¡No pasarán! Brazilský prezident byl oficiálně obviněn z korupce

27. 6. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


Brazilský generální prokurátor Rodrigo Janot předložil Nejvyššímu soudu v pondělí obžalobu proti prezidentu Michelu Temerovi. V oficiálním prohlášení konstatoval Janot, že "bezpochyby" spáchal brazilský prezident nejrůznější korupční zločiny, včetně toho, že přijal úplatek ve výši 150 000 dolarů od Joesleyho Batisty, vlastníka maso zpracovávající firmy J&F. Avšak Temer se vyjádřil, že "nic ho nezničí".



Brazilci viděli záběry ze skrytých kamer, na nichž prezidentův asistent Rodrigo Loures přijímá zmíněný úplatek. V předchozí nahrávce jsme slyšeli, jak Temer sděluje generálnímu řediteli masné společnosti, aby hovořil s Louresem, potřebuje-li "cokoliv vyřešit", pokud požaduje změny v existujících zákonech a předpisech. "Jeho prostřednictvím provozoval Temer přijímání nevhodných výhod výměnou za státní protekci", píše se v prokurátorově prohlášení. Podle Janota byl Temer jasným příjemcem korupčních peněz.

Než však může začít Nejvyšší soud zkoumat tato obvinění, brazilský parlament bude muset nejprve poskytnout svolení, aby trestní stíhání mohlo být zahájeno. Pro zahájení Temerova vyšetřování musí hlasovat dvě třetiny z 513 poslanců. Jenže prezident má v parlamentě silnou podporu - od více než 130 poslanců, kteří jsou také obžalováni z korupce a vyšetřováni.

Silně respektovaný sociolog a bývalý prezident (1995-2003) Fernando Henrique Cardoso napsal v pondělí prestižní redakční komentář, v němž požaduje od Temera, aby respektoval veřejné mínění a odstoupil. Donedávna Cardoso Temera podporoval.

Z nejnovějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Temer má podporu pouze 7 procent obyvatelstva. Je to nejnižší podpora pro jakéhokoliv brazilského prezidenta v historii.

Tento pátek se bude konat generální stávka. 

0
Vytisknout
12954

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2017