29714

Nekompatibilita sociálních realit může vést k neudržitelnosti demokracie

Ztrácí česká společnost jakoukoliv soudnost?

29. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vedl jsem diskusi s šéfredaktorkou jednoho lifestylového portálu. S vážnou tváří reprodukovala konspirační teorii o tom, že Daeš (ISIS) je produktem marketingové kampaně jedné mocné americké zbrojařské firmy, která potřebovala vytvořit konflikt kvůli obřímu obchodnímu kontraktu na zbraně. Zdrojem informace byl údajně učitel z jedné české soukromé vysoké školy. Den na to mi přítel, Američan žijící v Praze, popisoval setkání s poradkyní pro životní prostředí jednoho českého miliardáře. Tato "expertka" přesvědčovala absolventa Rutgers University o tzv. chemtrails, jedné z nejstupidnějších konspirací o tom, že kondenzační stopy po letadlech obsahují nebezpečné chemické a biologické látky. Směřujeme k naprostému pomatení? Nebo už jsme se úplně zbláznili?

"Hadi mají nohy." Nebuďte blbci na internetu!

28. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Muž 1: "Díval jsem se na svůj Facebook a dověděl jsem se tam, že hadi mají nohy."

Muž 2: "Ano? Aha! Opravdu? Já to jdu všem říct."

Muž 1: "Jdi a řekni to všem, člověče, protože je to pravda!"

(do záběru se připlazí had)

Muž 1: "Ha! Ty seš had?"

Had: "Jo, člověče. Já jsem had."

Muž 1: "Slyšel jsem, že máš nohy, člověče."

Had: "To je nějaká pitomost. Blbost."

Muž 1: "Aha..."

Had: "Získal jsi tu informaci z důvěryhodného zpravodajského zdroje?"

Muž 1: "Ano, jmenoval se Každodenní varle."

Had: "Ty věříš něčemu, co vyšlo na serveru Každodenní varle?"

Muž 1: "Ano."

Had: "A proč že si myslíš, že je to pravda?"

Muž 1: "Četl jsem to na internetu."

Had: "Takže ty si myslíš, že je to pravda, protožes to četl na internetu."

Muž 1: "Jo."

Had: "Okamžitě s tím přestaň. Navždycky."

Muž 1: "Zastavit internet?"

Had: "Ne. Ty se přestaň chovat na internetu  jako blbec. Internet je fantastický nástroj, který lze používat k mnoha vynikajícím věcem, ale ty se musíš přestat chovat na něm jako idiot."

Muž 1: "Blokuju tě."

Muž 1: "Hadi mají nohy."


Konspirace a vzdělávání: případ Chemtrails

29. 6. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Jak je možné, že řada mladých lidí, z nichž řada má maturitní zkoušku, a někteří z nich i vysokou školu, věří na chemtrails? Chemtrails, chemical trails, jsou bílé čáry za letadly, které obsahují psychotropní látky. Pravidelně je tam umisťují konspirátoři. Látky nás totiž ohlupují a tím nás všechny udržují v područí Pánů světa, ať už to jsou Ilumináti, Bilderberg, CIA, NSA nebo snad i židobolševici jako George Soros...

Rozhovor Britských listů 115:

Slovanská zádumčivost je překážkou úspěchu Čechů v Americe

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Josef Švéda, Země zaslíbená, země zlořečená.  Příbram: Pistorius & Olšanská, 2016. 435 stran. ISBN 78-80-87855-40-9 

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Josefem Švédou, autorem knížky Země zaslíbená, země zlořečená, která se zabývá tím, jak píší od devatenáctého století až do současnosti čeští autoři o Spojených státech a jaké mýty si v souvislosti s vlastní českou identitou o USA konstruují. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Hadi mají nohy

29. 6. 2017 / Vladimír Hejnic

čas čtení 3 minuty


Vysoce oceňuji vtipný šot i s překladem a doporučuji mnoha známým, píše Vladimír Hejnic.

