Rada České televize se pomalu ale jistě odkopává jako lobbistická struktura ODS...

15. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Místopředsedkyně Rady České televize Dana Eklová - Makrlíková kandiduje v předčasných volbách do sněmovny za ODS. To, že je v konfliktu zájmů, ji zjevně nezajímá... Zákon o ČT k tomu říká :

§ 5 (2) Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů; ...

Slušností od Dany Eklové, o jejímž angažmá v ODS se všeobecně ví, by bylo z Rady ČT odejít. A nebo alespoň po dobu volební kampaně nedocházet na její jednání a nehlasovat... Protože dikcí zákona se "dopouští jednání, které zpochybňuje její nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce členky Rady" (dle § 6 odst. 2 písm. b)... Odvolat za to nyní Danu Eklovou nemá kdo a stěžovat si není kam...

Syrská armáda bombardovala v neděli vzbouřenecká postavení v Damašku

15. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrské letectvo a dělostřelectvo v neděli bombardovaly vzbouřenecká postavení v Damašku poté, co Spojené státy zrušily hrozbu vojenského zásahu proti Sýri poté, co uzavřely s Ruskem dohodu o likvidaci syrských chemických zbraní. Syrští vzbouřenci označili mezinárodní pozornost věnovanou jedovatému plynu za odvádění pozornosti od skutečného problému, odmítli názor, že by dohoda o likvidaci chemických zbraní mohla vést k mírovým rozhovorům o Sýrii a poukázali na to, že Asad zintenzivnil svou ofenzívu konvenčními zbraněmi nyní, když zmizela hrozba americké intervence.

Američtí republikáni ostře kritizovali americkou dohodu s Ruskem o likvidaci syrských chemických zbraní. Obvinili prezidenta Obamu, že se podřídil Rusům a že dovolil syrskému prezidentu Asadovi, aby zůstal u moci bez pevných záruk, že skutečně předá chemické zbraně. "Toto je ruský plán pro ruské zájmy," řekl Mike Rogers, předseda kongresového výboru pro výzvědnou činnost. "Dostali přesně, co chtěli. Asad zůstane u moci nejméně ještě rok a ani gram chemických zbraní z bojiště nezmizí. My jsme přišli o veškerý vliv."

Pod tlakem amerických a izraelských fundamentalistů se vyjádřil John Kerry v Jeruzalémě, že "hrozba amerického vojenského zásahu v Sýrii" je reálná, pokud Sýrie nesplní plán předat své chemické zbraně. Americký prezident Barack Obama naléhal na kritiky ve Washingtonu, aby se soustředili na to, čeho bylo při rozhovorech s Ruskem dosaženo, a nikoliv na poněkud zmatenou a rozpornou zahraničněpolitickou cestu, která ho k tomuto cíli dovedla.

Zdroj v angličtině ZDE ZDE

Obama přivítal dohodu o syrských chemických zbraních, nevyloučil ale vojenský zásah

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama přivítal dohodu mezi USA a Ruskem, v jejímž rámci mají být zničeny všechny syrské chemické zbraně. Naznačil ale, že je stále připraven zahájit vojenské údery proti Sýrii, pokud by plán na likvidaci syrských chemických zbraní selhal.

Podle dohody uzavřené v Ženevě po třech dnech rozhovorů musí Sýrie poskytnout do týdne úplný seznam svých chemických zbraní a do listopadu vpustit do země zbrojní inspektory. Arzenál syrských chemických zbraní musí být zničen do poloviny příštího roku.

Spojené státy a Rusko se dohodly v Ženevě o syrských chemických zbraních

14. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sýrie musí poskytnout inspektorům přístup ke všem svým chemickým zbraním a pak budou zničeny, dohodly se USA a Rusko.

Americký ministr zahraničí John Kerry zveřejnil rámcový plán o šesti bodech, podle něhož musí Sýrie předat kompletní seznam svého arzenálu chemických zbraní do týdne.

Dodal, že dohoda by mohla být potvrzena rezolucí OSN, podpořenou hrozbou sankcí anebo síly, pokud by Sýrie podmínky nesplnila.

