Británie spektakulárně kapitulovala vůči EU i ohledně irské hranice - avšak severoirská DUP to blokuje

4. 12. 2017

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:  Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker byli nuceni přiznat v pondělí odpoledne, že se jim nepodařilo uzavřít dohodu o ukončení první etapy vyjednávání o brexitu, protože fundamentalistická protestantská severoirská strana DUP, která v londýnské Dolní sněmovně udržuje britskou konzervativní vládu u moci, dosud podmínky dohody neschválila. DUP zuří, že Mayová Evropské unii přislíbila "regulační shodu" mezi předpisy Evropské unie a Severního Irska, což by prakticky znamenalo, že Severní Irsko zůstane součástí jednotného evropského trhu a evropské celní unie.   ZDE

Brusel a Londýn mají obnovit jednání koncem týdne.

Zřejmě se do té doby pokusí Theresa Mayová zkorumpovat DUP další nabídkou stamilionů liber, aby s "regulační shodou" pro Severní Irsko tato strana souhlasila. DUP sice může hrozit Mayové, že přestane podporovat její Konzervativní stranu v londýnském parlamentě, jenže to by znamenalo okamžité nové volby a vládu labouristů a Jeremyho Corbyna, který by okamžitě souhlasil se zachováním Británie v jednotném evropském trhu.  Pokud zůstanou konzervativci u moci, bylo by možné, aby celá Velká Británie zůstala v jednotném evropském trhu a celní unii - čímž by Mayová uklidnila DUP - jenže to by v podstatě anulovalo celý brexit a bylo by to nepřijatelné pro londýnské brexitové fundamentalisty v Konzervativní straně. Třetí možností bude, že se jednání Británie o brexitu s Evropskou unií stoprocentně rozpadne, což by znamenalo, že Británie vypadne z EU bez dohody. To by však pro Británii znamenalo ekonomickou katastrofu a je zjevné, že Dolní sněmovna by odchod Británie z EU bez dohody vetovala.

DUP: "Severní Irsko musí odejít z EU za stejných podmínek jako Británie"


"Severní Irsko musí odejít z EU za stejných podmínek jako Británie, nedovolíme rozdílné předpisy v Severním Irsku a v Británii," zuří Arlene Foster fundamentalistická unionistická šéfka strany DUP, která - kontroverzně - přidržuje v Londýně u moci Konzervativní stranu Theresy Mayové. Podle zpravodajky BBC zatelefonovala Mayová po jednání s Junckerem Fosterové, která ji hned udělala čáru přes rozpočet:

Irský premiér Leo Varadakar uvádí, že text dohody o irské hranici byl dohodnut v pondělí dopoledne. Je zklamán, že britská vláda není ochotna nyní dohodu zkompletovat.

 

Zpravodajka BBC Laura Kuenssberg: "Varadakar potvrzuje, že dohoda byla oficiálně uzavřena. Bude obtížnější pro britskou vládu popírat, že všechno





***

Tragická kapitulace Británie vůči EU ve všech otázkách ukazuje, v jak slabém postavení je jakákoliv země, která se rozhodne odejít z EU. V případě ČR by to bylo ještě tisíckrát horší


Britská vláda spektakulárně kapitulovala před Evropskou unií navzdory svým předchozím tvrdým prohlášením, že "nikdy neustoupí" i ohledně irské hranice. Oznámil to vysoký europoslanec po setkání s hlavním vyjednavačem EU Michelem Barnierem. Philippe Lamberts, šéf skupiny zelených v Evropském parlamentě, hovořil po schůzce, kde byl čelným europoslancům předložen patnáctistránkový dokument obsahující dohodu.

V odstavci 10 se praví, že Velká Británie slibuje, že dodrží "regulační soulad" mezi Irskou republikou a Severním Irskem, ať se dohodne cokoliv v příštích obchodních rozhovorech. 

"Jsem překvapen, že s tím souhlasili," řekl Lamberts.

Podmínkou otevřené hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem musí být stejné předpisy pro podnikání, ekologii a sociální otázky v Severním Irsku jako v Evropské unii. Prakticky to musí znamenat, že Severní Irsko setrvá v jednotném evropském trhu.

Britští euroskeptici a fundamentalistická severoirská unionistická strana DUP, která podporuje v Dolní sněmovně Konzervativní stranu Theresy Mayové poté, co ta prohrála letos v červnu všeobecné volby a nemá už parlamentní většinu, vykřikovali  a měli svalnaté řeči až do poslední chvíle, že nic takového nedopustí. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Vzbouření v Británii: Jestliže bude smět v evropském trhu zůstat Severní Irsko, proč ne Londýn a Skotsko?

4. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Primátor Londýna Sadiq Khan: "Obrovské dopady pro Londýn, jestliže přiznala Theresa Mayová, že je možné, aby část Spojeného království po brexitu zůstala v evropském jednotném trhy a v evropské celní unii. Londýňané drtivou většinou hlasovali pro setrvání v EU a podobná dohoda pro Londýn by tu zachránila desetitisíce pracovních příležitostí."



Skotská premiéra Nicola Sturgeon: "Jestliže dostane Severní Irsko v dohodě o brexitu 'mimořádný status', neexistují žádné praktické důvody, proč by jej nemohlo dostat i Skotsko: jinak by bylo mimo jednotný evropský trh "dvojnásobně handicapováno":
 




Británie hlupáků

4. 12. 2017

čas čtení 9 minut



Politikové mají problém. Mají povinnost splnit požadavky voličů, i když tyto požadavky přivedou zemi do katastrofy?

Může ale Británie přežít sama? "Ve světě, v němž žijeme, a budeme žít dalších 50 let, a který je globalizací s velkými monstry, jako je Čína, Indie, USA - nebudou malé země samostatné," varuje Pascal Lamy, bývalý šéf Světové organizace pro obchod. "Nechci žít v zemi, která bude otrokem velkých států."


Donedávna byla ještě Velká Británie nesporně atraktivním místem k životu. Nyní se hodnota libry propadla, zločinnost stoupá a úzkost se zintenzivňuje. Co se stalo? Tom Rachman píše v kanadském deníku Globe and Mail o národě, který ztratil cestu.

