání: "Vtipkující Boris a jeho divoký brexit může za všech okolností jedině prohrát".


Zdá se, že Boris Johnson má plán

25. 7. 2019

čas čtení 3 minuty



Možná je tohle nesmysl, ale zdá se, že premiér Johnson má plán. Neříkám to s radostí, ale bude obtížné ho zastavit, píše Phil Syrpis, profesor evropského práva na univerzitě v Bristolu.

 



Ten plán je jiný, než co mnozí předpokládají. Johnsona daleko víc zajímá moc než brexit. Jeho cílem je zvítězit ve volbách a získat mandát pro nadcházejících pět let.

Způsob, jímž Johnson přistupuje k brexitu, by se neměl považovat za naivní. Co se týče jeho strategie, ten plán naivní je, jenže on nezamýšlí, že by měl jeho plán být úspěšný. Jeho cílem je jen vytvořit narativ, jehož prostřednictvím může zvítězit ve volbách.

30364

Dobré humanitní vzdělání je dobrá věc

25. 7. 2019 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Žijeme v době automatizační revoluce.

Já vím. Jako malý kluk jsem přečetl Neználka ve Slunečním městě. O pár let později pak Čapkovu RUR a Šorelovu a Kobíkovu Vzpouru mozků. Jakož i řadu článků a pár knih více vědeckých a méně fantastických. V dobách, kdy nejlepší počítače uměly zlomek toho, co dnešní průměrný mobil. A kdy rok 2000 byl tajemným milníkem časů budoucích.

Dnes se píše rok 2019. A já čtu o tom, jak v Británii rozbili gang Poláků, kteří zotročovali své manuálně pracující krajany. Kde jsou ty roboty a automaty, které měly už dávno otročit za ně?

Komentář k článku Proč dávají Seznam Zprávy nekriticky prostor šílencům?

29816

Biologie morálky, křesťanství a duch, který dává život

25. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


V Nature z 30. května jsem četl zajímavou recenzi („The neurobiology of conscience“) na knihu filozofky Patricie Churchland „Conscience: The origin of moral intuition“. Velmi mne potěšilo, že Churchland striktně odmítá představu, že morálku lze nějak racionálně vyvodit, filozoficky podložit. Podle ní je morálka v prvé řadě spojena s biologií našeho mozku. A podle mne je to nádherný křesťanský pohled na morálku.

29936

Doporučení čtenářům BL: Ve jménu vlasti (VII. řada, premiéra duben 2018, USA)

Rozdělit společnost na tábory obracející zbraně proti sobě

25. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty


"Je ale neuvěřitelné jak právě ta narativní strategie – dovolávání se hlasu lidu, jednoduché vnímání světa a nutnost bránit “naší pravdu” případně identitu - dokáže rezonovat v českých a moravských regionech, stejně jako například na americkém středozápadě. Důchodce Balda (
například ZDE) zatarasující železniční koridory, aby zabránil příchodu neextistujících migrantů je jenom tím nejkřiklavějším příkladem v kontextu ČR."

O společných prvích manipulace diskursu na pozadí zajímavě pojatého amerického seriálu s dezinformační tématikou...

Šílená úroveň Johnsonovy nové vlády

25. 7. 2019

čas čtení 4 minuty




I britští konzervativní poslanci byli překvapeni, jak brutálně Boris Johnson po převzetí funkce britského premiéra vyhodil většinu členů vlády. Nahradil je téměř úplně obsesivními brexitéry a  ideologickými fundamentalisty. Vede to k spekulacím, že se připravuje na předčasné volby. Jeho vláda se v podstatě skládá z aktivistů probrexitové kampaně před referendem v roce 2016 "Vote Leave": Podle informovaných kruhů jsou mezi nimi velmi schopní manipulátoři, kteří umějí vyhrávat volby:

Čtvrteční Guardian: "Krutý Johnson se mstí":


Vysoká politika je neskutečná fraška

25. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Velká Británie vinou zpackaného brexitu zažívá jeden politický otřes za druhým. Pro mnohé kdysi inspirativní výspa západní demokracie se stala fraškou v přímém přenosu. Britským premiérem se stal trumpovský klon, který čas od času dokáže amerického prezidenta zastínit. Boris Johnson je sice děsivým politickým zjevem, jenže na rozdíl od Jeremyho Corbyna jde na ruku finančnímu a energetickému průmyslu a vystupuje proti odborům. Mocní a bohatí mohou tedy dál klidně spát. V minulosti Johnson hlasoval pro Blairovo irácké tažení a před pár lety zvedl ruku proti přijetí opatření na zmírnění klimatických změn. Johnson je také proslulý lhář, xenofob a euroskeptik, jemuž se ani omylem nepodaří vyjednat příčetnou dohodu s Evropskou unií. Jinak řečeno: v čele Velké Británie stanul další politický eskamotér, který může nadělat pěknou paseku. A po něm přijde potopa.