Spojené státy tvrdí, že Sýrie minulý měsíc usmrtila chemickými zbraněmi stovky osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anna Šabatová: Nenávist se nesmí šířit beztrestně

15. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Média boří hranice mezi tím, co je a není možné. To se týká všech debat šířících nenávist. Hovořím i o kritice vůči osobnostem, které zemřely. Podle mě je to naprosto iracionální. Z nějakého důvodu zřejmě existují lidé, kteří mají potřebu psát nenávistné a často lživé články, a nikdo jim v tom nebrání. Velká odpovědnost leží na učitelích. Měli by na školách aktivně vychovávat k toleranci a umět pracovat s předsudky, se kterými se děti setkají například doma nebo jinde mimo školu. Svou roli by si měly uvědomovat osobnosti, ke kterým lidé vzhlíží, například herci. Velkou odpovědnost nesou ale především politici, kteří by zaprvé neměli mlčet, když se něco děje.

Podstatné je regulovat média a veřejné diskuze a vychovávat děti na školách k rasové toleranci. Známé osobnosti musejí vystupovat tak, aby k nenávisti ještě více nepodněcovaly. Důležitá je i sociální politika. Musí být spravedlivá. Nenávist se nesmí veřejně šířit beztrestně.

Zdroj: ZDE

Fendrychův dvojí metr

15. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Je fascinující, jak moc se liší dikce i argumentace Martina Fendrycha, když kritizuje Kalouska+Schwarzeberga a když kritizuje Zemana, Rusnokovu vládu nebo dění v ÚSTR. V prvním případě je to relativně bez emocí a bez pojmů jako puč, autokrat, Východ, mstivost, gotwaldovec, kádrovat, prověrky a citoslovcí fuj. Převažuje tu chladná argumentace. Ve druhém se to hemží podobnými pojmy, které Fendrych vytrhává s oblibou z kontextu (nijak je nedefinuje, jen s nimi volně nakládá a spoléhá se na jejich stereotypní smysl).

Čím to je? ptá se Veronika Sušová-Salminen.

Ohledně Sýrie je Putin moderní Machiavelli - a je to dobře

14. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Tento týden porazil Vladimír Putin Baracka Obamu na jeho domovském trávníku, píše v deníku Guardian Vadim Nikitin. Ostře kritický komentář, který vydal ruský prezident v deníku New York Times, byl něčím daleko víc než jen tím, že by způsobil, že americký prezident vypadá "bez kormidla a poražený při každém svém kroku", jak napsal Max Hastings v britském pravicovém deníku Daily Mail. To, co způsobilo, že Putinův komentář se dostal na vrchol mezinárodní debaty, byla skutečnost, že ten komentář neúprosně obrátil naruby americký truismus - že totiž lidé, kteří mají dobrou vůli, nemohou způsobit žádné zlo.

Kdo je v Sýrii "progresívní"?

15. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

V dobách před třicetiletou válkou se ideologická orientace v ozbrojených konfliktech točila zpravidla kolem otázek typu: "Kdo je legitimní panovník? Kdo je správný křesťan?", zatímco většina válek byla v praxi pochopitelně vedena z úplně jiných důvodů než kvůli legitimitě a křesťanství. Od té doby, kdy kolektivní imaginaci Abendlanďanů ovládla namísto křesťanství mytologie pokroku liberální či socialistické denominace, velká většina ideologicky konformních se v každém konfliktu stereotypně ptá: "A která strana je progresívní?"

V postkoloniální Angole po roce 1974 se rozhořel konflikt mezi politickými reprezentacemi kmenů Ambundu a Ovimbundu. Zatímco první přijali sovětskou nabídku asistence a začali se tvářit, že budují socialistickou společnost podle východního vzoru, druzí museli na cestě za sponzory dosti kličkovat, nějaký čas kvůli čínské podpoře vystupovali jako maoisté, když však získali pozornost Reaganovy administrativy, stylizovali se pro změnu do sociálních demokratů - a nic z toho nemění ani písmeno na faktu, že jejich hlavním sponzorem a spojencem byl po většinu času jihoafrický rasistický režim.

Kdo byl v Angole progresívní?

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI DOPRAVY:

Když doprava kulhá na obě nohy

14. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Pokud na první místo stavíme hledisko zisku, zjistíme, že v některých oblastech je v přímém rozporu se zájmy lidí. Třebaže by některé kroky vedly ke zlepšení životní úrovně i k lepší a důslednější ochraně životního prostředí, slyšíme pouze -- za významného pokrčení ramen: Toto se nevyplatí. Nejinak tomu je i v oblasti dopravy. Dozvídáme se, jak se nevyplatí provozování některých tratí, třebaže jsou dané spoje pro některé lidi klíčové. Doprava souvisí s obslužností, s dostupností škol, zdravotnických zařízení, s dostupností sociálních služeb, atd.

Další analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Česká televize: Komers volal Zimolovi - prý to bylo nedorozumění....

13. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení < 1 minuta

"Telefonicky se ozval i pan Komers a věc jsme si vysvětlili. Podle jeho slov šlo o nedorozumění a není žádný důvod, abych se v regionálním zpravodajství nemohl nadále objevovat," konstatoval hejtman Zimola (ČSSD) poté, co si o den dřív stěžoval na to, že ho "z důvodu neprotěžování kandidátů do předčasných voleb" Česká televize nechce vysílat. "Chci věřit, že tomu tak opravdu bude," dodal dnes ke Komersovu slibu.

Česká televize stále nezveřejnila pravidla předvolebního vysílání, ačkoliv politická kampaň už běží na plné obrátky.

Novináři s kolty proklatě nízko aneb V pravé poledne

13. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Někdy mám pocit, že žiji v nějaké zemi za zrcadlem, kde je všechno naopak. Když vnímám, že je třeba podpořit občanskou společnost a poukázat na příklady zneužívání moci, které prohlubují frustraci lidí a narušují sociální smír, většina mainstreamových médií se tváří, že je vše v naprostém pořádku. Pokud se najde někdo, kdo má opačný názor a otevírá na do té doby tabuizovaná témata diskuse, jakkoli pro některé lidi nepříjemné, stává se v jejich očích hrozbou. Ale hrozbou v čem a pro koho?

Causa: Bordel jménem nový Občanský zákoník

Parlament se chytil do ústavní pasti

13. 9. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 18 minut

Jak jsem předpokládal v článku "Bohouši, přestaň blbnout a mazej k pumpám!" (BL 28. 6. 2013) obě komory našeho Parlamentu se v případě nového Občanského zákoníku vzájemně zahnaly do pasti. A Česká republika se řítí do obrovského právního průšvihu. Senát podle očekávání 12. 9. 2013 zamítl vládní návrh zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva. A pro Rusnokovu vládu též trochu nečekaně i návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Po novém roce tak hrozí, že všechny daňové zákony i zákony týkající se sociálního zabezpečení a zdravotnictví, budou v rozporu s novým Občanským zákoníkem, který má vstoupit v účinnost 1. 1. 2014. Navíc vládní legislativa i legislativa Senátu nezávisle na sobě zjistily, že řešení formou zákonného opatření Senátu je téměř ve všech případech nepoužitelné.

Nový volební zákon zlepší správu státu

14. 9. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Volby do Poslanecké sněmovny jsou klíčem k dobré správě státu, protože Poslanecká sněmovna stanovuje pravidla, podle kterých vláda řídí stát a projevením důvěry vládě potvrzuje, že ta pravidla jsou dodržována. Jde tedy o to, zvolit dobrou Sněmovnu, a to se dlouhodobě nedaří. Ústava ČR stanoví, že volby do Poslanecké sněmovny se konají podle zásad poměrného zastoupení a lid při nich zvolí tento orgán zákonodárné moci tak, že všichni oprávnění voliči volí tajně v rámci všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Výsledné špatné složení Sněmovny není chybou těchto ustanovení, ale důsledkem toho, že volební zákon umožňuje, aby nebyla dodržována.

Krásný eufemismus:

"Po r. 1989 se list Mladá fronta transformoval"

13. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

(...) Akciová společnost Mladá fronta patří podnikateli Františku Savovovi. Je nástupnickou organizací firem, které od roku 1945 vydávaly deník Mladá fronta. Po listopadu 1989 se list transformoval. ... :)

Zdroj: ZDE

Komunistický deník Mladá fronta si jeho redaktoři zprivatizovali do vlastní kapsy a zbohatli na tom. Státu nezaplatili nikdy nic. To byla ta "transformace". (JČ)

Marta Vildová, O privatizaci deníku Mladá fronta ZDE

Jiří Vančura, Ukradená Fronta, ukradené Právo ZDE

Jan Čulík, Co by měla udělat Mladá fronta Dnes k svému desátému výročí: Zaplatit státu zisk ze své kontroverzní privatizace ZDE

Ladislav Jakl, ironicky, "Karel Hvížďala šel do sebe a odevzdal na dobročinné účely Nadačnímu fondu Václava Klause 8 milionů ukradených při privatizaci deníku Mladá fronta"ZDE

Diskuse o privatizaci Mladé fronty v České televizi (Jiří Leschtina, Petr Uhl, Jan Čulík):

USA a Rusko obnovily naděje na širší mírový proces v Sýrii

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí John Kerry a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov konstatovali v pátek, že vyhlídky na obnovení syrského mírového procesu závisejí na výsledku rozhovorů, jejichž cílem má být zajištění syrských chemických zbraní. Rozhovory se protáhly až na pátek.