Rozhovor Britských listů 139.

Vadí mi miliardáři, kteří si nakradli

1. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



"Nejvíc mě rozčílí, že po roce 1989 byl zlikvidován v Československu celý textilní průmysl a o zaměstnání přišlo 180 000 ženských. Ty se prostě vyhodily na ulici. Dnes na Karvinsku přijde 6000 horníků o práci a vláda o tom jedná tři roky. Že vyhodili z desítek fabrik 180 000 žen, to nikdo ani nezaznamenal."

Jan Čulík hovoří se svědkem dvacátého století, Zbyňkem Unčovským z moravského města Bystré, o osmašedesátém roce na českém venkově, o normalizaci a o kontroverzních aspektech postkomunistické hospodářské reality po roce 1989. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. prosince 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

O střetu zájmů na českých ministerstvech

4. 12. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Máme tu už řadu let takový nešvar. Ministry prý mají být v každém případě odborníci, protože jen odborník tomu přece rozumí! Takže:

Ministrem školství má být - učitel.
Ministrem zdravotnictví má být - lékař.
Ministrem zemědělství má být - zemědělec, podnikatel v zemědělství nejlépe.

Takhle to u nás ale chodí a podle toho to tu taky vypadá.

Ministerstvo školství je ministerstvo učitelů a ředitelů. Ne žáků, ne "vzdělávání" jako oboru sloužícího všem, ale učitelů a ředitelů. Nejsilnější hlas na ministerstvu mají školské odbory. Děti, respektive jejich rodiče, tam mají hlas nulový - nikoho nezajímají.

Pozor, při pobytu v Británii může občan z EU přijít o život

4. 12. 2017

čas čtení 4 minuty

Velká Británie po hlasování o brexitu  nyní protizákonně vězní a deportuje z Británie četné občany Evropské unie, a to na dobu neurčitou. Někteří z nich po mnoha měsících nekonečného věznění páchají sebevraždu.

3. září 2017, dva dny před svými osmadvacátými narozeninami, žádal zoufale Marcin Gwozdinski britské imigrační úředníky ve vazebním deportačním imigračním středisku v městě Harmondsworth o pomoc. Britští strážci mu sdělili, že sanitku nezavolají a nikdo mu nepomůže. Rozplakal se jako dítě. Nikdo neudělal přesto nic. Druhý den se Gwozdinski oběsil.

Za poslední měsíc spáchaly v britských vazebních deportačních střediscích sebevraždu tři oběti. Letos v britských vazebních střediscích zemřel rekordní počet lidí - deset, dvojnásobek loňska. Jména tří z deseti těchto mrtvých ani nejsou známa. Britské ministerstvo vnitra občas tato úmrtí utajuje. Nezveřejnilo ani údaje o Gwozdzinského smrti, ani jeho věk. 

Advent a abrahámovská víra

4. 12. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Advent je doba očekávání Spasitele, doba napětí, doba víry. Proto jsem se vrátil k jedné ze svých už mnoho let starých úvah o Abrahámovi, který představuje vzor víry nejen pro křesťanství, ale pro všechna tzv. abrahámovská náboženství, tedy také judaismus a islám.

Když Bůh Abrahámovi řekl, že se mu z jeho manželky Sáry narodí syn, Abrahám nevěří a usmívá se (Gn 17,17-18): „Tu padl Abraham na tvář, usmál se a v duchu si řekl: "Což se může narodit syn stoletému? Cožpak bude Sára rodit v devadesáti?“

A také vrcholná scéna ze života muže víry, Abraháma, scéna, v níž jde obětovat Izáka, nesvědčí o žádné samozřejmosti nebo o slepé víře sloužící tomu, kdo ji rozkazuje. Abrahám si vybudoval s Bohem, s živým Bohem vztah, vztah založený na důvěře, pocítil jeho moc a velikost, Boží absolutní převahu i milost. Nebyl žádnou osudovou motivací nucen Bohu naslouchat, nebyl vydírán.

Theresa Mayová dosud nedosáhla dohody s Irskem o irské hranici

4. 12. 2017

čas čtení 3 minuty


Britská premiérka Theresa Mayová a irská vláda se dosud nedohodly o tom, jaká má být po odchodu Británie z EU hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, jediná pozemní hranice mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Dublin požaduje, aby byla hranice zcela otevřená jako dosud, to by ovšem vyžadovalo, aby Severní Irsko nebo celá Velká Británie zůstaly v jednotném evropském trhu a v evropské celní unii, což Británie odmítá.

Faisal Islam, Sky News: Před Barnierovým konzultacemi s Evropským parlamentem zde v Bruselu: "Irsko úplně zablokováno - žádný pokrok":


Kácení model, díl VIII.:

Osvobození velikoj češskoj národu od mezinárodního vlivu a významu

3. 12. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Protože optimismus vesměs bývá opiem lidstva, předkládám rámcovou varovnou prognózu politického vývoje v ČR zhruba do poloviny funkčního období této sněmovny. Očekávám přitom, že se v jednotlivostech, spíše než v celkové tendenci, mohu výrazně zmýlit; pokud se tak stane, a v čím větší míře se tak stane, tím spíš mi bude neskonalou radostí pozorovat, že věci probíhají přece jen lépe, než jsem předpokládal.

Nepřekvapuje: Ultrapravicovou organizaci Britain First založil aktivista žijící v Moskvě

4. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Ultrapravicovou organizaci, jejíž lživá islamofobní videa minulý týden rozšířil na Twitteru Donald Trump, založil Jim Dowson, který žije v Moskvě a šíří odtamtud ultrapravicovou propagandu:

V Česku ale, jak se právě dovídáme od BIS, Rusko nic neovlivňuje...

