Moskevské úřady v sobotu zatkly více než 1000 demonstrantů

27. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Ruské úřady zatkly v sobotu v Moskvě stovky demonstrantů ve snaze potlačit nedávnou vlnu protestů, která Kreml znervózňuje. Desetitisíce Moskvanů protestují proti tomu, že jsou z nadcházejících komunálních voleb vyloučení opoziční a nezávislí kandidáti. O minulém víkendu se v této věci v Moskvě konala největší demonstrace za mnoho let.

Úřady proto během minulého týdne zahájily celou řadu právních procedur proti nejrůznějším opozičním osobnostem, některé jsou zlověstné, jiné absurdní. Alexej Navalnyj, nejznámější opoziční politiky, byl zatčen před domem, když šel běhat, a byl odsouzen k třiceti dnům vězení. Jiní  byli obvinění že "brání práci volební komise".

Tuto sobotu policie také zatkla četné opoziční předáky a povolala k výslechu šéfredaktora jedné z nejvýznamnějších ruských nezávislých televizních stanic.  Podle ruských zdrojů bylo vyčleněno jedno oddělení tajné policie FSB pro boj proti opozici. FSB se prý domnívá, že nynější protesty v Rusku jsou organizovány ze zahraničí ve snaze Putinovu vládu destabilizovat.

V sobotu večer bylo zatčeno více než 1000 osob, někteří z nich násilným způsobem. Není jasné, z čeho mohou být obviněni. Police křičela megafonem na demonstranty, že se účastní nepovolené demonstrace, že budou potrestání za "porušení zákona" a že "blokují cestu pro spoluobčany". Demonstrati totéž skandovali směrem k policii.

"Toto je konec třicet let trvajícího ruského experimentu s volbami," konstatoval liberální ruský politik Grigorij Javlinskij. Podle něho není jasné, co se stane v budoucnosti s protestním hnutím.

Policie také provedla razii ve studiu, odkud kolegové Navalného vysílali live stream z demonstrace, a v televizi Dožď, která také vysílala protesty. Šéfredaktor televize byl povolán k výslechu.

Úřady se budou muset rozhodnout, zda ustoupit anebo protesty potlačit, a to v době, kdy Putinova popularita klesá a jeho vládnoucí strana Jednotné Rusko je přijímána s všeobecným pohrdáním. V posledních měsících Kreml po veřejných protestech ustoupil, většinou v případech místních problémů, jako například ohledně stavby nové katedrály na veřejném náměstí v městě Jekatěrinburg.

Videoreportáž z demonstrace ZDE   

Podrobnosti v angličtině ZDE  


 

0
Vytisknout
8969

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019