Český rozhlas chystá nejrozsáhlejší předvolební vysílání - chce dát slovo všem lídrům všech kandidujících stran

13. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Představení volebních lídrů, tematicky zaměřené Speciály Martina Veselovského, diskuse kandidátů na premiéra končící minutu před otevřením volebních místností, kulaté stoly i velké srovnání předvolebních slibů zahrne předvolební vysílání Českého rozhlasu. ČRo Radiožurnál, ČRo Plus a regionální stanice dohromady odvysílají přes 100 hodin speciálních předvolebních pořadů. Prostor ve vysílání dostanou všichni celostátní i krajští lídři všech kandidujících subjektů. Vše podstatné včetně záznamů pořadů najdou posluchači od 24. září i na zvláštním webu www.rozhlas.cz/volby.

To píše rozhlas v nejnovější tiskové zprávě.

Rozhlas jde svou vlastní cestou. Nepřipojil se k předvolebním průzkumům, organizovaných Českou televizí. Ukázal, že lze otevřít předvolební vysílání i těm, kteří podle sociologů nemají šanci. Ale jak mají mít šanci, když jim nikdo nedá prostor oslovit veřejnost? Český rozhlas ukázal, že veřejnou službu lze dělat jinak - a lépe, demokratičtěji. Že lze ideál služby veřejnosti naplnit bez cenzury. Neměla by se Česká televize poučit?

Chce to změnu, aneb každý den referendum

13. 9. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Ač se všechny partaje účastnivší se volebního boje zaklínají veřejným zájmem, je neoficiálně známou skutečností, že nejde o zájem veřejný, ale jejich. Potažmo fyzických osob, které si od výsledku slibují, že budou po čtyři roky pobírat nadstandardní platy (jichž by většinou nedosáhly, kdyby měly osvědčit nějaké kvality), jež jim budou odměnou za to, že v žoldu svých sponzorů budou pro tyto dobroděje více či méně nenápadně plédovat.

První práce, první byt? S ODS určitě ne!

13. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

ODS, která v naší zemi prosazovala tu nejasociálnější politiku celých sedm let, si najednou vzpomněla, že chce prožívat s lidmi této země jejich životní příběhy. Má to jeden zásadní háček -- do strastiplné situace je přivedla právě ona se svými koaličními partnery. Ať už to byla Strana zelených, KDU-ČSL v první etapě vlády pravice, nebo trvale oživovaní papaláši z TOP 09 a (ne)strana LIDEM s intermezzem Věcí veřejných, píše student Filip Zachariáš.

Ideální prezident Čechů je Pinochet!

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Čechům třeba Pinocheta do čela státu. Pinochet do každé rodiny. Pinocheta berte každé dvě hodiny. Pinochet vám pustí žilou. Tak tuhle "temnou perlu" ze svých útrob nedávno vypudil "fotbalový boss" Jaroslav Starka. Muž mnohokrát podezřívaný ze zločinného spolčení doslova podotkl: "Já vždycky říkám, že jediný demokratický prezident pro Čechy je generál Pinochet, který už bohužel nežije. Národ by měl někdo postavit do latě, to potřebujeme."

Pardubičtí studenti po návštěvě prezidenta Zemana v jejich škole:

Novináři byli zklamaní, že nás nikdo neumlčoval

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Samotný prezident na celou záležitost před odstartováním prostoru pro dotazy zareagoval výzvou, že on sám nás vyzývá, abychom mu dávali jen provokativní dotazy -- a jeho přání se splnilo.

Novináře po skončení diskuze stále ze všeho nejvíce zajímala záležitost ohledně údajné cenzury. My dva jsme tyto informace dementovali na všechny strany, čímž jsme nejednoho novináře zklamali. Snažili jsme se všem vysvětlit, že nám nikdo nic nezakázal, a že rozhodnutí, že si s sebou na debatu nevezmeme žádné propagační materiály, bylo nás, studentů. Když jsme ovšem přišli domů a zasedli k internetu, zjistili jsme, kolik diskuzí, reakcí a článků na jiných serverech diskutujících údajné bolševické praktiky vedení a pedagogického sboru pardubického gymnázia se mezitím vyrojilo.

Všechen svůj volný čas jsme tak trávili komentováním, mailováním a všeobecnou snahou rozehnat nepravdy vysvětlováním, že nám učitelé nic nezakazovali a naši svobodu projevu se nesnažili nijak potlačovat. Bylo však částečně pozdě: část veřejnosti o nich v tu dobu měla už zkreslený obrázek namalovaný a naši učitelé se tak ocitli v nezáviděníhodné situaci -- pod palbou ostré a neoprávněné kritiky.

