29940

Radní z Prahy 1 šíleným rozhodnutím zakázali ode dneška v centru města cyklisty. Londýn v centru zavedl dálniční cyklotrasu. Turisti nevadí

1. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Cyklotrasa vede podél řeky Temže v samotném centru Londýna, vozovka pro automobily byla zúžena. Turisté nevadí, a že je jich na těchto místech mnoho. Denně po ní projedou tisíce cyklistů, od začátku roku 2018 ji použilo více než 312 000 lidí.

V tomto kontextu  působí radní z Prahy 1 jako skuteční burani. Nechají otravovat obyvatele Prahy 1 zplodinami z automobilů vytvářejících nehybné kolony na pražském nábřeží (v Londýně je automobilová doprava do centra omezována tzv. "congestion charge", poplatkem proti dopravním zácpám) a namísto, aby podporovali jízdu na kolech, z mnoha, především zdravotních důvodů, tak ji zakazují.



 17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

Uvažujme o tom jak vypracovat účinné metody na obranu občanů v české společnosti

30. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Nejenže se čeští občané v současnosti většinou zabývají absolutními blbostmi, než aby řešili skutečné závažné problémy, které katastrofálním způsobem ovlivní jejich život, ale je smutným faktem, že i těch málo lidí, kteří si závažné problémy uvědomují, nebo které stát a jeho krutost a primitivismus drtí a ničí, často nemají tušení jak efektivně jednat a přimět politiky k razantní a účinné akci pro zlepšení poměrů v české společnosti. (Rozdávání koblih to nebude.)

Jaké jsou nejpalčivější problémy české společnosti? Pojďte je pomoci shromáždit, vyzval českou veřejnost před několika dny Bohumil Kartous. No tedy, ne že bychom byli zahlceni reakcemi a návrhy . kromě dvou příspěvků na fóru Britských listů jsme v podstatě nedostali nic. Čtenáři zjevně považují za důležitější žabomyší války na české politické scéně, než aby byli ochotni zamyslet se nad tím, co jsou nejzávažnější problémy dnešní doby, které drasticky ovlivní v budoucnosti jejich životy, anebo už dnes drasticky záporně ovlivňují problémy jejich spoluobčanů, ale koho by to zajímalo, že?

Zrušme neziskovky, omezme vliv lidí se zahraniční zkušeností a zaveďme přísnou ostrahu hranic

30. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Pane Čulíku,

odpovídám na Vaši výzvu k problémům české společnosti, když se tedy na Vás čtenáři vykašlali. Hlavním naším problémem je, že se objevily tisíce osob, cítících se vyvolenými a povolanými nám měnit náš způsob života, píše čtenář Milan Mašek.

Zejména se v mistrování vyžívají bývalí emigranti jako jste Vy nebo pan Pehe či Schwarzenberg. Sociální euroinženýři nám dnes zavádí nesmysly, počínaje od zvrhlostí typu inkluze a gender, přes hlásání údajné prospěšnosti nelegálních migrantů až po masírku, jak je EU "nej" a jak bez ní bídně zhyneme. V tom už dávno překročili svůj vzor - Trofima Lysenka ze SSSR a jeho souputníky. Protože zatím nemohou za jiný názor zavírat, vymysleli nálepkování a dehonestaci autorů nepohodlných názorů prostřednictvím různých agresivních neziskovek a nikým nevolených "odborníků". Vy k tomuto stavu zdárně přispíváte. BL jsou jedním z nejméně objektivních periodik. Vaše útočná a netolerantní dogmata, jednostranné fanatické tweety pana Stroehleina, povýšenecké mentorování pana Kartouse a plivání na svoji zem od pana Orynského. O dalších ani nepíši, protože nechci být vulgární. Do toho replikování vybraných článků ultralevicového Guardianu a dalších nekriticky proevropských a promultikulti médií.

K prioritám, jak je vidím já a moje okolí, rodina, spolupracovníci apod.:

Antény v Ježíšově soše, zájem o britské invalidní dítě a nezájem o problémy invalidních dětí v Polsku, horentní výdaje na Kaczyńského a strašné znečištění vzduchu

30. 4. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Víme první! Přistáli vetřelci z cizích planet! Vypadají velmi podobně jako lidi, až na to, že jsou bílí, 33 metrů vysocí a z hlavy jim ční antény. Jeden z nich přistál v západním Polsku… Ale ne, počkejte, při bližším ohledávání se ukazuje, že je to naše dobře známá socha Ježíše, ze Świebodzinu. Lze říci, že vzhledem k tomu, že jeho oficiální titul je “Ježíš Kristus, král vesmíru”, dalo by se říci, že je to náš vesmírný vládce. Ale co ty antény?

Někteří zvědaví uživatelé dronů zjistili, že v koruně, kterou má Ježíš na sobě, je skryto několik antén. Ty antény pravděpodobně šíří bezdrátový internet místním obyvatelům. Místní kněz popírá, že by o nich cokoliv věděl, a už vůbec nic neví o tom, že by vydělával z pronajímání Ježíšova skalpu telekomunikačním společnostem.

Rozhovor Britských listů 162.

Povede ožebračení v důsledku automatizace znovu k pokusům zavést komunismus?

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


"Jsem fascinován, že na Václavské náměstí jde 50 000 lidí protestovat proti Ondráčkovi, nikomu ale nevadí, že čeští politici katastrofálně zanedbávají společnost drastickým podfinancováváním školství. To na náměstí nikoho nepřivede, přitom je to daleko závažnější."

Šéf britské ústřední banky Mark Carney varoval, že dopad automatizace bude tak kataklysmatický, že se lidé budou znovu pokoušet nastolit komunismus. Jak se na to připravuje Česká republika? Nijak. O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. dubna 2018.

K tomu:  

Rozhovor Britských listů 147. Šedesát procent dětí je rodinám odebíráno ze sociálních důvodů


Rozhovor Britských listů 137. Měla jsem jako mentálně retardovaná navštěvovat zvláštní školu

Protesty proti útlaku generace Windrush britskou vládou

Vášnivá demonstrace na podporu karibských imigrantů do Británie

1. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Dosavadni britská konzervativní ministryně vnitra Amber Rudd, která lhala v parlamentu o údajné neexistenci deportačních kvót ministerstva pro imigranty, přestože psala premiérce Mayové v dopise, že je chce zvýšit o 10 procent, v neděli večer rezignovala a nahradil ji ve funkci dosavadni ministr pro bydlení a sociální záležitosti Sajid Javid. Britský tisk píše o tom, že se do vysoké funkce dostal syn imigrantského řidiče autobusu, který bude prý hájit zájmy generiace Windrush, která byla do Británie pozvána ze zemí Britského společenství národů od čtyřicátých let dvacátého století, avšak kterou v posledních letech, poté, co mnozí její příslušníci jsou dnes už sedmdesátníci či osmdesátníci, začalo britské ministerstvo vnitra tvrdě šikanovat. Javid přislíbil, že situaci napraví.

