Rusko varuje před "katastrofou", pokud KLDR restartuje reaktor v Jongbjonu

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Rusko varovalo před možnou katastrofou, pokud Severní Korea znovu uvede do provozu stárnoucí plutoniový reaktor v Jongbjonu, s jehož pomocí chce navýšit své zásoby jaderných zbraní. Američtí experti zaznamenali páru stoupající z této jaderné instalace.

Reaktor postavený v roce 1986 je zastaralý (konstrukce odpovídá 50. letům minulho století) a Severní Koreu by mohla potkat vážná nehoda, pokud by byl restartován, sdělil diplomatický zdroj ruské agentuře Interfax.

Varování následovalo poté, co výzkumníci Americko-korejského institutu ve středu oznámili, že satelitní snímky z 31. srpna ukazují sloupy bílé páry stoupající z budovy vedle reaktoru.

Mezitím americký vyslanec v KLDR Glyn Davies během návštěvy v Tokiu prohlásil, že restart pětimegawattového reaktoru by byl "velmi vážnou záležitostí" a porušením rezolucí Rady bezpečnosti OSN z roku 2005.

Ruské zdroje nevědí, zda bylo zařízení odstavené v roce 2007 znovu uvedeno do provozu, ačkoliv existují známky, že se na něm pracovalo.

Výzkumníci Nick Hansen a Jeffrey Lewis z Americko-korejského institutu tvrdí, že to vypadá, jako by Pchjongjang reaktor spustil. Podle ruského zdroje se však mohlo jednat jen o test generátoru.

Vídeňská mezinárodní agentura pro atomovou energii nebyla schopna zjištění ověřit, protože od roku 2009 nemá k zařízení přístup.

Nicméně KLDR v dubnu oznámila, že znova zprovozní zařízení v Jongbjonu, aby rozšířila své jaderné síly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8660

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2013