Zdroj: ZDE

Syrští povstalci obvinili Asada z dalšího chemického útoku a z úmyslu přestěhovat chemické zbraně do Iráku

13. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Syrští povstalci obvinili vládní síly z dalšího útoku otravným plynem. Mělo k němu údajně dojít ve čtvrtek v damašské čtvrti Džobar. Informoval o tom izraelský rozhlas. Zpráva pochází z povstaleckých zdrojů a nebyla ověřována.

Povstalci prý nevědí, jaká látka byla použita, ale způsobuje údajně zranění včetně dýchacích obtíží.

Kromě toho povstalci razantně odmítající diplomatická jednání obviňují Asada také z toho, že hodlá chemické zbraně přestěhovat do Iráku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

O okolnostech možné dohody o likvidaci chemických zbraní syrského režimu

13. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Zajímavě ve čtvrtek v podvečer analyzovala situaci kolem Sýrie diplomatická editorka BBC Bridget Kendal:

Moderátor: Putinův článek v listě New York Times je nejnovější etapa v diplomatické strategii, která podle některých komentátorů vede k tomu, že Rusové dělají pozoruhodně efektivní kroky, aby se dostali do popředí globální diplomacie v krizi, které až donedávna dominovali Američané.

Bridget Kendalová, dlouholetá reportérka BBC v Moskvě: To je skutečně pravda. Bylo to vidět minulý týden, na summitu v Petrohradě, kdy prezident Putin vyjadřoval veřejné mínění. Dokonce i papež odmítl letecké údery. A teď předložili skutečně trumf. Podařilo se jim přesvědčit prezidenta Assada, aby nejen přiznal, že má chemické zbraně, ale aby řekl, že se jich vzdá. To je pozoruhodné, vzhledem k tomu, kolik odporu proti tomu bylo vyjadřováno v Damašku.

CIA dodává zbraně syrským povstalcům

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

CIA již několik týdnů dodává syrským povstalcům lehké kulomety a další ruční zbraně, v souladu s rozhodnutím prezidenta Baracka Obamy. Zajišťuje také, aby povstalci dostali prostřednictvím třetí strany protitankové zbraně, jako například reaktivní granátomety. Pravděpodobně jde o některý stát Perského zálivu podporující povstalce. Sdělil to ve čtvrtek CBS vysoce postavený představitel zpravodajských služeb a dva bývalí zpravodajci.

Narativ odůvodňující americké dodávky zbraní do Sýrie se rozpadá

13. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

CIA dodává zbraně syrským povstalcům tak, že o tom neví nejen většina kongresmanů, ale zůstává to utajeno dokonce i před samotnými povstalci. Jenže když se jednalo o těchto dodávkách, hlavní argument zněl, že USA bez nich ztratí politický vliv na povstalce a nebudou moci mluvit do poválečného uspořádání syrských záležitostí.

Putinova obratná akce ohledně Sýrie vedla k Obamově porážce

12. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Tím, že Putin zdržel vojenské akce proti Assadově zbrojnici, se objevil na světové scéně jako obránce mezinárodního práva

Pro trpící Syřany, které dál terorizuje brutální režim Bashara al-Assada, to vůbec není žádná útěcha, avšak pro Vladimíra Putina, ruského prezidenta a dlouhodobého protizápadního strašáka bylo rozhodnutí pozdržet vojenský zásah proti Sýrii podstatným diplomatickým triumfem, který bude zřejmě mít dlouhodobý strategický význam pro roli Moskvy na Blízkém východě i jinde, píše v deníku Guardian Simon Tisdall.

Prosba z Ruska: Opatrně

12. 9. 2013

čas čtení 7 minut

Tento článek vyšel pod jménem ruského prezidenta Vladimíra Putina v dnešním vydání deníku New York Times.

Nedávné události týkající se Sýrie mě přiměly, abych promluvil přímo k americkému lidu a k jejich politickým představitelům. Je to důležité v době nedostatečné komunikace mezi našimi společnostmi.

Vztahy mezi námi prošly různými etapami. Během studené války jsme stáli proti sobě. Ale také jsme kdysi byli spojenci a společně jsme porazili nacisty. Univerzální mezinárodní organizace - Spojené národy - byla pak založena, aby se už tak ničivá válka nikdy nemohla opakovat.