Ovšem Katie Newbury upozornila na Twitteru, že Sajid Javid není žádný lidumil. Jako poslanec Konzervativní strany hlasoval pro návrh učinit trestným činem, aby nějaký domácí pronajal byt osobám, jimž bylo z imigračních důvodů odepřeno právo pronajmout si byt. Sajid Javid také hlasoval proti zákazu věznění těhotných osob a zranitelných imigrantů. Hlasoval také pro vytvoření trestných činů pronajmutí domu imigrantovi a poskytnutí zaměstnání někomu, kdo nedokáže prokázat svůj status imigranta - to jsou právě ti šedesátníci až osmdesátníci, kteří přišli do Británie v době, kdy úřady ještě obsesivně nerajtovaly na dokumentaci, a tak ji nemají. Sajid Javid také hlasoval pro rozšíření úředních pravomocí imigranty deportovat, aniž by předtím měli právo se odvolat z lidskoprávních důvodů. Hlasoval také, aby byla imigrantům ztížena možnost otevřít si účet v bance. Hlasoval pro zrušení britského Zákona o lidských právech z r. 1998 i proti zákonům na podporu rovnosti před zákonem a na podporu lidských práv.


V pondělí v podvečer jsme viděli před londýnskou Dolní sněmovnou demonstraci proti rasismu a na podporu Windrush Generation, kterou oslovila stínová labouristická ministryně vnitra Diane Abbott. Natočili jsme to: 



Diane Abbott je v Británii docela nenáviděná. Dostává na sociálních sítích obrovské množství nenávistných zpráv, protože je žena a černoška. Ovšem když před touto demonstrací vyšla z parlamentu, chodci na ulici jí uspořádali obrovské ovace a skupina z nich se s ní vyfotografovala na této selfie: 

Nejpalčivější problémy české společnosti

30. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,


jako nejpalčivější problémy české společnosti si dovolím, bez hlubší snahy o úplnost, nastínit, píše Marek Suchomel:

1. Závislost na uhlí, ropě a neekologické dopravě a průmyslu a víra, že to nevadí, že ekologické problémy se nám vyhnou, nebo je za nás vyřeší někdo jiný.

2. Sobeckost - od revoluce klausovskou ODS vštěpovaná víra, že každý se má starat jen o to své soukromé, a kdo chce ve jménu společného blaha soukromé možnosti jakkoli omezovat, je proti svobodě.

Velké širé rodné žluté lány

30. 4. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

 

(Země a podíl řepky na jejich celkové osevní ploše)
Rakousko 2.81%
Maďarsko 5.06%
Itálie 0.16%
Německo 3.56%
Rumunsko 4.29%
Holandsko 0.25%
Průměr EU 4.6%

Česká republika 13.62%.



EDIT: nebylo to míněno jako "nějaký další anti-babiš rant". Situace je složitější a pokud se má ukázat na viníka, je jím především ministerstvo zemědělství, potažmo české vlády za delší dobu.

Nečinnost Policie ČR je už nebezpečná

30. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V posledních pár letech se vážně zhoršila všeobecná situace v České republice, kde velká část obyvatelstva iracionálně propadla uměle z komerčních důvodů vyvolávanému strachu z cizinců, xenofobii a rasismu. Policie ČR, jejíž mnozí pracovníci tyto xenofobní názory sdílejí, proti nenávistným trestným činům nezasahuje, ač jsou přesně definovány v trestním zákoníku ČR.

Je to velmi nebezpečné, protože to vede k vážné a rychlé destabilizaci na právu založené společnosti.

Šokující je zejména po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka, že Policie ČR odmítla vyšetřovat výhrůžky smrtí pražským redaktorům týdeníku Respekt.

Kdo ve veřejném zájmu požene tyto neodpovědné policisty k zodpovědnosti?

Klíšťová encefalitida - proočkovanost ČR cca 23 % - Rakousko 90 %

30. 4. 2018

čas čtení 1 minuta




Jsem důchodce, ročník 1940, občas jsem pro Vás překládal, píše Milan Lelek.

Tento týden jsem se s manželkou nechali přeočkovat na klíšťovou encefalitidu.

Náklady, cca 740 Kč, plus vpich 100 Kč. Něco přes 800 Kč. Pro řadu běžných důchodců cca 10 % měsíčního příjmu důchodu.

Proto a jen proto ta nízká proočkovanost.

Ano, s uctivou žádostí a po předložení nezbytných dokladů (předpis a výpis z lékárny s rodným číslem a jmenným potvrzením o vpichu od lékaře) dostanu 500 Kč zpět do třech týdnů.

Manželka je u jiné pojišťovny, tam dostane 300 Kč zpět.

Na internetu stáhnout a vyplnit žádost, přiložit výše uvedené doklady a poslat za cca 10 Kč poštou do Prahy na centrálu.

Není to pro běžného penzistu jednoduché. Náklady na internet měsíčně cca 400 Kč, tiskárna a pod.

Zdraví Vás

Milan Lelek

Pozn. JČ: Tak v tvrdě kapitalistické Británii by důchodci, nezaměstnaní a studenti vůbec za léky ani za lékařské úkony neplatili. Lékařské úkony jsou tam zadarmo pro všechny, občané si zdravotnictví platí ve sdruženém národním pojištění. Ve Skotsku se na rozdíl od Anglie neplatí vůbec nic za lékařské recepty a pacienti nic nedoplácejí. V civilizovaných zemích se uznává, že společnost musí v základních věcech své slabé občany chránit.

Výzkum evropské agentury: Nejvíce lidí, kteří nechtějí Romy za sousedy nebo kolegy je v Česku

30. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Život mnoha Romů v Evropě se podobá životu lidí v chudších zemích světa. Uvádí to dubnová zpráva Agentury Evropské unie pro základní práva (European Union Agency for Fundamental Rights, FRA) s názvem Přetrvávající obavy: nesnášenlivost vůči Romům jakožto překážka jejich začlenění. K hlavním problémům, jimž Romové v EU každodenně čelí, patří podle autorů zprávy špatné hygienické podmínky, hlad nebo nezaměstnanost mladých lidí.