Silně mi to připomnělo maminku mé manželky, která celý život četla každé noviny a časopis, ke kterým se dostala. Jako poštovní doručovatelka k tomu ve zlaté době tištěných médií, kdy téměř v každé rodině lidé odebírali několik titulů, měla dost příležitostí...v jejím prostém životě to byla neskutečně pracovitá žena a ve vztahu k rodině i v nejbližším okolí moudrá paní s místní znalostí,  předvídavostí a z toho všeho velice uznávaná.


Muž se v Paříži pokusil vjet automobilem před mešitou do skupiny muslimů

29. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Stalo se to na pařížském předměstí v Creteil. Muž byl zatčen. Nikdo nebyl zraněn, protože automobil nepřekonal bezpečnostní bariéry, které jsou umístěny před mešitou.

Podle listu Le Parisien chtěl muž "pomstít útoky Islámského státu", které v posledních letech usmrtily v Paříži desítky lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zákon o střelných zbraních jako idiotská vzpoura ČR proti EU?

Dobře našim tak, měli mně kúpit nové boty

29. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

 Zajímá mě váš názor, píše na Facebooku v souvislosti se zákonem o držení střelných zbraní Jiří Hlavenka. Momentálně prochází zákonodárnými sbory ústavní zákon, dle kterého je možné "nabývat, držet a nosit zbraně k ochraně bezpečnosti státu". Myslím si o tom zhruba toto...

Příprava na apokalypsu

29. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Ještě naposled k té tahanici kolem změny ústavy a evropské směrnice o zbraních, píše na Facebooku Tomáš Hečko. Přijde mi, že postoj k nim je do značné míry určován vztahem k prepperství, tedy k přípravě na případnou civilizační apokalypsu. Ať už si pod ní představujeme státní převrat, válku, nebo cokoli jiného. Samozřejmě, že v situaci fungujícího státu je je Scorpion vz. 61 (ca 6.000,- Kč) nebo CZ 858 (civilní verze slavného vz. 58, ca 11.000,- Kč) nepraktickou hračkou, musíte dodržovat hromadu omezení a z praktického hlediska je jednou za čas na střelnici téměř jedno, zda máte nasazen zásobník na 10, 20 nebo 30 nábojů. Přibližně třetí den po zhroucení civilizační infrastruktury může být ale vlastnictví takové nepraktické hračky rozdílem mezi životem a smrtí vás a vaší rodiny. Tohle je zcela racionální úvaha a těžko mohu někomu vyčítat, že ji udělal a také se podle ní zařídil. Také ji beru, na rozdíl od řečí o tom, jak ozbrojení občané hrdinně likvidují teroristy. Nemám žádnou pointu. Čím více se budeme bát apokalypsy, tím více bude mezi lidmi zbraní. Zdravím pány Cílka, Bártu a celou tu partu z planety Bude konec světa.

Rusové v zahraničí a jejich róba utkaná ze stereotypů

Slovo vládne světu

29. 6. 2017 / Anna Skladchiková

čas čtení 7 minut

Slovo má unikátní schopnost ovlivňovat společnost jako celek, stejně jako působit na její jednotlivé elementy odděleně. To je vcelku zřejmé, nicméně je stále důležité si to připomínat. – všechny tyto elementy jsou zranitelné. A těmito elementy jsme my.

Ekologická výchova v době antropocénu

29. 6. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 6 minut

Mluvit o ekologické výchově v Česku, znamená uvědomit si nejprve jak je strukturována naše dnešní společnost: Plutokracie a oligarchové, manažerská elita, salariat, proficians, proletariát, prekariát, lumpenprekariát. Jaká je díky tomu zřejmě nejaktuálnější společenská výzva - zejména z řad dramaticky rostoucí třídy prekariátu? Znovuvydobytí si společných statků, na kterých dnes vydělávají zejména rentiéři, o jejichž poctivosti a přínosu pro stát lze často pochybovat. Nemáme tu tedy jakousi plochou a jednoduchou VEŘEJNOST, na kterou bychom mohli efektivně cílit zjednodušenými metodami public-relations, ale každá třída naší mnohavrstevné společnosti má nějaké jiné parametry a prahy vnímání důležitých veřejných informací, pokud je tedy má vůbec. Navíc některé z těchto tříd mají tolik starostí s vlastní základní existencí (aniž by jim stát významněji pomohl), že jim jsou nějaké veřejné informace povětšině ukradené. 