Trumpův zeť Jared Kushner utajil, že stál v čele izraelské nadace financující protizákonné izraelské osady

4. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Trumpův blízkovýchodní velvyslanec a jeho reklama na rodinnou protekci Jared Kushner utajil americkému Kongresu, že stál v čele organizace, která doslova financovala izraelské válečné zločiny:




Kushner se také snažil ovlivnit členy Rady bezpečnosti OSN, aby nehlasovala pro rezoluci, odsuzující výstavbu ilegálních izraelských osad na palestinském území. To zřejmě porušilo 200 let starý americký "Loganův zákon", který zakazuje "neautorizovanýmobčanům, aby soukromě vyjednávali s cizími mocnostmi, které mají spor s americkou vládou.L 

Základní příjem, nepodmíněný základní příjem…

4. 12. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut


Nebo jakkoli chcete. Název je lhostejný a terminologie se ještě neustálila. Hlavní je podstata.

Dneska u nás existuje řada různých sociálních dávek. Jejich administrace není jednoduchá ani levná. Současně platí, že v rozumné zemi by každý člověk měl mít nárok na přežití takovým způsobem, aby po celou dobu svého života mohl zůstat člověkem, aby se nestal divokým zvířetem žijícím v prérii.

To všechno bez ohledu na barvu pleti, vyznání nebo třeba politickou příslušnost.

Různé experimenty se základním nepodmíněným příjmem ve světě probíhají (Finsko, Kanada…), zatím, pravda, spíš jako laboratorní pokus. Z toho je jasné, že dochází k ověřování nějaké teorie.

ČT se zbláznila: podle Moravce jsou Ano a PiS levicové strany!!

3. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Česká politická scéna drasticky hnědne...:

V OVM první povolební průzkum preferencí stran: ANO 30%, piráti 14%, ODS 12%, SPD 9,5%, KSČM 7%, STAN 5,5%, ČSSD 5,5%, TOP09 5%, KDU-ČSL 4,5%. Moravec považuje ANO za levicovou stranu... na základě argumentů, z nichž plyne, že polská PiS je levicová. Celá debata podle mne naprosto ignorovala změny v mentalitě elektorátu..., píše Boris Cvek

Multikulturní Londýn

2. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Strašně rád žiju ve městě, kde já, židovský novinář, dostanu vánoční přání od muslimského primátora Londýna, který mi přeje "radostné Vánoce". Vážně, ať jdou všichni rasisté a nenávistníci do háje. Londýn je kvetoucí multikulturní město a nechť jím dlouho zůstane.


Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Další pěkné poučení pro české euroskeptiky:

Jak to dopadá, když se země rozhodne opustit EU

2. 12. 2017

čas čtení 5 minut




V pondělí se bude konat schůzka mezi britskou premiérkou Theresou Mayovou a Jean-Claudem Junckerem, na níž má Mayová Evropské unii předložit nejnovější ústupky britské vlády. Brusel pak rozhodne, zda bude mít Británie právo postoupit do druhého kola vyjednávání, které se má zabývat příštími obchodními vztahy Británie s EU - které budou daleko omezenější než dosud, ale Británie za ně bude muset horentně platit.

Jak vychází najevo obrovská míra kapitulace britské vlády vůči Bruselu, je jasné, že to vůbec není ideální situace, jakou stoupenci brexitu britským voličům nastiňovali.

Trump na Twitteru omylem přiznal, že spáchal trestný čin bránění průchodu spravedlnosti

2. 12. 2017

čas čtení 1 minuta




Donald Trump napsal v sobotu na Twitteru, že "musel propustit generála Flynna, protože ten lhal viceprezidentovi a FBI."

Potíž je, jak poukazují komentátoři, že Trump také vyhodil z funkce šéfa FBI Jamese Comeyho za to, že vyšetřoval Flynna. Vzhledem k tomu, že nyní Trump veřejně přiznal, že věděl, že Flynn lhal FBI, rozhodnutí vyhodit Comeyho od FBI je trestným činem bránění průchodu spravedlnosti. Je to trestný čin, za který může být americký prezident předčasně odvolán.

Další podrobnosti v angličtině např v New York Times ZDE



Obvinění Michaela Flynna znamená utažení oprátky kolem Trumpova Bílého domu

2. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



V pátek byl obžalován bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn. Pozdě večer v pátek republikánský Senát schválil Trumpovy daňové škrty, předeším pro velké podniky a pro bohaté. Tak se Trumpovi podařilo prosadit jedinou reformu, která sjednocuje Republikány, znamená to, že už Trumpa nepotřebují. Pravděpodobnost, že bude předčasně odvolán z funkce, silně vzrostla, míní v deníku Financial Times Edward Luce.

Nejhrozivější je to, jak relativně nevinná je obžaloba vznesená proti Flynnovi. Vyplývá z toho, že Flynn zřejmě nabídl Robertu Muellerovi prozrazení velmi podstatných informací, především o kontaktech Trumpovy předvolební kampaně na Rusko. Pokud se to týká Trumpova zetě a jeho služky pro všechno Jareda Kushnera, Trumpova vláda se zřejmě začne rozkládat.

Druhým prvkem Flintovy dohody s Muellerem bude zřejmě důkaz, že se Trump pokusil zabránit průběhu spravedlnosti, což je také trestný čin, za nějž prezident může být odvolán.

Pokusí se Trump odvolat vyšetřovatele Muellera? Trumpovo chování za minulý týden bylo silně eratické. Zřejmě je ve velkém pokušení Muellera odvolat. Pokud by k tomu došlo, i republikány ovládaný Kongres by to těžko mohl ignorovat a Trumpa by musel odvolat.

 

Evropská unie připravuje "trestnou klauzuli" pro Británii v rámci obchodní dohody pro dobu po brexitu

2. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Evropská unie zkoumá možnost zahrnout "trestnou klauzuli" do budoucí obchodní dohody s Británií po brexitu. Ta by měla Bruselu umožnit zavést vysoké tarify na klíčové dovozy z Británie do EU, pokud by se Británie pokusila snížit či zrušit dosavadní evropské regulační normy. To právě se probrexitoví ministři v londýnské vládě chystali udělat.  Většina evropských politiků je pro zavedení této trestné klauzule.


Pokusy londýnské vlády zrušit evropské regulační předpisy, a tím snížit náklady pro britské výrobce ve srovnání s výrobci v Evropské unii vyvolají zřejmě zavedení velmi vysokých cel na dovoz britského hovězího do Evropské unie, což je hospodářský sektor, na němž závisejí tisíce pracovních příležitostí.