Nejvyšší podíl lidí, kteří nechtějí Romy za sousedy nebo kolegy v práci, je podle zprávy v České republice. Podle průzkumu, který se zaměřil na postoj české veřejnosti k národnostním menšinám, vyjádřilo v loňském roce negativní postoj k Romům 76% obyvatel starších 15ti let.

Podle Státního úřadu inspekce práce však situace na trhu práce pro Romy příznivá není. Navzdory nízké nezaměstnanosti úřad zaznamenal nejvíce diskriminačních inzerátů od roku 2014, ve kterých zaměstnavatelé z možnosti ucházet se o místo předem vylučují romské zájemce nebo zájemce z cizích zemí.

Podrobnosti  ZDE



Prolhaná konzervativní ministryně vnitra konečně odstoupila

30. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V neděli večer konečně prolhaná konzervativní ministryně vnitra Amber Ruddová ze své funkce odstoupila, poté , co 200 poslanců Dolní sněmovny podepsalo dopis, v němž ji obviňuje, že má absolutně amatérskou imigrační politiku.

Úroveň ministrů současné britské vlády je katastrofální: Amatérismus, zabedněnost, hloupost. Další ministryně se nyní stala obětí své vlastní nekompetentnosti a krutosti.

Nesmíme však zapomínat, že krutou politiku vůči imigrantům, která postihla i generaci Windrush, dlouholetých britských občanů především z Karibiku, vytvořila nynější britská premiérka Mayová. I ona by měla být potrestána.

Lhaní britské ministryně vnitra na kvadrát


Uprostřed skandálu týkajícího se systematického šikanování a nezákonných deportací přístěhovalců z Karibiku a ze zemí Britského společenství národů od čtyřicátých let dvacátého století z tzv. generace Windrush tvrdila britská konzervativní ministryně vnitra Amber Ruddová, že britské ministerstvo vnitra neuplatňovalo vysoké deportační kvóty vůči imigrantům, že žádné takové kvóty neexistují.

Když jí bylo dokázáno, že ministerstvo vnitra takové kvóty má, ministryně tvrdila, že o tom nevěděla. Když jí bylo dokázáno, že její osobní kancelář dostala dopis, v němž byla ministryně o kvótách informována, a autor dopisu se vychloubal, že jeho lidi na ministerstvu vnitra vynucování deportačních kvót dokonce překročili, Ruddová tvrdila, že ten dopis nečetla.

Nyní zveřejnil deník Guardian další exkluzivní materiál v této věci, dopis ministryně Ruddové premiérce Mayové z ledna 2017, v němž Ruddová informuje premiérku o "ambiciozním, ale realizovatelném" plánu zvýšení deportací na jejím ministerstvu o 10 procent.

Ministryně tedy lhala na kvadrát. Stále odmítá odstoupit.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Novinář Robert Peston, ITV
: Tak, jak se ptá Guardian velmi rozumně, jak mohla Amber Ruddová nevědět o deportačních kvótách, vzhledem k tomu, že v lednu 2017 napsala Therese Mayové, že chce zvýšit deportace o 10 procent? O 10 procent čeho? Už to začíná být dost absurdní...

Komentáře k rezignaci britské ministryně vnitra

30. 4. 2018

čas čtení 2 minuty


Theresa Mayová potřebuje udržet v kabinetě genderovou rovnováhu  rovnováhu mezi stoupenci a odpůrci brexitu. Opravdu nemám tušení, jak toho teď může dosáhnout. Z mnoha důvodů je tohle pro Mayovou katastrofální rezignace. Měla udělat daleko víc pro to, aby ji ve vládě udržela:



Jon Snow: Odstoupení Ruddové je těžkou ranou jemné rovnováze v britské vládě ohledně brexitu. Ruddová, stejně jako Mayová, byla pro setrvání Británie v EU. Ten, kdo ji nahradí v kabinetě, ovlivní tu rovnováhu:

Konference k 50. výročí Pražského jara na Cambridgské univerzitě

28. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

V Jesus College se z iniciativy Asociace českých a slovenských studentů studujících na Cambridge University (je jich tam asi 150!) konala v sobotu 28. dubna 2018 konference k padesátému výročí Pražského jara 1968.

Na výše uvedené fotografii jsou kromě studentů-organizátorů (v jejichž čele byl  Jakub Csabay) zleva bývalý český ministr zahraničí Jan Kavan (který pohovořil o své zkušenosti z Pražského jara, kdy byl radikálním, dvaadvacetiletým studentským aktivistou), emeritní profesorka slovanských studií na Cambridge university Jana Hewlett, za ní Jan Maxa z České televize (hovořil o své zkušenosti z normalizce osmdesátých let), novinář Jaroslav Veis, historik, disident a bývalý český velvyslanec Pavel Seifter, vepředu pak studenti organizátoři (první z nich je Jakub Csabay), vzadu Adam Hudek, Jan Čulík, slovenský filmový režisér Patrik Lančarič, a profesor Jan Kuklík z Právnické fakulty UK.  popředí je cambridgeský profesor Mikuláš Teich.

Doufáme, že brzo budeme moci zveřejnit videozáznamy z této konference.

Na fotografii zde níže jsou v diskusi Jan Čulík, Jaroslav Veis, Jan Maxa a Patrik Lančarič.

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Nejnověji o brexitu: Britové zuří, že hlasováním zrušili volný pohyb obyvatelstva, a tak bude zrušen

28. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nejnověji o brexitu: Zuřivost - lidé, kteří hlasovali pro zrušení volného pohybu obyvatelstva, nyní zjistili, že zrušení volného pohybu obyvatelstva znamená, že se lidé už nebudou moci pohybovat volně:

Daily Mail:

NO TO SI SNAD EU DĚLÁ PRDEL! BRUSEL CHCE, ABY BRITŠTÍ TURISTÉ PLATILI VÍZOVÝ POPLATEK 180 KČ POKAŽDÉ, KDYŽ PO BREXITU NAVŠTÍVÍ JEDNU Z 27 ZEMÍ EU JAKO ŠPANĚLSKO NEBO ITÁLII!!


