Syrská armáda bombardovala v neděli vzbouřenecká postavení v Damašku

15. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrské letectvo a dělostřelectvo v neděli bombardovaly vzbouřenecká postavení v Damašku poté, co Spojené státy zrušily hrozbu vojenského zásahu proti Sýri poté, co uzavřely s Ruskem dohodu o likvidaci syrských chemických zbraní. Syrští vzbouřenci označili mezinárodní pozornost věnovanou jedovatému plynu za odvádění pozornosti od skutečného problému, odmítli názor, že by dohoda o likvidaci chemických zbraní mohla vést k mírovým rozhovorům o Sýrii a poukázali na to, že Asad zintenzivnil svou ofenzívu konvenčními zbraněmi nyní, když zmizela hrozba americké intervence.

Američtí republikáni ostře kritizovali americkou dohodu s Ruskem o likvidaci syrských chemických zbraní. Obvinili prezidenta Obamu, že se podřídil Rusům a že dovolil syrskému prezidentu Asadovi, aby zůstal u moci bez pevných záruk, že skutečně předá chemické zbraně. "Toto je ruský plán pro ruské zájmy," řekl Mike Rogers, předseda kongresového výboru pro výzvědnou činnost. "Dostali přesně, co chtěli. Asad zůstane u moci nejméně ještě rok a ani gram chemických zbraní z bojiště nezmizí. My jsme přišli o veškerý vliv."

Pod tlakem amerických a izraelských fundamentalistů se vyjádřil John Kerry v Jeruzalémě, že "hrozba amerického vojenského zásahu v Sýrii" je reálná, pokud Sýrie nesplní plán předat své chemické zbraně. Americký prezident Barack Obama naléhal na kritiky ve Washingtonu, aby se soustředili na to, čeho bylo při rozhovorech s Ruskem dosaženo, a nikoliv na poněkud zmatenou a rozpornou zahraničněpolitickou cestu, která ho k tomuto cíli dovedla.

Zdroj v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6208

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2013