V prozrazeném dopise, adresovaném britské premiérce Mayové, navrhovali probrexitoví ministři Boris Johnson a Michael Gove, aby "Británie zrušila regulaci a výrobní normy v některých hospodářských sektorech v Británii, aby tak Británie získala nad členskými zeměmi EU obrovské výhody."

Podrobnosti v angličtině ZDE



Vice News: Facebook má problémy s výhrůžkami smrtí v ČR a odmítá s tím cokoliv dělat

1. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodně silně sledovaný server Vice News zveřejnil rozhovor s Janem Čulíkem a některými dalšími osobnostmi, které mají zkušenosti s nenávistnými útoky, zveřejňovanými na Facebooku v češtině. Článek upozorňuje na to, že Facebook drtivou většinou neřeší to, co by v jiných jazycích bylo považováno za trestný čin, především proto, že čeština je pro jeho pracovníky příliš "exotický jazyk".

Podrobnosti v angličtině:

Facebook has a problem with death threats in the Czech Republic and is failing to fix it

 
Článek zaznamenal český server info.cz a doplnil dalšími informacemi. Brutální výhrůžky smrtí dostává podle něho europoslanec za KDU-ČSL Zdechovský ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Irsko bude mít poslední slovo ohledně rozhovorů o brexitu, konstatuje Evropská unie

1. 12. 2017

čas čtení 1 minuta


Předseda Evropské komise Donald Tusk varoval, že jestliže Irsko nebude moci přijmout britskou nabídku ohledně své hranice, EU nedovolí, aby rozhovory postoupily do další etapy

Po hodinu trvajícím jednání s irským premiérem Leo Varadkarem uvedl šéf Evropské komise Donald Tusk, že irský ministerský předseda bude plně konzultován ohledně toho, zda považuje nabídku Velké Británie ohledně otevřené hranice se Severním Irskem za dostatečnou.

Irsko požaduje písemné záruky, že jeho hranice se Severním Irskem zůstane po brexitu otevřená. To však by bylo lze učinit pouze tehdy, pokud by Severní Irsko nebo celá Británie zůstala v jednotném evropském trhu a v evropské celní unii, což Británie odmítá.

"Dovolte mi, abych to řekl velmi jasně: Jestli bude nabídka Velké Británie pro Irsko nepřijatelná, bude nepřijatelná i pro Evropskou unii. Uvědomuji si, že pro britské politiky toto může být obtížné pochopit. Ale taková je logika za skutečností, že Irsko je členem Evropské unie, zatímco Británie odchází. To je klíčem k tomu, kde leží budoucnost Velké Británie - v určitém smyslu - v Dublinu, alespoň pokud jde o vyjednávání o brexitu."


Podrobnosti v angličtině ZDE

ABC News: Michael Flynn: "Abych se spojil s Rusy, mi nařídil Donald Trump"

1. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Michael Flynn je připraven plně svědčit v rámci vyšetřování vazeb Donalda Trumpa a jeho předvolební kampaně pro prezidentské volby na Rusko. Bude svědčit o tom, že mu Donald Trump nařídil, aby se spojil s Ruskem, původně pro spolupráci v boji proti Islámskému státu v Sýrii.


Michael Flynn, bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost byl obžalován ze lhaní FBI

1. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



V pátek ráno měl Michael Flynn, bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost, přiznat, že je vinný, že lhal agentům FBI ohledně svých schůzek s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Asi čtyři dny poté, co se Trump stal prezidentem Flyn "učinil falešná, fiktivní a podvodná prohlášení" agentům FBI.

Flynn je v ohnisku širšího vyšetřování ohledně vazeb Trumpovy prezidentské kampaně na ruské operativce. Vyšetřování vede Robert Mueller.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Jak Británie "vyjednává" s EU o brexitu: naprostou kapitulací

30. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Navzdory svalnatým slovům mnoha britských konzervativců po brexitu ("EU nás potřebuje daleko více než my je"...) a jejich tvrzení, po dobu dlouhých měsíců, že Británie o podmínkách brexitu "vyjednává" s Evropskou unií, skutečnost je taková, že Británie nemá jinou možnost než stoprocentně přijmout podmínky Evropské unie, žádné vyjednávání to není. Totéž by platilo při případném odchodu ČR z Evropské unie - země by ztratila jakoukoliv možnost ovlivňovat politiku EU, ale musela by dodržovat veškeré podmínky.

Po mnoha měsících chvástání britských konzervativců, že "Británie nebude pro brexitový rozvod platit Evropské unii nic!" nyní vyšlo najevo, že Británie zaplatí 60 miliard liber. (Komentátoři poukazují na to, že se Británii nepodařilo přesvědčit evropské vyjednavače ani o tom, aby se rozhovory o brexitu konaly v Londýně - všechny se konají v bruselském ústředí EU tak, jak to Brusel určil.) 

Celou situaci výstižně shrnuje tento tweet:

Británie: Nedlužíme nic!
EU: 60 miliard liber.
Británie: Ani jedinou penci!
EU: 60 miliard liber.
Británie: Jděte si pískat!
EU: 60 miliard liber.
Británie: 20 miliard liber.
EU: 60 miliard liber.
Británie: 40 miliard liber.
EU: 60 miliard liber.
Británie: 50 miliard liber.
EU: 60 miliard liber.
Británie: 57 miliard liber.
EU: Dohodnuto. Výborně. A teď co irská hranice? 

#Vyjednávání je SENZAČNÍ! 


Kácení model, díl VII.:

Takový krásný absolutismus, aneb "Vůle lidu" řeší vše

1. 12. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Nový předseda sněmovny Radek Vondráček v rozhovoru pro DV TV vysvětluje politický model, který populisté zavedou. Podle něj voliči v říjnu rozhodli hlasováním o tom, že v kauze zneužití dotací na Čapí hnízdo je Andrej Babiš nevinný. Vše, co teď zbývá udělat, je dodat na klíč takovou policii a takové soudy, které výsledek voleb posvětí ZDE. Jedním z kroků tímto směrem se stane výbor pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vedený "mlátičkou" z Národní třídy Zdeňkem Ondráčkem ZDE.  