Utajená zpráva americké armády potvrzuje analýzy, podle nichž syrští povstalci mají sarin

12. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Americká administrativa bez důkazů tvrdí, že nedávný útok poblíž Damašku nemohl spáchat nikdo jiný než Asadův režim. Avšak existuje dokument, který ukazuje, že administrativa záměrně potlačila zprávy o reálné možnosti útoku ze strany povstalců napojených na al-Kajdu, a to zbraněmi, které si sami vyrobili. Utajovaný dokument získaný redakcí nezávislého zpravodajského serveru WND ukazuje, že počátkem roku byl sarin konfiskován členům islamistické Fronty an-Nusra, nejvlivnějšího extrémistického uskupení mezi syrskými povstalci.

"Putinovo" promo v New York Times obsahuje i racionální jádro

12. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

"Nechráníme syrskou vládu, ale mezinárodní právo", tvrdí anonymní kremelský autor podepsaný jménem ruského prezidenta v komentáři pro New York Times. Je to nejslabší místo celého textu, kde patos zavání a kromě toho nepřesvědčivě zakrývá, že Rusko hájí na prvním místě princip neintervence a vlastní zájmy v regionu. Jiné pasáže nicméně působí podstatně přesvědčivěji a vyzývají k zamyšlení nad tím, v jak odlišných parametrech uvažují obě strany právě obnovené studené války na Blízkém východě.

Vědomá cesta k nespravedlnosti, ale mohou za to jen "ti" důchodci?

12. 9. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

"Stěžujete si, že proti jiným seniorům máte malý starobní důchod? Tak to jste neměli místo řádného zaměstnání melouchařit," vzkazuje lidem opakovaně Česká správa sociálního zabezpečení. Nebo také: "Dobře vám tak!" Tak nějak je míněn fakt, že především řada zaměstnanců pobírala část platu na ruku, druhá část v základní, tj. minimální výši (cca 8000 Kč) byla přiznávána pro potřeby úhrady zdravotního a sociálního pojištění. Z této minimální (základní) výše pak byla zcela logicky vypočítávána i dávka na starobní důchod. Totéž platí pro OSVČ, které rovněž vědomě (mnohdy záměrně) přiznávaly jen minimální možnou, tedy základní výši příjmu.

Česká televize ještě nezveřejnila pravidla předvolebního vysílání, hosty už ale cenzuruje

12. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

"Pravidla vydáme po 17. září. Bude v nich přesně definováno, jakým způsobem vybíráme respondenty, na základě jakých čísel a jestli se víc díváme na celostátní kontext nebo regionální kontext," upřesnil generální ředitel ČT Petr Dvořák před několika dny pro HN.

Dnes se ale ozval hejtman Zimola, kterému editor zpravodajství Adam Komers sdělil, že jeho názory ČT nezveřejní.... Kvůli "objektivitě".

Zase bohužel Drtinová:

Nic nového jsem se nedověděl

12. 9. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Kromě předpojatosti a skákání do řeči moderátorky jsem se v úterním Interview Daniely Drtinové na ČT24 nic kloudného nedověděl.

Pořád, několik měsíců, omílá o ÚSTR stejná klišé a dohady stylem, který výstižně popsal pan Kotrba.

Řekne například, že třetinu členů vědecké rady ústavu tvoří bývalí komunisté a když ji paní Foglová opraví, tak dvakrát do její řeči štěkne, že tedy skoro třetinu.

Může se mi namítnout, že se na Drtinovou nemusím koukat. To je pravda.

Když byla odkanalizována na pořad o půl sedmé, tak se na to nekoukám, pokud tam není osobnostně a tématicky něco zajímavého. A to byl právě tento pořad.

Já a jiní koncesionáři si platíme moderátory veřejnoprávní televize za to, aby nám zprostředkovali informace a názory zajímavých lidí, nikoli dezinformace a názory své.

Aspoň, že už D. nestraší v deset, to pak člověk nemůže usnout. Měla by hledat uplatnění jinde, například v babišovských plátcích MfD a "Lidovkách" Tam nasazuje miliardář, převekslovav napravo, težké kalibry předvolební palby, například tento.

Ať si to pak kupuje, kdo chce...

Proč už nenabízím BBC zpravodajství o české politice

12. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Zpráva/nezpráva o Šloufovi [ve SPOZ] a machiavellistické mocenské hře/bordelu/PR akci je dokonalým vysvětlením toho, proč už vůbec nenabízím BBC zprávy o české politice. Je to insiderovský baseball - ne, insiderovský kroket, nebo možná insiderovské sudoku - a je to naprosto nepochopitelné a naprosto nevysvětlitelné komukoliv, kdo nežije v této zemi (a obávám se i mnoha lidem, kteří tady žijí)," napsal na facebooku pražský stringer pro BBC Rob Cameron.