Doprava v Česku 1984 – 2084

27. 4. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


1984

Píše se Orwellův rok. Po silnicích jezdí pár osobních aut. Když čekáte na stop, to se načekáte. Když si chcete prohlédnout pořádný kamion, načekáte se ještě víc. Po kolejích duní nákladní vlaky, jejichž konec nedohlédnete. Čekání na šraňkách je tak na kýbl nervů (proboha ta baba to snad bude zdvíhat tejden(!). Po silnicích jezdí povíce zalátané plečky. Pořádné auto mají vyvolení šmejdi a pár géniů, které šmejdi nutně potřebují, aby systém neklekl. Magistrály se staví skrz obce, aby projíždějící viděli výstavná panelová sídliště vybudovaná díky pokroku a socialismu.

Britská ministryně vnitra lhala v parlamentě, že neví o deportačních kvótách

27. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V pátek večer se Ruddová hájila, že prý sice tajné memorandum přišlo do její kanceláře, ale ona ho nečetla.

Deník Guardian získal tajné memorandum, připravené pro konzervativní ministryni vnitra Amber Ruddovou a pro další členy britské vlády, v němž se praví, že britské ministerstvo vnitra "určilo pro rok 2017-18 kvótu 12 800 osob, které musejí být nuceně deportovány z Británie do zahraničí". Memorandum se vychloubá, že "my jsme tuto kvótu dokonce překročili".

Dokument vypracoval Hugh Ind, generální ředitel Úřadu pro vynucování imigrace, Immigration Enforcement Agency, který provozuje britské ministerstvo vnitra.

Ruddová lhala v parlamentě, že "o žádných deportačních kvótách neví".

Pro stoupence Czexitu: Rok od hlasování pro brexit poklesla míra investic do Británie o 300 miliard liber

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Peston, čelný britský ekonomický novinář: Podle nejnovějších údajů OECD došlo v meziročí 2016-2017 k ohromujícímu poklesu zahraničních investic do Británie o 300 miliard liber (8700 miliard Kč). S brexitem to samozřejmě nemá vůbec nic společného.


Předáci Severní i Jižní Koreje přislíbili "trvající mír" pro korejský poloostrov

27. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Na vrcholné schůzce severokorejského předáka Kim Jong-una a jihokorejského prezidenta Moon Jae-ina vydali oba představitelé společné prohlášení, které neobsahovalo mnoho podrobnosti, avšak před schůzkou Kim Jong-una s Donaldem Trumpem působilo optimisticky.

Kin Jong un  a jeho bodyguardi:


Tlak na britskou ministryni vnitra, odpovědnou za nelidskou deportační politiku občanů z Karibiku, sílí

27. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

V jejím volebním okrsku: Britská konzervativní ministryně Amber Rudd: "Může pro vás Amber něco udělat!?

"Ano. Rezignovat!"


Současná britská konzervativní vláda je nejenom hloupá, rasistická a krutá, ale také naprosto nekompetentní. Ministryně vnitra dodneška neví, kolik lidí z Karibiku bylo násilně deportováno z Británie. V parlamentě tvrdila, že její ministerstvo neuvalilo na své zaměstnance měsíční kvóty obětí, které měly být z Británie deportovány, jen pár minut poté, co mluvčí ministerstva přiznal, že od zaměstnanců ministerstva vnitra takové kvóty vynucovány byly:

RUDDOVÁ MUSÍ ODEJÍT! BEZCITNÉ MINISTERSTVO VNITRA MĚLO DEPORTAČNÍ KVÓTY:



David Lammy: Kdybych byl britským ministrem vnitra, odstoupil bych kvůli skandálu Windrush (britská vláda šikanovala a deportovala z rasistických důvodů z Británie dlouhá desetiletí v zemi žijicí přistěhovalce z Karibiku), odstoupil bych podruhé za lhaní parlamentu o údajné neexistenci deportačních kvót a odstoupil bych i napotřebí za to, že jsem lhal parlamentu, že o nich nevím. Ostudné.

Guardian: Ministryně vnitra věděla o deportačních kvótách, zjistili jsme z tajného dokumentu




 


Americký televizní komik Bill Cosby byl shledán vinným ze znásilnění třicetileté ženy

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Obrovským úspěchem pro americké hnutí #MeToo je rozsudek nad americkým televizním komikem Billem Cosbym (80), kterého porota v Pennsylvánii shledala vinným, že v roce 2004 omámil narkotiky a znásilnil třicetiletou hráčku basketballu Andreu Constand. Cosby může být odsouzen až na 30 let do vězení.

Verdikt je ospravedlněním pro desítky žen, které veřejně obvinily Cosbyho ze sexuálního obtěžování či znásilnění.

Cosby se proti rozsudku odvolá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jan Švejnar v rozhovoru s Neue Zuercher Zeitung:

"Východoevropané se právem ptají: Pomáháme Západu svými nízkými platy?"

27. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

Švejnarova přednáška o roli středovýchodní Evropy v Evropě a v globální ekonomice, přednesená ve Vídni (anglicky)

Třicet let po pádu železné opony zůstává mezi východní a západní Evropou značný příkop, píše list Neue Zuercher Zeitung a interviewuje ekonoma Jana Švejnara, který se ve Vídni účastnil konference o střední, východní a jihovýchodní Evropě po třiceti let změn (program, anglicky ZDE)

Transformace ve středovýchodní Evropě byla podle Švejnara velmi úspěšná, přestože problémem zůstává korupce. Občané středovýchodní Evropy jsou však nespokojeni, protože očekávání byla vyšší než to, čeho bylo skutečně dosaženo. Mnoho lidí sice bere za samozřejmé, že mohou volně cestovat a demokraticky se vyjadřovat. Ale přitom si uvědomují, že jejich životní úroveň se nezlepšila tak, jak očekávali. Existuje široká vzdělaná střední třída, jako učitelů nebo lékařů, kteří mají pocit, že by se jim mělo dařit lépe. Neboť jejich mzdy nerostou tak jako ceny. S otevřením zemí bývalého východního bloku přišly také světově tržní ceny pro řadu výrobků i služeb. A lidé střední a východní Evropy chtějí nakupovat to, co jiní ve vyspělých zemích.

Británie dneška: Devatenáct a je bezdomovec

27. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Nemá adresu, nemá průkaz totožnosti, nemá bankovní účet. Ryan vysvětluje Sky News, proč je pro něj nemožné uniknout bezdomovectví:

"Nemám adresu, nemám bankovní účet, nemám ani průkaz totožnosti."

Aktivistka: "Víte, oni očekávají, že lidi tyhle věci budou mít. Jak může získat účet v bance bez průkazu totožnosti? Víte? Je to prostě nemožné. Je mi to líto. (Obejme ho.) Máš aspoň stan, nebo tak něco?"

"Jo."