Otevřený dopis ministerstvu školství ČR

Česko v globálních médiích: ČEZ a jeho "výběr stážistek"

29. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Na případ soutěže ČEZ "Maturantka energie", jejíž vítězka měla dostat za odměnu stáž v Temelíně, upozornila v ironickém (leč zpravodajském) textu americká stanice CNN. Britské listy na tragikomický "marketingový" nápad státem vlastněné energetické firmy upozornily před týdnem. ČEZ mezi tím soutěž zrušil, odstranil post z Facebooku a problém podle CNN vyřešil tím, že na stáž přijme všech desert účastnic... Opět se potvrzuje, že ČR se dostává do pozornosti globálních médií zejména jako kuriózní zemička, ve které se - pohledem zvenčí - zastavil čas...

Bodláky Václava Duška

Ukomentovat do nevědomí

29. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Otrávit spoluobčana výraznými postoji, býváme němými svědky prakticky denně. Musí se nám bezpodmínečně poradit, jak nahlížet konkrétní kroky státnických nedouků, namyšlených pávů, dekadentních budižkničemu; kruhy předkresleny neviditelnými ideologickými kuchtíky, podporovány úslužnými pachateli svatosvaté pravdy, bičují nevědomé. Komentátorské veličiny se bez uzardění pouštějí do taktických bitev s malou vzdělaností, a hlavně, jejich viditelná snaha vyhovět zadání bývá k smíchu, k pláči, pohrdání i k vypískání! Hnedle medle krasavice nevaří knedle, ale poučuje zámořského kolegu, jak se má dělat rozhovor s uzurpátorem a novodobým carem Velké Rusi. Vlčata okusují hrdinně kotníky kdekomu politicky nevhodnému k použití v dnešním světě nelásky.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Je Česko pistolnický stát?

28. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Měl jsem příležitost v posledních dnech slyšet v Českém rozhlase debaty o ústavní novele, jež má lidem, kteří legálně drží zbraně, zajistit ústavní právo tyto zbraně použít při zajišťování bezpečnosti státu. Jako by bylo dodnes protiústavní konat zbraní dobro. Dnes vidíme, že tuto novelu ve Sněmovně podpořilo 139 poslanců, tedy ústavní většina.

Poslankyně Černochová (za ODS) dokonce v Radiožurnálu po poledni tvrdila, že tak jako Polsko údajně má v ústavě podporu malorolníků, tak je stejně legitimní, aby Česko mělo v ústavě podporu držitelů zbraní. To mi spadla čelist. Polsko je tradičně malorolnický stát, Česko ale pistolnický stát není. Nebo je?

Jak je možné, že tak blízko Evropy lidi umírají?

28. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

"Jak je možné, že tak blízko Evropy lidi umírají? My jsme přijeli úplně na poslední chvíli. Víme, že tam byly čluny a nikdo je nezachraňuje."

Evropská migrační a uprchlická krize neskončila. Ne pro tohoto muže.

"Zůstaňte při vědomí! Dívejte se na mě! Dívejte se na mě!"

Ne pro tuto ženu:

"Záchranné přikrývky, potřebujeme záchranné přikrývky!"

Ne pro dobrovolníky, kteří se zoufale snaží pomáhat.

Začalo to po nás včera při úsvitu, 20 kilometrů od pobřeží Libye. Uvědomili jsme se obrovský, nezvládnutelný rozměr toho, co se děje.