Otázky, které si západní žurnalistika odmítá klást

12. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zatímco se bere "at face value" Obamovo nesmělé přihlášení k "diplomatickému řešení" syrské krize a dlouze se analyzují série domněnek a spekulací sloužících apologetice amerického prezidenta, některé otázky, které doslova bijí do očí, západní žurnalisty zjevně vůbec nezajímají.

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ:

Z čeho (ne)lze těžit...

12. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

"Žádný z předvolebních programů českých politických stran (nejen TOPky) nemá na začátku jasnou diagnózu. Neříká: takhle na tom jsme a tohle s tím chceme udělat. Ani u soc.dem. to tak není. Přitom určení diagnózy je jediná cesta k řešení...," píše Veronika Sušová-Salminen. V Britských listech se zhodnocením toho, jak si počínala minulá vláda ODS a TOP 09, v různých sektorech společenské aktivity, zabývá systematicky Marek Řezanka:

Existují oblasti, kde momentální honba za co největším ziskem může být pro společnost zničující. Například, vykácí-li někdo značné plochy lesa (ne-li celý les), a navíc nezajistí novou výsadbu. Ministerstvo životního prostředí by mělo být určitým arbitrem, který bude životní prostředí bránit vůči nejrůznějším tlakům různých lobby a proti logice maximalizace zisku za jakoukoli cenu. Obchod se dřevem a dřevařská lobby patří k problémům, které nelze jen tak přejít. .

Další analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Velké kulové

11. 9. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Můžeme se donekonečna ptát, zda bylo dříve vejce anebo slepice, ale to, že vynálezu kola předcházelo velké kulové, je snad jasné každému.
Jacob van Blom

Každý z nás se s ním už někdy setkal. Objevuje se většinou nečekaně. Už si myslíte, že jste za vodou, když se náhle odněkud vynoří a udělá vám díru do lodičky. Dovede potopit osamělé plavce za štěstím i celé říše. Velké kulové prostě věrně provází naši civilizaci od samého úsvitu.

Česká defektní demokracie

Stigma levicovosti a politika jako kýč

11. 9. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 9 minut

Český volič má částečně tendenci volit podle kulturně-symbolického klíče, pomocí kterého k jednotlivým stranám politického spektra přistupuje. Ten potom pomáhá v tom, aby politiku interpretoval určitým způsobem a zřejmě bude v některých případech (netroufám si odhadnout jak moc) zabraňovat reflexi a "racionálnímu" úsudku i v letošních volbách. Klíčovým problémem české demokracie je kulturně-symbolický význam pojmů pravice a levice v české společnosti po roce 1989, včetně toho, jak jsou tyto pojmy vnímány a využívány v politické komunikaci a argumentaci. Přes určitou vnitřní vyprázdněnost těchto pojmů, mám zato, že pravice a levice jsou z hlediska kulturní symboliky české politiky stále relevantní, i když pokřivené pojmy či spíše nálepky.

Zkušenost s komunistickým režimem vedla k tomu, že levice se v roce 1989 dostala do startovní nevýhody a byly s ní en bloc spojovány zločiny a problémy minulého režimu. Antikomunismus je v ČR po víc než dvacet let nástrojem k očerňování celého levicového spektra, nejenom KSČM ale i ČSSD (viz například volební spoty ODS, kde jsou dohromady spojeny zkratky "KSČSSD") a v podstatě jakéhokoliv levicového názoru. Antikomunismus vedl k tomu, že se česká demokracie nestala normální demokracii západního typu, ale demokracii defektní, kde si levice a pravice nejsou rovny (levice je mimo normu demokracie) a kde se minulost stala díky symbolickému kapitálu, který kontroluje pravice, politikem. Konec komunistického režimu tedy nevedl k demokratickému restartu, jenž by vytvořil normální podmínky pro fungování demokracie.

Obama přednesl noční televizní projev. Dává prozatím přednost diplomatickému řešení

11. 9. 2013

čas čtení 7 minut

Barak Obama v úterý večer připustil v televizi možnost diplomatického řešení problému Sýrie. Přislíbil, že bude přímo spolupracovat s Ruskem a společné donutí Assadův režim, aby se vzdal svých chemických zbraní. Zároveň ale zdůraznil, že vojenské údery nadále zůstávají možností.