"Kolik je ti let, jestli se smím zeptat?"

"19."

"To je mi líto, opravdu je mi to líto."

Charlotte Hughes pořádá každý týden před zprostředkovatelnou práce v Ashtonu demonstraci. Pomáhá lidem, jako je Ryan, kteří jsou bezdomovci. Říká, že dnešní nový seškrtaný systém sociální podpory konzervativců Universal Credit nechává lidi, jako je Ryan, na holičkách.

Ryan: "Oni mi říkají, že když jsem už bezdomovcem tak dlouho a podařilo se mi přežít, ... že to ještě pár měsíců na ulici vydržím... A pak už s vámi vůbec nemluví. Nemám mobil, nemám přístup na internet. Nemůžu si na internetu hledat práci. Nemůžu si nechat vytisknout životopis, protože na to nemám peníze.  Nemám nic z toho, co potřebujete na to, abyste si našli zaměstnání. Nevím vůbec, co si počít. Jsem ztracený. "





Trump a Johnson, dva klauni, idioti a lháři se přátelí. Svůj k svému

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Klaun a lhář Boris Johnson vítá návštěvu Donalda Trumpa v Británii:

"FANTASTICKÁ zoráva, že pan prezident Donald Trump konečně dne 13. července přiletí do Británie. Těším se na setkání s naším nejbližším spojencem a přítelem během NEJVĚTŠÍ návštěvy, jaká se kdy konala."


Miloš Zeman je škůdce

26. 4. 2018 / Libor Prudký

čas čtení 2 minuty

Podle Miloše Zemana nemá arcibiskup co mluvit do programu prezidenta. Otázka zní: je arcibiskup občan této země? Odpověď je jednoduchá: je. A jako občan má právo mluvit do toho, co činí občany zvolený nejvyšší představitel státu. Protože právě ten nejvyšší představitel státu je občanům zodpovědný za to, jak vykonává svou funkci. Protože tím reprezentuje i občany tohoto státu. Platí to vždycky. Ale tím spíš, když jde o záležitosti, které mají vztah přímo k obsahu toho, o co tato společnost, tito občané usilují.

29937

Jaké jsou nejpalčivější problémy české společnosti? Pojďte je pomoci shromáždit

26. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pojďme shromáždit palčivé problémy, které vyžadují veřejnou pozornost a řešení. Dopustím se svatokrádežného prohlášení: Imigrace není problém české společnosti. Ti vnímavější si toho už jistě všimli, jelikož jim imigranti nekomplikují život. Ti předvídavější jsou dokonce ochotni riskovat natolik, že to ani nepředpokládají. Ti méně vnímaví, což není urážka, nýbrž fakt, si ovšem s neuvěřitelnou radostí hnětou neexistující problém, místo aby se zabývali problémy skutečnými.

Existují možnosti, jak ukončit konflikty v Sýrii a Jemenu?

26. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Na Blízkém východě v současnosti probíhají dva zásadní válečné konflikty, jež jsou hanbou mezinárodního společenství. Mainstreamové sdělovací prostředky často upozorňují na nečinné přihlížení Západu vraždění v Sýrii a zveřejňují komentáře, jejichž autoři volají po efektivním vojenském zásahu západních států proti Asadovu režimu. Nicméně reálná fakta naznačují, že západní společenství má k dispozici recept, jak ukončit nebo alespoň zmírnit válečné strádání v Jemenu, leč nikoliv v Sýrii.          

Glosa

Krize české politiky má pouze politické řešení

26. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Všude čtu a slyším údiv nad tím, že Andrej Babiš odmítá odejít z premiérské funkce, pokud by byl nepravomocně odsouzen. Prý by se to na Západě nemohlo stát. Nejde ovšem o žádné pravidlo, jde o preference. Představte si, že by na Západě rostly preference trestně stíhaným politikům. Pak by možná dokonce o trestní stíhání usilovali.

29882

Přečetli jsme jinde

Prezidentská kancelář soustavně klame veřejnost o stavu ekonomických vztahů s Čínou

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pět dní poté, co se minulý měsíc vyslanci hradu vrátili z Číny, tvrdil Miloš Zeman MF Dnes, že obdržel záruku že CEFC (společnost založená nyní nezvěstným poradcem Zemana pro česko-čínské vztahy Jie Ťien-mingem, pozn. redakce) zustane vlajkovou lodí čínských investic v ČR. Navíc Zeman prohlásil, že CEFC Europe posílí 49% vstup čínské investiční skupiny CITIC Group. O měsíc později, po schůzce Zemana s prezidentem CITIC Group Čhang Čen-mingem, hradní emisar Vratislav Mynář oznámil, že se společnosti CEFC Europe a CITIC Group na tomto 49% vstupu dohodly. Pro nezasvěcené to je potvrzením Zemanových slov. Ve skutečnosti to ale znamená opak. Mynářovo prohlášení očividně znamená, že CEFC Europe zůstává 100% ve vlastnictví hongkongské společnosti Shanghai Huaxin Group Ltd. s tajemnými vlastníky v pozadí. Je také velmi pochybné, že CITIC Group vloží peníze do aktiv, které získal Jaroslav Tvrdík se svým tajemným týmem. Proč by kupovali zajíce v pytli, když si mohou pouze vybrat? píše Fleet Sheet.

Pozn. Boba Kartouse: Pražský hrad, který v minulosti významně poškodil vztahy s Čínou tím, že do těsné blízkosti čínského prezidenta přivedl zakladatele pochybného podniku CEFC, čímž na sebe mimochodem upozornil a spustil proces, který vedl k převzetí CEFC pod kontrolu státní moci v Číně, svůj kolosální neúspěch vytrvale lakuje jako zdařilé pokračování čínských investic. Návštěva ze CITIC Group v ČR přitom má velmi pravděpodobně za cíl shromáždit informace o majetku CEFC v ČR, nikoliv potvrzovat jakýkoliv zájem investovat. CITIC Group je čínským státem vlastněná společnost, jejímž úkolem je rozkrýt majetkové a personální vztahy v CEFC. Návštěva u Zemana byla svým způsobem výslechem středoevropských diletantů a jejich "starosty". Prezentovat to jako "jednání o dalších investicích" je báchorka hodná intelektuální velikosti osazenstva hradu... 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jsme odsouzeni k zániku

26. 4. 2018

čas čtení 5 minut

 

"Bohatí lidé budou schopni se adaptovat, ale obyvatelstvo světa se vydá do těch regionů planety, jako je severní Evropa, které budou dočasně ušetřeny extremních dopadů globálního oteplování. A jak budou tyto regiony reagovat? Vidíme to už teď. Migrantům se zabrání v příchodu. Necháme je, aby se utopili."