Stárnete předčasně, protože iracionálně zuříte?

28. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Nedaleko za Prahou jsem tento týden byl svědkem zbytečného konfliktu, kde dva gentlemani středního věku zuřivě nadávali u pokladny v supermarketu ve frontě jinému muži za to, že podle nich údajně umístil svůj nákupní vozík špatně, poznamenává Jan Čulík.  Byl to učebnicový příklad takzvaného "cynického nepřátelství", zbytečných zuřivých a nepřátelských útoků kolem sebe na všechny kolem sebe, jichž je v ČR tak plno (a nejen v ČR, viz dánská karikatura situace v Polsku - čímpak je to, že jsou lidé v postkomunistických zemích tak často tak zuřiví?), které, jak dokazuje nositelka Nobelovy ceny za lékařství Elizabeth Blackburn a zdravotní psycholožka Elissa Epel, vedou k zbytečnému zkracování života.

Chovancovi mrtví

28. 6. 2017 / Rudolf Havelka

čas čtení 6 minut

Jedním z hlavních veřejných témat ministra Chovance je strašení obyvatelstva teroristickými útoky. Na boj s – v našem prostředí – imaginárním nebezpečím terorismu jsou vydávány nemalé prostředky z rozpočtu ministerstva vnitra. Tímto tématem je zahlcován i mediální prostor, a to po hranici paranoidní posedlosti, s pořádáním nesmyslných a drahých manévrů policie a výzvami k ozbrojování obyvatelstva.

Na druhé straně zde máme reálné stovky mrtvých každý jeden měsíc v roce – na našich silnicích, za jejichž bezpečnost je Chovancem řízené ministerstvo z velké části zodpovědné. Přestože pohled do policejních statistik napoví (a je to více nežli náležitě zdůrazňováno), že absolutní čísla fatálních obětí dopravních nehod klesají (pravda, meziročně o jednotky), dovolím si vyslovit názor, že je to spíše zvyšující se kvalitou samotných aut, nežli zvyšující se kázní jejich řidičů. Díky tak patří inženýrům a ne dopravní policii.

Proč nejsou v ČR v krajině na silničních křižovatkách kruhové objezdy?

28. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Jedním z rozumných západních bezpečnostních opatření, která byla přijata po pádu komunismu v České republice, bylo budování kruhových objezdů namísto křižovatek. Kruhové objezdy jsou daleko bezpečnější než křižovatky, protože řidič se může dívat pouze jedním směrem, když na kruhový objezd vjíždí, kdežto, na křižovatce musí sledovat nebezpečí zároveň ze tří směrů, což je daleko obtížnější.

Dopředu zpátky

28. 6. 2017 / Jan Sláma

čas čtení 15 minut

V jednom románu Stanislava Lema si lidé mysleli, že normálně žijí. Ve skutečnosti je ale neustále sledovali zřízenci a sypali na ně prášek, který jim navozoval jejich představy o normálním životě. Ve skutečnosti byli jen mátohami.

Současný život mi také připadá jako nějaké absurdní divadlo, ve kterém jsme všichni nechtěnými herci. Kdo to divadlo režíruje, nevíme. Ale záměr lze vytušit. Ovšem jen tehdy, když se silou dokážeme vytrhnout nebo spíše vyrvat z toho každodenního posýpávání práškem všeho druhu. Sype se na nás z počítačů, televize i rádia. Už ho sypou i kolem žijící lidé infikovaní a nákazu šířící.

Časopis Time nařídil Trumpovi, aby odstranil falešnou titulní stránku ze svých golfových klubů

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


Nejméně ve čtyřech Trumpových golfových klubech visí falešná titulní stránka z týdeníku Time s fotografií Donalda Trumpa a nápisem "Pořad 'Učeň' je televizně obrovský hit!"

Stránka je datována 1. března 2009, ale v týdeníku Time nikdy taková stránka nevyšla. 