30458

Podařilo se už vytvořit virtuální realitu?

Ubavit se k politické smrti

25. 7. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Text písně Klaun a král Karla Kryla si hraje s myšlenkou, že právě někdo tak málo pravděpodobný, jako je šašek, by se mohl postavit do čela revoluce. Klaunovo rozčilení nad bezuzdným vražděním krále  v Krylově příběhu narůstá, a tak se rozhodne, že ho nadále nenechá prolévat krev, zburcuje lid a svrhne militantního autoritáře. Tolik idelizovaná představa o tom, jak může dojít k nápravě věcí veřejných a dosažení spravedlnosti. Reaita je ale výrazně jiná. Šašků, komiků a zejména tragikomiků vzlíná do politického prostředí poměrně hodně. Jejich charakter je však od Krylova klauna významně odlišný. Za vytrvalého cinkání rolniček klidně povedou společnost k útesu a ještě se nad tím docela dobře pobaví...

Protesty a chaos v Londýně: "Vaše Veličenstvo, váš nový premiér je LHÁŘ"

24. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Scény v Londýně ve středu večer před Downing Street, po jmenování Borise Johnsona britským premiérem. Demonstranti skandují: "Fuck Boris!":

Aktualizace: Boris Johnson jako premiér vyhodil ve středu v podvečer 15 ministrů a nahradil je pochybnými existencemi. Jeho nový ministr zahraničí Dominic Raab (českého původu) například donedávna nevěděl, že většina dovozu z EU do Británie prochází přístavem Dover.

Satirický TV pořad Have I Got News for You k tomu vydal tento komentář:

"Poté, co byl jmenován britským ministrem zahraničí, Boris věnoval Dominicu Raabovi mimořádný dárek, aby ho rychle podpořil v jeho důležité práci:"




Nová ministryně vnitra Prity Patel požadovala obnovení trestu smrti.  V televizní debatě na ni nezapůsobila argumentace, že britské soudnictví muselo revidovat desítky případů, jejichž odsouzenci by při  existenci trestu smrtí bývali popraveni. (Theresa Mayová nedávno Priti Patel vyhodila z funkce ministryně pro zahraniční rozvoj, když se bez jejího vědomí pokusila v Izraeli zprostředkovat britské ministerské humanitární fondy jako dotace izraelské armádě, a když při tom byla přistižena, lhala o tom.)

Johnsonův poradce pro úřad premiéra Dominic Cummings, šéf aktivistické probrexitové organizace Vote Leave, se dopustil trestného činu v souvislosti s ilegálním financování své organizace a letos na jaře se dopustil pohrdání parlamentem, když odmítl řádně vypovídat při poslaneckém vyšetřování této věci. - Johnsonova noc dlouhých nožů není podle pozorovatelů zrovna rozumná, protože si tak vytvořil množství nepřátelů v Konzervativní straně, kteří se ho budou snažit svrhnout:

"Boris Johnson odstraňuje obrovské množství potenciálně rozhněvaných ministrů na zadní lavice parlamentu. Hodně odvážné od premiéra, který má parlamentní většinu dvou poslanců. Že by se blížily volby - zatímco je Jeremy Corbyn stále ještě předákem?"



* * *

Britští aktivisté protestující proti brexitu a poukazující na to, že nový premiér Boris Johnson nemá demokratický mandát, rozvinuli při přímém přenosu televize BBC v záběrech z vrtulníku, v době, kdy odcházející premiérka Theresa Mayová předávala svou rezignaci královně, obří transparent požadující všeobecné volby:


Nedlouho před předáním moci Johnsonovi promítali aktivisté na zeď Buckinghamského paláce transparent se slovy: "Paní královno, váš nový premiér je LHÁŘ."

 
 Jízdu Borise Johnsona do Buckinghamského paláce, kde měl převzít od královny pověření premiérskou funkcí, dočasně zastavili aktivisté protestující proti globálnímu oteplování:
 



Konečný projev Theresy Mayové před její rezignací v Downing Street byl přerušen výkřikem demonstranta: "STOP BREXIT!" Manžel Mayové reagoval slovy: "To jsem nebyl já."