Mayer Hillman,  šestaosmdesátiletý vědec argumentuje, že pokud bychom si konečně uvědomili, že lidstvo a jeho existence končí, mohlo by to paradoxně vést k jeho záchraně


"Jsme odsouzeni k zániku," konstatuje Mayer Hillman. "Výsledek je smrt a jeto konec většiny života na této planetě, protože jsme tolik závislí na pálení fosilních paliv. Neexistuje žádný způsob jak zastavit proces, v jehož důsledku tají polární ledové čepice. A skoro nikdo není ochoten to říct veřejně."
 

Místo severokorejských jaderných zkoušek zkolabovalo

26. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Punggye-ri v hornaté oblasti na severovýchodě KLDR, hlavní místo, kde Severní Korea testovala jaderné zbraně, se pod dopadem jaderných explozí částečně propadlo a zřejmě že nebude moci být používáno k dalším zkouškám. KLDR tam od roku 2006 provedla šest jaderných testů.

Vědci z technické univerzity v Číně zjistili, že hora, obsahující tunely pro jaderné testy, se částečně propadla. Hrozí také únik radiace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Romský vzdělávací fond vyhlašuje další kolo stipendií pro romské vysokoškoláky. Uzávěrka přihlášek je do 15.května 2018

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

 

 

Romský vzdělávací fond vyhlašuje nové kolo stipendií pro romské studenty vysokých škol pro akademický rok 2018/2019. Online přihlášky mohou romští studenti podávat již nyní až do 15.května 2018.


"Vyzýváme romské studenty, kteří se chystají nebo již studují vysokou školu denního bakalářského studia nebo denního či dálkové magisterského, aby se přihlásili a využili možnost získat stipendium pro své studium. Letos došlo k významné změně, a to že o stipendium nemohou žádat studenti dálkové formy bakalářského studia. Dálková forma je přípustná jen pro magisterské obory," uvedla pro server Romea.cz Denisa Maková, koordinátorka programu pro Českou republiku.

29937

Nejpalčivější problémy české společnosti

26. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Shrnuje David Michal:


Žádná výuka jazyků ve školkách (kdy jindy začít než s nejmenšími), alespoň v menších městech nedostatek mimoškolních aktivit. Opět ve školkách mimořádně málo aktivit, minimum výletů, procházek, divadel apod. Suplují to soukromé školky ale těch je málo, navíc jsou používány spíše pro vyjádření společenské hiearchie, tzn. jsou nedostupné pro nižší střední třídu a níže. Školy zatím nevím, ale tam se obávám podobné mizérie a opět nedostupnosti soukromých.

Párové žití v izolaci nevhodné pro větší počet dětí. Jak máte tři děti a více začíná problém s dopravou, s prostorem. Tzn. Češi vymírají a potřebují, aby páry měly více jak dvě děti, ale nejsou k tomu stavěny byty, vyráběny auta, při absenci babiček nejsou chůvy. Vše je jakoby normalizováno na dva potomky.

Šílenec v britské Konzervativní straně: "Za nezákonné deportace karibských přistěhovalců ze 40. let může socialismus"

26. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Jednou z nejneuvěřitelnějších karyatid  na britské politické scéně je konzervativní "poslanec pro 18. století", jak mu posměšně mnozí přezdívají, ultrakonzervativec Jacob Rees-Mogg. Britská establishmentová média mu neustále poskytují mediální prostor, protože jeho výroky jsou naprosto kontroverzní, obdobně, jak česká média neustále poskytují prostor blábolům lidí, jako jsou Roman Joch, Václav Klaus mladší či Alexander Tomský. Tím normalizují nenávist a činí přijatelným nenávistné a rasistické výroky, které by před několika lety byly zcela nepřijatelné.

Rees-Mogg aspiruje na šéfa Konzervativní strany a zjevně si myslí, že je současná premiérka Theresa Mayová nesmírně hloupá. Rees-Mogg navzdory všem věcným argumentům prosazuje co nejtvrdší brexit, bez ohledu na to, jak silně to Británii poškodí.

Berlín: Muslimka má na sobě židovský klobouk v solidaritě s židovskou komunitou během protestů proti antisemitismu

26. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



V Berlíně si nasadilo ve středu židovský kloubouk kippa při protestech proti antisemitismu  a nenávistným zločinům asi  2000 demonstrantů:



Human Rights Watch: Bouráním palestinských škol na Západním břehu páchá Izrael válečné zločiny

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty





Izrael opakovaně odmítá poskytnout Palestincům povolení stavět školy na Západním břehu Jordánu a zboural školy postavené bez povolení. Tím znemožňuje tisícům dětí získat přístup ke vzdělávání, konstatovala ve středu 25. dubna mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch.


44 palestinských škol je ohroženo zbouráním, protože izraelské úřady tvrdí, že byly postaveny bez jejich povolení.

Pro stoupence Czexitu: Britové cestující do EU budou za každý vstup na území EU muset platit 175 Kč

26. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

 




Evropská unie bude za každý vstup na své území požadovat od  Britů po odchodu z Evropské unie "cestovní autorizační poplatek" ve výši 7 euro. Je zjevné, že pokud by ČR odešla z EU, budou čeští občané platit stejný poplatek za cestu do Drážďan, do Krakova, do Vídně či do Bratislavy.

Britští občané po odchodu Británie z EU budou před cestou na území Evropské unie muset vyplnit na internetu vízový formulář a požádat o schválení své cesty, za což budou muset zaplatit poplatek 7 euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O respektování odlišnosti

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

„Muxe“ (v Teotitlánu del Valle nazývané biza’ah) u zapotéckých kultur v mexické Oaxace – transgenderové osoby pokládané běžně za tzv. „třetí pohlaví“ se alespoň ve venkovských oblastech těší značnému respektu, často se dnes např. zapojují do politiky, a mít muxe v rodině je pokládáno za štěstí (ve větších „pozápadněných“ sídlech se však setkávají s diskriminací), píše na Facebooku Matouš Vencálek.