Politické hnutí, které závisí výlučně na vůli penzistů, je bez budoucnosti

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta





Z nejnovějších politických analýz vyplývá, že rozhodnutí Británie odejít z EU bylo skutečně  rozhodnutím lidí starších 55 let.

Avšak každé politické hnutí, které závisí výlučně na postojích starých lidí, je zjevně bez budoucnosti:


Kdo zaplatil za hlasování pro brexit?

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Měl by být výsledek referenda o odchodu Británie z EU anulován? Co když to nebylo demokratické rozhodnutí, ale bylo ovlivněno masovými finančními injekcemi? Server openDemocracy zjistil, že volební kampaň za brexit dostala od severoirské fundamentalistické strany DUP 425 000 liber. Peníze pocházely z anonymního zdroje. Není vyloučeno, že peníze pocházejí z nepovoleného zdroje, od osoby, která není na seznamu britských voličů.  Je také možné, že peníze byly nad povolený volební limit.

Britská volební komise tato a další podezření vůbec nevyšetřuje. Brexit by měl být pozastaven do té doby, než bude způsob, jímž byl výsledek referenda získán, řádně vyšetřen, ideálně veřejným vyšetřováním. Pokud by vyšlo najevo, že byl vážně porušen volební zákon, výsledek referenda by měl být anulován, argumentuje George Monbiot.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zastánci brexitu: My ale CHCEME být chudší a méně bezpeční!

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Rád bych připomněl panu ministru financí Hammondovi, že jsem hlasoval pro brexit na základě jasného vědomí, že budu chudší a méně bezpečný. To je vědomá cena, kterou musíme zaplatit za nezávislost a svobodu.

Peter Cocks, Ledbury, Herefordshire


Ministr financí Philip Hammond říká, že jsme v referendu o odchodu z EU nehlasovali za to, abychom zchudli, ale my jsme za to hlasovali! Bylo nám řečeno úplně jasně ministrem financí a jeho stoupenci - zastánci setrvání Británie v EU - že pokud budeme hlasovat pro odchod z EU, budeme chudší. A my jsme hlasovali pro odchod z EU při plném vědomí, že zřejmě zchudneme.
Lidé jako Hammond nám zabrání v jasném odchodu z EU a zůstaneme na půl cestně, jenže za to jsme nehlasovali.

John Allison, Fareham, Hants

Britská vláda chystá kategorii podřadných občanů pro lidi z EU

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Pokud dojde k brexitu, britská vláda vytvoří druhořadou kategorii tří milionů občanů EU, žijících v Británii,  kteří nebudou mít právo účastnit se voleb, a tedy ovlivňovat vládu v zemi, v které žijí, a kteří se budou muset registrovat a  nosit identifikační karty, zatímco Britové žádné občanky nosit nemusejí. Týká se to i Čechů a Slováků v Británii.  Je to začátek ostudné občanské segregace a povede to zřejmě k tomu, že většina občanů EU Británii opustí, argumentují mnozí komentátoři v deníku Guardian.  Odejdou zřejmě i proto, že pokud Británie nepřipustí volný pohyb obyvatelstva, nedojde k dohodě s EU a britská ekonomika zkolabuje volným pádem.

Zdroj ZDE

Ukrajinu zasáhl mohutný kybernetický útok

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mohutný kybernetický útok zasáhl ukrajinské banky a energetické společnosti. Údajně se jedná o další vyděračský virus podobný produktu WannaCry. Malware zakóduje soubory na počítačích používajících systému Microsoft Windows a vyžaduje platby v pseudoměně bitcoin. 