23421

Proč politika nefunguje

Čechie politická aneb až opadá listí z dubu

30. 11. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Účastním se už několik let konferencí, panelových diskusí a dalších setkání, na kterých se stále opakují tytéž výzvy týkající se problémů vzdělávacího systému. Na těch kruciálních panuje shoda napříč rozdílnými statusy a ideologiemi, samozřejmě až na výjimky. Není to jen plácání, padají zcela konkrétní návrhy, jak problémy řešit. Lidé, kteří se podobných diskusí účastní déle, svědčí, že to tak je už od 90. let. Některé postihne pocit beznadějnosti, z toho, že nelze nic změnit. Proč? Protože si neustále klademe špatné otázky. Problémy vzdělávání, stejně jako zdravotnictví, dopravy, obrany a dalších politik neleží uvnitř systému, ale vně. Mají společné charakteristiky.

Konjunkturální koalice

30. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že se nám začíná vytvářet vládní koalice, kterou bych nazval „konjunkturální“, neboť využívá defenzívy tradičních stran a výrazného volebního úspěchu svých členů. Není to koalice ANO s SPD a komunisty, která zatím funguje ve Sněmovně a v níž komunisté jako poražení voleb nasedají na témata populistů (referenda, církevní restituce). Je to koalice ANO, SPD a Václava Klause mladšího, případně nějakých jeho stoupenců (přidat se může jakýkoli populista z ČSSD… např. ve jménu boje s EU za právo občanů navzájem se postřílet).

Tomio Okamura's SPD Party wants the Czech Republic to leave NATO

30. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



"It would be ideal if the Czech Republic [it has 10,5 million inhabitants] could defend itself on its own. Austria and Switzerland are not members of NATO, either," said Tomio Okamura, head of the ultra-right wing Czech SPD party, which now has 22 seats in the 200-seat Czech Parliament. Okamura is now Deputy Head of the Czech Parliament. 

"We do not want any foreign armies on the territory of the Czech Republic. We want the Czech Republic to be able to defend itself on its own," said Okamura. SPD's MP Radek Koten, who is well known for disseminating fake news from questionable pro-Russian servers, has now been appointed Chair of the Security Committee of the Czech Parliament. 

For the moment, the Czech Republic must stay within NATO, because the country "is as yet unable to defend itself." But Okamura's SPD will "strengthen the Czech army. Its purpose will be to defend the Czech Republic, not to defend the interests of foreign powers thousands of miles away," said Okamura.

The SPD Party will demand the introduction of non-compulsory eight week military training for everyone, which will make it possible for people who have undergone it to be registered to carry weapons. Those citizens who will not want to undertake the military training will have to write a statement why they refuse to participate in the defense of the Czech Republic. 

"I support the idea of collecting signatures for a referendum demanding that the Czech Republic should leave NATO. This is a legitimate demand and it is necessary to start a public debate about this," said Okamura, adding that 100 000 signatures would be enough to trigger such a referendum.

Okamura and his deputy Radim Fiala also want the Czech Republic to leave the European Union. 

Okamura will not support a minority government run by the oligarch Andrej Babiš.  Instead, Okamura wants to form a coalition government with Babiš. Babiš has been so far refusing to do this.

Tomio Okamura's views (English subtitles):



Source in Czech: HERE


Záhada: Rybáři nalezli na klepetu humra znak firmy Pepsi

30. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Kanadští rybáři chytili humra, který měl na klepetu kus znaku firmy Pepsi. Nikdo nedokáže vysvětlit, jak se tam ten obraz dostal, ale upozornilo to znovu na nebezpečí obrovského množství odpadků ve světových oceánech. Každoročně se dostává do světových oceánů 5 až 13 milionů tun plastů, které konzumují mořští ptáci, ryby a další organismy. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Trump zaútočil na britskou premiérku za její kritiku jeho ultrapravicových tweetů

30. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta


Donald Trump veřejně pokáral britskou premiérku Theresu Mayovou za to, že zkritizovala jeho islamofobní propagandu. Je to pozoruhodný konflikt mezi zeměmi, které se normálně považují za transatlantické spojence.

“Thereso @theresamay, nezaměřujte se na mě, zaměřujte se na ničivý Radikální Islámský Terorismus, k němuž dochází ve Spojeném království. My jsme zcela v pořádku!"

Trump ovšem omylem tweet poslal někomu jinému, nikoliv britské premiérce. Později ho vymazal a přeposlal na správnou adresu.

Donald Trump se stal v Británii terčem ostré kritiky za to, že přeposlal tři tweety s pochybnými islamofobními videi, která na Twitteru zveřejnila ultrapravicová aktivistka, v Británii trestně odsouzená za náboženskou nenávist.

Pdrobnosti v angličtině ZDE


Britští politikové a veřejnost reagují zuřivě na Trumpovo umravňování Mayové

30. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Donald Trump přeposlal na Twitteru tři pochybná islamofobní videa, která publikovala za útok motivovaný náboženskou nenávistí odsouzená členka ultrapravicové britské organizace Britain First.

Když byla několik dní před britským referendem o brexitu v Británii zavražděna poslankyně Jo Coxová, její vrah, ultrapravičák, vykřikl před útokem na ni "Britain First". Nyní publikuje Donald Trump tweety této ultrapravicové, fašistické organizace a když je úřad britské premiérky odmítl, Trump ji během noci na čtvrtek dalším tweetem umravnil.

Manžel zavražděné Jo Coxové Brendan Cox k tomu napsal:

"Máte hromadnou střelbu ve vaší zemi doslova každý den, počet vražd ve vaší zemi je mnohonásobně vyšší než v Británii, vaše zdravotnictví je ostudné, nedokážete v Kongresu, který ovládáte, prosadit nic. Měl byste se zaměřit na to."




Sajid Javid, konzervativní ministr pro komunity a muslim, napsal:

"Tak americký prezident podpořil názory odporné, nenávistné rasistické organizace, která nenávidí mě a lidi, jako jsem já. Udělal chybu a já odmítám to ignorovat a neříct nic."
 