Konec jemenské tragédie je v nedohlednu: Válečné strádání v uplynulých dvou letech připravilo o život 113 tisíc dětí

26. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Saúdskou Arábií vedený nálet v oblasti, kde se minulou neděli konala svatební slavnost, připravil o život nejméně 20 civilistů. Usmrceny byly hlavně děti a ženy včetně nevěsty. Zdravotníci a místní obyvatelé uvedli, že zraněno bylo dalších 46 osob, většinou dětí. Během víkendu provedl Rijád a spol. ještě nejméně dva nálety, při nichž přišlo o život 25 civilistů. Na začátku tohoto roku generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že se v Jemenu odehrává největší humanitární krize na světě.

Pozvánka

Proti stigmatizaci lidí s duševním onemocněním

26. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) spouští iniciativu Na rovinu. Usiluje tím o zlepšování přístupu k duševnímu zdraví a efektivní snižování stigmatizace lidí s duševním onemocněním.

Součástí iniciativy je festival Na hlavu, jehož 2. ročník bude zahájen 27. 4. 2018 od 19:00 v Městské knihovně v Praze a nad nímž NUDZ převzal záštitu. Zde bude iniciativa Na rovinu představena veřejnosti. 

Podrobnosti k filmovému festivalu jsou k dispozici na www.festivalnahlavu.cz.

29766

Bodláky Václava Duška

Hořkosladké zapomínání

26. 4. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Mládí nevybouřené dozajista tropí neplechu. Staří jezevci i klapperschlange, Nudel, ochechule a břehule dávno zapomenuli, jakým byli trnem v oku jedubabám a zapšklým staříkům. Kdepak mladí hňupi, pryč s nimi, k ničemu se nehodí, samá plochá zábava, zahubí svět; dnes žehráme, jak nám ta drobotina fetuje – ale bývala doba, kdy fety nabíraly sílu… pamatuješ, kmete s lebkou naplněnou moudrem a silou myšlenek!? Připomenu: quajacuran, hysteps, fenmetrazin, rohypnol i vonná tráva se propašovala, a další dobroty k použití při cestě za svobodou a zbavení se ideologického otroctví, vysávajícího zbytky volnosti. Tance bývávaly divoké, pohoršující puritány, amerikánsky nestydaté, vyzývavé, nabádající k neposlušnosti; ve vyhlášené pražské tančírně zhaftli esenbáčtí drsňáci dvě holky z naší ulice – a obě vypadly bez milosti ze střední školy. V putyce poblíž viaduktu se strhla slovní mela o svobodu, zbytečně, jak jinak. 

Nenávist vůči novinářům v ČR a na Slovensku výrazně stoupla. Obě země se drasticky propadly v indexu světové novinářské svobody

25. 4. 2018

čas čtení 4 minuty



Nejsilněji se v indexu novinářské svobody propadla Malta (o 18 míst na 65. místo), Česká republika (o 11 míst na 34. místo), Srbsko (o 10 míst na 76. místo) a Slovensko (o 10 míst na 27. místo). "Propad České republiky a Slovenska je neobyčejně výrazný," upozorňuje mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu Andrew Stroehlein



Index světové svobody tisku za rok 2018, který vypracovává globální organizace Reporters without borders (RSF) zaznamenal drastický vzrůst nenávisti vůči novinářům v České republice a na Slovensku. Česká republika se v indexu světové svobody tisku propadla z 11. na 34. místo. Analýza RSF zaznamenává, že se prezident Miloš Zeman dostavil na tiskovou konferenci s maketou samopalu s nápisem "Na novináře". Slovensko se propadlo z 10. na 27. místo. Slovenský premiér Robert FIco nazval novináře "špinavé protislovenské prostitutky" a "idiotské hyeny". V únoru 2018 byl na Slovensku ve svém bytě zastřelen slovenský reportér Ján Kuciak, pouhé čtyři měsíce poté, co byla usmrcena na Maltě investigativní novinářka Daphe Caruana Galizia (Malta se propadla o 18 míst na 65. místo).

Libeňský most: Diskutovat, to umíme...

25. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Britský regulační orgán zkritizoval deník Times pro článek o adopci dívky do muslimské rodiny

25. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Článek v deníku Times z 28. srpna 2017



Rozhodnutí tiskového regulačního orgánu Independent Press Standards Organisation (IPSO) bylo zveřejněno ve středu na titulní straně deníku Times.

Loni v srpnu napsal deník Times, že "bělošské křesťanské dítě" je ztraumatizováno tím, že bylo umístěno pro adopci ve dvou muslimských rodinách v londýnské čtvrti Tower Hamlets. Ukázalo se ale, že je článek zkreslený, protože babička této dívky byla sama muslimka  a nemluvila anglicky.

Aktivisté na výraz solidarity s uprchlíky protestovali v Alpách

25. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Zhruba stovka aktivistů se 22. dubna přidala k migrantům na cestě překračující hranici z Itálie do Francie. Došlo k tomu den poté, co okrajová ultrapravicová skupina ve stejné oblasti zorganizovala protiimigrantský protest. Aktivisté pochodující s migranty tvrdí, že chtěli odsoudit selhání francouzské policie, která nezasáhla proti ultrapravici.

Ruská válka proti internetu a její "vedlejší škody"

25. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Přátelé i cizinci mi řekli, že se nemohou podívat do jízdního řádu nebo koupit jízdenky na vlak, upozorňuje Táňa Lokšina. Někteří ztratili přístup ke svým Google diskům a nemohou se dostat k seznamu kontaktů. Hudební playlisty a hry v iPhonech přestaly fungovat. Některé online platby nelze uskutečnit. Některé pojišťovací produkty nelze zakoupit. Některé banky dokonce zažívají problémy s bankomaty. Populární obchody s potravinami nemohou zpracovat platební karty. Děti si stěžují, že nemohou zpracovat domácí úkoly, protože zdroje online zmiňované učiteli jsou nedostupné. Rodiče se nemohou dostat na stránky některých škol a školek.

Celý text v angličtině: ZDE

"Levice" Syřany kolektivně odepsala, ale požaduje podporu extrémistů z SDF/PKK

25. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


  Zatímco americká "levice" Syřany kolektivně odepsala, výzva podepsaná jejich čelnými představiteli včetně Noama Chomského požaduje pokračování americké vojenské podpory pro kurdskou organizací PKK ovládané jednotky SDF. Tito lidé srovnávají útok na kurdskou enklávu Afrin (cca tříměsíční operace syrské opozice a turecké armády v ruské vlivové zóně, řádově stovky zabitých, z toho zlomek civilistů) se zločiny Asadova režimu.

Dopis ukazuje islamofobii čelných představitelů americké "levice" v celé její nahotě, zatímco "sekulární" fanatismus kurdských teroristů je považován přinejmenším za neškodný.