Robert Mueller: Neshledali jsme Donalda Trumpa nevinným

24. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Slyšení Roberta Muellera v Kongresu: Rusko zasahovalo do prezidentských voleb r. 2016 "rozsáhlým a systematickým způsobem", říká Mueller. Na otázku, zda jeho zpráva shledala prezidenta Trumpa nevinným, Mueller prostě řekl: "Ne."


Arktida hoří. Vážně to zhoršuje globální oteplování

24. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Severské lesy nyní hoří v tak obrovském rozsahu, jakého Země nebyla svědky už nejméně 10 000 let

Obrovské části Arktidy jsou postiženy bezprecedentními divokými požáry. Severně od polárního kruhu způsobují vysoké teploty obrovské požáry, které ničí ekologicky tyto oblasti v obrovském měřítku.

K požárům dochází po historicky rekordně nejteplejším červnu, po němž následovala ničivá vlna horka v USA a Evropa čelí obdobné vlně horka tento týden. 

Otrokářský stát Česká republika:

Neuvěřitelná správkyně Kulichová

24. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


Trump, Johnson a lekce nacismu

24. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Před pár týdny jsem seděl v londýnské kanceláři konzervativního poslance, který propadal beznaději kvůli možnosti, že se lídrem jeho strany a pak i premiérem může stát Boris Johnson, napsal Gideon Rachman. Hovořili jsme o politice a knihách, které jsme četli.

Jak byl Boris Johnson korunován klaunem

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Británie v úterý obdržela zprávu, že příštím lídrem Konzervativní strany se stává Boris Johnson - a nyní se stane také příštím premiérem. - V roce 1999 slíbil Boris Johnson svému šéfovi Conradu Blackovi, majiteli listu Daily Telegraph a časopisu Spectator, že končí s politickou kariérou a místo toho se stane redaktorem politického týdeníku, píše Rob Mudge.

Británie může mít špatnou vládu Borise Johnsona velmi dlouho

24. 7. 2019

čas čtení 4 minuty



Z nedávné historie vyplývá, že podvodníci dokáží zvítězit ve volbách. Nový britský premiér je možná zcela neschopný, může však být schopen podržet si premiérskou funkci velmi dlouho


Ministři, kteří viděli nového britského premiéra v akci jako ministra zahraničí , svědčí o jeho lenosti, o jeho nepozornosti vůči detailům, o jeho pohrdání vztahy, o jeho vrozené nevážnosti a o jeho nebezpečné nediskrétnosti. Johnsonovi se nedalo důvěřovat, že zůstane soustředěn během briefingů o bezpečnosti státu, ani že je neprozradí. Parlamentní hlasování minulý týden s cílem zabránit mu suspendovat parlament před říjnovou lhůtou pro brexit ukazuje, jak málo si o něm myslí dokonce i jeho vlastní strana. Byl to preventivní útok a Johnson se tak stal prvním premiérem, který utrpěl porážku v Dolní sněmovně ještě předtím, než převzal úřad. Bez spolehlivé parlamentní většiny ani není jasné, zda Johnson splňuje ústavní podmínku pro to, aby se stal premiérem. Vadný charakter zahajuje nebezpečnou cestu ze slabého postavení, píše Raphael Behr.

Jihokorejské stíhačky vypálily stovky varovných výstřelů na ruské letadlo

24. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jihokorejské stíhací letouny vypálily přes 400 varovných výstřelů a Japonsko si stěžovalo v Moskvě poté, co ruské vojenské letadlo narušilo vzdušný prostor, na nějž si činí nárok Soul i Tokio. Rusko narušení popírá a tvrdí, že jeho letouny se zúčastnily společného cvičení s Čínou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Svět se kdysi bál německého militarismu. A ten pak zmizel

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Odmítnutí z Berlína bylo možná tvrdé, ale přinejmenším zahájilo nové období upřímnosti. Nejen že německá vláda odmítla nedávnou americkou žádost o pozemní jednotky do Sýrie, ale ani o ní neuvažovala. Neproběhla debata v Bundestagu a dokonce ani v tisku, napsal Jochen Bittner.