 

Podle různých zdrojů se útok týká ukrajinské vlády, policie, státní banky Oščadbank, energetických firem Dniproenergo, Zaprožjaenergo, Kyjivenergo, doručovací služby Nova pošta, státní pošty, mediálního holdingu TRK Luks, který kontroluje televizi 24 Kanal TV, Radio Luks, Radio Maksymum - a dalších společností a organizací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Přečetli jsme:

Veškerá úroda je poškozena. Česko vypadá jako Středomoří

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dlouhodobé sucho ničí plodiny na českých polích, zemědělcům tak nezbývá nic jiného, než je sklidit o pár měsíců dříve. Podle agrárního analytika Petra Havla to není pouze důsledek nepřízně počasí, ale i špatného hospodaření s vodou. Již dnes je podle něj jisté, že částečně bude poškozena veškerá úroda. Odborníci se shodují, že situace je výrazně horší než v roce 2015.

Celý článek: ZDE

Básník Ben Okri: Chcete-li vidět, jak umírají chudí...

27. 6. 2017

čas čtení 2 minuty





Chcete-li vidět, jak umírají chudí, přijďte do Grenfell Tower.
Prohlédněte si ten věžák a ať sen o změně světa rozkvete.
Místní lidi mu říkají krematorium.
Odhalilo to skryté proudy naší doby.
Chudé, kteří si mysleli, že když budou hlasovat pro bohaté, tak je to zachrání.
Chudé, kteří věřili všemu, co se píše v novinách.
Chudé, kteří naslouchali se svými obavami.
Chudé, kteří žijí ve svých pokojích a snech o budoucnosti svých dětí.
Chudí jste vy a já.
Vy ve své květinové zahradě
a ve svém domě knih, kteří se díváte zdaleka na osud,
který se přibližuje s jiným jménem.
Někdy stačí záběr, aby se národ probudil ze své tajné hanby.
A tady je to každé jméno někoho upáleného.
Na schodech nebo ve svém pokoji. Netušili, za co umírají,
anebo jak byli zrazeni.
Nezemřeli, když zemřeli,
k jejich smrti došlo dávno předtím.
Došlo k ní v myslích lidí, kteří je nikdy neviděli.
Došlo k tomu v maržích zisku.
Došlo k tomu v zákonech.
Zemřeli, protože bylo možné šetřit a vydělávat peníze.
Ti, kteří žijí, jsou nyní mrtví.
Ti, kteří dýchali, nyní byli donuceni uprchnout z živoucí země.
Chcete-li vidět, jak umírají chudí, přijďte se podívat do Grenfell Tower.
Podívejte se na ten věžák a ať rozkvete sen, který změní svět.
Musíte porozumět těm číslům,
protože duch žije tam,
kde pravda nemůže zabíjet.
Deset milionů vydali na falešné obložení,
v ohni, kde stovky lidí přišly o všechno, co měly. 
Pět milionů bylo nabídnuto na pomoc.
To by mělo způsobit, že národ změní své přesvědčení.
Obraz rodí život
a obraz zabíjí.
Srdce se projevuje
mimo politickou manipulaci.
V tomto věku škrtů
umírají chudí za bohatství jiných.
Školky a knihovny mizí z této země.
Divná doba vzniká na pobřeží.
Meč osudu visí nad hluchotou moci.
Jděte se podívat do toho věžáku
a nechť rozkvete myšlenka o změně světa.

Děsivé scény ve Středozemním moři

27. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Reportér Channel Four News Paraic O'Brien je na jedné záchranné lodi ve Středozemním moři nedaleko libyjských břehů. Záchranné lodě jsou naprosto zahlceny, nejsou schopny jednat. Přicházejí obrovské počty uprchlíků. V mnoha jejich očích je skutečné trauma:

Scéna, kterou jsem dosud nikdy nezažil: 2 patrové lodi (1400 osob přibližně), dva dřevěné čluny (600 osob), četné gumové čluny (?) a nevládní organizace: 



Hrozí skutečně vážný humanitární incident:

 Listening on radio to other NGOs - ships rapidly reaching capacity. Today: feeling of potential for major humanitarian incident #sea4news pic.twitter.com/vcDSsJWaUP



OSN: V roce 2017 dosud přišlo 84 000 uprchlíků. Podle toho, co vidím, bude nutno ty údaje dramaticky revidovat směrem nahoru:



Jak bude tenhle chlapeček vyprávět o tom, co vidí?