Prezidentský iluzionismus: Zeman ví lépe než Stropnický, co chce Stropnický

25. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Prezident Miloš Zeman řekl včera televizi Nova, že ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický údajně chce ve vládě skončit a stát se velvyslancem v blíže neurčené zemi. Stropnický následně Zemanovo vyjádření neuznal za hodno komentáře ZDE. Hlava státu tak dosáhla nové jasnovidecké mety: Zatímco až dosud se věnovala zejména výkladu ústavy založenému na poněkud odvážném předpokladu, že základnímu dokumentu rozumí mnohem lépe než jeho autoři, nyní navíc dává na vědomí, že ministru Stropnickému údajně vlezla do hlavy - neboť jedině tak by dokázala zjistit jeho úmysly, aniž s ním osobně hovořila.

ČR byla v nynějším rozpočtovém období pátým největším příjemcem dotací z EU

24. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

 



Evropská unie se připravuje na jednu ze svých největších bitev - bitvu o rozpočet na léta 2021-2027. Komisař pro rozpočet Günther Oettinger bude prezentovat svůj návrh na tato léta dne 2. května a předpokládá, že rozpočet bude schválen před  volbami do evropského parlamentu r. 2019.

Hlavním problémem je to, že některé země dostávaly z rozpočtu EU více, než do něho vydávaly. V níže uvedeném grafu to jsou země označené modrou barvou

V tomto článku na serveru Politico naleznete další podrobnosti o tom, co dostal v Evropské unii v dosavadním rozpočtovém období kdo.

 

Australští domorodci houfně vymírají na zanedbaný virus HLTV-1, neexistuje lék

24. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Domorodé komunity v centrální Austrálii jsou devastovány virem HLTV-1, který se šíří pohlavním stykem, krevními transfuzemi a kojením. Vyvolává rychlou a smrtící formu leukémie. Někteří lidé umírají několik týdnů po diagnóze.  HLTV-1 také způsobuje zánět míchy, což vede k ochromení tělesných orgánů. V pěti komunitách kolem Alice Springs bylo tímto virem infikováno 45 procent domorodců, což je tisíckrát vyšší míra infikovanosti než u nedomorodých Australanů.

Vědci zjišťují, že virus HLTV-1 je daleko rozšířenější v centrální a ústřední Austrálii, než se myslelo.

Na světě je tímto virem postiženo asi 20 milionů lidí. Patří k nejchudším lidem na této planetě. V Evropě se tento virus nachází v Rumunsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Evropská unie zavede přísnou regulaci proti zneužívání dat počítačovými firmami

24. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Pokud technologické firmy rychle nezavedou strategie proti šíření fake news a proti zneužívání osobních dat tak, jak to činila firma Cambridge Analytica, Evropská unie proti nim zavede před evropskými volbami v roce 2019 přísnou regulaci, varoval bezpečnostní komisař EU Julian King. Zdůraznil, že na ochranu nadcházejících voleb musejí být zavedena "krátkodobá, konkrétní opatření" proti manipulaci voličů na sociálních sítích. Skandál spojený s firmou Cambridge Analytica ukázal, jak naléhavá je tato otázka.

Firmy, podnikající na sociálních sítích, budou muset podepsat dobrovolný soubor regulačních předpisů, aby nemohly být sociální sítě "zneužívány k šíření falešných informací". Platformy na sociálních sítích musejí být změněny tak, aby uživatelé věděli, zda jim platforma nabízí reklamu nebo informaci. Politická reklama by měla být doplněna informací, kdo za ni zaplatil.

Ve čtvrtek k tomu vydá Evropská unie strategický dokument.

Požaduje v něm mimo jiné o obrovské rozšíření vyučování mediální gramotnosti ve školách a intenzivnější spolupráci mezi organizátory. Avšak bezpečnostní komisař EU požaduje urgentní akce "k posílení transparentnosti, vystopovatelnosti a zodpovědnosti platforem, aniž bychom spadli do pasti cenzury."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

ČR zřejmě přijde o dotace z Bruselu: Povede to k posílení touhy Čechů odejít z EU?

24. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

Angela Merkelová a Emmanuel Macron podporují názor, že by finanční dotace z Bruselu měly plynout do těch zemí a regionů, které přijaly velké množství uprchlíků, tedy do Německa a do Švédska.

 
Brusel plánuje přesunout desítky miliard eur dotací, které dosud poskytoval z Fondu soudržnosti středovýchodní Evropě, a odebrat je Polsku, Maďarsku a České republice. Tyto eurodotace napříště poplynou nikoliv do střední Evropy, ale do zemí tvrdě postižených finanční krizí, jako je Španělsko a Řecko.

Tyto reformy mají být kontroverzní součástí návrhu rozpočtu Evropské komise pro léta 2021-27. Představují dramatickou restrukturalizaci "strategie soudržnosti" v hodnotě 350 miliard eur, jejímž cílem je podporovat ekonomicky méně rozvinuté části Evropské unie.

Brusel chce ukončit praxi, v jejímž rámci se dotace soudržnosti rozdělují téměř výlučně na základě HDP na jednoho obyvatele, a nahradit toto kritérium daleko širšími měřítky, obsahujícími všechno, od nezaměstnanosti mladistvých, přes vzdělávání, životní prostředí, až po migraci a inovace.

Fašistická Británie: Polákovi, který utekl do Británie před Hitlerem a dlouhá léta sloužil v britské armádě, bylo odmítnuto britské občanství

24. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nový imigrační skandál? Vynořuje se tolik případů, kdy britské úřady způsobily utrpení lidem, které většina Britů by nepovažovala za "zlovolné cizácké parazity, snažící se zneužít naše sociální dávky"...

Dědečkovi, který uprchl před Hitlerem, žije v Británii 67 let a sloužil v britské armádě, bylo odepřeno britské občanství.

Facebook si s námi hraje jako kočka s myší

24. 4. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 11 minut

 
Už zas pomíjíme podstatné věci. Pokud z Facebooku někdo vytáhl informace, které neměl, je to nepěkné, ale dá se to dá napravit. Pokud Facebook sbírá příliš mnoho dat, dá se to napravit taky - bude sbírat méně. A pokud uživatel nemá dnes moc kontrolu nad tím, co se o něm sbírá, tak ji (i třeba díky GDPR) získá.

Jenomže to je jako vyměnit starého generálního tajemníka ÚV KSČ za mladého a zachovat přitom vedoucí úlohu strany. Líp se na to kouká, problém zůstává.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
39821