O izolovanosti českého diskursu na příkladu lithia

Grafen pravděpodobně brzy nahradí lithium

30. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Globální výrobce digitálního HW Samsung oznámil, že vyvinul nový typ baterie, která je vyrobena z grafenu, "seříznutého" uhlíku, materiálu s vysokou pevností a vodivostí. Grafenové baterie mají podstatně větší kapacitu a zároveň je možné je rychleji nabíjet. O průlomu v technologickém vývoji informoval před pár dny i deník Financial Times, od nějž přebrala informaci některá česká média. Jde o inovaci, která pravděpodobně velmi brzy nahradí současné akumulátory vyrobené z lithia. Tím pádem však bude naleziště lithia v ČR i z krátkodobé perspektivy nezajímavou investiční možností. Informace o grafenu jako materiálu s velkým potenciálem, se šíří globálními médii už několik let. Do diskuse o možném těžení lithia v ČR je však nikdo nepřinesl, tudíž žije většina lidí v dojmu, že lithium je pravděpodobně nenahraditelný zdroj.

29766

Bodláky Václava Duška

Demokratická poušť i spoušť

30. 11. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Agresivní kašpar se drží na výslunní mediálního klamu, předplacená vystoupení neberou konce. Následovníci pokulhávají, slovní žonglérské výstupy bez potlesku většiny. Nevadí. Osli spásli bodláčí v Hlubocitech nad Moldau i v Mníšku pod Alpou. Obyvatelstvo přihlíží dělení moci. Historie se opakuje, přešlapujeme ve stejném marasmu, pouze to nepřiznáme. Zítra se bude tančit všude, ovšem, tance politických tiplic neměnné. Přítomnost stálých neduhů společnosti vytrvale poškozuje zdraví; provaz v domě oběšencově podražil. Výrazné změny dorazily i do demokratické pouště, očekávejme spouště, ale konce světa se neobávejme. Optimistické naděje lepší pesimistických dobrozdání.

Donald Trump zveřejnil antimuslimská videa ultrapravicové aktivistky, odsouzené v Británii za šíření nenávisti

29. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

 


Trump sdílel tweety ultrapravicové aktivistky z organizace Britain First Jaydy Fransenové, která byla odsouzena za nábožensky motivovanou šikanu 

Trump sdílel na svém twitterovém účtu tři antimuslimská videa, která zveřejnila Jayda Fransenová, náměstkyně šéfa ultrapravicové organizace Britain First, která byla odsouzena za nábožensky motivovanou šikanu. Trump, jehož twitterový účet sleduje 43,5 milionů lidí, zveřejnil tři  tweety Fransenové, které obsahují neověřená antimuslimská videa.

Jedno video údajně ukazuje skupinu muslimů, která shazuje chlapce ze střechy. Druhé ukazuje muslima, jak ničí sochu Panny Marie, a další tvrdí, že imigrant bije holandského chlapce s berlemi. Holandská policie ani holandská média neuvádějí ve svých informacích o tomto incidentu, že by byl útočník muslimský imigrant. 

Islamofobní videa zveřejnila Fransenová na Twitteru v úterý odpoledne a ve středu ráno. Videa nebyla zveřejněna sekvencionálně, což znamená, že Trump musel projít   účtem Fransenové, aby si vybral, která videa přeposlat. 

Trump často používá svého účtu na Twitteru k podpoře pochybných postav. Začátkem tohoto týdne podpořil server nazvaný MegaPill, který šíří celou řadu konspiračních teorií. Šíří také falešné statistiky kriminality, které podporují rasovou nenávist. 

Trump opakovaně šíří falešná tvrzení o muslimech. Tvrdil, že muslimové v New Jersey oslavovali teroristické útoky z 11. září, že muslimové věděli předem o masovém vraždění v San Bernardino a neinformovali o tom policii a vyjádřil se, že jeden americký generál kdysi porazil terorismus masovými popravami kulkami namočenými v krvi. Ani jedno toto tvrzení nebylo pravdivé. 

Manžel zavražděné britské poslankyně Jo Coxové k tomu napsal: 

"Trump zlegitimizoval ultrapravici ve své zemi, teď se to snaží dělat u nás. Rozšiřování nenávisti má své důsledky a prezident by se měl stydět":



Jeremy Corbyn:

"Doufám, že naše vláda odsoudí ultrapravicové retweety Donalda Trumpa. Jsou děsivé, nebezpečné a jsou hrozbou naší společnosti." 




Labouristický poslanec David Lammy:

"Trump sdílí Britain First. Uvědomme si řádně, co to znamená, Prezident Spojených států podporuje fašistickou, rasistickou, extremistickou nenávistnou organizaci, jejíž šéfové byli zatčeni a odsouzeni. Není to náš spojenec. @realDonaldTrump Donalde Trumpe, nejste vítaný v mé zemi a v mém městě": 


Úřad britské premiérky ostře odsoudil Trumpovy islamofobní tweety

29. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Úřad britské premiérky Theresy Mayové vydal prohlášení, v němž se praví, že Trump "udělal nesprávnou věc", když rozšířil na svém twitterovém účtu materiál od organizace, které podporuje "narativy nenávisti".

"Britský lid drtivou většinou odsuzuje zaujatou rétoriku extremní pravice, která je antitezí hodnot, které tato země reprezentuje: slušnost, toleranci a respekt," praví se v prohlášení, které přečetl mluvčí z úřadu britské premiérky v čísle 10 v Downing Street.

Dodal, že organizace Britain First "se snaží rozdělovat komunity prostřednictvím užívání narativů nenávisti" a používá lži "k vyvolávání napětí".

"To vážně znepokojuje lidi, kteří dodržují zákony," praví se v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dopis některým evropským kolegům

29. 11. 2017

čas čtení 7 minut

Od roku 1978 je Španělsko decentralizovanou konstituční monarchií, která zaručuje občanům stejné svobody jako každá jiná demokracie Evropské unie, píše levicový filozof José Luis Pardo. Má spoustu chyb, ale restaurace Francovy diktatury mezi ně nepatří.