Na lodi není k hnutí. Lidi lezou přímo z vody:



Další děsivé podrobnosti ZDE
 

EU hrozí firmě Google rekordní pokutou 2,4 miliardy euro za manipulaci trhu

27. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Brusel tvrdí, že Google zneužíval své převahy na trh k manipulaci výsledků svého vyhledávání tak, aby to zvýhodňovalo jeho vlastní internetové nákupní služby   

Evropští regulátoři dali Googlu 90 dní na to, aby ukončil svou protizákonnu činnost, jinak bude muset zaplatit pokutu ve výši 5 procent každodenního obratu své firmy Alphabet.

Komisařka EU Margrethe Vestager, která odpovídá za dohled nad konkurenční politikou, uvedla: "Google zneužíval své převahy na trhu k prosazování svých vlastních služeb a informace o konkurenci umisťoval na nižší pozice.  To je podle protitrustových zákonů EU protizákonné.

Hrozba pokutou je důsledkem sedmiletého vyšetřování, vedeného proti firmě Google.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Právo dnes nepravdivě informuje, že Mayová nabídla občanům EU stejné podmínky, jako mají Britové

27. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Deník Právo přinesl v úterý nepravdivou informaci, že podle nabídky britské premiérky Theresy Mayové mají občané EU, žijící v Británii, získat tatáž práva jako samotní britští občané.

Není to pravda. Občané Evropské unie nebudou mít právo účastnit se voleb v Británii. Na rozdíl od britských občanů (v Británii neexistují občanské průkazy) se budou muset registrovat a nosit "občanské průkazy".

OSN: Útoky Theresy Mayové na lidská práva jsou darem pro despoty

27. 6. 2017

čas čtení 3 minuty




Zeid Ra’ad al-Hussein, vysoký komisař OSN pro lidská práva, kritizoval britskou kulturu očerňování institucí mezinárodního práva, které jsou dnes vážně ohroženy

Šéf OSN pro lidská práva kritizoval britskou premiérku Theresu Mayovou za její výroky po nedávných teroristických útocích. Obvinil ji, že nabídla "dar" všem despotům, kteří "bezostyšně porušují lidská práva pod záminkou boje proti terorismu". V důrazném projevu v Londýně hovořil princ Zeid Ra’ad al-Hussein o svých obavách, že současná atmosféra v Británii a v USA ohrožuje zákony, zakořeněné v poválečném období naděje a smíření. 

Premiérka Mayová se nedávno šokujícím způsobem vyjádřila, že zákony hájící lidská práva musejí být zrušeny, pokud by byly "překážko" v boji proti terorismu. Tyto její výroky charakterizoval Hussein jako "vysoce politováníhodné" zejména proto, že vyvolávají úzkost ve veřejnosti. 

Sociální média zintenzivňují své úsilí proti extremistickému materiálu

27. 6. 2017

čas čtení 1 minuta




Facebook, YouTube, Twitter a Microsoft oznámily v pondělí, že ustavují globální pracovní skupinu, která bude společně usilovat o odstraňování extremistických a teroristických materiálů ze svých platforem.

V reakci na nátlak od vlád v Evropě i v USA po řadě extremistických útoků firmy uvedly, že budou sdílet technická řešení pro odstraňování teroristického materiálu, budou financovat výzkum jak bojovat proti nenávistnému materiálu na internetu a budou těsněji spolupracovat s experty na terorismus.

¡No pasarán! Brazilský prezident byl oficiálně obviněn z korupce

27. 6. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta



Brazilský generální prokurátor Rodrigo Janot předložil Nejvyššímu soudu v pondělí obžalobu proti prezidentu Michelu Temerovi. V oficiálním prohlášení konstatoval Janot, že "bezpochyby" spáchal brazilský prezident nejrůznější korupční zločiny, včetně toho, že přijal úplatek ve výši 150 000 dolarů od Joesleyho Batisty, vlastníka maso zpracovávající firmy J&F. Avšak Temer se vyjádřil, že "nic ho nezničí".

