Proč nejsou v ČR v krajině na silničních křižovatkách kruhové objezdy?

28. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta


Jedním z rozumných západních bezpečnostních opatření, která byla přijata po pádu komunismu v České republice, bylo budování kruhových objezdů namísto křižovatek. Kruhové objezdy jsou daleko bezpečnější než křižovatky, protože řidič se může dívat pouze jedním směrem, když na kruhový objezd vjíždí, kdežto, na křižovatce musí sledovat nebezpečí zároveň ze tří směrů, což je daleko obtížnější.



Je pozoruhodné, že kruhové objezdy přišly do republiky ale jaksi jen napůl. Vybudovaly je komunální úřad v obcích a ve městech, což je sice chvályhodné, jenže ve městech je omezení rychlosti provozu, takže pravděpodobnost havárií na křižovatkách je tam poněkud menší než na silnicích v otevřené krajině.

Je naprosto šokující, že na silnicích v otevřené krajině, zůstávají dodnes, téměř třicet let po pádu komunismu, neošetřené tradiční křižovatky. Vjezd na takovou křižovatku je nesmírně nebezpečný.

Na silnicích v ČR stále umírá velké množství osob. Neměl by se konečně někdo rozhoupat a vybudovat kruhové objezdy i mimo obce?

0
Vytisknout
17593

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2017