Katalánská otázka: Přehled pro české čtenáře

29. 11. 2017 / Antoni Ferrando

čas čtení 24 minut



Barcelona a slunečné pláže v Katalánsku jsou u Čechů populární. Mnoho z nich ví, že je to autonomní region Španělska. V poslední době vyvolaly světovou pozornost mírové úsilí o nezávislost Katalánska a brutalita španělského státu. Pokusím se vysvětlit katalánskou otázkou pro českého čtenáře mimo to, co se člověk normálně dočte v českých médiích.

Mezitím v Absurdistánu 48:

Židům a komoušům vstup zakázán

29. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Rád bych zahájil svůj článek tento týden tím, že vám umožním nahlédnout do toho, jak je píšu. Každý den probírám polské zpravodajství a hledám v něm absurdní události a prohlížím všechny odkazy, které mi posílají přátelé a čtenáři. Zároveň sleduju i "vážné" zprávy a pak píšu svůj článek tak, abych, humornou formou, při využívání těch absurdních zpráv, sděloval vážné informace o tom, co se děje v Polsku.

Jak Trump likviduje ministerstvo zahraničí

29. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Zahraniční služba, nenahraditelné aktivum při porozumění a jednání se složitým a nebezpečným světem, čelí zřejmě své největší krizi, píšou Nicholas Burns a Ryan C. Crocker. Drakonické rozpočtové škrty prezidenta Trumpa a jeho zlehčující přístup k diplomatům a diplomacii hrozí, že zlikvidují americkou diplomacii právě v okamžiku, kdy je jí nejvíce třeba.

Polsko "musí zajistit bezpečnost svých europoslanců"

28. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

 


Polsko musí zjistit bezpečnost svých europoslanců poté, co ultrapravice uspořádala jejich symbolické oběšení, varoval předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

"Napíšu premiérce Beatě  Szydło, aby zajistila bezpečnost zvolených poslanců Evropského parlamentu a jejich právo vyjadřovat své názory nezávisle a bez hrozeb a aby se postavila proti těm, kteří šíří nenávist vystavováním šokujících fotografií politiků, kteří mají být oběšeni," napsal Tajani na Twitteru.

Polská vláda se dosud staví jen na stranu ultrapravicových demonstrantů. Polský ministr spravedlnsti se vyjádřil, že za demonstraci s šibenicemi v Katovicích může polská demokratická opozice, protože přijímá "násilné metody ve veřejné diskusi". Jinými slovy, pokud fašisté vyhrožují, že vás zabijí, je to vaše vlastní vina...


Vzpoura v londýnském parlamentě

28. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

David Davis

Keith Starmer, labouristický mluvčí pro brexit, varoval že konzervativní ministr pro brexit David Davis, zřejmě spáchal přečin pohrdání parlamentem, protože vláda nevydala poslancům plnou verzi svých (údajných) 58 ekonomických analýz o dopadu brexitu na jednotlivé hospodářské sektory, ale před vydání je tvrdě zcenzurovala.

Celá záležitost připomíná satirické televizní pořady o britské vládě a politice a realita tu silně napodobuje fikci. Loni se Davis vyjádřil, že vláda nechala vypracovat "58 podrobných hospodářských analýz o dopadu brexitu na jednotlivé ekonomické sektory". Když se poslanci Dolní sněmovny začali dožadovat jejich zveřejnění, Davis začal tvrdit, že ty analýzy "vlastně neexistují".

Antimuslimskou nenávist šíří falešné účty na sociálních sítích

28. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Globální síť antimuslimských aktivistů zneužívá botů na Twitteru, fake news a manipulaci fotografií s cílem ovlivnit politický diskurs. Vyplývá to z nové analýzy.

Během posledních několika měsíců šíří sociální média vlnu tvrzení, že je islám "bezprostřední hrozbou" západní společnosti. Výzkumníci z protirasistické organizace Hope Not Hate zjistili, že dopad výroků na Twitteru od jediné kontroverzní americké aktivistky, Pamely Gellerové, která je v Británii zakázána, rozšiřuje 102 botů, automatizovaných či poloautomatizovaných účtů, které automaticky šíří svůj obsah.

Jiří Pospíšil jako šéf TOP09 a budoucnost české pravice

28. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Tak TOP09 má nového šéfa, Jiřího Pospíšila. Tento bývalý ministr spravedlnosti v Topolánkových vládách a ve vládě Petra Nečase, který byl svého času populární u voličů ODS na Plzeňsku a který odešel z ODS pár dní poté, co jej na 24. kongresu v lednu 2014 porazil Jan Zahradil v souboji o prvního místopředsedu strany, má představovat budoucnost TOP09: bude – podobně jako svého času Petr Mach – řídit stranu z Evropského parlamentu.

A Miroslav Kalousek? Odejde do politického důchodu? Soudě z jeho vystupování v poslední době opak je pravdou. Kalousek se ujal kormidla celé demokratické pravice. Pospíšil, Fiala, Gazdík a Bělobrádek mají vlastně jenom dvě možnosti: buď se přidat ke Kalouskově rétorice, která zachycuje kosmické rozměry dobra a zla (EET je podle něj ostatně srovnatelná s nacistickými koncentračními tábory), nebo být tak či onak spojencem zla, rozuměj Babiše.

Kauza Kájínek: S násilníky se identifikují ti, jimž chybí sebevědomí

27. 11. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Babiš-Okamura-komunisti. Mám být smutný, mám si zoufat nad touto hvězdnou trojicí s většinou ve sněmovně, nad voliči, kteří toto trio vytvořili, nad osudem demokracie v zemi?


Nejsem. Od listopadu 89 se stalo nejedenkrát, kdy populaci ovládli, doslova zhypnotizovali pištci, kteří byli v manipulátorství o třídu obratnější než jejich protivníci. V devadesátých letech šla půlka národa za Václavem Klausem s jeho kapitalistem bez přívlastků, zato s mnoha tunely. Vystřídal jej nastoupil Miloš Zeman, na flétnu zadul pár svých bonmotů o spálené zemi, o "akci čisté ruce", o "vázání průkazek do kůže členů ODS" a národ vstal a vydal se za dalším krysařem. Co vidíme dnes, není nic jiného než nová varianta na staré téma: přijde někdo nový, neokoukaný, má vervu, odhodlání a dobrou rétoriku, dostane hlasy. Lidstvo žilo odjakživa vírou a nadějí. Víra se kamsi vytratila; zůstává věčná naděje, že ten nový bude lepší než ten starý. Zamrzí to, ale nepřekvapí - a zkušenost, že lidé nakonec zjistí, že pištec fouká falešně mně brání vidět to beznadějně. Je-li společnost zdravá, dostane se z toho.