Babiš vítězí díky neschopné pravici

26. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Demokracie stojí na tom, že umíte oslovit voliče a získat je, že je prostě vezmete nebezpečným lidem. Pokud toto selže, pak demokracie pomalu nebo i rychle zahyne

Dovolte mi pár poznámek k nejnovějšímu průzkumu stranických preferencí (CVVM). Bohuslav Sobotka se před časem nechal vtáhnout pravicovou opozicí do souboje s Andrejem Babišem – a od počátku věděl, že to je dost beznadějné, proto vytáhl zoufalý krok: demisi celé, tehdy poměrně populární vlády.

Došlo k tzv. vládní krizi a vzpomínám si, jak se tehdy říkalo, že Sobotka je chytrý, že to má v rukou, že Babiše porazí. U mnoha lidí, zejména příznivců pravice, to vyvolávalo nadšení. Ano, Sobotka podle mne celkem obstál ve střetu s prezidentem Zemanem, ve střetu s Babišem ale nikoli. Bylo to zoufalství za zoufalstvím, které pod krutou realitou průzkumů stranických preferencí vedlo až k rozpadu vedení celé strany.


Německé kurvy, homosexuální tiskaři, Rakušan, jemuž způsobili infarkt, a důchodci, kteří kvůli pokročilému věku nemají nárok na odškodné

26. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Fotografie: "Smrt nepřátelům vlasti!" Nápis na uniformě některých polských policistů.


"Nová éra vznikla v Evropě. Toto je éra bezostyšných zrádců, 'německých kurev', pátých kolon, totalitářů, zkorumpovaných alkoholiků, levičáckých a fašistických polovojenských oddílů, ztracených kosmopolitů bez vlasti, otců a matek, věřících v 'kulturní pohlaví', erotomaniaků, sexuálních patologií a politické korektnosti, vrahů dětí a rodičů, homosexuálů v těsných kalhotách, růžových balerín, lidí, kteří adoptují včely, stromy a opice, politických vyděračů a milovníků islámů a koz, satanistů, vrahů Boha a feťáků, gendristického terorismu, hráčů politického baseballu, lhářů, politiků bez vlastností a bez cti. To je zločin, páchaný na naší Evropě. Jedině katolické Polsko zůstává pevné a brání se. Maďarsko také," napsala na Facebooku Krystyna Pawłowiczová, poněkud známá poslankyně strany Právo a spravedlnost.

Terorismus a islám, aneb co v Českém rozhlase nezaznělo

26. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Minulý týden jsem se spolu s Jiřím Pehe, Erikem Bestem a Romanem Jochem na stanici Český rozhlas Plus zúčastnil komentátorské debaty, kterou moderoval Tomáš Procházka. Hovořilo se o postbrexitovém směřování Velké Británie a souvislostech mezi terorismem a islámem. Ač převládl názor, že islámská víra není hnacím motorem teroristických útoků v Evropě, za nimiž stojí džihádisté či kvazi-džihádisté, v diskusi nezazněla některá zásadní fakta, jež mohou osvětlit nejedno nedorozumění.    

Pozitivní stránka nezvládnutých emocí Miloše Zemana

26. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Asi už jen málokdo si dneska vzpomene, jak důstojně se snažil Miloš Zeman vystupovat před minulými prezidentskými volbami. To byl ale už dlouho mimo politiku a snažil se nasednout na vlnu protinečasovské nálady v zemi jako slušný protipól nestoudné pravice. Věděl velmi dobře, že i když si český lid rád sprostě zanadává v hospodách, na Hradě vulgárnost nechce. Dnes je tomu jinak, dnes je už Miloš Zeman ve vleku sebedestrukce.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22310