Americký prezident uvedl, že i když odložil hlasování v Kongresu, které mělo schválit vojenský zásah v Sýrii, nařídil americké armádě, aby "udržovala nadále nátlak na Assada a aby byla v postavení, kdy bude moci reagovat, pokud diplomacie selže."

Co Guardian dnes píše, řekl někdo na Valném Shromáždění OSN v roce 2009

11. 9. 2013 / Jan Mrskoš

čas čtení 1 minuta

Ten dotyčný ve své stominutové řeči uváděl nemnohé příklady porušení základních ustanovení Charty OSN a doprovázel to na pódiu trháním té příručky. Mnozí se mu smáli, mnozí odcházeli ze sálu (jak je jejich zvykem, když se jim říká něco pro ně nepříjemného). Světový tisk referoval o tom teátrálním výstupu (i Guardian), ale kdo neposlouchal v přímém přenosu tu řeč, vlastně se ani moc nedozvěděl, proč že ten člověk se tak rozčiloval.

Smutný paradox je ten, že za dva roky potom se tomu řečníkovi vlastně dostalo toho, na co on upozorňoval: že hlavní účel ustanovení OSN po 2. světové válce bylo, aby se už nikdy nestalo napadení nějakého státu státem jiným, ať už pod záminkou jakéhokoliv "ušlechtilého" důvodu. A aby se to opravdu nestalo, všechny ty zúčastněné státy se zavazují toto nejen dodržovat, ale i zabránit tomu a trestat případného agresora.

Úterní noční mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN k Sýrii bylo zrušeno

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti Organizace spojených národů svolané na úterní večer bylo zrušeno poté, co Rusko "kvůli konzultacím" stáhlo žádost o uzavřené jednání Rady. Oznámil to australský velvyslanec při OSN Gary Quinlan.

Zasedání mělo projednat ruský návrh postavit syrské chemické zbraně pod kontrolu OSN, sdělují diplomaté pod podmínkou anonymity.

Počkat se někdy vyplácí. Pasivita nikdy...

11. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

"Přímá demokracie je doménou Hnutí za přímou demokracii, které za Okamurovým slušně nastartovaným, ale dále neošetřovaným projektem evidentně vidí osobní zájmy. Jinak sympatické HzPD do celostátních voleb pravděpodobně nepůjde, protože mu k tomu rovněž chybí nutný potenciál. Možná by pomohlo, kdyby se pokusilo spřízněné subjekty spojit", píše mimo jiné ve svém zajímavém článku "Předčasné volby, noví generálové a přímá demokracie" Milan Daniel (BL, 9. 8. 2013).

Významný nález Ústavního soudu

Levicové strany by se konečně měly zabývat posílením právní ochrany zaměstnanců

11. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 11 minut

Jednou z účinných forem obrany proti časté zvůli těch firem, které s oblibou konstruují důvody pro výpovědi nebo pro okamžité zrušení pracovního poměru, je možnost takto postiženého zaměstnance domáhat se předběžného opatření, kterým soud uloží zaměstnavateli povinnost vyplácet bránícímu se zaměstnanci náhradu mzdy po dobu trvání soudního sporu o neplatnost výpovědi nebo okamžitého zrušení pracovního poměru. Případy, kdy se zaměstnavatelé snaží zbavit zaměstnanců aniž by při tom museli vyplácet odstupné a vymýšlejí si pro "padáky" důvody v rozporu se zákonem, jsou v Česku časté.

Rusko vystupňovalo dodávky zbraní do Sýrie jako součást dohody s Asadem

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rusko vystupňovalo dodávky zbraní pro syrského prezidenta Bašára Asada, aby mu pomohlo vyhrát občanskou válku. To je součástí dohody, podle které se Damašek výměnou za to vzdá chemických zbraní. O dohodě, která zahrnuje také Írán, se usilovně jednalo dva týdny. Informoval o tom v úterý večer druhý program izraelské televize.

Spojené státy přivítaly "signifikantní" ruský návrh na předání syrských chemických zbraní

11. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Bílý dům pochválil před čtvrteční schůzkou v Ženevě ruskou spolupráci ohledně syrských chemických zbraní

Spojené státy přivítaly to, co charakterizovaly jako "velmi specifické" ruské návrhy na zajištění syrských chemických zbraní. Vyjádřily důvěru ve vliv Moskvy na Damašek a požadovaly trpělivost při nadcházejícím vyjednávání. Bílý dům uvedl, že je stále více přesvědčen, že Kreml jedná v dobré víře a že "riskuje svou prestiž".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

85889