Jak Babiš pohřbil Havlovy sny

24. 7. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 8 minut

V představách prvního českého prezidenta Václava Havla by politice měly vládnout osobnosti. Nejzazší pointou pohledu na současného premiéra je, že Václavu Havlovi vyplňuje jeho nejtajnější politické sny. Že je Andrej Babiš osobnost plochá a jednorozměrná, tedy bezcharakterní (viz dokument Matrix AB), nemění nic na tom, že jde o osobnost, která se vyznačuje nesvázaností politickými idejemi. Nakolik Babiš upřímně demonstrujícím na Letné ani nerozumí, že pošlapává „nějaké“ ideje liberalismu, natolik stvrzuje, že je skutečnou a ničím nesvázanou osobností. Chtěli jsme osobnosti, máme je tady. Aneb jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Les, do kterého své myšlenky, představy či sny voláme, obvykle nazýváme světem. Protože ale světu chvilku trvá, než přání prosebníků vyslyší, mluvíme o dějinách světa.

Studie: Koráli umírají hlavně kvůli hnojivům

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Korálové útesy jsou považovány za jeden z nejohroženějších ekosystémů na planetě a umírají alarmujícím tempem. Vědci připisují blednutí korálů a masivní umírání řadě environmentálních stresorů, zejména rostoucí teplotě vody způsobené změnou klimatu.

Kreml proti Moskvě

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Kreml má vážný důvod starat se, aby do moskevského zastupitelstva nepronikl ani jediný zástupce opozice, píše Vadim Štěpa. Vzhledem k hypercentralizovanému charakteru ruského politického systému se většina peněz a korupčních mechanismů establishmentu projevuje právě v hlavním městě.

Andrew Adonis: Nebuďte zdeprimovaní, Borisovy líbánky budou krátké!

23. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Andrew Adonis, protibrexitový aktivista, Labouristická strana: "Nenechte se zblbnout. Líbánky Borise Johnsona budou nesmírně krátké. Možná nebudou delší než letní prázdniny. Nemá žádné nové možnosti a v důsledku hlasování minulý týden musí parlament jednat, nesmí být suspendován. Žádná nová dohoda o brexitu s EU nebude. Irsko nedovolí zrušení irské podmínky. I když Boris tvrdí, že chce divoký brexit, proti tomu je obrovská většina včetně mnoha ministrů, kteří se chystají rezignovat. Takže on má jen dvě možnosti: Jednou je dovolit referendum. Druhou je riskovat a uspořádat všeobecné volby. Ale to jsou krocani hlasující pro Vánoce. Začínám právě své turné Stop Boris, Stop brexit. Nebuďte zdeprimováni! Stop Boris, Stop brexit!


Trump: "Boris je vynikající. Je tvrdý a chytrý. Je to britský Trump. Oni mě tam mají rádi."

23. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

"Boris je vynikající," řekl Trump o novém britském premiéru Borisi Johnsonovi, Je tvrdý a je chytrý." Johnson je podle Trumpa znám jako "britský Trump. Oni mě tam mají rádi."  


To není úplně přesné. Boris Johnson je sice často srovnáván s Trumpem, ale to je proto, že oba mají světlé vlasy a oba říkají spoustu věcí, které nejsou pravda. Mimo konzervativní a brexitérské kruhy a mimo kruhy deníku Daily Telegraph není Johnsonovo srovnávání s Trumpem všeobecně považováno za kompliment. ZDE   

"Říkají mu Británie Trump."

Ian Willoughby, pražský rozhlas:

"Trump doslova řekl 'Británie Trump' - což ho činí 'Amerika idiotem':

Průzkumná organizace Ipsos Mori: Donald Trump byl v našem průzkumu veřejného mínění nejčastějí jmenován jako osoba, kterou by britská veřejnost nejraději poslala pryč,  na Měsíc.



Boris Johnson: Klaun byl korunován, zatímco země hoří v pekle

23. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

V Londýně je 33 stupňů Celsia, 0.2% národa promluvilo a VŮL (DUDE) se dostal prostřednictvím svých lží o banánech a kondomech do nejvyššího úřadu v zemi

No tak vidíte. Johnson lhal o počtech svých předvolebních vystoupení pouhých 30 vteřin poté, co se předseda Konzervativní strany Brandon Lewis zmínil, že jich bylo 16. Johnson okamžitě po něm mluvil o dvaceti. Nový britský premiér byl zvolen ohromujícím počtem 0,2 procent britských voličů: nemůžeme říci, že by vůle lidu nepromluvila, píše komentátorka Hannah Jane Parkinson.

Je docela pozoruhodné, že když nový premiér zahájí svůj inaugurační projev slovy: "Možná, že tu jsou lidé, kteří jsou ohromeni tím, co to proboha udělali."

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21652