Češi jsou druhými největšími euroskeptiky v Evropské unii

27. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

78 procent občanů EU je spokojeno s životem v Evropské unii, včetně Britů. Ve všech zemích EU je to více než 50 procent lidí. Ovšem varující je, že ČR je druhá nejeuroskeptičtější země, vedle Maďarska. Důvodem je zřejmě, mimo jiné, obrovská susceptibilita české populace vůči nesmysům šířeným v nekvalitních českých médiích, které dokázaly vytvořit umělou konstrukci nenávisti vůči muslimům a uprchlíkům, zuřivost proti rozumným opatřením, jako je školská inkluze, či nenávist vůči Evropské unii, čímž si Češi pod sebou nebezpečně podřezávají větev. (JČ)


Polsko: Tohle není normální

27. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Neřiká se to dostatečně často, tak to řeknu znovu. Tyto neonacistické svině jsou nyní v Polsku mainstream, pochodují městy beztrestně a s podporou vlády PiS. Pálí loutky židů a inscenují oběšení prodemokratických politiků. TOHLE NENÍ NORMÁLNÍ!


Vyjádření radního z města Nowogród za vládnoucí stranu PiS k šibenicím na demonstraci v Katovicích:

"Souhlasím, že je zapotřebí reakce. Přidejte víc šibenic a pověste celou opoziční stranu Občanská platforma!"

Comment by Nowogród city councillor of the PiS party:


Levicoví západní "intelektuálové" popírají genocidu od Srebrenice až po Sýrii

27. 11. 2017

čas čtení 7 minut

Když byl tento týden Ratko Mladić shledán vinným, nepřišla žádná vlna omluv od "antiimperialistů", kteří popírali bosenskou genocidu,píše v levicovém listu Harec režisér Oz Katerji. To proto, že přesvědčivé důkazy, dokonce i usvědčení soudem, popírače válečných zločinů nezastaví. Nyní aktivně popírají válečné zločiny Bašára Asada.

Kácení model, díl VI.

2017: Vytrvalé strašidlo antikomunismu

27. 11. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

"Uč se, hochu, budeš pánem, budeš jezdit tatraplánem!," nabádala lidová průpovídka z "beztřídních" 50. let. Pouliční gangy dělnické mládeže v husákovském Československu ovšem mnohem raději soupeřily o to, koho budou muset ostatní pod hrozbou fyzického násilí oslovovat "pane továrníku". Ti, kdo se programově vymezovali vůči společenským hierarchiím, tyto hry odmítali a žádali pro sebe mnohem méně - třeba volnou sobotu místo povinného subotniku - "ale páni z plánování, ti zapomněli na ni", ačkoliv oficiálně "už není pánů, ani žebráků".

Když to lidu ještě v lebkách tolik nečvachtalo hnědou břečkou, přinejmenším věděl, co si myslet o podbízivých řečech, které ho v rozporu s reálnými mocenskými a majetkovými vztahy oslavovaly coby kolektivního vládce.

Řecko ruší uprchlický tábor v Oinofytě

25. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

"Přišli sem, aby nemuseli žít ve strachu z Talibanu. Aby se nemuseli bát bomb, aby se nemuseli bát Islámského státu. Přišli sem a teď se musejí bát Evropy. Je to hodně smutné."

Toto jsou zapomenutí uprchlíci v Řecku.





"Nejsou tady proto, aby odebrali práci řeznici na trhu, která pokaždé, když tam jdu, mi říká, No oni jsou tady, protože mi chtějí sebrat zaměstnání. Milá paní, oni nechtějí vaše zatracené zaměstnání. Chtějí mít možnost pracovat a vydělávat sami na sebe. Chtějí bezpečnost pro své děti. Nechtějí muset pořád utíkat."

Téměř všichni, kdo žijí v táboře Oinofyta, jsou z Afghánistánu. Násír pracoval šest let jako tlumočník pro britskou armádu. Byl donucen uprchnout poté, co Taliban zatkl jeho otce.

"Řekli mu, aby mě varoval. 'Proč pracuje váš syn Taj s nemuslimy? Jestliže ho chytím, useknu mu hlavu.' Tak proto jsem odešel ze své země, protože jsem pracoval v Afghánistánu pro britskou armádu.

Všichni našli bezpečí v Oinofytě. Ale teď je jejich tábor likvidován.

"Nejprve, když sem přišla, neměla vůbec žádnou naději, že bude moci pokračovat ve svém životě. Ale Lisa, organizátorka tady v táboře, dobrovolníci a všichni učitelé, všichni jsou jako jedna rodina a ona neví, proč je teď od nich izolují."

Řecká vláda uvádí, že se tábor rozhodla zlikvidovat ze zdravotních a bezpečnostních důvodů. Avšak i když všichni v táboře mají být převedeni do jiného ubytování, znamená to, že tisíce dalších lidí na ostrovech zůstanou nyní bez přístřeší.

"V určitou chvíli někdo na ministerstvu migrace konečně vytáhne hlavu z písku - nebo zadek - a uvědomí si, že tady je tábor, kde se dá přežít v zimě a na ostrově je dalších 8000 lidí, kteří by měli v tom táboře žít. A možná, že by ministerstvo sakra mělo použít tohoto tábora pro zimní podmínky! I když ten tábor neodpovídá ekologickým normám. I když tady není v každé místnosti okno a všichni nemají vlastní kuchyni a koupelnu, možná, že je to lepší než žít venku pod dekou. Možná."

Pro uprchlíky je nadcházejícím problémem relokace.

"Jsem znepokojena, že se zase budou muset stěhovat. Budou si muset hledat nové přátele. Ale moje největší starost je, že se ztratí." 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2017

28. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 980.82. Příjem z reklamy byl 14 903 Kč.     Výdaje na provoz Britských listů byly 69 726.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem října 2017 151 138.34 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23729